Turistički trendovi u turizmu

13 novih trendova u turizmu

[responsive][/responsive]

 

Turistički trendovi: 13 mogućnosti za turističku industriju

 

Svaka industrija ima trendove i inovacije – turizam nije iznimka. U krajoliku koji se brzo razvija, pojavljuju se i prihvaćaju novi trendovi u turizmu. Mijenjanje demografije, napredak u tehnologiji, pomicanje društvenih običaja: ovi utjecaji i svi drugi pomažu u stvaranju novih važnih turističkih trendova. Da biste saznali oko 13 najboljih turističkih trendova na koje treba obratiti pažnju, čitajte dalje.

U korak s najnovijim turističkim trendovima: zašto je to važno za Vaše poslovanje

Bez obzira na aspekt sektora turizma u koji je uključen Vaš posao, morate držati prst na pulsu. Nekada dragi koncepti i proizvodi izlaze iz stila, zamjenjuju ih moderniji elementi koji na kraju zauzimaju više tržišta. Nove destinacije, nove tehnologije i prijevozna sredstva uzrokovale su velike promjene u industriji. Rano usvajanje novih trendova je od vitalnog značaja.

13 turističkih trendova na koje treba paziti

U nastavku možete pronaći trinaest najznačajnijih turističkih trendova upravo sada i u budućnosti.

 

 1. Solo putovanja

Putovanja u slobodno vrijeme bila su obiteljska stvar ili nešto što su parovi radili zajedno. Premda je to još uvijek slučaj za mnoge, sve više i više ljudi bira solo putovanje. Uživanje u samostalnom putovanju više nije tako neobično i u turističkom kretanju se sve više dešava. Potrebe solo putnika su raznolike. Neki jednostavno žele putovati bez ometanja pratitelja. Drugi su mladi samci koji traže društvene aktivnosti ili traže partnera. Neki stariji udovci/udovice čak koriste dugotrajne boravke u hotelu ili krstarenja kao luksuznu alternativu konvencionalnoj skrbi za starije osobe. Ti turistički trendovi će rasti i rasti.

[embedvideo type=”youtube” id=”LBzsV37Xbfc”]

 

 

 1. Eko putovanja

Na turističke trendove snažno utječu interesovanja i raznovrsnost baze klijenata. Kako nova generacija postaje sve relevantnija na tržištu, ideali koji donose odluke o kupnji stvaraju nove turističke trendove. Eko putovanja su samo jedan primjer tih turističkih trendova, što odražava rastuću zabrinutost među današnjim putnicima za etičke i održive turističke opcije. Eko putovanja uključuju jednostavne promjene, kao što su dostupnost karbonskih kredita pri rezervaciji leta ili mogućnost iznajmljivanja električnog umjesto uobičajenog vozila. Sofisticiraniji primjeri mogu uključivati turizam s elementom volonterizma, možda rad na prirodnom rezervatu ili bavljenje konzervatorskim radom.

[embedvideo type=”youtube” id=”fWFSx23DqY8″]

 1. Lokalno iskustvo

Današnji turisti ne žele biti izolirani od mjesta koja posjećuju unutar kulturnog balona. Žele se uključiti u lokalnu kulturu i sudjelovati u njoj. Od uživanja u domaćoj kuhinji do slavljenja regionalnih festivala i blagdana, lokalna iskustva postat će neke od najboljih turističkih trendova koje valja promatrati. Jedan primjer popularnog lokalnog iskustva bio bi posjet Japanu tijekom velikog festivala, iznajmljivanje formalne japanske odjeće za nošenje, konzumiranje regionalnih delicija i sudjelovanje u tradicionalnim igrama ili kulturnim aktivnostima. Drugi bi mogao biti dugotrajan boravak s domaćinskom obitelji u zemlji odredišta kao način da se sazna više o lokalnoj kulturi.

[embedvideo type=”youtube” id=”zXkGXZfC50Y”]

[embedvideo type=”youtube” id=”xIxRlUtRnow”]

 1. Personalizacija

Vjerojatno ste upoznati s oglasima koji se pojavljuju na društvenim medijima i nekim drugim web-mjestima, oglasima koji se odnose na stvari koje ste pogledali ili kupili online. Ovo je samo jedan primjer personalizacije. Kao što je učinkovitije u marketingu turizma, personalizacija se može primijeniti na svaki aspekt turističkog iskustva. Današnji potrošači očekuju iskustva koja blisko odgovaraju njihovim osobnim željama, od odredišta do smještaja i vrsta aktivnosti u koje će se uključiti. Što se iskustvo može bolje prilagoditi željama i očekivanjima klijenta, to je vjerojatnije da će se vratiti i ponovno koristiti istu uslugu.

