Ukoliko nemate vremena ulaziti u detalje i čitati cijeli članak, sve se svodi na to koliko je ispunjen Airbnb profil gosta.

Nekoliko ključnih stavki iz članka:

 • Recenzije su daleko najbitniji faktor. Pored recenzija, nepotpun Airbnb profil je u direktnoj korelaciji s lošim iskustvom s gostima.

 • Oko 40% rezervacija ostvari se preko novih gostiju. Ako dobijete upit preko nepotpunog Airbnb profila, zamolite gosta da ga popuni.

 • Sadržaj poruke gosta je bitan faktor za razmatranje ukoliko Airbnb gosti ne ulijevaju povjerenje.

 

Postoji nekoliko pitanja koja sebi možete postaviti kada dobijete zahtjev za rezervaciju preko Airbnb-a: Da li je gost popunio barem osnovne podatke na svom profilu? Da li je proveo dovoljno vremena na stranici kako bi popunio neobavezna polja? U našem dugogodišnjem radu s Airbnb gostima primijetili smo direktnu korelaciju: nepotpun profil vodi do “lošeg iskustva s gostima”. 

Da razjasnimo, “loše iskustvo s gostima” ne znači da se niste osobno slagali s gostom. Također, ne znači da je gost pravio buku i tako ometao susjede. “Loše iskustvo s gostima” mislimo na ozbiljne situacije koje rezultiraju štetom na objektu ili čak ozljedi iznajmljivača. Pisali smo i o novim sigurnosnim mjerama Airbnb-a u našem članku.

Širok je spektar problema koje ovi gosti mogu napraviti od pozivanja neplaniranih prijatelja ili prljanje do tada besprijekorno čiste kuće. Bitno je napomenuti da su ovi slučajevi iznimno rijetki i dešavaju se u malim postotcima. Međutim, loše iskustvo s gostima se može desiti iznajmljivačima stoga vam je u interesu da detaljno “pročešljate” gosta kako ne biste završili u nepovoljnoj situaciji.

 

Pogledajte 11 horor priča i situacija s Airbnb gostima. 

 

U prvom dijelu ovog članka vodimo vas kroz popunjen profil gosta uz pojašnjenja 13 različitih stavki koje se nalaze na njemu. Zatim ćemo pregledati koji su to najvažniji dijelovi profila i zašto. Dobit ćete korisne savjete kako identificirati potencijalnog problematičnog gosta na osnovu profila.

 

Airbnb gosti, 13 dijelova Airbnb profila

Kao što smo napomenuli iznad, postoji 13 dijelova profila. Ispod pogledajte primjer 100% popunjenog profila:

[responsive]ispravan profil airbnb gosti[/responsive]

Ovakav profil gosta ulijeva povjerenje i garantira da s njim nećete imati problema.

Istražimo detaljnije svaku stavku s profila kojeg popunjavaju Airbnb gosti:

 1. Profilna slika je slikana izbliza i nije mutna.
 2. Stavljeno je vlastito ime.
 3. Postavljen je trenutni grad stanovanja i odakle gost dolazi.
 4. Kreiran je profil prije mnogo godina (napomena: ovaj dio profila se automatski popunjava, ali je jako bitna informacija).
 5. Gost je verificiran na mnogo načina.
 6. Opis je preko 100 riječi.
 7. Iznajmljivači su mu davali recenzije.
 8. Referenti su posvjedočili njegovu ispravnost.
 9. Verificiran je offline ID.
 10. Postavljene su dodatne informacije o gostu. 0
 11. Gost je kreirao barem jednu Airbnb listu želja (Wish list).
 12. Gost je ujedno i iznajmljivač.
 13. Gost je napravio barem jedan Airbnb vodič.

 

U nastavku ćemo proći kroz najbitnije stavke s profila. Ali prvo pogledajmo kako izgleda nepotpun i sumnjiv profil.

[responsive]neispravan profil airbnb gosti[/responsive]

Koliko je dijelova profila popunjeno? Trik pitanje. Odgovor je nula. Na profilnoj slici ne vidimo osobu, ime se ne broji je “D” nije pravo ime. Gost nije postavio lokaciju iz koje dolazi a Airbnb je preko IP adrese prepoznao da je iz SAD-a što ne pomaže mnogo. Od verifikacije ima samo email i broj telefona što je i morao postaviti da bi se uopće registrirao. Sve u svemu, jako sumnjiv profil.

 

Koje segmente profila Airbnb gosti moraju ispuniti?

U nastavku smo rangirali svaki dio profila po važnosti. Broj u zagradi označava dio profila kao što je navedeno na slici potpunog profila (iznad).

