Upravitelji prihoda imaju podatake na dohvat ruke. Kako bismo te podatke vizualizirali na razumljiv i djelotvoran način, evo nekoliko vrhunskih RMS izvješća s kojima bi svaki upravitelj prihoda trebao biti upoznat.

RMS izvješća koja bi trebao poznavati svaki hotelski upravitelj prihoda

U nastavku ćete pronaći vrhunska izvješća o upravljanju prihodima sa kojima bi svaki upravitelj prihoda trebao biti upoznat kako bi podatke vizualizirao na razumljiv način.

Blagovremeno izvješće

 Blagovremeno izvješće otkriva koliko dobro funkcioniraju vaše strategije određivanja cijena: ako su rezervacije veće ili manje od vaše prognoze, to signalizira da su cijene potencijalno preniske ili previsoke. Iako upravitelji prihoda obično koriste ovo izvješće, ono zahtijeva dodatni fokus zbog trendova koji se stalno mijenjaju. Osim soba, postoji nekoliko drugih načina za segmentiranje tempirana izvješća: prema vrsti sobe, dijelu tjedna i događajima koji se ponavljaju.

  • Vrsta sobe: Dinamika tržišta može se brzo promijeniti. Praćenje izvješća tempa tipa sobe osigurava da prihodi mogu odgovoriti na promjenjive trendove: pomicanje na niže tržište kombinacije tipova soba moglo bi predstavljati promašene ciljeve prihoda i stoga zahtijevati prilagodbe cijena.
  • Dio tjedna: Određeni objekti prekomjerno indeksiraju vikendom, dok drugi većinu posla obavljaju radnim danima. Blagovremeno izvješće u dijelu tjedna pomaže u održavanju ravnoteže i identificira bilo kakvo odstupanje za brzu akciju određivanja cijena.
  • Događaji koji se ponavljaju: Praznici, godišnja doba, pa čak i ponedjeljci u odmaralištima mogu biti glavni u izvješću. Pažljivim praćenjem ponavljajućih događaja temeljenih na izvješću, moći ćete prilagoditi taktiku u skladu s tim.
  • Analiza trenda: u trenutnoj klimi postoje mnoge promjene u ponašanju vaših gostiju prilikom rezervacija. Usporedba izvješća za 10-20 tjedana zaredom daje vam uvid u trendove tempa za vaš hotel.

Ključna metrika: % razlike u tempu na temelju prethodnog razdoblja. Prosječno dnevno/tjedno povećanje po segmentu i trendu po segmentu/kanalu.

Izvješće o kompenzaciji

Dok bi upravitelji prihoda trebali dati prioritet proaktivnim strategijama određivanja cijena, još uvijek je bitno usporediti performanse s izravnim konkurentima. To ne moraju nužno biti obližnji hoteli; umjesto toga, to je košarica sličnih hotela unutar skupa vašeg ciljanog tržišta.

Ovo izvješće (često poznato kao STR izvješće, koje dolazi od analitičke organizacije treće strane) uspoređuje objekt s njegovim kompletom na temelju čimbenika koji utječu na odluke gostiju: stopa popunjenosti, prosječna dnevna stopa i RevPAR (paritet cijena), kao i cjelokupno tržište dionica koja se naziva Indeks prodora na tržište. MPI održava vaš smještajni objekt na pravom putu da ispuni ili premaši očekivana izvedbe na temelju ukupnog tržišnog udjela na lokalnoj razini.

Ključna metrika: Indeks prodora na tržište, koji mjeri tržišni udio na temelju prosječnog RevPAR

Dnevno izvješće o aktivnostima

Ovo izvješće ističe ukupnu trenutnu aktivnost bukiranu za buduće datume boravka. To je brzi referentni alat za pregled preporuka i usmjeravanje odluka o prihodu za trenutačni status datuma boravka.

Izvješće je raščlanjeno prema objektu, datumu boravka, segmentu korisnika, segmentu cijena i vrsti sobe, kao i statističkim podacima za određene metrike, poput duljine boravka, soba prodanih grupama/prolaznicima, prihoda, ukupnih soba i vrijednosti nevezani uz sobe, ADR, RevPAR i prihod od grupa/prolaznika.

Ključna metrika: Ovisi o cilju; ovo je referenca “brzog pregleda” za razne odluke.

 

Izvješće o analizi kanala

izravno utječe na to koliko dobro vaš smještajni objekt postiže svoje ciljeve prihoda i profitabilnosti. Izvucite izvješće o analizi kanala kako biste pratili ključne trendove prihoda s različitih kanala. Pripazite na svoju mješavinu kanala, budući da svako odstupanje prema manje profitabilnim kanalima može zahtijevati prilagodbe cijene i/ili raspodjele inventara.

Ključna metrika: tempo po kanalu kako biste vidjeli jesu li raspodjele inventara i taktika ocjenjivanja usklađeni.

Izvješće o segmentaciji tržišta

Budžetiranje i predviđanje gotovo se uvijek rade na temelju segmentacije tržišta. Bitno je nastaviti pratiti trendove u segmentaciji. Potražite promjene u mješavini segmentacije ili prijeđite s jednog segmenta na drugi, osiguravajući da ta promjena poboljšava profitabilnost i usklađuje se s vašim strateškim pristupom. Strateške cijene ili promocije mogu pomoći u usmjeravanju vaše kombinacije segmenata prema optimalnom sastavu.

Ključna metrika: RevPOR (prihod po zauzetoj sobi) prema segmentu

Izvješće o geografskoj distribuciji

Od globalne pandemije Covida 2020., mnogi su hoteli promijenili svoja zemljopisna tržišta. Većina se hotelijera pita hoće li ostati trenutna geografska mješavina, hoćemo li se vratiti na stare obrasce ili će doći do treće nove geografske distribucije feeder tržišta. Upravitelj prihoda trebao bi biti na vrhu kako bi prodaji i marketingu pružio informacije koje su im potrebne za suradnju s relevantnim tržištima.

Ključna metrika: RevPOR (prihod po zauzetoj sobi) po zemlji/regiji/državi i % povećanja/smanjenja noćenja u sobi/doprinos prihoda po zemlji

 

Priprema: S.O.S. English

 

Vrhunska RMS izvješća koja bi svaki upravitelj prihoda trebao poznavati by