Medicinski turizam u Hrvatskoj postaje novo srce Europe


Priča  vezana za medicinski turizam u Hrvatskoj vuče korijene još iz ožujka 2019.godine, međutim, primjetne su kvalitetne i konstruktivne promjene timova do danas. Dakle, 15. ožujka 2019. održana je 5. godišnja konferencija medicinskog turizmu u Zagrebu, s bogatom i poticajnom skupinom međunarodnih govornika.

Iako nam je ponajprije žao što nismo imali priliku sudjelovati na događaju, gospodin Paul Bradbury nas je potkrijepio temeljitim člankom putem kojeg smo dobili sve potrebne informacije o konferenciji.

“Hrvatska je novo središte medicinskog turizma u Europi”, rekao je moderator Daniel Coulton-Shaw u svojoj uvodnoj riječi.

Coulton-Shaw je čovjek koji dobro poznaje tu industriju i koji je u Slovačkoj izgradio vrlo uspješno poslovanje u dentalnom turizmu, kao i što je mentor međunarodne klinike, te mozak koji stoji iza poslovnih operacija Global Clinic Rankinga.

Govornik navodi: To je sigurno bila konferencija s pogledom. Ispod grada Zagreba, koji se u posljednje vrijeme naziva “Zagreb – centrom medicinske izvrsnosti”.

Budući da sam relativno nov u hrvatskom svijetu medicinskog turizma i živim u Hrvatskoj, teško mi je procijeniti globalni položaj hrvatske industrije zdravstvenog turizma. Osim prilike da od međunarodno cijenjenih stručnjaka saznate više o industriji. To je također i prilika da saznate što misle o položaju i potencijalu Hrvatske.

[responsive]Medicinski turizam u Hrvatskoj postaje novo srce Europe [/responsive][responsive][/responsive]

Među mnogim prilikama o kojima se razgovaralo tijekom dva dana konferencije, čini se da je potencijal prekogranične skrbi jedan od kojih bi Hrvatska i druge zemlje mogle imati koristi.

Općenito nije poznato da građani EU-a mogu zdravstvenu zaštitu obaviti u drugim državama članicama (direktiva EU 2011/14, koja je stupila na snagu 2013.), što ima korist od skraćenja čekanja i jeftinijeg liječenja.

Jedan od primjera je bila ortopedija u Velikoj Britaniji, gdje su čekanja tri godine, a privatni tretman je jedan od najskupljih na svijetu.

Svojom medicinskom izvrsnosti, pristupačnim cijenama i izvrsnom reputacijom sigurne turističke zemlje  – Hrvatska je potencijalno država članica EU koja bi mogla imati najviše koristi.

[embedvideo type=”youtube” id=”0S8uI8vcZeg”]


Među mnogim prezentacijama koje izazivaju razmišljanje, Elizabeth Ziemba osvrnula se na mogućnosti i prepreke kupnje i prodaje prekogranične zdravstvene zaštite.

Na primjer, fascinantno je bilo saznati da tvrtke u Velikoj Britaniji imaju veze s ljekarnama u Meksiku. Ili da Finska i sada ima ugovor o online receptu za lijekove.

Nakon što se takve prekogranične inicijative u potpunosti razviju, potencijal za jačanje vezano za medicinski turizam u Hrvatskoj, kao  i gospodarstva u cjelini je ogroman.

Naravno, ako Hrvatska nauči kako iskoristiti priliku…

[responsive][/responsive][responsive]Medicinski turizam u Hrvatskoj postaje novo srce Europe [/responsive]

S druge strane, Irving Stackpole održao je poticajnu prezentaciju o funkciji tehnologije na putu pacijenata. Kao i: kako telehezija i telemedicina već transformiraju zdravstvo i odnos između pacijenta i klinike.

USPJEH MJEREN KVALITETNOM RADNOM SNAGOM…

Među predavačima je bilo i lokalno predstavljanje, s Ognjenom Bagatinom, izvršnim direktorom zagrebačke klinike Bagatin. Koji je razgovarao o suočavanju s problemom nedostatka radno sposobne struke. To je bila najupečatljivija prezentacija od svih,  navode vijesti.

Također je bilo prisutno i jedno od najvećih imena u svijetu skrbi o pacijentima – Joe Sweet. Direktor međunarodnog iskustva s pacijentima klinike Cleveland. Joe Sweet, govorio je o stvaranju dosljednog pristupa kvalitetnom iskustvu s pacijentima.

Sa svojih 66.000 zaposlenika i novim hrvatskim izvršnim direktorom Tomom Mihaljevićem, Cleveland Clinic bila je pri vrhu medicinskih inovacija.

Jedan novi dodatak koji će uskoro poboljšati iskustvo pacijenta, objasnio je Sweet, biti će upotreba holograma za prikazivanje i objašnjenje pacijentu njegove individualne situacije.

Dvodnevna konferencija, koju je organizirao Euro Events, nastavlja se i danas posvećenom B2B radionicom. Dvodnevni poticajni i edukativni programi, kao i sjajna prilika za umrežavanje i učenje više o tome kako Hrvatska može razviti svoj relativno neiskorišteni dragulj.

Stanje vezano za medicinski turizam u Hrvatskoj se još uvijek prati. Svakako ćemo na vrhu liste ostaviti prostora za daljnje istraživanje kako vrijeme bude odmicalo, a turizam se razvijao. Do tada, budimo strpljivi…

https://www.total-croatia-news.com/travel/34689-croatia-is-the-new-heart-of-medical-tourism-in-europe

Medicinski turizam u Hrvatskoj postaje novo srce Europe by