hotel affiliate marketing

Kako najbolje iskoristiti affiliate marketing u hotelijerstvu?

Affiliate marketing jedan je od najboljih načina za povećanje poslovanja. Zapravo, oko 42% prodaje Amazona, najvećeg pojedinačnog internetskog trgovca na svijetu, ostvareno je zahvaljujući primjeni affiliate marketinga. Tu su i pružatelji zdravstvenih i ugostiteljskih usluga, financijske institucije te gotovo svaka veća tvrtka i sve one koriste affiliate marketing za povećanje prodaje.

Činjenica je da su prednosti affiliate marketinga u hotelijerstvu različite te je vrijeme da hoteli od toga izvuku maksimum.

Kako funkcioniraju programi affiliate marketinga?

Affiliate marketing nije nikakav bauk. Kad nudite affiliate marketing program u hotelijerstvu, pronađite nekoliko blogera i putopisaca. Morate im pružiti mrežnu platformu na kojoj mogu kreirati poveznice na svoje objave.

Blogeri, putopisci i drugi vlasnici web stranica objavit će poveznice na hotele na svojim blogovima i web stranicama. Kad god posjetitelj stranice klikne na poveznicu kako bi izvršio rezervaciju, hotel affiliate partneru plaća određenu proviziju.

Obično iznos novca koji ćete platiti kao proviziju kroz affiliate marketing varira između 2% i 18%, umanjeno za poreze i druge naknade. Provizija se definira na temelju osnovne cijene.

Prednosti affiliate marketinga za hotele su ogromne jer otvara nekoliko marketinških kanala istovremeno. I ne košta ništa unaprijed. Plaćate samo onda kada postoji potvrđena rezervacija smještaja i naplata usluge.

Odgovarajući ciljevi za programe affiliate marketinga

Nedvojbeno je da su ovakvi partnerski marketinški programi prilično jednostavan model. Međutim, da bi uspjeh bio izvjestan, morate postaviti odgovarajuće strategije i ciljeve koje želite ostvariti s ovakvim tipom marketinga. Morate, dakle, imati cilj koji je ostvariv u bilo koje doba.

Drugi cilj je odabir odgovarajuće vrste platforme.

Općenito, putopisci i blogeri najbolji su promotori hotela, stoga prilagođavanje programa affiliate marketinga koji im kao vlasnicima web stranica omogućuje da uklope poveznice na hotele sa svojim recenzijama ili putopisima, izuzetno dobro funkcionira.

I treće – demografija. Hotelijer mora biti siguran da blogeri i putopisci koji se prijave za affiliate marketing dosežu pravu publiku odnosno u ovom slučaju goste. To ovisi o tipu vašeg hotela odnosno o tome pripada li on kategoriji malog hotela, odmarališta ili možda jeftinog hotela.

Odabir pravih osoba za affiliate marketing stoga je od iznimne važnosti.

Primjerene naknade za partnere affiliate marketinga

Određivanje odgovarajućih stopa provizije u affiliate marketingu svakako je imperativ. Hoteli moraju uspostaviti ravnotežu između stvarnih troškova sobe, poreza i drugih naknada za svoje usluge te ostvarene dobiti. Provizije za affiliate obično se plaćaju iz dobiti.

Istodobno se trebate zapitati može li se ista soba negdje drugdje dobiti jeftinije.

Na primjer, mnogi hotelijeri nude niže cijene na OTA kanalima kao što su Booking.com, Hotels.com, Agoda.com i drugi. Stoga stope naknada ne bi trebale biti niže od onoga što nudi vaš affiliate marketing. Možete ih održavati u razini tih stopa na web stranicama koje objedinjuju hotele i njihove ponude, no uvjerite se pritom da su provizije dovoljno atraktivne da zaokupe pažnju nekoliko kandidata da se prijave baš za vaš program.

Analiza konkurenata

Važan čimbenik koji treba imati na umu je da pridruženi trgovci mogu promovirati bilo koji broj hotela putem svojih web stranica i blogova. Mogli bi se dakle pridružiti i partnerskom programu koji nude vaši izravni konkurenti. Stoga morate napraviti neku analizu konkurenata.

Saznajte činjenice i brojke o partnerskom programu vašeg konkurenta te povoljnije cijene koje bi mogli ponuditi na web stranicama. Važno je uspostaviti odgovarajuću ravnotežu između njihovih i vaših cijena jer rušenje cijena dovodi do nezdrave konkurencije i pada dobiti.

Korištenje influencera za affiliate marketing

Jedan od najboljih načina da se izbjegne rušenje cijena i gubitak dobiti je uključivanje influencera i mikro-influencera u vaše marketinške programe. Oni djeluju putem različitih platformi društvenih medija poput Instagrama i Facebooka, a imaju stotine ili čak tisuće pratitelja.

Općenito, svi influenceri i mikro-influenceri zarađuju novac od affiliate marketinga zahvaljujući svojim pratiteljima. Oni promiču određenu marku ili uslugu. A te influencere možete koristiti za promicanje hotelskog poslovanja i privlačenje više gostiju. Možda ćete dan ili dva morati ugostiti influencera u hotelu kako bi mogao snimiti videozapise i slike koje će koristiti u svojim objavama na društvenim mrežama.

