Privatni objekti su postali najpopularniji oblik putovanja među turistima. Na tisućama online putničkih agencija širom svijeta, turisti mogu lagano doći do adresa objekata na željenoj destinaciji.

 

Međutim, često se događaju i lažne rezervacije koje uzrokuju gubitkom zarade za iznajmljivače smještaja ili štetom u smještajnom objektu. U većim gradovima i popularnim destinacijama lažni upiti i rezervacije se događaju češće pogotovo ako nemate postavljene prave mehanizme zaštite.

Kako izgledaju lažni upiti?

[responsive]lažni upiti i rezervacije[/responsive]

Najčešće je to email na engleskom jeziku, iz kojeg pršti neka super mogućnost rezervacije, gostu se osobito sviđa Vaš smještaj i spreman je odmah platiti sve te traži od Vas osobne podatke! Nekad je to direktan upit gosta, a nekad Vam netko šalje email tko želi za svoje kolege rezervirati smještaj jer eto baš u Vašoj blizini imaju neki seminar i sl. I još ako ste iznajmljivač koji ima nekoliko soba ili apartmana, zvučat će Vam poprilično zanimljivo jer oni traže rezervaciju najčešće za više smještajnih jedinica i za više osoba.

 

Često to bude upit vezan za predsezonu ili posezonu kada smo posebno osjetljivi da to da nam “uleti” neka dobra rezervacija.

Ime osobe koja šalje sumnjivi e-mail najčešće se sastoji od uobičajenog engleskog imena i prezimena, npr. Carlson Bruce, Joseph Williams, James Jackson… Ostavljaju čak i čitavu fizičku adresu pa i broj telefona kako bi ostali uvjerljivi, a email im je otvoren u uobičajenom e-mail servisu kao što su gmail, yahoo ili hotmail.

I vi brže-bolje odgovarate na email i šaljete ponudu i molite boga da uspije ovako dobra rezervacija. E, upravo ste postali potencijalna žrtva prijevare ili takozvanog phishinga (čitajte: fišing).

Phishing osim u obliku upita može biti u sljedećim najčešćim oblicima:

  • Poruka stranca koji je naslijedio velik novac u nekoj zemlji, ali ga ne može podići baš bez Vas

  • Lažna upozorenja financijskih organizacija ili banaka

  • Poruke o neočekivanim dobicima

  • Poruke administratora u kojima se traže Vaši login podaci

  • Poruke u kojima Vas traže da uplatite određenu svotu novca kako biste brzo zaradili na određenom proizvodu

  • Obavijesti o lažnim dobrotvornim akcijama

 

S porastom lažnih rezervacija i pokušaja krađe identiteta iznajmljivači trebaju poduzeti posebne mjere zaštite kod rezervacija preko portala.

Ukoliko Vam se pak desi krađa računa na Airbnb-u, pogledajte ovdje potrebne korake koje trebate uraditi.  

 

Donosimo vam nekoliko savjeta preko kojih možete izbjeći potencijalne lažne rezervacije na najpopularnijim online portalima te načine kako možete prepoznati lažnu rezervaciju:

 

1. Kreirajte police na online portalima (Booking.com, HomeAway, Airbnb itd.)

Zaštitite sebe i svoj smještajni objekt. Postavite police na portalima i ne dozvolite gostima rezervaciju bez unosa kreditne kartice a posebno CVC koda s iste.

 

2. Budite oprezni s Last Minute rezervacijama

Ako netko izvršava rezervaciju u zadnjem trenutku možete zadržati pravo odbijanja rezervacije ukoliko police koje ste postavili nisu ispoštovane.

 

3. Sigurno procesuiranje naplate

Unaprijed odobrite sve rezervacije i naplatite kreditnu karticu povezanu s rezervacijom preko sigurnog sustava naplate. Možete koristiti Stripe, PayPal ili neki drugi sličan sustav naplate. Ukoliko postoji problem kod odobrenja naplate, goste treba ažurirati detalje s kreditne kartice na online portalu. Ukoliko to ne urade to 18 sati istog dana imate pravo na otkaz rezervacije.

 

4. Provjerite goste

Jednom kada uspješno izvršite naplatu od gosta, postavite slanje automatske poruke gostu u kojoj im možete objasniti detalje oko check-ina. Upitajte ih da vam pošalju osobne podatke zajedno kontakt brojem. Nakon toga možete pozvati broj kako biste se uvjerili da nije lažan upit.

 

5. Odobrite i pregledajte dokumente

Ukoliko je sve s naplatom i osobnim podacima gosta uredu, provjerili ste gosta onda se ne trebate brinuti. Također, trebate zatražiti od gostiju kopije putovnica iz sigurnosnih razloga a ako je last-minute rezervacija preporučujemo da stavite veći iznos pologa (koji će biti dio vaše police postavljene na portalu). Ukoliko imate kopiju dokumenata gostiju i povećali ste iznos pologa mala je vjerojatnost da će se gosti loše ponašati ili nanijeti štetu vašem apartmanu.

 

Nadamo se da ste se okoristili ovim savjetima i da će vam u budućnosti pomoću oko izbjegavanje lažnih upita i rezervacija. Za kraj pogledajte primjer lažnog upita kojeg smo preuzeli s Kluba Iznajmljivača:

 

Dear Sir/Madam,
I am MRS Mary Corbett and will like to make a reservation for seven single rooms for my colleagues coming to your country. They will be arriving on july 15th – 28th Sept 2011 .

Their names are: Ogunniyi Samuel (Mr) Mary Cole (Mrs) Maurice Donivan (Mr) Linford Davenport (Mr) Grace Collins (Miss) Justin Hoyte(Mr) Deborah Jetta (Mrs) .

I will like you to get back to me with the total cost of the reservation for the entire period. Check In Date: Sept 15th 2011 Check Out Date: Sept 28th 2011 I await your response ASAP so as to send you our credit cards for the full payment of the reservation.

Best Regards,
MRS Mary Corbett

Kako spriječiti lažne upite i rezervacije by