AIRBNB za iznajmljivače:  Najveća društvena mreža za iznajmljivanje smještaja

“Zračni Bed & Breakfast”

Airbnb za iznajmljivače svoj naziv može zahvaliti dvojici cimera, Joe-u i Brian-u koji su u se našli u novčanoj stisci te odlučili iznajmiti svoje zračne madrace. Nedugo nakon doseljenja u San Francisco, Joe Gebbia i Brian Chesky upadaju u novčane probleme te odluče iskoristiti prigodu održavanja konferencije industrijskog dizajna u svome gradu kako bi ugostili posjetitelje u improviziranom bed & breakfast-u kako bi iznajmljivavči imali gdje na internetu oglašavati privatni smještaj.

U svoj dnevni boravak su postavili 3 zračna madraca te gostima ponudili smještaj i doručak. Takozvani “Zračni bed & breakfast” se pokazao kao izvrsna ideja. Od dvojice cimera koji u 2007. godini nisu imali novca za stanarinu Brian i Joe postali su vlasnici najpopularnijeg portala za iznajmljivanje smještaja – na svijetu.

Danas se na Airbnb-u nalazi preko 800 000 privatnih smještaja u 33 000 gradova i 192 države. Procjenjuje se da je vrijednost portala Airbnb u 2014. godini iznosila skoro 13 milijardi dolara.

[zc4wp_za25]

Najjači adut portala: Veća doza povjerenja u  Airbnb za iznajmljivače

Ono što ovaj web servis nudi svojim posjetiteljima te po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u informacije o iznajmljivaču i smještaju kojeg oglašava. Platforma je osmišljena tako da potiče komunikaciju između iznajmljivača i gosta. Airbnb stoga nerjetko nazivaju i društvenom mrežom za iznajmljivanje smještaja.

Kako bi se registrirali na portal Airbnb i iznajmljivači i gosti moraju izraditi vlastiti profil, dakle predstaviti se sa vlastitom profilnom slikom te napisati nešto o sebi / svom apartmanu. Profil iznajmljivača je moguće povezati sa profilima na drugim društvenim mrežama, opet sa istim ciljem – izgradnjom povjerenja potencijalng gosta u smještaj iznajmljivača ali i pojačanjem povjerenja u sam servis.

Kako se prijaviti na Airbnb. Airbnb prijava apartmana

Airbnb prijava apartmana je prilično jednostavno. Portal je dizajniran tako da se korisnika jednostavno navodi na sljedeći nužni korak. Ako slijedite uputstva kako se prijaviti na Airbnb proces je pojednostavljen. Nažalost, Airbnb za sada još nema hrvatsku jezičnu verziju, no vjerujemo da će uskoro doći i takva. Do tada Vam mogu koristiti naša uputstva:[responsive]IMAGE [/responsive]

 • Ulogirajte se na stranicu za Airbnb prijava apartmana: www.airbnb.com
 • Idete na “sign up” ( u gornjem desnom kutu ). Ukoliko imate profil na facebooku ili G+ profil, možete se ulogirati povezivanjem sa ovim profilima, u suprotnom se morate ulogirati upisivanjem maila i odabirom lozinke.
 • Kada ste se ulogirali odaberite opciju “list your space”
 • Izaberite tip smještaja, broj osoba koji smještaj može primiti i grad / mjesto u kojem se nalazi
 • Uredite raspoloživost smještaja u kalendaru. Ukoliko koristite Google ili Yahoo kalendar za praćenje i upravljanje rezervacijama možete jednostavno importirati podatke.
 • Postavite cijenu noćenja
 • Postavite fotografije ( što više to bolje )
 • Unesite adresu ( adresa je nevidljiva svim posjetiteljima stranice sve do trenutka u kojem se ne izvrši rezervacija )
 • Definirajte metodu plaćanja
 • Ukoliko ste izvršili prethodna 2 koraka ( uređivanje profila i objava smještaja ), važno je definirati metodu plaćanja.
 • Idite mišem na svoju profilnu sliku
 • Na padajućem izborniku odaberite”account”
 • Izaberite opciju “Payment methods”
 • Kliknite na add Payement method

