Prošle sedmice HomeAway, koji je sada u vlasništvu Expedije, najavio je promjenu u svom poslovnom modelu za privatne iznajmljivače. Novi cjenik i struktura cijena sa sobom donose povećanje cijene pretplate za 25% zajedno s povećanjem provizije za iznajmljivače koji koriste “integrirana softverska” rješenja.

Ovo je samo jedna od mnogobrojnih promjena koje su počele od kada je HomeAway prodan Expediji. Pogledajte sve nadogradnje i promjene na HomeAway-u ovdje.

Ukoliko niste korisnik HomeAway portala to možete postići registracijom OVDJE

Preko emaila kojeg su poslali iznajmljivačima, HomeAway je obavijestio da će iznos godišnje pretplate za oglas sada iznositi 499$, što je povećanje od 100$ u odnosu na proteklu godinu.

 

Podsjetimo, HomeAway funkcionira tako što iznajmljivačima nudi dva modela suradnje: 1. Na proviziju od 10-12%, ili 2. Na godišnju pretplatu od 399$.

 

Pored porasta cijene pretplate, HomeAway će naplaćivati dodatnih 10% provizije za direktne rezervacije koje mogu povezati sa sličnim pretragama na njihovoj stranici. Pročitajte čitav email ovdje.

Sudeći prema iznajmljivačima koji već koriste softverske integracije, HomeAway će pažljivo posmatrati direktno ostvarene rezervacije. Iako je i dalje nejasno kako će uspjeti u tome, postoje načini kako mogu početi naplaćivati i povezivati direktne rezervacije od iznajmljivača.

Na primjer, pokušat će “povezati” email adrese i datume pretrage s HomeAway platforme s direktnim rezervacijama. Tako ako gost preko HomeAway-a pronađe vaš smještaj ali onda vas direktno nađe preko Google-a a vi imate softver koji povezuje vaše rezervacijske kalendare, HomeAway će pokušati naplatiti 10% provizije za tu rezervaciju.

Ova nova politika se bazira na pretpostavci HomeAway-a da svi prihodi koji se ostvare od gostiju koji rezerviraju direktno (a koji su prije već rezervirali preko HomeAway-a) trebaju biti pripisani HomeAway-u te da HomeAway zaslužuje 10% od takve rezervacije.

Ove naplate će biti implementirane za sve nove pretplate i za sve oglase čija godišnja pretplata dolazi na obnovu nakon 15.03.2018.godine. Preplate iznajmljivača s trenutno aktivnim pretplatama koje ističu prije ovog datuma neće biti obuhvaćene ovom novom politikom sve do obnove pretplate sljedeće godine.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

 

Nova HomeAway provizija razočarala iznajmljivače iz SAD-a

Prenosimo nekoliko komentara iznajmljivača iz SAD-a na novonastalu situaciju s HomeAway-om:

“Kada mi je stigao email ove sedmice pitao sam HomeAway za pregled novih pravila”, rekao je jedan iznajmljivač. “Nisam dobio nikakav odgovor. Iskreno, nisam se iznenadio, ali bilo bi lijepo znati pravila igre kako bih mogao odrediti kako se ispravno uklopiti u novi poslovni model.”

 

Drugi iznajmljivač iz Floride kaže: “Zamislite da Booking.com naplaćuje od Hilton hotela deset posto od svih direktnih rezervacija kod kojih je gost izvršio pretragu na Booking.com-u za iste datume!”

 

“Ove promjene sve mijenjaju za nas”, napisao je iznajmljivač iz Kalifornije.”Mi nećemo obnavljati našu pretplatu i dozvolit ćemo da trenutna istekne. Ove cijene se čine kao očajnički pokušaj da se odere ovca u neuspješnom suočavanju s konkurencijom ili potpuno neispravnom poslovnom modelu”.

 

 

Pohlepa Expedije nakon kupovine homeaway-a

Od kako je Expedia otkupila HomeAway 2015.godine, tvrtka je agresivno tražila načine za monetiziranje HomeAway portala za privatne iznajmljivače.

Na dan kada je Expedia kupila HomeAway za 3,9 milijarde dolara uvela je i nove pristojbe za turiste koje u prosjeku dodaju 6% na većinu transakcija ostvarenih preko njihove stranice.

[responsive][/responsive]

Od tada, HomeAway je napravio značajne promjene poput:

  • testiranja povećanja pristojbi od gostiju,

  • povećanja online rezervacija na portalu,

  • eliminiranja komunikacijskih kanala između gostiju i iznajmljivača van platforme,

  • uklanjanja brendova za apartmane i vile, brojeva telefona, vanjskih linkova s oglasa,

  • dodavanja komparativnih alata za cijene i promjene cijena smještaja za korisnike softver rješenja,

  • promjene portala za iznajmljivače s direktnim kanalom za komunikaciju,

  • dodavanja “Premium Partner” programa za partnere,

  • promjena algoritma koji sada nagrađuje iznajmljivače koji striktno prate njihova pravila.

 

Kao rezultat toga (dok HomeAway značajno povećava prihode Expedije) iznajmljivači se pitaju da li je oglašavanje na ovom portalu održivo i da li je vrijeme da se pronađu alternativna rješenja.

Ispod na prikazu možete pogledati jedan hipotetički primjer kako nove promjene u cijenama i pristojbama mogu utjecati na nekog tko ima 250 smještajnih jedinica s prosječnim prihodima po jedinici od 242,000 kn:

homeaway provizija

Podaci su uzeti kao feedback od iznajmljivača i turističkih agencija, podaci nisu zvanični podaci HomeAway-a.

[responsive][/responsive]

U ovom primjeru, HomeAway bi ostvario prihode od preko 4,5 milijuna kuna godišnje za suradnju s velikom ili srednje velikom agencijom ili upraviteljem apartmana koji koriste njihov sustav.

Veliki broj iznajmljivača se u skorije vrijeme distanciralo od HomeAway platforme u pokušaju za neovisnosti. Kao rezultat ovih HomeAway promjena od prodaje Expediji, rodilo se nekoliko online foruma uključujući i Facebook grupe “Say No to VRBO Service Fee” koja ima preko 4500 članova i koja redovno pronalazi načine u zaobilaženju HomeAway-a ali i drugih portala iz njihove porodice kao što su VRBO, FeWo direkt, Arbitrel, itd.

Na našem tržištu veliki broj iznajmljivača koristi HomeAway i njihove partnerske portale. Nadamo se da će negodovanje iznajmljivača donijete neke promjene u politici ovog portala jer preko ovakvog modela suradnje samo gube bazu iznajmljivača.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

HomeAway u 2018.godini povećava pretplatu oglašavanja za 25% by