Booking.com objavljuje najopsežnija globalna istraživanja za sljedeću generaciju putnika – Gen Z

[responsive]generecija z - avanturisti[/responsive]

Od ambicioznih lista želja do pustolovnih paketa, putnici kanadske generacije Z ne mogu čekati da dožive svijet

Sa snagom oblikovanja budućnosti, Gen Z (u dobi od 16 do 24 godine) postaju punoljetni i na putu je da otkrije svijet. Već su predmet mnogih spekulacija, mnogi su pretpostavili kako će se ova generacija ponašati, ali što zapravo oni sami imaju za reći? U svijetu koji je sve više povezan s putovanjima koja su pristupačnija nego ikad prije, Booking.com, voditelj digitalnog putovanja koji povezuje Kanađane s najširim izborom jedinstvenih mjesta za boravak, nizom doživljaja putovanja koje je potrebno učiniti i besprijekornih mogućnosti prijevoza, proveo je globalno istraživanja kako bi se prikupio uvid u putnike Gen Z-a ,otkrivajući ne samo njihove putne planove, nego i kako se one povezuju s njihovim širim težnjama za životom.

Ambiciozni pustolovi

Iako su mnogi kanadski pripadnici generacije Zed tek postali punoljetni, oni zasigurno već znaju što žele kada je riječ o njihovim putnim planovima:

  • Gen Z ima optimističan pogled na putovanja, s 55% osjećaja uzbuđenja spram svih mjesta na koja će putovati u budućnosti
  • Više od jedne trećine (37%) planira posjetiti najmanje tri različita kontinenta tijekom sljedećih deset godina, a 18% ih namjerava studirati ili živjeti u drugoj zemlji (27% žena naspram 13% muškaraca)
  • Gen Z je odvažna gomila od kojih gotovo polovina 45% želi avanturistička iskustva na svojim putovanjima, kao što su paragliding ili bungee jumping i 47% planira posjetiti ili pješačiti do ekstremne lokacije
  • 48% generacije Z izvijestilo je da im putovanje u vlastitoj zemlji pomaže u učenju i otkrivanju više o sebi

 

Spremni za Solo

U jednom od prethodnih članaka pisali smo o trendovima u turizmu, koji uključuju i SOLO putovanja. Svakako pogledajte taj vrlo zanimljiv članak ovdje.

Mnogi mladi ljudi već izlaze u svijet sa svojom obitelji, s više od dvije petine (45%) putnika iz Gen Z-a, koji pokazuju da to uglavnom čine jer im omogućuje da idu na izlete na koje inače ne bi imali sredstava. No, budući da Gen Z izgleda da leti iz gnijezda, oni to žele učiniti sami.

Neovisnost je prioritet za ovu generaciju. Tijekom sljedećih deset godina, trećina Gen Z (38%) planira samostalno putovati barem jednom (27% žena nasuprot 44% muškaraca)

Strast Gen-a Z za “letjeti solo” dalje se otkriva kod više od četvrtine (27%) koji kažu da više vole da budu sami kada putuju (više od svih ostalih dobnih demografskih podataka), a 14% želi samostalno putovati ili imati slobodnu godinu.

Već prvaci u popisu želja

Preko dvije trećine (65%) generacije Z već je sastavilo popis želja (popis stvari koje treba obaviti ili vidjeti prije nego umru), s tim da je ta brojka jednako vjerojatna za oba spola. Razlozi za popis željenih putovanja su različiti:

  • Sanjari: Gotovo polovica (48%) kaže da je to zato što uživaju u razmišljanju o svim mjestima u koja će putovati u svom životu
  • Popis bez kraja: Više od jednog od deset (14%) kaže da žele što prije otputovati na mjesta iz svog popisa, kako bi mogli dodati nova mjesta. Zapravo, gotovo četvrtina (29%) Gen Z planira provjeriti najmanje pet epskih putovanja s popisa u sljedećih deset godina
  • Održavanje vrhunskih odredišta: Gotovo jedna četvrtina (24%) kaže da im popis želja pomaže pratiti nevjerojatna mjesta za putovanje do mjesta za koja nikada prije nisu čuli
  • Inspirirani Instom: 41% ih je inspirirano da naprave vlastite avanture tako što su vidjeli posjete utjecajnih osoba online
  • Popis željenih+ putovanja ne otkriva samo namjeru da se putuje na nova mjesta, već pruža i dublji uvid u šira ponašanja generacije u putovanjima. Za 35% kanadske generacije Z bez popisa, razlozi se također razlikuju: 23% smatra da se njihove preferencije često mijenjaju, što će sigurno utjecati na njihove destinacije
  • Gotovo svaki peti (17%) kaže da je to zato što se odlučio za impulzivno putovanje i ne planira unaprijed

Iznenađujuće je, međutim, da je za Gen Z najmanja vjerojatnost da će svi demografski pokazati da nemaju popis želja jer vole putovati impulzivno

Zapravo, od 53% Baby Boomera (onih sa 55+) koji nemaju popis želja, više od jednog od deset kaže da više vole putovati impulzivno (16%) – isti iznos kao i Gen X (40-54) ). Međutim, 22% Millennialsa (u dobi od 25 do 39 godina) putuje impulzivnije od Gen Z.