Ako preferirate video tutoriale, isti na temu “kako sprijaviti na Airbnb” pogledajte na sljedećem videu:

Airbnb provizija

Nakon što je Airbnb prijava apartmana završena, Airbnb provizija je slijedeća. Gost, putem web stranice, plaća ukupnu cijenu smještaja. Iznos koji se uplaćuje na račun iznajmljivača se umanjuje za 3% te dolazi na račun iznajmljivača najkasnije 24 sata nakon check-in-a. Uplata se možete primiti na PayPal ili izravno na bankovni račun. Zanimljivo je da se Airbnb naplaćuje i od gosta i to u iznosu od 6 – 12 %.

Postoji bojazan da će u budućnosti Airbnb provizija od gosta utjecati na stvaranje negativne slike servisa među korisnicima.

Transfer novca s Airbnb za iznajmljivače putem PayPal-a

Iz iskustva Airbnb za iznajmljivače koja se mogu pročitati na “Airbnb groups” za Split i Dalmaciju doznali smo i neke “cake” transfera novca putem PayPala.

Ako korisnik koristi PayPal pri transferu novca kojeg je zaradio na Airbnb-u, sustav će mu javiti kako može dobiti samo 500 $ na dan s tim da će mu se sa računa skinuti 5 $.

Ako ne povlačite uplatu odmah već je ostavite na PayPal-u oni ce Vam je isplatiti 1. dana u sljedećem mjesecu i tada ne uzimaju proviziju već uplaćuju puni iznos. Dakle, pričekajte svaki pocetak mjeseca i dobit ćete sve uplate koje su bile u proteklom mjesecu. Ako imate vise od 500$ tada ce ići dvije isplate, obe 1. (ili 2. ) u mjesecu bez provizije.

Ako Vas zanima kako korištenje AirBnb za iznajmljivače izgleda iz prve ruke, uđite u “Airbnb groups” i slobodno postavite pitanje starim korisnicima:

[responsive]Airbnb za iznajmljivače[/responsive]

Naknada čišćenja apartmana

Domaćin u cijenu noćenja na Airbnb-u može uključiti i naknadu za čišćenje (“cleaning fee“) apartmana. Naknadu za čišćenje dodajete na sljedeći način:

Your Listings > Manage Listing > Pricing
Naknada se od gosta naplaćuje jednokratno, bez obzira boravio gost kod Vas 1 ili 10 dana. Prijednog iznosa naknade za čišćenjem od strane Airbnb-a je 25$.

Cijena čišćenja se u cijenu noćenja uračunava tako da se iznos naknade za čišćenje podijeli sa brojem noćenja te doda na službenu cijenu noćenja.

Recenzijama gostiju do pozitivne internet reputacije!

Portal nudi mogućnost pisanja osvrta na boravak kod određenog domaćina ali i prikupljanje preporuka od strane prijatelja i osoba koje su boravile u samom apartmanu. Recenzije su izrazito važan faktor u građenju vlastite internet reputacije. Ne samo da je dobro i važno poticati gosta na ostavljanje komentara, već je bitno i odgovarati na negativne komentare gostiju.

Kreatori Airbnb-a vjeruju u transparentno poslovanje i slobodu govora, cjeli koncept Airbnb-a je izgrađen na povjerenju. Zbog toga se nastoje minimalno uplitati u same komentare i njihov sadržaj ostavljaju na slobodu autorima.

[responsive]megabooker channel manager[/responsive]

Komunikacija putem portala Airbnb – Budite dostupni gostu!

Airbnb pridaje veliku važnost takozvanom Response rate-u. Response rate je stopa (ili mjera učestalosti) odgovora na upite gostiju. Na svakom profilu iznajmljivača moguće je pronaći informaciju o njegovoj stopi odgovora na upite gostiju.

