Da biste bili Airbnb iznajmljivač potrebno je dosta obostranog povjerenja, a da bi potpuno zadobili vaše povjerenje Airbnb je odlučio primijeniti nove sigurnosne mjere.

Vaš dom za iznajmljivanje, preko Airbnb-a, dijelite sa strancima stoga je sasvim prirodno željeti određeni nivo sigurnosti. A pošto cyber napadi i hakeri postaju sve češća pojava, Airbnb platforma poboljšava uvjete igre za iznajmljivače kako bi osigurali sigurnost- barem što se tiče digitalnog aspekta.

Shodno tome, Airbnb je predstavio „novu liniju obrane kako bi spriječili hakere i kradljivce identiteta u preuzimanju Airbnb računa“. Ovo uključuje višeslojnu provjeru autentičnosti, koja će od korisnika zahtijevati dodatne podatke za verifikaciju prilikom prijave s novog uređaja, kao i poboljšana upozorenja kako biste mogli dobiti SMS poruke svaki put kada se dogode promjene unutar računa.

 

„Povjerenje je fundamentalna valuta suvremene ekonomije te je u samom srcu naše Airbnb zajednice“, napisao je suosnivač i šef strateškog razvoja Airbnb-a Nate Blecharczyk na svom blogu.
„Kako naša globalna zajednica raste, postajemo sve oprezniji od kradljivaca koji žele da iskoriste ovu vrstu povjerenja“.

 

U posljednje vrijeme, online zajednica sve više pažnju posvećuje preuzimanju računa (ATO). Ova vrsta hakerskog napada događa se kada haker dobije pristup računu i ukrade lozinku, bilo da je to putem virusa, phishing-a ili na neki drugi način.

Iako je do sada Airbnb koristio preventivne mjere protiv ATO-a putem strojnog učenja što je podrazumijevalo predviđanje vjerojatnosti da li je račun „provaljen“ ili ne, sada se ova tvrtka okreće dodatnim preventivnim mjerama kako bi poboljšali sigurnost korisnika.

„Naš model zaštite je efikasan u zaustavljanje većine hakerskih preuzimanja računa, ali nažalost dogodilo se nekoliko incidenata gdje je i gostima i iznajmljivačima nanesena šteta“, priznao je Blecharczyk. „Ovo za nas nije prihvatljivo, stoga radimo prekovremeno kako bismo uradili sve što je u našoj mogućnosti da unaprijedimo naše metode otkrivanja i prevencije hakera. Iako je sustav strojnog učenja uobičajen na online platformama, priroda Airbnb proizvoda i velika važnost kod povjerenja unutar zajednice zahtjeva još veći nivo sigurnosti.“

 

S dodatkom višeslojne provjere autentičnosti, korisnici će sada morati potvrditi svoje vlasništvo nad računom i to preko unosa jedinstvenog koda s povezanog mobilnog uređaja ili email računa prilikom dodavanja novog uređaja.

Airbnb će također biti više proaktivan prilikom slanja upozorenja kod promjena unutar računa „tako da možete poduzeti određene mjere i povratiti kontrolu nad Airbnb računom ako vi niste napravili te promjene.“

Za dodatne sigurnosne mjere i postavke, možete provjeriti preporučene Airbnb mjere vezane za snažne lozinke, sigurno plaćanje i ostalo ovdje.

 

Što učiniti kada vam hakiraju Airbnb račun

 

Izgubiti kontrolu i pristup nad vlastitim Airbnb računom možete na nekoliko načina. A phishing prevare su najčešći i najlakši način kako prevaranti mogu doći do vaših podataka. Ova vrsta hakiranja se popularno zove i ‘social engineering’ pošto se radi o manipuliranju osoba za dolaženje do osjetljivih podataka o njihovim računima.

Na ovaj način prevaranti/hakeri mogu doći do bilo kojeg korisničkog podatka za bilo koju stranicu koja je njima od interesa. To mogu biti bankovne stranice, PayPal račun, ali i računi e-pošte na popularnim email platformama poput GmailaYahooa, i dr.

Jednom kada haker dobije pristup emailu lako može u par koraka zatražiti resetiranje šifre na bilo kojoj web stranici koja je s tim emailom povezana, uključujući PayPal, Airbnb i dr.

Jednom kada dobije šifru za određenu web stranicu haker ima apsolutnu kontrolu nad vašim računom na toj stranici. Sljedeći korak je onemogućavanje vlasnika računa da brzo vrati kontrolu nad vlastitim hakiranim računom.

U slučaju Airbnb to znači da će haker promijeniti email povezan s tim računom a nakon toga će promijeniti i sve podatke vezane za plaćanje kako bi novac odlazio njemu, a ne vlasniku hakiranog Airbnb računa.

[responsive]

airbnb krađa računa

[/responsive]

U slučaju da vam se desi ovaj problem, nemojte paničariti jer je ovaj problem rješiv u roku od jednog dana.

Ako primjetite da ste izgubili kontrolu nad računom i ne možete se ulogirati, prvi korak je da zatražite resetiranje lozinke.

U email poštu bi vam, u roku od 10-15 minuta, trebao stići link za ponovno postavljanje lozinke.

Ako se to ne desi trebate nazvati Airbnb korisničku podršku u SAD-u a brojevi su: +14158005959 i +18554247262.

Budući da su pozivi prema SAD-u skupi (između 10-15kn po minuti) preporučujemo da dokupite kredit na Skype u iznosu od 5 eura (najmanji iznos) obzirom da je preko Skypa zvanje fiksnog telefona u SAD 2 centa po minutu.

Nakon što dobijete agenta i objasnite mu da ne možete pristupiti računu niti resetirati lozinku tražiće od vas podatke koje samo vi kao vlasnik računa možete znati poput: email računa, adrese objekta, godine rođenja vlasnika objekta, način plaćanja koji ste postavili na računu, zadnje znamenke vašeg računa i dr.

Kada prođete provjeru Airbnb agenta on vam šalje novu lozinku za pristup računu. Ulogirajte se u vaš Airbnb račun s novom lozinkom i ne zaboravite provjeriti jesu li sve informacije i detalji računa nepromjenjeni i onakvi kakvim ste ih ostavili. (preuzeto sa: https://www.iznajmljivaci20.com/2017/07/kako-postupiti-u-slucaju-hakiranja-airbnb-racuna/)

Da li se vama desila krađa računa Airbnb-a? Kako vam se sviđaju nove sigurnosne mjere na ovom portalu? Recite nam u komentarima.

 

Kako se zaštiti od hakiranja Airbnb računa? Nove sigurnosne mjere Airbnb-a by