Generacija Z je hvalisanje dobrim snom učinila svojom najnovijom fleksibilnošću. I sektor putovanja slijedio je taj primjer, koristeći znanost kako bi zadovoljio turiste svih dobnih skupina koji žele malo dragocjenog zatvaranja očiju.

Kratki letovi s crvenim očima su najgori. I to su neke od ruta kojima se najčešće putuje za korporativne cestovne ratnike. San Francisco – New York. New York – London. London – Dubai.

Zračne luke nisu opuštajuće.

Nemoguće je početi opuštati dok vas strogo upućuju “IZVADITE SVOJA PRIJENOSNA RAČUNALA IZ TORBI!”, a zatim hodate bosi po ljepljivom podu od linoleuma kroz detektor metala.

Do trenutka kada ste se dovukli do izlaza, ukrcali u avion i dovoljno se smjestili da biste mogli odlutati, neizbježno ćete proći kroz pet faza tugovanja.

Prvo ćete pogledati na sat u nevjerici da je do slijetanja ostalo još samo pet sati (demanti). Sljedeće, iritirajuće, također znate da će se lampice za *#&$# upaliti sat vremena prije toga (ljutnja). Zatim se dogovorite sami sa sobom da, ako sada samo možete zaspati, više nikada nećete rezervirati ovaj let (cjenkanje). Ali, nažalost, potpuno ste budni i jutro juri prema vama brzinom od 550 milja na sat (depresija). Ovo bi bila noćna mora kad biste uopće mogli zaspati, ali nećete (prihvaćanje).

Čak me i ovo pisanje čini tjeskobnim. Stoga vjerojatno nije iznenađenje čuti da slabo spavam, pogotovo u avionu.

A kao zaposlenoj majci u fazi roditeljstva – i urednici putopisne publikacije – sanjarenje o odmoru temeljenom na spavanju (minus jet lag) redovita je pojava.

Kako se pokazalo, nisam jedina.

Uključite se u Sleep Tourism

Negdje oko 2022., nakon što smo prestali pričati o cjepivima i maskama, prešli smo na opsjednutost godišnjim odmorom i spavanjem.

Podaci su jasni. Nedavna Gallupova anketa pokazala je da većina odraslih Amerikanaca – a posebno žena mlađih od 50 godina – kažu da bi se osjećali bolje kad bi više spavali . Većina putnika rekla je Skift Researchu da su spremni platiti premiju za smještaj ili putne pakete sa sadržajima usmjerenim na spavanje. A Hiltonovo istraživanje iz listopada kaže da je u svim dobnim skupinama glavni razlog za odmor u 2024. “odmor i punjenje”, a čak i više od toga, san je glavni prioritet.

“Zanimanje za turizam spavanja skočilo je od pandemije”, rekao je James Cole, osnivač tvrtke Panache Cruises . “Putničke tvrtke sve se više fokusiraju na one koji pate od nedostatka sna.”

Restorani i barovi u New Yorku zatvaraju se ranije zbog manjka gostiju do kasno u noć . Na TikTokovom #sleeptoku pronaći ćete sjajne dvadesetogodišnjake koji iznose detalje svojih rutina odlaska na spavanje. Jeste li znali da Dakota Johnson navodno spava 10-14 sati noću ? Sada da.

Pada prodaja alkohola , za koji se odavno zna da remeti kvalitetan san. Mocktaili imaju trenutak. Biohakiranje je in. Stres je out. Brunch je nova večera.

Naizgled su prošli dani Hustle Culture, gdje se mislilo da možeš spavati kad umreš. U 2024., to je “Spavat ću noćas, hvala vam puno, i činit ću to blaženo 8-10 sati.”

Razgovori o “svakodnevnom spavanju sada konačno izbijaju na površinu”, rekao je Mickey Beyer-Clausen, izvršni direktor cirkadijanske znanstveno utemeljene aplikacije za jet lag, Timeshifter.

A turistička industrija je tu zbog toga. Procjenjuje se da će se turizamza spavanje povećati za nevjerojatnih 409,8 milijardi dolara od 2023. do 2028., prema istraživačima HTF Market Intelligencea.

Znanost o spavanju

Posuđujući iz popularnosti wellness sektora, tržište spavanja povezanog s putovanjima usavršava se na rastućoj znanosti o kvalitetnom spavanju.

Dva su krila pokreta: jedno koje promiče odmor i dobrobit kao svoju glavnu motivaciju, a drugo usmjereno na pomoć putnicima nakon dugih međunarodnih letova. Kad prijeđete vremenske zone, svatko će iskusiti djeda svih nevolja na putovanju povezanih sa spavanjem: jet lag. Unatoč onome što Taylor Swift kaže, to nije izbor.

Neće iznenaditi nikoga tko je bio neispavan da znanstvenici sada uče koliko je spavanje snažno povezano s mentalnim zdravljem . Liječnici također znaju da kronični problemi sa spavanjem mogu povećati rizik od demencije, bolesti srca, pretilosti i raznih vrsta raka.