Primjer:
Prosječna stopa odgovora: 100%
Prosječno vrijeme odgovora: sat vremena

Važno je odgovarati na upite najdulje kroz 24 sata od njihovog pristizanja u Airnbnb inbox. Sve što je rjeđe od navedenog smanjuje iznajmljivačevu popularnost na portalu. Također, važna je i spomenuta učestalost odgovora, primjerice, ako iznajmljivač dobije 14 upita, a odgovori na njih 12, stopa se izračunava tako da podjelite 12 sa 14. Stopa iznajmljivača na Airbnb-u je u ovom slučaju 86%.

Oprez: Airbnb čita Vaše dopisivanje

Bez obzira na cijeli koncept povjerenja na kojem je izgrađen, tvorci Airbnb-a ipak ne žele ostati bez svoje Airbnb provizija. Vrlo brzo su primjetili kako korisnici nastoje zaobići posrednika i uštediti na proviziji, te su morali unaprijediti svoje sigurnosne postavke koje za korisnike znače sljedeće:

Iako je dopisivanje između vlasnika i zainteresiranog gosta moguće, Airbnb sprječava razmjenu brojeva telefona te slanje linkova i adresa putem obrazaca na portalu.
Korisnik preporuku ne može ostaviti sam, već isključivo na poziv vlasnika apartmana.

Rupe u sustavu – načini zaobilaženja posrednika

Iznalaženje načina za zaobilaženje posredovanja Airbnb-a i drugih agencija se ne preporučuje, međutim po komentarima nekih korisnika postoje informacije o tome kako sustav ipak ima rupa.

Da li je sav taj trud vrijedan rizika i napora ostaje na svakom pojedincu.

Zanimljivosti iz Uvjeta suradnje sa Airbnb za iznajmljivače:

Airbnb ne daje garanciju popravka oštećene imovine apartmanima u Hrvatskoj

Ukoliko nastane kakva šteta u apartmanu koji je ugostio korisnika Airbnb-a, Airbnb u većini slučajeva omogućava naknadu za nastalu štetu. Ova garancija Airbnb-a nažalost još ne vrijedi za apartmane koji se nalaze u Hrvatskoj.

Airbnb nudi ali ne zahtjeva potvrđivanje identiteta gosta i vlasnika

Svi koji žele povećati povjerenje korisnika portala u njihov profil / apartman mogu potvrditi svoj identitet putem portala. Profili sa potvrdom identiteta dobivaju posebnu značku koja uljeva iznajmljivaču povjerenje u gosta i obrnuto. S tim vaša Airbnb prijava apartmana još više dobija na vrijednosti.

Profil se potvrđuje povezivanjem drugih profila sa Airbnb profilom, dostavljanjem skeniranog dokumenta sa slikom (npr. vozačka dozvola) i/ili upisom broja telefona.

Svi sporovi sa Airbnbom se rješavaju preko Američke udruge za posredovanja (American Arbitration Association)

Airbnb za iznajmljivače nudi više opcija kod definiranja otkaza rezervacije gosta:

Fleksibilni otkaz
Kod fleksibilnog otkaza rezervacije gostu se nudi mogućnost potpunog povrata novca ( minus provizija portala ) dan prije dolaska.

Umjereni otkaz
Kod umjerenog otkaza rezervacije gostu se nudi mogućnost potpunog povrata novca ( minus provizija portala ) 5 dana prije dolaska.

Strogi
Kod strogog otkaza rezervacije gostu se nudi mogućnost povrata 50 % iznosa ( minus provizija portala ) tjedan dana prije dolaska.

Super strogi
Kod Super strogog otkaza rezervacije gostu se nudi mogućnost povrata 50% iznosa uplaćenog novca ( minus provizija portala ) 30 dana prije dolaska.

Dugoročni
Dugoročni se odnosi na rezervacije sa najmanje 28 rezerviranih noćenja.

Preporučujemo da se izbjegnete overbooking, a postoji nekoliko načina za to.

[responsive]Megabooker channel manager[/responsive]

Kako se prijaviti na Airbnb? Tajna kvalitetnih fotografija sa Airbnb-a!

