Za Airbnb iznajmljivače, algoritam za rezultate pretrage na ovom portalu je nevidljiva ruka koja može unaprijediti ili uništiti vašu online reputaciju. Uspješno prilagođavanje algoritmu Airbnb-a može napraviti veliku razliku između dobro pozicioniranog apartmana koji će biti vidljiv velikom broju gostiju, te apartmana koji će ostati zakopan na dnu rezultata pretrage.

Dok su neki faktori za unapređenje pozicije jasni, logični i široko poznati, veliki dio ostaje nepoznanica koju iznajmljivači mogu samo nagađati. Na primjer, jasno je da dobre recenzije, pravovremena komunikacija s gostima, postavljene cijene, slike i opisi. O Airbnb ranking faktorima smo detaljno pisali u našem članku: Airbnb ranking faktori.

Također, Airbnb forumi i grupe za iznajmljivače puni su preporuka i trikova koji se zasnivaju na sumnjičavosti i anegdotama koje se prenose s jednog iznajmljivača na drugog.

Zbog toga je nedavni članak Airbnb-a iznenađujući ali u isto vrijeme i jako koristan. U njemu, članovi Airbnb tima otkrivaju barem dio tajnog recepta koji može utjecati na vašu poziciju u rezultatima pretrage. Evo nekoliko zanimljivih otkrića:

 

1. Status Superhost-a ustvari ne pomaže u rezultatima pretrage- barem ne direktno

[responsive][/responsive]

Airbnb Superhost značka dodjeljuje se iznajmljivačima koji ispunjavaju određene kriterije koji se odnose na recenzije ( barem 80% njih mora biti 5 zvijezica), otkazivanje rezervacija (da ih nemate nikako u protekloj godini), količinu rezervacija (barem 10 gostiju u protekloj godini), i brzinu odgovora (morate odgovarati u roku od sat vremena na barem 90% upita).

 

Za Airbnb iznajmljivače, Superhost status se smatra jako bitnom stavkom. Dobivate poboljšanu korisničku podršku kao i značku koja signalizira sumnjičavim gostima kako su u pravim rukama. Ali ono što ne dobijete s ovim statusom, prema ovom Airbnb članku, jeste bolja pozicija na rezultatima pretrage. Međutim, treba naglasiti da faktori preko kojih dobijete status Superhost-a direktno utječu i na rezultate pretrage- samo ne dobivate dodatno poboljšanje zbog Superhost statusa ili značke.

 

2. Konstantno prepravljanje i uređivanje oglasa ne doprinosi poboljšanju pozicije

Ovo je vjerojatno najšokantnija stvar u Airbnb članku. Forumi i grupe za iznajmljivače ispunjeni su savjetima koji govore kako trebate praviti male promjene u vašem oglasu na dnevnoj bazi. Ta pretpostavka je prisutna već dugo vremena, da Airbnb algoritam ustvari bolje rangira oglase objekata koji se konstantno prepravljaju i uređuju. A ono što dolijeva ulje na vatru je to što Airbnb sučelje za iznajmljivače prati kada je svaki oglas zadnji put ažuriran, što daje utisak važnosti ove stavke.

Ispostavilo se da to ustvari nije točno. Prema njihovom članku, “konstantno mijenjanje oglasa niti pomaže niti pogoršava vašu poziciju na rezultatima pretrage”.

[responsive][/responsive]

 

3. Najsigurniji i najbrži način poboljšanja pozicije je uključivanje Instant Booking-a

Airbnb redovno promovira svoju Instant Book opciju i nagrađuje iznajmljivače koji se prijave na nju. Kao što piše u članku: “Najbolji način za momentalno poboljšanje učinka oglasa na rezultatima pretrage jeste uključivanje Instant Book opcije. Naše istraživanje pokazuje da gosti preferiraju booking iskustvo koje Instant Book omogućava. Čak i kada ne odaberu Instant Book filter prilikom pretrage smještaja, u mnogo slučajeva odaberu Instant Book apartmane jer brzo izvršenje rezervacije znači da mogu nastaviti planirati ostatak svog putovanja.”

