U većini slučajeva, iznajmljivanje je siguran process. Jednom kada ste napravili oglas na portalima, spremni ste za dolazak većeg broja rezervacija.

Nažalost, rastom popularnosti online portala, neki gosti nisu ono što se čini na prvi pogled. Postoji određeni broj prevara koje lažni gosti koriste kako bi nasamarili i naštetili iznajmljivačima.

Ustvari, prema istraživanju Fortera, prevare na online portalima su porasle za 37% u 2018.godini. Pošto je turizam cjelogodišnja djelatnost, prevaranti se lako mogu ubaciti među redovne goste tako da ih je nekad teško primijetiti, ili ih primijetimo kada je već prekasno.

 

Kako se događaju prevare u iznajmljivanju

Online portali za rezervacije su najčešća meta prevaranata iz više razloga. Ne samo da su ovakve rezervacije vrijedne (neka istraživanja kažu da je prosječna vrijednost lažne rezervacije negdje između 238-588$) već su i neopipljive- jer nema fizičkog proizvoda koji se treba poslati ili primiti. Pored toga, online rezervacije se dešavaju brzo-momentalno. A pošto kroz nekoliko sati rezervacija postaje aktivna, teško je uočiti i blokirati prevaru u trenutku pravljenja rezervacije. Nekad se čak i čitav vaš oglas kopira na drugome mjestu.

Evo samo jedan od primjera:

 

“Poštovani, javljam se kao privatni iznajmljivač apartmana. Jučer sam slučajno saznala (preko gostiju i agencije s kojom radim) da na www.airbnb.it,netko potpuno neovlašteno prodaje tj. iznajmljuje moje apartmane ali i ostale apartmane iz Lošinja. Neke stanodavce sam kontaktirala i oni također nemaju pojma, tj. nisu ovlastili tu stranicu da za njih vrši prodaju.Naime, na toj stranici gost može rezervirati apartman, uplatiti cijelokupni iznos za što će dobiti nekakvu potvrdu i npr. pojaviti mi se na vrata želeći ljetovati u mom apartmanu koji je već u potpunosti platio, a ja o tome pojma nemam.
Ta stranica koristi naše slike i opise koje smo poslali TZ-u, a radi se zapravo o čistoj krađi, gdje se pljačkaju gosti a ujedno se stavlja stanodavce u vrlo neugodan položaj – stoji u jednoj od prijava koju je primila Zajednica obiteljskog smještaja.”

 

Znaci upozorenja na koje treba obratiti pažnju

Kako bi se sačuvali prevara, bitno je pripremiti se za potencijalne rizike. Probrali smo 10 znakova upozorenja koji pokazuju da je vaš potencijalni gost možda prevarant. Bitno je napomenuti da niti jedan od navedenih znakova sam po sebi ne znači mnogo, već se radi o kombinaciji različitih faktora koji otkrivaju lažnog gosta.

 

1.   Nedostatak osnovnih gramatičkih vještina i pravopisa engleskog jezika

Pogledajte primjer pokušaja prevare na Airbnb-u:

[responsive][/responsive]

Iako ovo nije točno u svim slučajevima, nepoznavanje osnovnih pravila engleskog jezika može biti veliki znak upozorenja. Ukoliko osoba koja šalje upit nema osnovna znanja iz gramatike, pravopisa ili pisanja engleskog jezika, ili često ponavljaju ono što su napisali, trebate detaljno provjeriti upit. Jer, možda vas pokušavaju prevariti.

 

2. koriste sumnjivu email adresu

Od kuda vas netko kontaktira također može biti pokazatelj da se radi o prevari. Da li vam je poznat email poslužitelj (gmail, yahoo…) koji koriste? Da li je ime gosta i ime navedeno u emailu isto? Ako vam je sve ovo neodređeno, onda je možda u pitanju lažni gost.

 

3. Pružaju vam previše informacija

Ukoliko je u prvom emailu više informacija nego što ste očekivali te ima dosta nebitnih podataka poput zanimanja (posebice obratite pažnju na doktore, oficire, religijske figure i sl.). Ili Vam pak navode dugu priču o tome zašto posjećuju vaš grad, držite ih na distance i ne vjerujte svemu što kažu.

