Google signalizira svoje ambicije za iznajmljivanje putem property managera – VACASE

U prethodnim smo člancima već pisali o tome kako je Google početkom godine izbacio javno na tržište u svojoj Google Search platformi mogućnost da se pored hotela sada mogu rezervirati i privatni smještaji. (Pročitajte stari članak ovdje).

No očigledno da direktom integracijom sa VACASAom, trenutno najvećom property managment agencijom na svijetu, koja je nedavno kupila portfelj Wyndham property managment agencije iz USA, od koje su otkupili preko 20 000 nekretnina za upravljanje i tako postali vodeća property managment agencija u USA, signaliziraju postepeni ulazak direkno na trište oglašavanje privatnog smještaja, bez posrednika poput Booking.com-a , i drugih OTA kanala.

[responsive]Property management [/responsive]Vacasa je jedna od najvećih agencija za upravljanje iznajmljivanjem kuća za odmor (property menadžer) sa sjedištem u Portlandu (OR). Osnivač Vacase Eric Breon je u proteklom desetljeću ostvario blago rečeno čudo u turističkom sektoru po pitanju najma kuća i vikendica. Danas tvrtka broji više od 3000 zaposlenih od kojih je većina terenskih radnika koji se brinu za gostoprimstvo, čišćenje, te interakciju s gostima i iznajmljivačima, za više od 20. 000 nekretnina u Sjevernoj/Južnoj Americi, Europi i Africi.

Vacasa (property menadžer) je započela svoje poslovanje unatoč interesantnoj situaciji u kojoj se našla obitelj Breon u prvom desetljeću 21.stoljeća. Naime, supruga danas uspješnog poduzetnika Breona je igrom slučaja naslijedila posjed u Washingtonu. Svi ostali u njezinoj obitelji ili su se preselili ili nisu mogli pomoći, pa su Breoni odlučili staviti kolibu od 480 četvornih metara u najam. Kroz razgovor su otkrili da lokalnoj zajednici na tržištu nedostaju marketinške tehnike potrebne za financijski uspjeh iznajmljivanja.

“Dakle, odlučili smo sami upravljati domom. Prve smo godine zaradili više od 20.000 dolara prihoda od najma – šest puta više od nego što su očekivali lokalni vlasnici nekretnina.”Eric Breon

S obzirom na iskustvo u iznajmljivanju, Eric Breon je primjetio potrebu za profesionalnom uslugom najma kuća za odmor, koja bi mogla pružiti optimalan financijski povrat vlasniku i pojednostaviti postupak rezervacije gostiju. Danas, property menadžer Vacasa raste preko 70% iz godine u godinu, omogućavajući lokalnim timovima da ispune to obećanje širom svijeta.

Poput Airbnb-a, Expedie i ostalih portala, Google je odlučio profesionalizirati i povećati svoj portfelj ponude najma kuća za odmor, a to znači angažirati upravitelje imovine i sklopiti nova partnerstva. U skladu s tim, Vacasa je javno obznanila (2018.godine) realizaciju direktnog povezivanja s Googlom, što znači postavljanje više od 14 000 nekretnina na Google Hotel tražilicu koja trenutno nudi i hotele i kuće za odmor. Vacasa je prva softverska platforma za iznajmljivanje kuća za odmor (property manager) koja se izravno povezala s Googleom, putem vlastitog aplikacijskog programskog sučelja (API – Application Programing Interface).

“Očekujemo da partnerstvo Vacase s Googleom poveća vidljivost i potražnju gostiju za kućama za odmor kojima upravljamo. Na taj način se povećava prihod za naše vlasnike domova”, rekao je osnivač Vacase i izvršni direktor Eric Breon.

Pored toga, oni koji imaju sklonost prema hotelima, mogu vidjeti kuće za odmor kroz svoje Google pretraživanje i osjećati nadahnuće za nova iskustva poput najma kuće za odmor na svom idućem putovanju.