[embedvideo type=”youtube” id=”vPo-WqkwVoY”]

 

 

 1. Poslovno putovanje: Milenijski turistički trend

Koncept kombiniranja odmora i turizma s poslovnim putovanjima gotovo da i nije nov: “Bizcations” su popularni već desetljećima. Međutim, budući da turistički sektor pokušava udovoljiti štedljivijoj bazi klijenata, koncept putovanja u slobodno vrijeme postaje sve važniji među turističkim trendovima. Poslovno putovanje može imati različite oblike. Ponekad klijent koji putuje na posao odluči se baviti turizmom zbog vremena zastoja; u drugim slučajevima, tvrtka može organizirati turističke aktivnosti na radnim putovanjima kao povlasticu. Još jedan sve popularniji skup turističkih trendova odnosi se na fenomen digitalnog nomada u kojem se online radnici uključe u putovanjima.

 

[embedvideo type=”youtube” id=”2mkN9F9kro”]

 

 1. Roboti, chatboti i automatizacija

Jedan od privlačnijih primjera tih specifičnih turističkih trendova je Connie, robotski hotelski lanac hotela Hilton. Drugi hoteli također su se uključili u trend robotskog osoblja, instalirajući interaktivne robote koji će se baviti određenim dužnostima primanja ili čak posluživati hranu i piće posjetiteljima. Međutim, ova vrsta primjene noviteta daleko je od jedine. Mnogi kupci sada rezerviraju svoje putovanje i smještaj uz pomoć internetskih chat-bota, posebno prilagođenih AI-a koji mogu obraditi upite i pomoći klijentima s korisnim informacijama kada ljudski operateri nisu dostupni.

[embedvideo type=”youtube” id=”uKqUCe0TbcI”]

 

 1. Umjetna inteligencija (AI = artificiale inteligence)

Osim spomenutih chatbota, umjetna inteligencija postaje sve važnija za turističku industriju. Tehnologija strojnog učenja sada je čvrsto ukorijenjena u marketingu turističkog sektora, a AI pomaže personalizirati iskustvo pronalaženja i rezerviranja obilazaka i putovanja. AI je također sve više dragocjen u kontekstima kao što su pametne hotelske sobe, identificiranje vjerojatnih potreba gostiju i fino podešavanje okoliša i usluga kako bi odgovarale potrebama i željama gostiju. Umjetna inteligencija je pronalaženje aplikacija svugdje, od usluga korisnicima do sigurnosti. Budući trendovi AI-a u turizmu na koje morate obratiti pažnju mogu uključivati vozila koja se sama voze i virtualne vodiče za turizam.

[embedvideo type=”youtube” id=”d8cuHRJbSCY”]

[embedvideo type=”youtube” id=”AsLTfcu72FY”]

 

 1. Tehnologija prepoznavanja

Tehnologija prepoznavanja jedan je od onih sve važnijih turističkih trendova koji se počinju uvlačiti u mnoštvo različitih područja. Jedna od najpoznatijih primjena tehnologije prepoznavanja za česte putnike je banka automatskih vrata na nekim granicama. Vrata su sposobna čitati podatke na putničkoj putovnici ili osobnoj iskaznici i povezati ih s licem pomoću fotoaparata i tehnologije prepoznavanja lica. Tehnologija prepoznavanja je jedan od velikih turističkih trendova u hotelijerstvu, a prepoznavanje glasa postaje sve popularnije kao metoda kontrole u pametnim hotelskim sobama.

I MegaBooker sustav ima opciju da uz mobilnu aplikaciju automatski skrenirate dokumente gostiju i na takav način olakšate postupak prijave gostiju u hotelu. Moguće je implementirati self-check in kiosk  preko kojeg se gosti samostalno mogu prijaviti u hotel.

[embedvideo type=”youtube” id=”YOEFogy9VSQ”]

[embedvideo type=”youtube” id=”bTX-fbNDG8Q”]

 

 1. Internet stvari (IoT)

IoT je relevantan za mnoge turističke trendove. IoT uređaji su uređaji opremljeni mikroprocesorom i nekim oblikom digitalne povezanosti, što im omogućuje povezivanje s internetom i upravljanje njime. IoT uređaji uključuju sustave grijanja i hlađenja, sustave za zabavu i druge predmete koji se često nalaze u hotelskoj sobi, što dovodi do “pametnih” hotelskih soba. IoT se također koristi za integraciju usluga u ugostiteljskom okruženju, na primjer dopuštajući gostima da rezerviraju aktivnosti (termine u hotelskom spa centru, kupanje u bazenu, trening u teretani itd.) Ili zahtjev za usluge kao što su posluga u sobu ili dodatna posteljina putem čvorišta ili aplikacije za smartphone.