Ciljevi putovanja i života

Gen Z su odrasli u svijetu u kojem je tijekom posljednjih desetak godina globalna financijska i ekonomska turbulencija postala gotovo norma, i tako razumijevanje njihovog stava o financijama (konkretno kako planiraju potrošiti svoj novac u sljedećih pet godina), je koristan barometar za njihov ukupni pogled na život.

Polovica (49%) kanadske generacije Z smatra da je putovanje uvijek vrijedno ulaganja. A kada je u pitanju određivanje prioriteta, “putovanje i viđenje svijeta” rangirano je kao najvažnije za ovu generaciju kada razmišljaju o tome kako potrošiti svoj novac (65%). ). Ušteda za „najveću životnu investiciju“ (vlasništvo) došla je blizu drugog i više materijalnih dobara koje su bile na najnižoj razini.

Kako Gen Z planira potrošiti svoj novac u sljedećih 5 godina

[responsive]

Kako Gen Z planira potrošiti svoj novac u sljedećih 5 godina % globalnih putnika Gen Z   % kanadskih putnika Gen Z

 

Ušteda za predujam na kuću/ nekretninu 60% 56%
Ulaganje u visoko obrazovanje / stručno osposobljavanje 60% 55%
Putovanje i viđenje svijeta 65% 52%
Štednja za mirovinu 51% 48%
Potrošnja novca na iskustva ili proizvode koji su ekološki prihvatljivi 46% 43%
Štednja za vjenčanje 42% 35%
Kupnja nove tehnologije 33% 31%
Kupnja dizajnerske odjece/obuće/modnih dodataka 33% 30%

[/responsive]

Otkrivanje prioriteta Gen Z-a

Pri ispitivanju o tome kako će izdvojiti svoj novac, putovanje je na prvom mjestu u pet od sedam izbora za Gen Z, osobito u usporedbi s materijalnim stvarima ili kratkotrajnim iskustvima. Putovanja su rangirana iznad želje za namještajem i kućanskim potrepštinama, odjećom i modom, tehnikama i uređajima, hranom u restoranima i spa i kozmetičkim tretmanima.

 

Kada razmišljamo o tome kako bi kanadska generacija Z željela potrošiti svoj novac, ovako bi odredili prioritete:
Putovanja (79%) vs. Spa / kozmetički tretmani (21%)
Putovanja (63%) vs. Izlasci u restorane (37%)
Putovanja (62%) vs. Namještaj / kućne potrepštine (37%)
Putovanja (59%) vs. Odjeća/moda/obuća (41%)
Putovanja (55%) vs. Tehnologija/ uređaji(45%)

 

Izvan ureda: Aktivno

Bilo da razmišljaju o svom budućem zvanju ili su se tek upustili u radnu snagu, pojam karijere još je uvijek svjež, pa ne iznenađuje da je Gen Z mjesto zaposlenja najvažnije životno iskustvo (83%). No budući da je putovanje takva strast za ovu generaciju, potencijalni poslodavci trebaju imati na umu, jer 54% kanadske generacije Zed kaže da je prilika za putovanje važna pri odabiru posla, a više od polovice (51%) kaže da smatraju privlačnim posao gdje upoznaju druge kulture.

“Kako prva generacija starosjedilaca na digitalnoj razini odrasta, uzbudljivo je vidjeti kako ovo istraživanje otkriva kako su putnici gen Z odlučna generacija sa strašću za istraživanjem što znači da su već nacrtali mnoge svoje buduće planove putovanja”, rekao je Ram Papatla, Potpredsjednik Globalnog iskustva na Booking.com-u. „Njihov afinitet i lagodnost s tehnologijom savršeno se podudaraju s našom ambicijom za učenjem i pružanjem još neprimjetnijeg, povezanog putovanja. Želimo osnažiti ljude svih starosnih grupa kako bi što bolje iskoristili sve avanture, sa njihovim uređajem kao moćnim resursom umjesto ovisnosti – nešto što Gen Z uistinu cijeni. ”

 

https://www.hotelnewsresource.com/article106134.html

 

Putnici generacije Z - Booking.com istražuje by