Studija slučaja. Rezervirali ste zastrašujuće šestosatno crveno oko, napuštajući San Francisco u 22 sata po pacifičkom vremenu, slijećući na JFK u 7 ujutro po istočnom vremenu. Nakon što ste prošli kroz sve faze tugovanja, izlazite iz aviona na ranojutarnje njujorško sunce. Za vaše tijelo je 3 sata ujutro. Imate sastanak u 13 sati. Malo osjećate mučninu.

Grafikon Timeshiftera

Mučite se tijekom radnog dana, a zatim se prijavite u hotel, naručite ugodnu hranu punu ugljikohidrata i pokušajte ostati budni do sat vremena. Kad konačno dođe vrijeme za spavanje, samo ležite budni, bolno iscrpljeni, ali još uvijek ne možete zaspati.

Ako išta od ovoga odjekne, bit će vam drago znati da istraživači spavanja misle da imaju bolji način putovanja. Razumijevajući znanost o brojnim cirkadijalnim satovima ljudskog tijela, vjeruju da možemo dramatično skratiti vrijeme potrebno za prilagodbu na novu vremensku zonu.

Timeshifter, mobilna aplikacija osmišljena kao pomoć putnicima na dugim relacijama s jet lagom, obećava olakšanje tog posebnog osjećaja nelagode koji dolazi s prelaskom vremenskih zona. Omogućujući korisnicima da unesu detaljne osobne postavke i specifične podatke o letu, aplikacija stvara prilagođene planove spavanja koji uzimaju u obzir stvari kao što su kronotip pojedinca i komplicirana međuslijetanja. Ovi planovi imaju za cilj ponovno uskladiti različite cirkadijalne ritmove tijela.

“Za poslovne putnike, to je jedno putovanje svaki mjesec u Europu ili Kinu,” rekao je Beyer-Clausen. “Kako biste imali bolji prirodni san, morate biti potpuno usklađeni. U protivnom će vas vaš cirkadijalni sat neprestano pogađati umorom tijekom dana i budnošću tijekom noći.”

Kaže da je izloženost tijela sunčevoj svjetlosti i tami ono što najviše utječe na iskustvo jet laga – nehidratacija, jedenje prave hrane ili vježbanje.

Upute često počinju nekoliko dana prije nego što putnik napusti dom. Aplikacija šalje push obavijesti kada treba ići u krevet, probuditi se, biti izložen suncu, ostati u mraku, pa čak i koristiti kofein i melatonin.

“Problemi uzrokovani jet lagom ne mogu se riješiti pomoću generičkih savjeta, koji su previše pojednostavljeni i često mogu biti kontraproduktivni”, rekao je Steven Lockley, izvanredni profesor medicine na Harvard Medical School i glavni znanstvenik u Timeshifteru. “Svaki putnik i putovanje su drugačiji i zahtijevaju personalizirani pristup uzimajući u obzir vaš obrazac spavanja, kronotip, itinerer i niz osobnih preferencija.”

Flasteri i maske za spavanje. Fotografija Skift

Elitni sportaši, direktori, pa čak i astronauti koriste ovu cirkadijalnu znanost kako bi bolje spavali u ekstremnim uvjetima.

A tu su i Equinox Hotels, gdje je cijela prodajna točka luksuzne nekretnine pomoći gostima da dobiju kvalitetan san. Jedina začkoljica: morate si to moći priuštiti. Cijena osnovne sobe s bračnim krevetom koštat će vas nevjerojatnih 945 dolara po noćenju.

Za svoj novac bit ćete maženi vrhunskom znanošću o spavanju. Sve sobe imaju očekivane pogodnosti kao što su filtriranje zraka, zamračne rolete i zvučna izolacija. Ali imanje se također može pohvaliti posvećenim programom spavanja pod nazivom “Umjetnost + znanost spavanja”, zajedno s hranom, meditacijama i poslasticama poput flastera s melatoninom. Toplice imaju naizgled čarobne tretmane koji obećavaju ekvivalent 3 sata sna u samo 30 minuta, krioterapije i infracrvene saune posvećene jačanju dubokog sna smanjenjem razine kortizola i povećanjem protoka krvi.

Čak ulaze u posao s događajima, pokrećući dvodnevni simpozij o spavanju u lipnju namijenjen turističkim profesionalcima koji žele naučiti više o znanosti o spavanju i turizmu.

Kad se izvršni direktor hotela Equinox Chris Norton pojavio na pozornici na Skiftovom događaju Megatrends u siječnju , malo sam ga izjedao (puna namjera igre riječi) zbog toga što sumnjam da mi je intravenska injekcija zabodena u ruku u hotelu kako bi se smanjili učinci jet laga – još jedna od usluga toplica. Kasnije me u zelenoj sobi natjerao da obećam da ću svratiti i isprobati prije nego što donesem presudu.

Ponekad svi moramo patiti za svoj rad. Rezervirala sam.