Primjetit ćete kako su fotografije na Airbnb-u visoke kvalitete. Smještaj koji je u većini slučajeva zapravo skroman djeluje šarmantno i udobno. U čemu je tajna?

Airbnb nudi besplatno fotografiranje Vašeg smještaja od strane profesionalnog fotografa ( ukoliko je takav na raspolaganju u mjestu u kojem se nalazi Vaš apartman). Za fotografiranje Airbnbovog profesionalnog forografa se treba naručiti. Odgovor fotografa dolazi u Vaš inbox najkasnije tjedan dana nakon prijave. Snimanje apartmana traje otprilike 30 minuta, a sama objava fotografija na portal Airbnb ide najkasnije 4 tjedna od posjeta.

Prijave su moguće na sljedećem linku: www.airbnb.com/photography

Za sve kojima Airbnb nije u mogućnosti osigurati profesionalnog fotografa, a vjeruju da bi fotografiranje vlastitih apartmana mogli učiniti i sami, donosimo nekoliko naputaka kako učiniti fotografiju što kvalitetnijom i privlačnijom za gosta:

 • Rezolucija Vaše fotografije bi trebala biti 1024 x 683px.
 • Koristite landscape format.
 • Fotografirajte sobe po danu, danje svjetlo je uvjek ljepše od umjetnog.
 • Dajte svom prostoru dozu karaktera, gosti vole osjetiti jedinstven stil domaćina. Bilo u obliku skulpture, uzorka plahte na krevetu, neobičnog oblika ogledala, sve doprinosi unapjeđenju jedinstvenosti izgleda Vašeg apartmana.
 • Što više fotografija to bolje! Gosti vole listati albume, nemojte štediti na fotografijama. Slobodno ubacite i fotografije eksterijera, pogleda sa prozora ili Vašeg vrta.

Kako se zaštititi od mogućeg oštećenja imovine i drugih neugodnosti prilikom iznajmljivanja? Savjeti 

Iako su slučajevi otuđivanja imovine kod iznajmljivača koji se oglašavaju preko portala Airbnb prilično rijetki, o njima ipak možemo čitati s vremena na vrijeme. Svaki servis ima svoje mane a većina ih najčešće ne kontrolira goste i ne ulazi u dubinu njihovih stvarnih namjera pri rezervaciji smještaja. U rijetkim slučajevima oglašavanje na Airbnb-u i ugošćavanje potpunih stranaca iznajmljivaču može priuštiti i brojne neugodnosti.

Slučaj o kojem se 2014. godine najviše pisalo je slučaj Arija Temana, komičara koji je odlučio iznajmiti svoj stan putem Airbnba te se nemalo iznenadio kada je u stanu zatekao ni manje ni više nego orgije!

Ari je od Airbnb-a dobio odštetu u iznosu od 24 000 dolara. No seks skandal ga je primorao da se odseli iz zgrade i naravno, kupi novo pokućstvo..

Svakog gosta obavezno dočekajte i osobno ih uvedite u apartman. Na dan odlaska se dođite oprostiti sa gostom i usput provjerite da li je u apartmanu učinjena kakva šteta. Na taj način možete rješiti problem na licu mjesta.

Izvjesite kućni red! Kućni red je Vaša uputa kojom upozoravate svog gosta na pravila koja vrijede za boravka u Vašem apartmanu. Primjer:

“Gost odgovara za bilo kakvu štetu koja se dogodi u apartmanu ali i njegovom okruženju.
Vlasnik apartmana N.N. ima pravo naplatiti iznos potreban za popravak ili sanaciju eventualnih nanesenih šteta.”

*Kućni red izrađen po naputku Turističke zajednice pronađite na linkovima na kraju teksta
Neki iznajmljivači zadržavaju dokumente gostiju do dana njihova polaska ( također s ciljem zaštite od eventualne štete koja bi mogla biti učinjena od strane gosta), no takvo što se (nažalost) po zakonu Republike Hrvatske ne smije prakticirati.

