TripConnect kao dio TripAdvisor portala je već duže vremena tema razgovora među hotelijerima bez obzira na veličinu objekta.

Hoteli i moteli diljem svijeta su napokon dočekali alat pomoću kojeg mogu s portala dovesti posjetitelje direktno na svoju web stranicu.

Koja je korist od toga?

Vrlo jednostavno. Pomoću ovog alata zaobilazite posrednika u vidu online portala i Google-a te proviziju koju biste inače dali njima možete zadržati u svome hotelu.

Ako se već niste snašli s ovim alatom zbog neiskustva u marketingu ili jednostavno niste imali vremena, ovaj članak je upravo za Vas.

Što je TripConnect, kako se koristi? Da li je TripConnect dobar pravi izbor za moj hotel? Vrijeme je da saznate.

 

Što je TripConnect?

TripConnect je specijalizirana web stranica na kojoj licitirate na TripAdvisor aukcijama koje objavljuju na svojoj metasearch stranici. Ova stranica funkcionira slično kao Google Adwords.
Ono što je AdWords za Google, to je TripConnect za TripAdvisor.

Mogli biste se pitati zbog čega je toliko privlačno licitirati za oglase na ovom portalu?
Evo nekoliko statističkih podataka za 2017.godinu:

[responsive]TripAdvisor statistitka[/responsive]

Izvor: http://www.telegraph.co.uk/travel/lists/TripAdvisor-in-numbers/

Ovakva statistika opravdava ovoliku potražnju i želju hotela da iskoriste ovu priliku, jer preko svog booking engine sustava mogu ostvariti veliki broj direktnih rezervacija.

[responsive]MegaBooker booking engine[/responsive]

 

Kako funkcionira TripConnect?

U osnovi postoje dva načina licitiranja na TripAdvisoru za direktne rezervacije: TripConnect Cost per Click i TripConnect instant booking. (Obje usluge uređujete unutar Vašeg TripAdvisor profila).

Osnovna razlika među njima je, pogađate, način naplate te mjesto gdje se izvršava rezervacija.

TripConnect Cost per Click Vaš oglas vodi direktno na web stranicu hotela. Svaki put kada posjetilac klikne na oglas Vašeg hotela taj klik će Vam i naplatiti.

TripConnect Instant Booking nakon klika gosta vodi vaš TripAdvisor profil gdje može izvršiti rezervaciju. Naplata se ne vrši po kliku već nakon što gost završi s posjetom hotelu i to s provizijom u iznosu od 12-15%.

Na tabeli ispod pogledajte osnovne značajke i razlike između dvije vrste TripConnect-a:

[responsive]cost per click vs instant booking TripConnect[/responsive]

Koja je od ove dvije opcije bolja?

Cost per click je svakako opcija kojoj pribjegavaju mnogi hoteli iz prostog razloga što izbjegavaju plaćanje provizije portalima i to za cijenu jednog klika. Međutim, ova opcija je za hotele koji imaju iskustva s online oglašavanjem i imaju veliku konverziju gostiju na web stranici hotela.

Ukoliko nemate iskustva s cost per click oglašavanjem nemojte odustajati jer prateći upute u nastavku članka ćete vidjeti da licitiranje na TripConnect-u nije komplicirano.

 

Na što ustvari licitirate?

Što više novca uložite u licitiranje na CPC, na boljoj poziciji će se Vaš hotel naći na TripAdvisor pretraživaču. Na što boljoj poziciji bude vaš hotel, veće su šanse da će posjetitelji portala kliknuti i posjetiti vašu hotelsku web stranicu te izvršiti rezervaciju.

Bonus savjet: cijena koju postavite također utječe na poziciju i broj prikazivanja.

Prvi put u povijesti hoteli se mogu pozicionirati iznad portala za oglašavanje što je svakako dobra vijest.

S pravom se možda pitate zbog čega se uopće moramo natjecati s portalima za oglašavanje na vlastitoj TripAdvisor stranici hotela?

Prema informacijama s TripAdvisor stranice cilj TripConnect-a jeste pružanje gostima mogućnosti izbora prilikom rezervacije, uključujući i cijene direktno s web stranice hotela. Cost per click daje i hotelima alat s kojim se mogu ravnopravno natjecati za klikove s portalima za oglašavanje.

Iako se TripAdvisor ograđuje s ravnopravnošću i jednakim udjelom na tržištu za hotele i portale, gotovo je sigurno da nikada neće otkriti informacije o tome koliko portali licitiraju za Vaš hotel i po kojoj cijeni.

 

Gdje možete postaviti TripConnect cost per click?