[embedvideo type=”youtube” id=”GPsmQAQRBt0″]

[embedvideo type=”youtube” id=”7fSQsl-JQ_A”]

 1. Virtualna stvarnost

Tehnologija virtualne stvarnosti (VR) ima mnoge primjene u turističkoj industriji. Turistički trendovi koji uključuju VR uključuju vrhunske zabavne aplikacije, od kojih neke kombiniraju fizičke elemente kao što su kontroleri ili pokretne sjedalice i platforme. Sportski simulatori su sve popularniji, od virtualnog bejzbola i drugih poznatih sportova do ekstremnih sportova kao što su skijanje ili snowboarding. Mnoge ekstremne aktivnosti također se mogu simulirati pomoću VR, kao što su letenje zmajem i druge avanture. VR također može omogućiti turistima da “posjete” odredište koje je previše krhko za fizičke ture, kao što su arheološka nalazišta: strukture se mogu rekreirati u VR i turisti mogu uživati u iskustvu šetnje oko njih nesmetano.

[embedvideo type=”youtube” id=1ziMH_lAUW0″]

[embedvideo type=”youtube” id=qAySitA9fYU”]

 1. Proširena stvarnost (AR)

Kada VR simulira čitava okruženja i iskustva, proširena stvarnost kombinira iskustva iz stvarnog svijeta i virtualne elemente. Poznati primjer bi bila igra Pokémon Go s pametnim telefonima, gdje su imaginarna bića superponirana na snimke igrača u stvarnom vremenu. U turističkoj industriji to je očito vrlo korisno: umjesto fantastičnih čudovišta AR smartphone aplikacije mogu turistima pokazati informacije o području koje istražuju. To mogu biti povijesni detalji o zgradama i znamenitostima, ili popisi i izbornici za zabavne sadržaje i lokalne restorane. Muzeji sve više koriste AR, omogućujući posjetiteljima da vide artefakte sa svojim izvornim izgledom kao virtualni sloj. Druge aplikacije proširene stvarnosti mogu uključivati virtualne karte s omogućenim pristupom internetu.

[embedvideo type=”youtube” id=”wrwpfhpuBM4″]

[embedvideo type=”youtube” id=”H_VxlcdP0Kk”]

 

 1. Zdrava i organska hrana

Zdrava hrana i vrsta hrane koju turisti troše nekada su bili antonimi u glavama mnogih putnika, s praznicima koji tradicionalno predstavljaju šansu za prekidanje prehrane i uživanje u zabranjenim poslasticama. Današnji putnici znaju da ukusno i hranjivo nisu isključivi koncepti. Potražnja za izvrsnom kuhinjom s ciljem bolje prehrane potiče nove turističke trendove. Moderni turist želi znati da je hrana koju jedu jednako zdrava kao i ukusna. Pokret za ekološku hranu također utječe na turističke trendove, s više restorana i hotela koji nude organske opcije. Ostale posebne dijete su također zastupljene.

[embedvideo type=”youtube” id=”F8XdxQ9rCC8″]

 

 1. Iskustvo korisnika

Naravno, iskustvo kupaca oduvijek je bilo ključno za turističku industriju. S novim tehnologijama i sve većim brojem mogućnosti za turiste, poboljšanje korisničkog iskustva nikada nije bilo više od vitalnog značaja. U konačnoj analizi, iskustvo korisnika je ono što će napraviti ili pokvariti Vaš posao. Precizno uštimavanje doživljaja može napraviti razliku između stvaranja lojalnog kupca koji će Vas pohvaliti drugima i onoga tko ispadne u fazi rezervacije. Sve od web sučelja gdje Vaši klijenti rezerviraju putovanja do posljednjeg dana njihovog putovanja moraju biti što ugodnije.

Ukoliko želite lakše voditi i pratite sve review-e svojih gostiji sa mnoštva online platformi, MegaBooker također nudi aplikaciju Reputator,  sa kojom možete pratiti ocjene sa različih online portala, analizirati ih po svim kriterijima , direktno komunicirati sa gostima iz jednog sučelja  , te “špijunirati” kvalitet konkurencije po svim navedenim kriterijima. Tako možete praćenje svoje kvalitete i poboljšati istu.

[embedvideo type=”youtube” id=”OC3vCxrBmDw”]

 

 

Prihvaćanje najnovijih trendova u turizmu od vitalnog je značaja za uspjeh. Bez obzira dodajete li IoT uređaje u hotelske sobe ili kreirate AR aplikaciju za usmjeravanje kupaca u njihovom odredišnom gradu, nikad nije prerano usvojiti ove ključne trendove za Vaš poslovni model.

 

Tourism Trends: 13 Opportunities for The Tourism Industry

 

Novi trendovi u turizmu: 13 načina za turističku industriju by