Zamislite da ste napravili proizvod tako popularan i tako prepoznatljiv na tržištu da je postao sinonim za sve druge proizvode iste vrste. “Kaladont” je jako dobar primjer, kao i “Džakuzi”, “Paloma”, “Aspirin” itd. Svi su oni počeli kao brendirano ime za proizvode prije nego su postali sinonimi za čitavu kategoriju proizvoda.  

 

 Ista stvar se dogodila i s web dizajnom. Ne tako davno, svaka web stranica se takmičila kako bi pobijedila konkurenciju koristeći najnovije tehnološke zaokrete koji će posjetiteljima privući pažnju.

[responsive][/responsive]

 

Na svu sreću, većina web dizajnera je shvatila da ma koliko lijepo i napredno stranica izgledala, to neće pomoći posjetiteljima da postanu gosti- ustvari, može samo učiniti čitav process složenijim.

Kako su se napredniji dizajni razvijali, izgrađeni na iskustvu posjetitelja a ne na najnovijim tehnološkim mogućnostima, nastale su makete za web stranice koje se smatraju najefikasnijim za određena tržišta.

Uzmimo, za primjer, pretraživače. Ako pretražujete nešto na Google-u a zatim to isto uradite i na nekom drugom pretraživaču, kao što je Bing ili Yahoo, vidjet ćete vrlo malu razliku u samom nacrtu stranice, iako se žestoko bore za prevlast na tržištu.

[responsive][/responsive]

Isto kao što je “Kaladont” postao sinonim za paste za zube, Google pretraživač je postao standard kojeg koriste svi drugi pretraživači.

Isti fenomen se može vidjeti i na online portalima. Oglasi smještajnih objekata na Expediji imaju sličan prikaz kao Hotels.com, Trivago, Booking.com, Airbnb, i mnogi drugi.

[responsive][/responsive]

 

Problem jednog dizajna za sve online portale

Problem koji nastaje kada imate standardiziran dizajn na svim online portalima jeste da putnici znaju što mogu očekivati. Mogu efikasno navigirati svakom stranicom bez poteškoća.

Najveća prepreka za sve koji se bave oglašavanjem na portalima je to da sada imaju ograničene opcije i ne mogu se izdvojiti iz gomile.

Svaki hotelski oglas koristi isti format, dizajn, boje itd. To ostavlja vrlo malo prostora gdje možete privući pažnju potencijalnog gosta.

Cornell Univerzitet za upravljanje hotelima napravio je jedno jako zanimljivo istraživanje kako bi saznali što to najviše inspirira i  motivira ljude kod odabira smještaja. Prepoznali su pet osnovnih stvari koje posjetitelji gledaju na svakom oglasu, bilo na online portalima ili web stranicama:

  • Ime objekta

  • Slika

  • Cijena smještaja

  • Lokacija

  • Ocjene

 

Zbog čega su slike koje odaberete toliko bitne?

Tijekom faze pretrage smještaja, potencijalni gosti najviše istražuju ime i cijenu smještaja. Međutim, kada se pomaknu iz te faze i spremni su napraviti rezervaciju tada slike postaju najbitnija značajka koja će odrediti da li će doći do rezervacije ili ne.

To je jako bitan pronalazak budući da su slike (pored opisa) jedine stvari koje su u potpunosti u vašoj kontroli na online portalima.

Ne možete promijeniti ime hotela ili apartmana, gosti vam daju recenzije, cijene soba se rijetko kada mijenjaju, a vaša lokacija se svakako neće promijeniti.

Tako ostaju slike koje odaberete na online portalima kao najbitniji put preko kojeg ćete gostima prenijeti svoju priču i postati dijelom njihovog razmatranja.

 [responsive][/responsive]

Koje slike smještaja gosti žele vidjeti?

Vizilly je analizirao preko 500 milijuna na raznim online portalima i web stranicama kako bi doznali kakve slike putnici žele vidjeti prije rezerviranja. Analizom je otkriveno da 86% putnika pregleda više od 10 slika kada pregledavaju galeriju slika.

A top tri najpopularnije slike su:

  1. Sobe

  2. Restoran hotela

  3. Rekreativne aktivnosti

 

Sada, pregledajte svoj oglas na online portalima. Uključuje li slike koje putnici žele vidjeti? (Savjet: slike eksterijera i vanjskog izgleda smještaja nisu na popisu).

[responsive][/responsive]

 

Ispričajte bolju priču na online portalima

Slike su ključne u privlačenju potencijalnih gostiju te su bitan dio digitalnog marketinga hotela. Počnite pregledati svoje najunosnije online portale i to kako je vaš smještaj predstavljen na njima. Imate li samo jednu osnovnu sliku prikaza? Možete li dodati još slika kako bi ispričali bolju priču?

Zbog čega su prave slike tako bitne na oglasima online portala? by