Nezavisni odvjetnik Suda EU-a objavio je u utorak mišljenje da internetska platforma Airbnb pruža “usluge informacijskog društva” i stoga ne podliježe francuskom zakonu koji regulira posredovanje nekretninama. Francuski sud obratio se za mišljenje Sudu EU-a slijedom tužbe francuskih hotelijera, koji smatraju da im Airbnb predstavlja nelojalnu konkurenciju i koji traže da se uvedu ograničenja za njegovo poslovanja sukladno zakonu o posredovanju nekretninama.

Brojni gradovi ne samo u Francuskoj nego i u cijelom svijetu žale se da Airbnb pogoršava stanje na tržištu iznajmljivanja stanova i dovodi do iseljavanja iz povijesnih gradskih središta koji tako ostaju bez stalnih stanovnika jer se stanovi prenamjenjuju za kratkoročni najam.

 

PODLIJEŽE DIREKTIVI O ELEKTRONIČKOJ TRGOVINI

Airbnb je u Europi registriran u Irskoj, sa sjedištem u Dublinu i ta tvrtka upravlja, za sve korisnike izvan Sjedinjenih Američkih Država, internetskom platformom koja uspostavlja kontakt s jedne strane, najmodavaca koji raspolažu smještajem za iznajmljivanje i, s druge strane, osoba koje traže tu vrstu smještaja.

Istražni sudac jednog pariškog suda odlučio je uputiti Sudu EU-a pitanja kako bi se utvrdilo primjenjuje li se na usluge koje društvo Airbnb Ireland pruža u Francuskoj, putem elektroničke platforme kojom se upravlja iz Irske, direktiva o elektroničkoj trgovini i protive li se tomu restriktivna pravila u vezi s obavljanjem djelatnosti posredovanja nekretninama u Francuskoj, propisana Hoguetovim zakonom. Tzv. Hoguetov zakon predviđa niz preduvjeta koje moraju ispuniti djelatnici i tvrtke koji se bave posredovanjem nekretnina.

Usluge informacijskog društva regulirane su direktivom o elektroničkoj trgovini prema kojoj jedna zemlja članica nema pravo ograničavati poslovanje tvrtki registriranoj u drugoj članici. Nezavisni odvjetnik Maciej Szpunar predlaže Sudu da na postavljeno pitanje odgovori da je riječ o uslugama informacijskog društva. Nezavisni odvjetnici su posebnost Suda EU-a. Mišljenje nezavisnog odvjetnika ne obvezuje Sud, iako se u praksi konačna sudska odluka poklapa s tim mišljenjem. Nezavisni odvjetnik ne zastupa ničije interese, ni stranaka, ni javnosti, nego samo daje stručno mišljenje o relevantnim pravnim pitanjima.

 

DRŽAVA NE MOŽE REGULIRATI TVRTKU REGISTRIRANU U DRUGOJ ČLANICI EU

Konačna odluka Suda o ovom pitanju očekuje se tijekom ove godine. Na pitanje francuskog istražnog suca može li država članica, koja nije država podrijetla tvrtke registrirane za usluge informacijskog društva, po službenoj dužnosti i bez ispitivanja materijalnih pretpostavki nametnuti zahtjeve iz zakona koji regulira djelatnost posredovanja nekretninama, poput onih propisanih Hoguetovim zakonom, nezavisni odvjetnik je odgovorio negativno jer je to protivno slobodi kretanja usluga informacijskog društva koje se pružaju iz druge države članice.

Zanimljivo je da je Sud EU-a u prosincu prošle godine u sličnom predmetu presudio da Uber ne pruža samo usluge informacijskog društva nego i usluge prijevoza iz čega proizlazi da zemlje članice EU mogu uređivati uvjete pružanja te usluge.

 

Preuzeto sa: https://www.telegram.hr/politika-kriminal/francuski-hotelijeri-tuzili-su-airbnb-jer-im-kao-predstavlja-nelojalnu-konkurenciju-sud-eu-a-ga-brani/

Francuski hotelijeri tužili su Airbnb by