Rad s online portalima je naravno odličan potez za vaš objekt: oni mogu povećati vašu vidljivost online te vas približiti ciljanoj publici. Međutim, to može biti dosta komplicirano, posebice ako prvi put radite s njima.

Stoga smo za vas sastavili 9 savjeta za rad s online portalima preko kojih ćete zaraditi više novca i izaći kao pobjednik.

 

1. Uradite domaću zadaću (detaljno istraživanje)

Kakvo je mišljenje drugih hotelijera i iznajmljivača za određeni portal? Kako se odnose prema klijentima? Imaju li dobru podršku za korisnike? Da li će vas oni dovesti do željenih gostiju? Koji online portali će vas brže dovesti do cilja?

Prije nego počnete raditi s nekim online portalom, detaljno istražite sve njegove karakteristike i obilježja. Uvijek se možete obratiti Google-u za pomoć, ili se čak uključiti u neki forum ili Klub Iznajmljivača npr. Tu možete saznate detaljnije iskustva drugih vezano za određene portale.

 

2. Nemojte se osloniti samo na jedan online portal

[responsive][/responsive]

Nemojte staviti sva jaja u jednu košaricu, jer tako postajete previše ovisni o jednom izvoru rezervacija i distribucije smještaja. Probajte raznoliko rasporediti svoje online oglase kako bi došli do više gostiju. Više je, u ovom slučaju, svakako bolje. Prijavite se na najveće portale poput Booking.com-a, ali isprobajte manje portale koji se koncentrirani na određenu vrstu publike kao što je Ctrip npr. za azijske turiste.

 

 MegaBooker vas oglašava na preko 130 različitih portala iz cijelog svijeta.

 

3. Pročitajte sve uvjete oglašavanja detaljno

Čuvajte se ekskluzivnih ugovora. Ako neki online portal zahtjeva da samo preko njih oglašavate svoje smještajne kapacitete, potražite druge opcije.

Isto tako, istražite kakve su politike otkazivanja i povrata novca. Kakvi su uvjeti i odredbe? Što je s isplatom? Koliko često se odvijaju plaćanja? Ovo su samo neki od detalja koji se često nalaze negdje u pozadini ili u zaglavlju o kojima se trebate informirati.

 

4. Spojite se s online portalima koji se mogu integrirati s vaših rezervacijskim sustavom (ukoliko ga posjedujete)

Nemojte poslovati s online portalom koji inzistira na tome da ručno unosite cijene i dostupnost. To je neefikasno i često dolazi do pogrešaka. Kako bi izbjegli overbooking i održali određeno dozu profesionalizma, poslujte s online agencijama koje vama i vašim gostima prikazuju dostupnost i cijene u stvarnom vremenu.

U MegaBooker-u, mi nudimo hotelima i iznajmljivačima channel manager preko kojeg možete upravljati sa svim kanalima prodaje iz jednog mjesta. Spojeni smo s velikim brojem portala kao što su Booking.com, Airbnb, Expedia, HomeAway itd.

[responsive][/responsive]

 

5. Izgradite dobar odnos s menadžerom vašeg računa na online portalu

[responsive]kako više zaraditi preko portala[/responsive]

Zapamtite da se borite s tisućama drugih hotela i iznajmljivača za iste goste. U isto vrijeme, voditelj vašeg računa na online portalu ima uvid u čitavo tržište pa možda zna neke stvari koje mogu napraviti čuda kod vašeg oglašavanja. Izgradite dobar prijateljski odnos s njima i pitajte ih za ideje s kojima možete povećati vidljivost i učinak na određenoj platformi.

Ovo vrijedi više za objekte s većim brojem soba, ali vrijedi pokušati i u drugim slučajevima, iako ste možda obeshrabreni dosadašnjim odnosom portala prema vama.

 

6. Pitajte za mjesečne izvještaje

Online portali oglašavaju smještaj na globalnoj razini te stoga imaju pristup podacima kao što su stanje tržišta ili novi trendovi. Pitajte zaduženu osobu za vaš račun da vam pošalje mjesečni izvještaj o tome kako stojite na tržištu, kakvi ste u poređenju s drugima kako bi poboljšali svoj učinak i ostvarili više rezervacija.

Možda ćete na ovaj način saznati strategiju koji vaša konkurencija koristi i tako možete usvojiti sve ono što donosi uspjeh drugima u vašem okruženju.

 

7. Nemojte plaćati preveliku proviziju

Generalno pravilo je između 10-30 % ali ni jedan postotak više. Točan postotak provizije ovisi od objekta do objekta, te od toga kako ćete ispregovarati i postaviti prilikom započinjanja suradnje. Naravno, veliki portali imaju istu politiku prema većini objekata, ali kada je riječ o manjim online agencijama, vrijedi pokušati dobiti što bolje uvjete.

Savjetujemo da pogledate kako svaki od online portala doprinosi vašem poslovanju, na kraju svega. Isprobajte neki portal 3 mjeseca a zatim analizirajte prodaju i izvještaje o rezervacijama. Sve izvještaje za rezervacije možete dobiti preko MegaBooker sustava s točnim podacima, tako da možete provjeriti točnu zaradu i korist koji dobivate od portala.

 

8. Potrudite se da su vaši oglasi ažurirani i dotjerani

Vi prodajte svoje ugostiteljske usluge a kako bi one bile privlačne, morate ih opisati na najbolji mogući način. Opišite ljudima kako dobro će se provesti u vašem objektu, da će provesti nezaboravno vrijeme u vašem gradu itd.

Koristite slike i video sadržaje kako bi privukli goste. I nemojte se suzdržavati.

 

9. Napravite eksperimente s paketima i popustima

Neki online portali nude pakete usluga za hotele s izletima, aktivnostima, hranom, wellness uslugom itd. Zašto ne testirati ovakve mogućnosti? Možda i bude dobro za vas, posebice van sezone ili kako bi dobili bolju poziciju na portalu.

 

Pogledajte ovdje kako možete praviti pakete i specijalne ponude.

 

[responsive][/responsive]

 

9 načina kako zaraditi više novca preko online portala by