Svima nama kojima se bavimo turizmom TripAdvisor je dobro poznat igrač u ovoj industriji, a o njemu smo puno pisali u prethodnim člancima. Poznato je kako radi na više načina, kao metasearch kanal, kao portal za privatni smještaj preko TripAdvisor Rentals preko svojih partnerskih portala poput HolidayLettings, FlipKey, Houstrip, Niumba. Također akvizicijom Viatora 2014.godine za 200 milijuna dolara je postao glavni igrač za ture i izlete. Svojom velikom snagom sadržaja i moći društvene mreže u turizmu koju kreiraju sami posjetitelji, neizostavno je mjesto bilo kojeg pružatelja usluga u turizmu, bilo da se radi o smještajnom objektu, restoranu, izletu, destinaciji…

No do sada po pitanju hotelskog smještaja nije nikada bio direktna konkurencija online putničkim agencijama (OTA) poput Booking.com-a, Expedia i Trip.coma. Čini se da su se odlučili polako okrenuti ka tome, i mijenjaju koncepciju poslovanja. Danas je TripAdvisor službeno objavio svoj novi poslovni model tzv TripAdvisor Plus program, a koji se bazira na mjesečnoj pretplati od 99 $ , bez plaćanja provizije po rezervaciji od strane hotela, te omogućuje hotelima da ostvaruju direktne rezervacija preko njihove platforme. Pored prednosti u vidu ne plaćanja provizije, koje kako znamo, mogu biti prilično veliki iznos u troškovima hotelskih rezervacija, prednost ovakvog oblika je i u tome što se podaci gosta direktno prosljeđuju gostu, te ih hotel može kasnije koristiti za svoje marketinške svrhe. Pravila putničkih agencija to naravno onemogućuju, te je ovo značajna prednost hotelima. Tko se sjeća starog modela na koji je radio HomeAway i OwnersDirect, to je bio njihov princip. Pored toga što hotel treba plaćati mjesečnu pretplatu, mora omogućiti dodatne beneficije i popuste gostima, što svakako nije besplatna niti jeftina opcija.

Uz TripAdvisor Plus, TripAdvisor prikuplja podatke o kreditnoj kartici gosta, a gost na istom mjestu dovršava rezervaciju, a TripAdvisor preuzima probleme s korisničkom uslugom.
Za sada je ovaj poslovni model moguć samo za hotele u SAD-u i bit će aktivan do kraja lipnja ove godine.
Kako to izgleda na primjeru:
TripAdvisor Plus
Hotelski stručnjaci nisu složni na koji način će tržište reagirati. Neki smatraju da će to biti promašaj, dok drugi vjeruju da će to biti veliki uspjeh. Argumenti drugih su na strani da je trošak pretplate puno manji nego plaćanje velikih provizija OTA kanalima, a gostima se isplati rezervirati takav smještaj jer dobivaju druge pogodnosti koje na drugim portalima neće imati.

Zanimljivo je primijetiti da su investitori ovaj poslovni model prepoznali kao zanimljiv, te da su dionice TripAdvisora skočile u nebo u kratkom roku. TripAdvisor očekuje, ako mu uspije ovaj poslovni model, u kratkom roku zaraditi nekoliko milijardi dolara. No pitanje je odgovora konkurencije, a svakako će biti zanimljiv odgovor dosadašnjih najvećih klijenata TripAdvisora, kompanije  Booking Holdings (Booking.com) i Expedia, koji su TripAdvisoru za plaćanje po kliku putem njegovog metaserch modela plaćali vrlo velike sume novca. Na koji način će reagirati, to ćemo tek vidjeti.

Što vi mislite, da li je ovo pametan potez TripAdvisora-a i da li ćete vi staviti svoj hotel u ovaj program kada bude moguće za našu regiju?

Izvori:
Skift: https://skift.com/2021/03/08/tripadvisors-new-subscription-service-edges-the-company-toward-online-travel-agency-status/
Barrons: https://www.barrons.com/articles/tripadvisor-stock-new-wins-a-fan-on-wall-street-51614709413

TripAdvisor Plus – nova prilika hotelima za više rezervacija ili veliki promašaj? by