Avanturistička putovanja su još uvijek u ranoj fazi na kineskom tržištu, ali s ubrzanim rastom interesa u naprednom i povremenom segmentu, Kina se očekuje da postane pokretačka sila u sektoru avanturističkog putovanja na međunarodnoj razini kao što su nedavno objavili u ITB Izvješće o turističkim trendovima u Kini.

[responsive]Kina - globalni pokretac[/responsive]

Prema rezultatima istraživanja tržišta 300 kineskih putničkih agenata u inozemstvu, više od 52 posto ispitanika smatra da su kineski putnici spremni potrošiti više od 10.000 CNY na svako avanturističko putovanje. Istraživanje je provedeno i među članovima Kruga kupaca ITB-a u Kini. 80 posto ispitanih poduzeća slaže se da su avanturistička putovanja kategorija putovanja koja najviše vole mlade kineske osobe rođene 1980-ih i 1990-ih. Izvješće o trendovima izrađeno je u suradnji s međunarodnom konzultantsko-istraživačkom tvrtkom Kairos Future, a predstavljena je u ITB-u u Kini od 15. do 17. svibnja 2019. godine u Šangaju.

Avanturistička putovanja mogu imati različite oblike, a značenje “avanture” uvelike se razlikuje od putnika do putnika. Za neke, vrhunska avantura može se naći u visokim adrenalinskim aktivnostima kao što su padobranstvo ili paragliding. Za druge, avantura zahtijeva ukrcavanje u ekspediciju u divljinu kako bi se uključili u aktivnosti kao što su planinarenje ili penjanje po stijenama. Interes za avanturu među kineskim putnicima paralelan je s jakim poduzetničkim idealima prisutnima u današnjem kineskom društvu.

 

Prema intervjuiranim stručnjacima turističke industrije, nije slučajno da poduzetnici i vođe tvrtki vole avanturu: ekspedicija i poduzetništvo imaju sličnosti, kao što su izuzetna hrabrost i predanost, ne bojeći se poteškoća i postavljajući sebi izazove. To, u isto vrijeme, izaziva osjećaj zabrinutosti među mnogim potencijalnim putnicima. Briga o sigurnosti ukazuje na važnost za pružatelje proizvoda avanturističkog putovanja koji ciljaju na manje iskusne putnike da jasno pokažu da je sve pod kontrolom.

 

Različiti segmenti među avanturističkim putnicima mogu se vidjeti kod putnika sa više ili manje iskustva, koji zahtijevaju aktivnosti različitih razina težine. Prilagodba putovanja je ključna za sve segmente avanturističkih putnika, jer jedinstvenost je dio onoga što avanturističko putovanje čini atraktivnim. Među anketiranim putničkim tvrtkama, gotovo tri četvrtine smatraju da su prilagođena i personalizirana iskustva putovanja u velikoj potražnji ili apsolutno neophodna kada su u pitanju avanturistička putovanja – mnogo većim dijelom nego za ostale putne teme koje su u središtu izvješća ITB China Travel Trends.

 

Najvažnija tri aspekta za koje kineski putnici uzimaju u obzir u avanturističkim putovanjima su sigurnost (30 posto), lokalne aktivnosti (26 posto) i krajolik (17 posto). Briga za sigurnost češća je u Kini nego na međunarodnoj razini, jer su putnici daleko manje iskusni u avanturističkim putovanjima. Teme uključuju sigurnosne rizike aktivnosti kao što su bungee jumping, kao i rizik od gubitka u divljini, te opasnosti koje proizlaze iz neispravne opreme. Pružatelji usluga avanturističkih putovanja koji ciljaju na kinesko tržište u inozemstvu trebaju prilagoditi proizvode putničkim segmentima s različitim očekivanjima o teškoćama, sigurnosti i udobnosti. Cjelokupna analiza bit će objavljena zajedno s izvješćem ITB China Travel Trends.

 

 

 

 

 

Kina postaje globalna pokretačka snaga u sektoru avanturističkog putovanja by