Činjenice i brojke affiliate marketinga

Evo nekoliko činjenica i brojki o affiliate marketingu koje bi trebale potaknuti svakog hotelijera da koristi affiliate marketing u svom poslovanju.

Prema europskom statističkom portalu Statista, očekuje se da će affiliate marketing u samoj Americi prijeći brojku od 8,2 milijarde dolara do kraja 2022. To je prilično velik broj.

  • Izvješće Forrestera, koje je naručio japanski internetski trgovac Rakuten, otkrilo je neke zapanjujuće činjenice o affiliate marketingu.
  • Oko 81% oglašivača i 84% izdavača koristi affiliate marketing za promociju svojih proizvoda i usluga. Oko 50% svih tvrtki uključenih u istraživanje navelo je da affiliate marketing donosi više od 20% godišnjih prihoda tvrtki.
  • Više od 80% ovih organizacija dodjeljuje više od 10% svog marketinškog proračuna upravo za affiliate marketing
  • Između 78% i 92% svih potrošača čita blogove i recenzije prije odluke o kupovini, a svoju konačnu odluku o naručivanju ili kupnji primjerice hotelske rezervacije, temelje na blogova i pozitivnim recenzijama.

To je ujedno razlog zbog kojeg affiliate marketing ima smisla za hotelijere. Oni lako privlače segment potrošača koji čitaju blogove i recenzije. Ako imate program affiliate marketinga, bloger ili vlasnik web stranice može uključiti poveznice na svoje blogove i recenzije. To dovodi potrošača do donošenja trenutnih odluka i nastavka kupnje.

Širenje na strana tržišta

Affiliate program također može pomoći hotelima da se brzo nađu na stranim tržištima. To je zato što bi blogeri i content marketinški stručnjaci u tim zemljama općenito pisali sadržaj na materinjem jeziku te objavljivali poveznice na hotele. To izravno pomaže hotelima da privuku više stranih posjetitelja.

Zapravo, mnoge velike maloprodajne tvrtke i marketinške tvrtke uspjele su svoje usluge i proizvode proširiti na inozemno tržište upravo putem affiliate marketinga. Amazon je jedan takav primjer. Airbnb je još jedan. Hoteli mogu ideje crpiti iz primjera Airbnbovog affiliate programa kao i njegovog uspjeha u stvaranju i ponudi vlastitog.

Također možete ponuditi posebne popuste u odabranim područjima ili zemljama putem affiliate programa kako biste privukli više gostiju. Ovo je izvrsno balansiranje koje dobro funkcionira s affiliate programima koji uključuje blogere i content marketing stručnjake.

Prilagodite svoj affiliate program

Jedan od načina na koji hoteli mogu najbolje iskoristiti affiliate program je povezivanje s ostalim bitnim elementima koji se tiču putovanja.

Na primjer, u sklopu affiliate programa možete ponuditi paket koji uključuje besplatni prijevozi do zračne luke. Paket formirajte u skladu s eventualnim troškovima koji bi se u tom slučaju mogli podrazumijevati.

I uvijek stvorite program koji je prikladan za blogere, putopisce i recenzente. Kad vidite najuspješnije affiliate programe znajte da su svi oni jednostavni i ne iziskuju veće zahtjeve  od svojih suradnika.

Ciljajte na prepoznatljivost brenda

I za manje i za veće hotelijere stvaranje brenda  vrlo je važno za opstanak na tržištu kojim uvelike dominiraju veliki lanci hotela i odmarališta. Affiliate marketing pomaže vam u stvaranju prepoznatljivosti brenda.

Kada brojni affiliate marketing partneti, osobito blogeri, putopisci i recenzenti, pišu o vašem hotelu, izravno doprinose u izgradnji vašeg brenda.

Isto vrijedi i kada promovirate svoj affiliate program putem influencera i mikro-influencera: gradite vrhunski imidž brenda. A za svaki je hotel izgradnja brenda sastavni dio marketinga. Ljude više privlače hoteli koji imaju brend, a ne oni manje poznati ili nepoznati.

Zaključak

Affiliate marketing za hotele funkcionira na isti način kao i za maloprodaju. Vidjeli smo kako se sve više prepoznatljivih brendova okreće affiliate marketingu kako bi izgradili imidž i stekli veći dio tržišnog udjela. To je moguće i za hotel i za hotelski lanac. Zapravo, mnogi hoteli mogu naučiti iz programa marketinga podružnica Airbnb Associates i otkriti kako on funkcionira kako bi privukao više gostiju.

Iskorištavanje affiliate programa za hotele na najbolji način ovisi o tome kako ga iskoristite za blogere, putopisce i recenzente putovanja.

I opet, stvaranje najboljeg affiliate programa za hotele vrlo je jednostavan proces koji ne zahtijeva nikakve iznimne napore.

Vjerujemo da će vam gore spomenute točke pomoći u stvaranju čvrstih strategija affiliate marketinga koje vode do dobrih rezultata.

Kako najbolje iskoristiti affiliate marketing u hotelijerstvu? by