Najluksuznija i vrlo neznanstvena studija o spavanju

U pripremi za moj boravak, a kako bih i ovaj neznanstveni eksperiment učinila isto tako neznanstvenim, izvadila sam stari Fitbit sa stražnje strane ormara. U danima koji su prethodili noćenju, pratila sam svoje spavanje.

Fotografija Skift

Rezultat u ponedjeljak navečer: 77. Utorak je bio teži: 69. Srijeda: 71. Četvrtak: opet 77. Rezultati od 60-79 Fitbit ih smatra samo “fer”.

Kad je došao petak, bila sam blesavo uzbuđena da vidim hoće li se moj rezultat spavanja poboljšati nakon punog tretmana Equinoxom.

Dan je započeo rano doručkom s izvršnim direktorom hotela. Uz svježe voće, jogurt i palačinke od lanenog sjemena, Norton i ja smo razgovarali o životu, spavanju i tome kako hotel ulazi duboko u detalje.

U svakoj sobi kreveti imaju dvije odvojene jorgane postavljene jedan do drugog, tako da gosti neće postati žrtve ukradenih pokrivača usred noći. Svjetla na sigurnosnim uređajima poput detektora dima raspoređena su tako da ne ometaju spavanje gosta. I moj omiljeni – tu je kontrola na jednoj ploči koja će isključiti sva svjetla, zatvoriti zastore i postaviti temperaturu na točno 66 stupnjeva – temperaturu koju stručnjaci preporučuju za optimalan san.

Bilo je oko 23:30 kad sam pritisnula taj gumb i vratila se na spavanje.

Nisam sigurna je li to bilo IV ukapanje magnezija usmjereno na popodnevno spavanje , infracrvena sauna ili madrac s konjskom dlakom i algama , ali spavala sam kao beba.

Rezultat petka navečer … 82. Jedina noć tog tjedna koju je Fitbit klasificirao kao “dobar” san.

Odmor za spavanje + oprema za putovanja

Generacija Z učinila je spavanje i turizam spavanja svojom najnovijom fleksibilnošću. Ispostavilo se da su oni rođeni između 1995. i 2010. najnamjernija skupina u davanju prioriteta snu – i spremni su za to platiti, prema Skift Researchu. Hoteli i drugi pružatelji usluga putovanja to su primijetili i dodali sadržaje i proizvode kako bi zadovoljili potrebe spavanja.

Park Hyatt New York ima krevet koji pokreće AI za podešavanje točaka pritiska madraca, uljne difuzore i knjige vezane uz spavanje. U Benjamin Royalu pronaći ćete strojeve za bijeli šum, pribor za snapnje i jastučnicu od 10 dubina. Dok Aman nudi krioterapiju, krug kontrastne vode i tradicionalnu kinesku medicinu za koju se zna da poboljšava san. Time Out New York čak ima popis za “Najbolja utočišta za spavanje u SAD-u”

Da ne budu izostavljeni, zrakoplovni prijevoznici dodatno optimiziraju svaki centimetar zrakoplova kako bi pomogli putnicima da bolje spavaju. Za dugolinijske letove do južnog Pacifika, Air New Zealand će ponuditi svojevrsni time-share krevet na kat u svojoj ekonomskoj klasi pod nazivom “SkyNest”. Od sljedeće godine putnici će moći kupiti četverosatne sesije spavanja u kapsulama slične postavama koje već postoje za kabinsko osoblje. American Airlines uvodi novi program pogodnosti osmišljen posebno kako bi putnici mogli imati mirniji let. I da ne zaboravimo ludi jastuk za vrat od 150 USD koji morate imati 2024. – Pluto Pod 2.0 – koji obećava spavanje na sjedalu, čak i za one koji su potisnuti u ekonomiju.

Fotografija Pluto Pod

 

Prije nego što sam napustila Equinox, posjetila sam njegovu online trgovinu za spavanje. Ako bih htjela pokušati rekreirati svoj boravak, hotel nudi cijeli svoj sustav spavanja – platformski krevet, madrac, plahte i sve ostale dodatke – za oko 12.000 dolara.

To je putovanje bilo samo ne tako brza vožnja vlakom broj 7 od Brooklyna do Hudson Yardsa. Nema prijeđenih vremenskih zona.

Ali nema odmora za umorne. Idem dalje u Los Angeles za Skift. Dakle, kada je u pitanju jet lag, Beyer-Clausen iz Timeshiftera podsjeća sve nas cestovne ratnike, “možete imati najbolji madrac, najbolje jastuke. Mlijeko, kolačiće. Neće vam pomoći. Morate upoznati cirkadijalnu znanost.”

 

Priprema: by S.O.S. English

https://skift.com/2024/04/28/the-science-of-sleep-how-the-travel-industry-is-cashing-on-tourisms-latest-obsession/

 

Generacija Z je opsjednuta spavanjem. Putnička industrija unovčava najnoviju opsesiju by