 

4. Putovanje je “iznenađenje” za nekoga drugog

Pogledajte primjer ovakvog pokušaja prevare:

[responsive][/responsive]

Da, neki ljudi istinski žele iznenaditi nekog koga vole s putovanjem, ali neki bi to mogli koristiti kako bi iskoristili iznajmljivače. Putovanja iznenađenja, nažalost, mogu propasti bilo kada. Tako kada prihvaćate zahtjev za rezervaciju, obavezno tražite ime i kontakt detalje za osobu na čije ime se pravi rezervacija. Možda ne bi bila loša ideja tražiti neki depozit ili uključiti striktnu politiku otkazivanja kako bi izbjegli prevarante.

 

5. Ne žele koristiti način plaćanja koji ste odabrali

Ukoliko imate rezervacijski sistem na web stranici gdje imate online sustav za naplatu, to je s razlogom. Stoga, ako potencijalni gost ponudi plaćanje izvan tih okvira: čekom, bankovnim transferom ili čak gotovinom prilikom dolaska. Alarm za uzbunu bi se već trebao upalite.

Isto tako, ako gosti ponude da plate više nego što tražite, to bi trebalo biti novo upozorenje. Neki gosti čak koriste lažne ili ukradene kreditne kartice za ovakve trikove.

Kod ovakvih vrsta prevara, gosti bi poslali više novca nego što se traži, ali prije nego znate, Vi ili Vaša banka biste dobili poruke od gosta koji traži povrat novca ili naknadu štete. Pazite se, jer u nekim slučajevima gosti će tvrditi kako je netko drugi odgovoran za rezervaciju te da su mu podaci ukradeni i na osnovu toga će tražiti povrat novca.

 

6. U njihovom upitu su pogrešni podaci vašeg objekta

Ako primite upit ili rezervaciju od nekog tko Vaš apartman na obali mora oslovljava kao penthouse apartman u gradu, također trebate biti oprezni. Vrlo je vjerojatno da je to kopija poruke koju šalju svima redom, a njima je dovoljna samo jedna žrtva kako bi ostvarili svoje ciljeve.

 

7. Ne znaju kada putuju

Moguće je da su gosti fleksibilni što se tiče datuma putovanja i jednostavno im se sviđa smještaj koji vi nudite. Međutim, ako prvenstveno imaju specifičan datum putovanja ali kroz razgovor vam kažu da im nije toliko bitan datum, onda je moguće da vas žele prevariti.

 

8. Traže od vas da poštom pošaljete ključeve

Prije eksplozije online portala bilo je sasvim normalno poslati gostima poštom karte, instrukcije za ulazak ili čak ključeve. Neki iznajmljivači koriste i automatski check in s ključ karticama za ulazak u objekt. Danas je gotovo nezamisliva ovakva praksa. Tako ako netko traži da mu pošaljete ključeve poštom, sigurno ima loše namjere.

 

9. LAST MINUTE ili rezervacije na dan upita

Pogledajte iskustvo jednog od iznajmljivača s Airbnb-a:

[responsive][/responsive]

Istraživanja pokazuju da rezervacije koje pristignu za isti dan kada su napravljene imaju za 5 puta veće šanse da budu prevare. Naravno, ponekad gosti nemaju drugog izbora nego rezervirati odmah. Hotel im je prebukiran ili propustili su let. Greške se dešavaju.  Ali ako im izgovor nije baš uvjerljiv, nemojte se ustručavati nego tražite verifikaciju ili detaljno istražite gosta.

Uvijek je bitno poslušati što vam instinkt govori- čak i ako će to utjecati na vašu poziciju na portalu. Bolje to, nego da vas opljačkaju gosti!

 

10. jednostavno ne izgleda vjerodostojno

[responsive][/responsive]

Možda ste čuli za izreku: Ako izgleda previše dobro da bi bilo istinito, vjerojatno i jest. To se svakako odnosi i na iznajmljivanje. Gost koji ponudi da dodatno plati jer mu se previše sviđa vaš objekt? Samac koji rezervira četverokrevetnu sobu? Bilo što zbog čega ispitujete integritet gosta? Vjerojatno su prevare!  Vjerujte svome instinktu i ne prihvaćajte rezervacije kod kojih sumnjate u namjere gosta.

 

Imate li i vi iskustva s lažnim gostima? Kako ste se nosili s tim izazovima? Recite nam u komentarima!

 

PREVARE I LAŽNI GOSTI: 10 NAČINA KAKO PREPOZNATI LAŽNE GOSTE by