 

4. Klikovi na vaš oglas pomažu u pozicioniranju

[responsive][/responsive]Čak i ako gost na kraju ne rezervira vaš smještaj, činjenica da su odvojili vrijeme kako bi dobili više informacija o vašem objektu može pomoći u pozicioniranju. “Što više klikova imate od znatiželjnih putnika to ćete se bolje u budućnosti pozicionirati. Stavljanje realistične slike je najbolji način da u kratkom roku prikažete vaš objekt.”

Ovdje možemo uključiti i naslove, naziv smještaja kao i opise koji mogu privući goste da u najgorem slučaju kliknu i pregledaju vaš smještaj, bez obzira na to da li izvršili rezervaciju ili ne.

 

 

5. Dodavanje na listu želja

“Wishlist-a” Airbnb-a dozvoljava korisnicama spremanje objekata za kasnije te sortiranje obećavajućih apartmana za buduća putovanja. Stoga, kada veliki broj turista na ovaj način obilježi vaš objekt to utječe na vašu poziciju.

Citat iz Airbnb članka: “Jedna zasebna wishlista ne čini neku veliku razliku ali tijekom nekoliko mjeseci, ako više gostiju stavi oglas vašeg apartmana na listu želja, on će biti bolje rangiran. Mi također koristimo oglase koje gosti stave na listu želja kako bi personalizirali njihovo booking iskustvo, tako da će oni moći vidjeti vaš oglas i tijekom budućih pretraga.”  

Dakle, što češće budete na listi želja to Vas Airbnb ozbiljnije shvaća. Ovdje ne možete puno uraditi ali možete zamoliti goste koje rezerviraju kod Vas da to urade. Sigurni smo ako im kažete koliko Vam je to bitno da će to i uraditi.

 

6. Ne odbijajte previše gostiju

Ukoliko osjećate da gost ne odgovara vašem smještaju ili iz nekog drugog razloga ne želite tu rezervaciju, lijepo ih zamolite da povuku svoj zahtjev, bez klikanja na “Otkaži”. To se ispostavilo kao ispravna taktika. Otkazivanje više rezervacija pogoršava vašu poziciju na rezultatima pretrage.

 “Jer otkazivanje rezervacije je jedno od najgorih iskustava za naše goste, to uračunavamo u rezultate pretrage”, navodi se u članku. “Jedno otkazivanje neće značajno ugroziti vašu poziciju, ali vremenom, otkazivanje češće nego to rade drugi iznajmljivači u vašem okruženju će srozati vašu poziciju.”

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

 7. Airbnb rezultati pretrage su jako personalizirani i to na neočekivan način

Mnogi Airbnb iznajmljivači znaju da su rezultati pretrage, barem u određenoj mjeri, personalizirani za svakog korisnika. Ovo ima smisla (najprivlačniji objekti za dva različita putnika mogu biti dva potpuno različita objekta), ali članak je tako detaljno opisuje s potvrdom kako nekoliko iznenađujućih faktora može utjecati na rezultate. Ti faktori su: dodavanje na listu želja (kao što je navedeno iznad), lokacija s koje se pretraga vrši, pa čak i uređaji preko kojih se izvršava pretraga.

Iako nije spomenuto u članku Airbnb-a, najbolji način kako možete vidjeti svoju poziciju za određeno tržište jeste da otvorite Incognito prozor na pretraživaču i potražite grad bez unosa datuma. Ali i tad, rezultati pretrage će biti promjenjivi jer će ovisiti o broju osoba, lokacije s koje pretražujete kao i o uređaju s kojeg pretražujete.

Što vi mislite o pozicioniranju na Airbnb-u? Da li su ovi faktori realan pokazatelj kvalitete smještaja kojeg nudite?

Airbnb napokon otvorio vrata: Kako poboljšati svoju poziciju na rezultatima pretrage by