Breon je ukazao na promjenu preferencija putnika i Googleovih napora. Naime, sve veći broj ljudi se odlučuje za najam vikendica u odnosu na tradicionalni smještaj, a Google optimizira svoju platformu putem ovih vrsta partnerstva kako bi uspješno zadovoljio potrebe potrošača.
Izvršni direktor Vacase tvrdi je da očekuje prednost “prvog pokretača” u smislu da će biti prva kompanija za upravljanje nekretninama sa potpunom uslugom koja će se povezati s Googleom. Također prednost “prvog pokretača” bi trebala uključivati prikupljanje ranih podataka o učinku na kampanje. To bi za Breona značilo opciju optimizacije daljnjih koraka poslovanja i trendova ranije od konkurencije.

GOOGLE: KUĆE ZA ODMOR VS. HOTELI 

Google-ovo poslovanje u najmu kuća za odmor je relativno novo i u tijeku. Za sada popisi uglavnom potječu od internetskih putničkih agencija, uključujući VRBO, Agoda, TripAdvisor i Holiday Lettings, među ostalim.
No, pored Vacase, Red Awning, koji posluje s potrošačima i upravlja imovinom, u ožujku 2019.godine je također integrirana u Googlovu tražilicu smještaja za odmor.
Ostali upravitelji nekretnina, kao što je primjerice Turnkey, uključuje i neke od svojih nekretnina u Google Hotel Search putem usluge RedAwning.
Izvršni direktor RedAwninga, Tim Choate je iskazao zadovoljstvo što im se Vacasa pridružila u programu za iznajmljivanje kuća za odmor na Googlu, s obzirom da je razvijen dijelom sa podrškom i ulaganjima RedAwninga. Google cijeni raznolikost imovine i dobavljača. Iako je RedAwning najveći izravni dobavljač API-ja za program, potrebno je više dobavljača. Choate je rekao da se slaže s Vacasom da je važna skala za ranu optimizaciju, a RedAwning je već izveo niz velikih testova kako bi optimizirao performanse u ime 1.000 partnera koji se bave upravljanjem imovine.

PRIPAZITE NA GOOGLE

Ono što se sve svodi na to jest da je Google usredotočen na povećanje svog popisa kuća za odmor na globalnoj razini, te će nesumnjivo biti glavni konkurent s kojim se treba boriti.
Iako se Google trenutno fokusira na organski rast poslovanja za iznajmljivanje nekretnina za odmor, to ne znači da spajanja i akvizicijske aktivnosti ne dolaze u obzir. Integracija Vacase ogledalo je Googleovih integracija s ostalim partnerima za iznajmljivanje kuća za odmor. Google je za sada zadovoljan ponudom za iznajmljivanje putem koje ima priliku poboljšati iskustvo potrošača. Uostalom, ovo je Google – on ima resurse da bude metodičan i uzme svoje vrijeme gradeći svoj portfelj alternativnih smještaja dok nemilosrdno testira što djeluje za dobavljače i kupce, a što ne. Za razliku od hotela, vlasnici nekretnina za odmor ne moraju sudjelovati u cjenovnom natjecanju na Google Tripsu.[responsive]property management [/responsive]

Primjerice, Sky View Lodge u državi Idaho, pod vodstvom Vacase (property manager), ne pokazuje što bi Booking.com ili neki drugi pružatelj usluga mogli ponuditi za istu nekretninu. To možete usporediti s načinom na koji Google vodi zreliju hotelsku djelatnost. Marina Bay Sands u Singapuru na Google Trips tražilici pokazali su cijene od Booking.com, Priceline, Agoda, Kajaka, TripAdvisor, FindHotela, Cancelona, Amona, Trip.com, Otel.com i Getaroom.

Googleovo poslovanje alternativnim smještajem očigledno je u samom početku svog razvoja. Kao što je to učinio za Google Flights i Google Hotels, Google će neprestano nadograđivati svoju ponudu i dodavati nove partnere, a to je učinio i s Vacasom (property manager).

Zasad, potrošači pronalaze iznajmljivanje kuća za odmor na Google Tripsu preko kartice Hoteli, što dugoročno nije održiv prijedlog, ali Google trenutno ne planira to promijeniti.

 

Google Signals Its Vacation Rental Ambitions With Vacasa Direct-Connect

GOOGLE pojačava ambicije prerastanja u OTA kanal integracijom sa Vacasa-om by