TripConnect postavljate direktno na vašem TripAdvisor računu gdje možete pronaći i cijenu za svaki klik. (Napomena: Cijene ovise od objekta do objekta i nisu jednake za sve)

Primjer kako će oglas izgledati nakon objavljivanja:

[responsive]TripConnect oglas[/responsive]

 

Izgleda malo rizično jer ne znate koliko ćete ustvari dobiti klikova i koliko će se tih klikova pretvoriti u rezervacije.

Što ako bude prevelik broj klikova a mali broj rezervacija?

Ne brinite. Na TripConnectu kao i na AdWordsu možete odrediti dnevni limit.

Dnevni limit postavljate koliki želite.  Nakon što dođete do limita (od na primjer 10$) oglasi se taj dan više neće prikazivati.

Također, kada postavite da je Vaš objekt nedostupan oglas za vaš hotel se neće prikazivati.

Nakon postavljanja limita TripAdvisor će Vam dati grubu procjenu i broj očekivanih klikova na oglas te kolika će ukupna cijena biti taj mjesec. Ako ne želite da se oglasi pojavljuju čitav mjesec, možete skratiti period prikazivanja koliko želite.

 

Vlasnik ste malog hotela, motela? Da li i Vaš hotel može koristiti TripConnect?

Da biste koristili TripConnect potrebno je da ste integrirani s nekim od internet booking engine sustava kojima je TripAdvisor dodijelio certifikat.

Zbog čega bez booking engine sustava ne možete koristiti TripConnect?

Odgovor je ustvari jednostavan. Booking engine ili rezervacijski sustav održava cijene i zauzeća na svim kanalima prodaje što korisnici koriste za izvršavanje rezervacije. Booking engine je tehnologija koja omogućava izvršavanje rezervacije direktno na web stranici hotela. TripConnect ne sadrži sam u sebi takvu uslugu.

Želite Booking engine za povezivanje s TripConnect-om?

[responsive]MegaBooker booking engine[/responsive]

Ako već koristite neki booking engine sustav kontaktirajte ih da vidite da li oni mogu povezati vaš hotel s TripConnect-om.

 

Što Vam je potrebno za korištenje TripConnect-a?

Morate registrirati Vaš hotel na TripAvisor Business Listings. Pretpostavljamo da ste se već registrirali na ovu uslugu jer je jako korisna za sve hotele.

Ako niste, evo zašto biste trebali:

  • Sami postavljate cijene i dostupnost soba koji će se pojavljivati na većini TripAdvisor;

  • Možete postaviti kontakt informacije poput kontakt detalja, telefonskog broja i email adrese;

  • Mogućnost kreiranja specijalnih ponuda i popusta na visoko-posjećenim stranicama itd.

Više informacije o TripAdvisor Business listingu pronađite ovdje.

Mjesečna pretplata ovisi o mnogo faktora i nije ista za sve hotele. Iz našeg iskustva godišnja pretplata iznosi negdje između 800-1000 Kn za osnovni paket.

Pored booking engine-a i registracije na TripAdvisor business listing, nije Vam potrebno ništa više osim povremenog ulaganja u oglase. Ne morate koristiti niti Google AdWords niti neki drugi hotelski software poput hotel channel manager -a.

 

Kako možete znati da je TripConnect isplativ za Vaš hotel?

TripConnect sustav nudi mogućnost laganog praćenja i povrata uloženog (ROI) preko jednostavnih grafičkih prikaza u odnosu na uloženi iznos za oglašavanje.

Ispalativost također možete pratiti preko svog online booking engine-a ili Google Analytics računa bez problema.

Nadamo se da smo Vam uspjeli predstaviti TripConnect u najboljem svijetlu te da imate dovoljno informacija da donesete sud o tome da li vam je potreban ili ne.

Ukoliko se odlučite probati ovu uslugu donosimo nekoliko savjeta:

  • Licitirajte na sve vrste uređaja, mobilne i desktop;

  • Redovno pratite statistiku dolazaka na vašu web stranicu kako biste znali da li vam se ovo oglašavanje isplati ili ne;

  • Po postavljanju CPC kampanje, TripConnect će Vaš oglas postaviti iznad svih drugih. Vremenom ćete možda morati neznatno povećati iznos licitacije ili budžet jer će se i portali početi natjecati da ostvare bolju poziciju;

  • Krenite s najmanjim budžetom pa vidite gdje će vas dovesti. Ne želite preplatiti ako će portali kasniti s postavljanjem svojih CPC kampanja;

Za još savjeta za dobru cost per click kampanju posjetite njihovu zvaničnu stranicu sa savjetima.

Da li i Vi mislite da je TripConnect dobra prilika za hotele? Recite nam svoje mišljenje u komentarima ispod.

Kako iskoristiti TripConnect za hotele? by