Booking Holdings odustaje od Facebookove kripto-valute Libra

Program kripto-valute Libra se raspada nakon regulatornog pritiska. Vlasnici Booking Holding grupe vjerojatno nisu željeli da se gomila povezanost s takvom kontroverznom inicijativom, koja se možda u kratkom roku neće podići sa zemlje.

Booking Holdings je odustao od Facebookove inicijative za kripto-valutu Libra. Izlazak Booking Holdinga se dogodio malo prije sazvanja sastanka udruge Libra u Genevi u ponedjeljak 14.10.2019.godine.
Potez izlaska ove velike internetske turističke kompanije je sazvalo nekoliko desetaka članova osnivača. Odluka Booking Holdinga je uslijedila nakon odlaska članova osnivača MasterCard, Visa, Paypal, eBay i Stripe, prema objavljenim izvješćima.

Internetska turistička tvrtka sa sjedištem u Connecticutu, koja je u 2018. godini ostvarila prihod od 9,2 milijarde dolara i ima najveće svjetske tvrtke koje prodaju smještaj, htjela je izbjeći kontroverzu koja se razvija oko Libre.
Ta kontroverza uključuje povratne informacije od strane regulatora u SAD-u i Francuskoj. Regulatori tvrde da bi Libra, projekt koji je pokrenuo Facebook i koji bi se pokrenuo preko udruge Libra, mogao pridonijeti potkopavanju globalnog ekonomskog sustava.

[responsive]Booking Holdings odustaje od Facebookove kripto-valute Libra[/responsive]

Međutim, Booking Holding nije isključio opciju za ponovno uključivanje u Facebookovu inicijativu Libra u budućnosti.
Članovi utemeljitelji udruge Libra, koja je obuhvaćala više od dvadeset tvrtki, trebali su pridonijeti po 10 milijuna američkih dolara kako bi pokazali svoje opredjeljenje za razvoj kripto valute Libra, koja bi trebala biti lansirana 2020. godine.

Booking Holdings i ostali članovi osnivači nisu uplatili taj iznos, zbog čekanja na daljnji razvoj udruge. Udruga Libra trebala je razgovarati o osnivanju i imenovati članove odbora na sastanku u Genevi.

Globalne putničke tvrtke kao što su Booking Holdings, Airbnb i Expedia Group imaju veliko zanimanje za razvoj različitih platnih sustava kako bi se omogućilo ljudima širom svijeta da vode e-trgovinu. Booking Holdings su gledali Libru kao element tog napora za ostvarenjem unapređenja svojih platnih sustava.

SUMNJE U LANSIRANJE KRIPTO-VALUTE

Na Skift Global Forumu u New Yorku krajem rujna, izvršni direktor Booking Holdings-a Glenn Fogel rekao je da je Facebook pozvao tvrtku da bude osnivač Libre, što on ne bi označio potencijalnom kripto-valutom, već je umjesto toga navodio kao “alternativni” način plaćanja.

“Pogledali smo o čemu razgovaraju, o čemu razmišljaju i rekli smo: Da, voljeli bismo sjesti za stol dok se to razvija, ali ne znamo hoće li se to realizirati ili ne”, rekao je Fogel.

Fogel je također istaknuo da postoji mogućnost da udruga Libra “proizvede nešto što je mnogo efikasnije za sve koji su uključeni”.

Neučinkovitost postojećeg financijskog sustava uključuje naknade za kreditne kartice i troškove prijevara, rekao je.

“Ako postoji jeftiniji, brži i samo bolji način, željeli bismo biti dio toga”, rekao je Fogel.

Fogel je istaknuo da bi želio da Booking Holdings sudjeluje u takvim nastojanjima samo ako je sigurno i zaštićeno uz odgovarajuću zaštitu privatnosti.
Ali što se tiče sudjelovanja Booking Holdings-a u Udruzi Libra, to je za sada izvan stola, a cijeli projekt možda je na posljednjim atomima snage.

Osim što se sada čini da je to masovni egzodus među osnivačima članova Udruge Libra, američko povjerenstvo za vrijednosne papire i razmjenu je nanijelo još jedan udarac zagovornicima kripto valute. Naime, dogodio se još jedan udarac zagovornicima kripto-valute sprečavanjem Telegram-ovih potencijalnih 1,7 milijardi dolara ponuda tokena za svoj blockchain. TechCrunch izvijestio je da je američko regulatorno tijelo podnijelo hitnu naredbu za zaustavljanje početne ponude kovanica kompanije Telegram.

Ovo su neke od najnovijih vijesti o Booking grupi, uključujući i početno naplaćivanje provizije na dodatne troškove, te partnerstvo s eTraveli u svrhu uvođenja organizacije letova diljem Europe. Booking.com nas nastavlja impresionirati svojim poslovnim poduhvatima i borbom protiv konkurencije. Potpuna revolucija Booking.com-a je postala centar pažnje svih vijesti iz turističke industrije posljednjih nekoliko mjeseci.

https://skift.com/2019/10/14/booking-holdings-drops-out-of-facebooks-libra-cryptocurrency-initiative/ 

 

Booking Holdings odustaje od Facebookove kripto-valute Libra by