Jeste li znali da možete slati SMS obavijesti za komunikaciju s gostima?  

98% SMS poruka ljudi pročitaju u odnosu na emailove kojih se tek 22% pročita. SMS marketing porukama informaciju direktno dostavljate svojim klijentima sa sigurnošću da će oni tu poruku i vidjeti.

Ako uzmemo u obzir da 64% klijenata ima pozitivno mišljenje o tvrtkama koje koriste SMS poruke u svojoj komunikaciji, onda se podrazumijeva da bi mali i srednji hoteli trebali usvojiti ovu strategiju.

Kao i u svakom drugom poslu (a posebno u ugostiteljstvu i turizmu), bitno je da su klijenti sretni i zadovoljni. SMS komunikacija i SMS marketing može ostvariti baš to i okrenuti i loše iskustvo u izvrsno preko brige i komunikacije s gostima.

Poruke preko mobitela mogu biti jako efikasan način za efikasno promoviranje vašeg smještajnog objekta a u isto vrijeme mogu činiti čuda u povećanju vaših prihoda. Naravno, bitno je znati odraditi ovaj marketing na “ispravan način.”

“Ispravan način” podrazumijeva kontaktiranje gostiju samo onda kada imate pravi razlog za to. Vaša poslana poruka mora biti od neke koristi gostu.

Ukoliko želite uključiti SMS komunikaciju u svoj marketinški miks donosimo nekoliko dokazanih metoda koje vam mogu pomoći:

 

1. Potvrda rezervacije

[responsive][/responsive]SMS poruke se šalju u pravom trenutku i kod informacija kojima se gosti moraju više puta vratiti. Zbog toga je SMS jako koristan prilikom slanja koda o potvrdi rezervacije. To će osigurati gostima lagan pristup informacijama o rezervaciji i njihovom boravku.

Pošto gosti sigurno neće uvijek imati pristup internetu kako bi pregledali rezervaciju i dobili potvrdu, SMS poruku će uvijek moći vidjeti bez problema.

U poruku možete staviti i informacije o tome kako se rezervacija može otkazati ili promijeniti.

 

2. SMS zahvale i dobrodošlice

Kada je gost došao u hotel i prijavio se možete im izraziti dobrodošlicu i ostaviti kontakt informacije ako im bilo što bude trebalo.

Ovako pokazujete gostima kako vam je stalo do njih i da vam je drago što su odabrali vaš hotel.

 

3. SMS s Wi-Fi informacijama

Pošaljite gostima login podatke za wireless internet i druge detalje o sobi u kojoj će boraviti. Slanjem ove poruke gosti neće morati tražiti brošuru s ovim podacima niti će morati kontaktirati recepciju.

 

4. Slanje paketa i ponuda

Slanjem SMS poruka o paketima i specijalnim popustima ne samo da će se gosti osjećati povlašteno već ćete i dodatno zaraditi.

Gosti se prijave u programe lojalnosti jer žele imati pristup specijalnim ponudama.

Ali samo nuđenje specijalne ponude nije dovoljno. Pogotovo ako su tu ponudu mogli dobiti prijavom na newsletter ili preko društvenih mreža.

Kada su vam već dali svoj broj mobitela onda imaju pravo očekivati nešto vrijedno zauzvrat. Pobrinite se da su ponude koje šaljete preko SMS jedinstvene i ekskluzivne samo za goste koji su vam ostavili svoj broj mobitela te da ni na koji drugi način ne mogu doći do njih.

 

5. Savjeti i tajne

Gosti možda žele znati kada se održava koncert ili neki drugi događaj u gradu.

Ili na primjer kakvo će vrijeme biti tako da se mogu pripremiti, gdje iznajmiti auto ili koje turističke atrakcije posjetiti.

Putnici trebaju dosta toga organizirati i isplanirati prije putovanja. Ako im i malo pomognete u tome, zasigurno će im biti drago.

Pored toga, ovo je za vas odlična prilika za prodaju dodatnih usluga poput prijevoza, prodaje ulaznice itd.

 

6. Posluga u sobu

[responsive][/responsive]

Gostima možete omogućiti SMS narudžbu posluge u sobu a potvrdu narudžbe im možete poslati na isti način.

Ponekad gost ne zna tečno strane jezike ili je pozadinska buka u kuhinji prevelika tako da se ne može jasno čudi narudžba.

Kako bi se izbjegla zabuna, prihvaćanje SMS narudžbi može gostima olakšati život a i imat će točan pregled kada je narudžba izvršena.

To će zasigurno poboljšati njihovo iskustvo i smanjiti mogućnost pogreške.

 

7. Prilikom checkout-a

[responsive]SMS marketing u turizmu[/responsive]

Checkout je obično najstresniji dio boravka gosta u hotelu.

Nekada trebaju iznajmiti auto i uhvatiti let tako da je čekanje u redu za checkout zadnja stvar koju žele.

Umjesto printanja računa, checkout detalje možete poslati preko SMS poruke tako da oni mogu jednostavno odgovoriti preko SMS i prihvatiti ponudu prilikom polaska.

Također možete poslati SMS poruku dan prije odlaska u kojoj ćete ponuditi opciju produženog boravka po povoljnijoj cijeni. Gost dobiva odličnu ponudu a vi punite sobe koje bi inače ostale prazne.

 

7. Feedback i ankete

Gost je napustio vaš hotel? Pošaljite im anketu preko SMS-a preko koje mogu ostaviti svoje utiske.

Preko poruka se brzo i jednostavno mogu dobiti povratne informacije od gostiju.

Oni mogu popuniti sve odgovore u poruci na putu prema zrakoplovu ili kada god im odgovara što je puno praktičnije od popunjavanja papira prilikom odjave.

SMS poruke imaju jako visoku stopu otvaranja tako da ćete zasigurno dobiti dobre rezultate za vaše ankete.

Kada ostavite proctor gostu da izrazi svoje mišljenje ili zamjerku ustvari povećavate prigodu za veću lojalnost i zadovoljstvo gostiju.

 

Zaključno za SMS marketing

Ovo su brze i jednostavne geste koje vam mogu pomoći kod lojalnosti i iskustva gostiju u vašem hotelu.

Preko pametnih SMS strategija možete stvoriti čvrst odnos sa gostima i tako postati njihovo omiljeno mjesto za godišnji odmor.

MegaBooker u svom sustavu ima integriran odjeljak za SMS komunikaciju s gostima gdje kroz nekoliko klikova mišem možete postaviti čitav SMS marketing za vaš hotel. SMS poruke možete slati na više telefona odjednom ili čak zakazati slanje SMS poruka kada se određeni uvjeti ispune.

Jeste li Vi do sada isprobali SMS komunikaciju sa svojim gostima?

SMS marketing za hotele: 8 savjeta kako i kada ga možete koristiti? by