 1. Recenzije (7) – Ako su drugi iznajmljivači ostavili recenzije za gosta to je jasan pokazatelj kakav je on kao gost. Ako ima recenzije od drugih gostiju to znači da je i on iznajmljivač- što je sveti gral među Airbnb gosti ma pošto on zna kako je to biti iznajmljivač. Očigledno je da trebate pregledati recenzije kako bi bili sigurni da recenzije nisu negativne i isto tako da li je odgovorio na negativne recenzije.
 2. Iznajmljivač (12) – Ako je gost ujedno i iznajmljivač onda zna kako je biti u vašim cipelama. Trebate provjeriti stanje pozitivnih recenzije.
 3. Datum (4) – Iako profil samo popunjava ovo polje, ovaj dio je jako bitan jer Airbnb gosti koji su potencijalni kriminalci nemaju profil star nekoliko godina. Uzmimo za primjer da je Airbnb gost pronašao vaš novčanik, kreirao profil i popunio sve bitne informacije. Međutim, nedavno napravljen profil će imati mali broj recenzija. Profili bez recenzija su jedan veliki znak upozorenja! Na sreću/nesreću, Airbnb ima nove goste svaki dan pa su profili bez recenzija česta pojava. U tom slučaju provjerite ostatak profila i koliko je popunjen.
 4. Verifikacije (5) – Minimalne verifikacije su email i broj telefona. Kada vidite uvezan Facebook, LinkedIn, American Express, Offline ID itd., onda je gost otišao i korak dalje od minimuma.
 5. Verificiran ID (9) – Verificiran ID je bitan ali i prevarant is može imati verificiran ID tako da ova stavka nije visoko na listi prioriteta. Ali u kombinaciji sa starosti profila, verificiran ID je bitna informacija.
 6. Opis (6) – Puno toga možete otkriti o osobi na osnovu onog što napišu o sebi. Profil  bez ikakvog opisa postaje sumnjiv. Opis od 100 riječi i više je odličan!
 7. Slika (1) – Slika nije toliko bitna jer svatko može postaviti sliku a Airbnb je ne vrši identificiranje gostiju putem slika. Međutim, da li je slika mutna? Da li je grupa ljudi na slici? Da li je možda na slici samo zalazak sunca ili crtež? Sve drugo osim jasne slike gosta je ne ulijeva povjerenje.
 8. O meni (10) – Da li je gost odvojio vrijeme da popuni informacije o poslu, školi, jezicima itd. Ova stavka nije toliko bitna ali vam daje mnogo informacija o gostu i pospješuje povjerenje.
 9. Reference (8) – Ove informacije daju vam pogled u osobnost gosta i pokazuju kako se gost stvarno potrudio da maksimalno popuni svoj profil.
 10. Lokacija (3) – Da li profil samo pokazuje državu? To znači da je gost taj podatak ostavio prazan i Airbnb ga je popunio na osnovu IP adrese.
 11. Ime (2) – Iako ime nije toliko bitno trebate oprezno pristupiti gostima čije ime glasi “xyz” ili “D”. Gost može ukucati bilo koje ime i nije obavezan staviti stvarno identifikacijsko ime. Međutim profil Airbnb gosta čije ime je bilo što drugo osim pravog imena izaziva sumnju.
 12. Wish Lista (11) – Ovaj dio profila je potpuno proizvoljan. Ono što on pokazuje je koliko je gost aktivan na Airbnb-u, koliko često pretražuje smještaj i sl.
 13. Vodič/guidebook (13) – Dio profila koji je omogućen gostima koji su ujedno i iznajmljivači. Ovo znači da je iznajmljivač kreirao vodič za svoje Airbnb goste. Ova stavka nije potencirana u velikoj mjeri tako da je rijetko tko koristi.  U svakom slučaju, stavku je lijepo vidjeti na profilu.

 

U kojoj situaciji je profil dovoljno popunjen da ne izaziva upozorenje i sumnju iznajmljivača?

Sve se svodi na dva osnovna pitanja:

 1. Da li su gostu iznajmljivači ostavili recenziju?

 2. Da li su ga drugi Airbnb gosti ocijenili?

 

Recenzije su najbitniji dio profila, bez sumnje. Ako gost ima više od tri recenzije od gostiju ili iznajmljivača u proteklih 12 mjeseci, onda je 100% siguran.

Odluka o ispravnosti gosta bez recenzija na profilu je stvar subjektivnog stava. U takvom slučaju možete provjeriti ostale stavke na profilu od koji su ovih 9 najbitnije (1, 2, 3, 4, 5, 6, 8, 9, i 10). Airbnb gosti trebaju imati ispunjenih barem 7 stavki u svom profilu da bi bili povjerljivi i sigurni.

 

Evo nekoliko jako loših indikatora na profilu gosta:

 • Opis je katastrofalan ili propagira mržnju.
 • Reference govore negativno o gostu.
 • Ime prikriva stvarni identitet gosta.

Ako osjećate da bi bolje popunjen profil ulijevao povjerenje možete gostu poslati poruku da popuni profil do kraja. Možete napisati nešto slično ovome:

“I’d like to know more about you before accepting the reservation; do you mind completing your profile, including verifying your ID? This can be found at www.Airbnb.com/Verify.”

 

Airbnb gosti će uglavnom odgovoriti kako nisu imali vremena i dovršiti profil u kratkom vremenskom roku. Ako gost odgovori negativno ili ignorira vaš zahtjev onda je to stavlja veliki upitnik na njegov profil.

Jedan aspekt rezervacijskog procesa je jako bitan a ne nalazi se na Airbnb profilu. To je sučelje za poruke. Ovaj dio je jednako bitan kao i sam profil jer preko dopisivanja možete dosta zaključiti o osobi. Obratite pažnju na način pisanja. Ako su poruke kratke i izrazito sumnjive, postavite više pitanja kako biste osjetili tko je i koja je svrha njegovog putovanja.

Ovu su strategije koje smo razvili u našem dugogodišnjem radu s Airbnb gostima koje pomažu u povećanju sigurnosti i zaštite vas i vašeg smještajnog objekta.

Ako sve drugo zakaže i ne znate što misliti o profilu gosta uvijek možete uživo dočekati gosta. Nemojte ga obavijestiti o svome prisustvu već se nađite oči u oči s njim. Njegovo ponašanje i držanje će vam otkriti dosta toga.

Kakva su vaša iskustva s Airbnb gostima? Da li je bilo nekih problema koje ste mogli izbjeći s detaljnijom provjerom? Pišite nam u komentarima.

Članak preuzet sa: https://optimizemyairbnb.com

Kako identificirati problematične Airbnb goste prije same rezervacije by