Megatrendovi 2020: Inovacije urbanog života postaju budućnost


Gradovi su oduvijek bili inkubatori za inovacije. Međutim, do 2050. godine se očekuje da dvije trećine svjetskog stanovništva svoj život presele u urbana područja. Inovacije urbanog života se danas uvode sa ciljem da će ta gustoća u gradovima poslužiti turističkoj i putničkoj industriji na pozitivne načine.

[responsive]Megatrendovi 2020: Inovacije urbanog života postaju budućnost[/responsive]

Dok putnici traže iskustva koja odražavaju jedinstvene karakteristike mjesta koja posjećuju i žele udobnost doma dok su u inozemstvu, gradovi ulažu u nove modele i koncepte urbanog življenja. Na taj način su i gradovi postali atraktivna odredišta.

Kako se život u gradu mijenja, tako se mijenja i iskustvo posjetitelja koji doprinose lokalnom gospodarstvu i sve češće traže moderne pogodnosti tijekom putovanja. Putnici žele iskustvo prilagođeno njihovim posebnim potrebama, a ne jedinstven stav hotela ili opće trgovačko područje.

Profesionalizacijom kratkoročnog najma i popularizacijom prostora za suradnju, poželjnost gradskog turističkog odredišta često je izravno povezana s kvalitetom života i pogodnostima za posjetitelje.

Ujedinjeni narodi navode da će do 2050. godine u gradovima živjeti 68% svjetske populacije.

Odredišta danas investiraju i u odabir dizajna koji će odrediti njihovu konkurentnost i za odmor i za poslovne putnike u budućnosti. Bilo da se koristi robotika za interijere i optimiziranje prostora u kojem žive – razmišljajte o skrivenim ormarima i krevetima – ili stvarajući učinkovita, zelena zajednička područja.

Neki kritičari ovog pokreta urbanizacije kažu da on stvara loš efekt. Uklanjajući jedinstvene značajke mjesta i stavljajući na njegovo mjesto dosadna i nerealna iskustva. Dolazi do podizanja vrijednosti imovine, potiskuju se dugogodišnji stanovnici i zamjenjuju se dobro uspostavljene tvrtke u susjedstvu s međunarodnim putnicima.

Drugi tvrde da je urbani razvoj u konačnici dobra stvar za lokalna poduzeća i ljude koji za njih rade.


TRANSFORMACIJA = ATRAKCIJA 

Mnoge od ovih inovacija postaju turistički magneti koji prikazuju posjetiteljima ne samo zadivljujuću zgradu ili prekrasan park, već i novi način života.

Budući da sve veći broj globalnih stanovnika pristiže u gradove, potrebne su promjene da bi se gradovi prilagodili većem broju stanovnika i različitim potrebama njihovih poslovnih zajednica.

Budući da se infrastruktura putničkog sektora i dalje razvija u gradovima diljem svijeta, to će trebati ukomponirati zajedno s drugim elementima urbanog razvoja. Putnici koriste javni prijevoz, restorane i kupuju uredski inventar u susjednim dućanima.

Ideja da i mještani i posjetitelji žele “ispravnu” verziju gradskog života je lažna. No, utjecaj globalnih korporacija i trgovačkih lanaca pokazao se destruktivnim kada im se vladini dužnosnici nisu obratili s pažnjom. Pametnije zračne luke služe i lokalnim i posjetiteljima, pružajući poticaj lokalnim gospodarstvima.

Dinamični gradovi su uvijek u toku, ali pametna tehnologija i kreativan dizajn mogu pomoći da se grad uzdigne iznad pojma atraktivnog odredišta za posjetitelje – a te će inovacije turističke tvrtke prilagoditi  izvan gradova.

GRAD: KARTA ZA BUDUĆNOST

Kako održivost postaje glavni diferencijator za putnike, utjecaj pametnog urbanog dizajna ne može se precijeniti. Većina putnika danas želi da odredište koje posjete odražava njihove osobne vrijednosti, a to će se vjerojatno vremenom pojačati.

Inovacije u gradovima poput Tokija i Rotterdama proširile su se na sekundarne gradove.

Nova zbivanja dovode članove globalne ekonomije u četvrti i gradove, stvarajući priliku posjetiteljima da se na organski način upoznaju i grade odnose s onima koji se bave svojim profesionalnim poljima. Ova uvjerljiva društvena kultura presudna je za budućnost odredišta ne samo za turiste, već i za globalnu poslovnu zajednicu.

Novi boutique brendovi turizma ulaze na tržišta sa svojstvima koja ne samo da odgovaraju lokalnoj estetici već i stavovima. Veliki lanci žele pružiti gostima hotela lokalne usluge kao pouzdan posrednik koristeći digitalne platforme, a istovremeno pružaju usluge ugostiteljstva u lokalnoj zajednici.

Te promjene, međutim, nisu prošle bez povratnih reakcija. Projekt Sidewalk Lab’s Alphabet privukao je kritike zbog svojih planova oživljavanja obalne četvrti Toronta; grad je eliminirao predloženo prikupljanje podataka za razvoj usluga (poput aplikacija).

[responsive]Megatrendovi 2020: Inovacije urbanog života postaju budućnost[/responsive]

Ipak, lako je vidjeti kako će vrhunska arhitektura i dizajn koji je predložio projekt nagraditi putnike u budućnosti. Kuće koje štede energiju, pametni kanalizacijski sustavi i automatizirani obrasci prometa smanjili bi troškove za stanovnike. Sve će to postati dio inovacije urbanog života.

Više gradova sada eksperimentira sa zatvaranjem popularnih prometnica za promet vozilima. Time se smanjuje Co2 i vraća se život u ulice i četvrti.  Ove promjene doprinose životu ulice stvarajući mjesta za druge oblike prijevoza i stvarajući veći pješački promet za poslovnice.

ŽIVOT U 21.STOLJEĆU

Kako ovakvi razvoji postaju sve popularniji, tako povećavaju i mogućnost destinacija da putnicima pružaju nezaboravan doživljaj, istovremeno služeći potrebama stanovnika. Razvoj maloprodaje u kombinaciji s mobilnim uslugama i robnim markama za kupce nudi ugodnost lokalnim kupcima i bezbrižnost posjetitelja.

I novi stambeni modeli kombiniraju tradicionalni život stanova s ​​ekonomijom dijeljenja. Time pojednostavljuju proces putem kojeg iznajmljivači i vlasnici mogu objaviti svoj dom na Airbnbu ili nekoj drugoj platformi.

Dizajniranjem nekretnina sa zajedničkim prostorom i zajedničkim uslužnim programima, ovi novi koncepti stvaraju prostor za bolju regulaciju dijeljenja kuće, omogućujući putnicima ugodniji boravak ovisno o njihovim osobnim potrebama.

U cjelini, ove različite inovacije predstavljaju strategiju da urbane destinacije postanu privlačnije za odmor i poslovne putnike. Nije potrebno graditi pametan grad, već kreativniji grad čiji se pametni izbori mogu ponoviti širom svijeta.

Travel Megatrends 2020: The Future of Travel Will Be Driven by Urban Living Innovations

Megatrendovi 2020: Inovacije urbanog života postaju budućnost by