Airbnb za iznajmljivače/zajednica – komunicirajte sa drugim iznajmljivačima iz Hrvatske

Odlična opcija Airbnb-a su i Airbnb grupe. Ovdje možete pronaći druge iznajmljivače iz Vaše regije i doznati vrijedne informacije iz prve ruke. Tu možete saznati kako se prijaviti na Airbnb i ostale detalje oglašavanja na ovom popularnom portalu.

Nažalost komunikacija se ne može prebaciti sa Airbnb-a, jer ju Airbnb (naravno) želi i osobno čitati. Neki korisnici bi napisali kontakt mail kako bi ih se moglo kontaktirati van platforme no Airbnb adresu prikaže kao “email hiden”.
Na grupama (osim kolega koji se bave iznajmljivanjem u Vašoj regiji) možete pronaći brojne teme poput: “Iznajmljivači vegani”,”Motoristi” i slično.

Zaključak

Uključenost korisnika na samom portalu je velika upravo zbog toga što Airbnb nastoji predvidjeti i odgovoriti na sve potrebe svojih članova. Od foruma putem “Airbnb grupa”, do mobilnih aplikacija, raznih tutorijala i priča, moglo bi se reći da je Airbnb puno više od portala za pretragu smještaja.

Dakako uvijek će biti loših iskustava kod pojedinaca koji “nalete” na nepristojnog gosta ili neugodnog domaćina. Iznajmljivanje je na kraju krajeva posao koji zahtjeva rad s ljudima a svi znamo koliko je to ponekad izazovan posao. Bez obzira, čini se da Airbnb postaje servis za iznajmljivanje, savjetovanje i razmjenu iskustava iznajmljivača diljem svijeta i da ćemo još dugo vremena slušati o njemu.

Ovaj članak Vam je ukratko trebao pomoći u tome kako se prijaviti na Airbnb i druge osnovne informacije. Ukoliko se želite saznati na još gdje na internetu oglašavati privatni smještaj kliknite ovdje.

[zc4wp_za25]

Lidija N., Megabooker content marketing team

Linkovi:

 1. Youtube tutorial na temu odabira metode plaćanja na Airbnb za iznajmljivače: http://bit.ly/110pbGS
 2. Zadržavanje dokumenata gostiju: http://www.klub-iznajmljivaca.com/2011/10/12/je-li-doista-dozvoljeno-zadrzati-ili-kopirati-gostove-dokumente/
 3. Kućni red: http://www.tz-vis.hr/userfiles/upload/documents/iznajmljivaci/kucni-red/kucnired.pdf
 4. Vodič za početnike, kako i gdje na internetu oglašavati privatni smještaj: http://mashable.com/2014/06/27/airbnb-beginners-guide/
 5. Vrijednost portala: http://blogs.wsj.com/venturecapital/2014/10/24/the-daily-startup-airbnb-could-soon-be-worth-13-billion/
 6. Seks skandal u stanu Airbnb iznajmljivača: http://www.nydailynews.com/new-york/airbnb-orgy-victim-sues-nyc-condo-super-comments-article-1.1957128
 7. Poslovni puls o Airbnb-u: http://www.poslovnipuls.com/2011/05/31/airbnb-100-milijuna-dolara/
 8. Netokracija o Airbnb-u: http://www.netokracija.com/airbnb-iznajmljivanje-stanova-na-plazi-kuce-na-drvetu-potpuni-vodic-14440
 9. Airbnb za iznajmljivače: http://www.iznajmljivaci20.com/2011/08/airbnb-sve-sto-trebate-znati-o-web-servisu-za-iznajmljivanje-smjestaja/
 10. Mashable o Airbnbu: http://mashable.com/2014/05/11/airbnb-rental-tips/
 11. Uvjeti suradnje za iznajmljivača: https://www.airbnb.com/terms/host_guarantee
 12. Mobilna aplikacija Airbnb-a: www.pymnts.com/news/2014/airbnbs-newly-updated-app-supports-apple-pay/
 13. O početcima Airbnb-a: http://mixergy.com/interviews/airbnb-chesky-gebbia/

AIRBNB: Najveća društvena mreža za iznajmljivanje smještaja by