Kontrolni popis za automatizaciju hotela: trendovi, alati i savjeti za uspjeh

automatizacija hotela

 

 

Trenutno se čini da je automatizacija hotela najodrživija tehnologija koja to može pronaći načine kako poboljšati iskustvo svojih gostiju. Ali znate li što se događa vezano za hotelsku automatizaciju? Koji su najnoviji trendovi hotelske automatizacije?

Bilo da ste vlasnik hotela, upravitelj ili zaposlenik, ovaj je blog za vas.

Zaronit ćemo u svijet hotelske automatizacije i pokriti sve što trebate znati, uključujući najnovije trendove, najkorisnije alate i praktične savjete za implementaciju automatizacije u vašem hotelu.

 

Evolucija automatizacije u ugostiteljstvu

Korištenje tehnologije za automatizaciju raznih zadataka i usluga u ugostiteljstvu ima dugu povijest.

Rani oblici hotelske automatizacije uključivali su korištenje računala za upravljanje rezervacijama i prijavama.

Kako je tehnologija napredovala, tako je napredovala i hotelska automatizacija, što je dovelo do široke primjene osobnih računala i interneta 1990-ih, što je omogućilo online rezervacije i elektroničke sustave za upravljanje informacijama o gostima. To je hotelima olakšalo učinkovitije upravljanje poslovanjem.

U posljednja dva desetljeća, automatizacija u ugostiteljskoj industriji nastavila se razvijati. Uz široku primjenu pametnih telefona i drugih mobilnih uređaja, hoteli danas mogu gostima ponuditi veću udobnost i fleksibilnost.

Sada premotamo naprijed do danas, mnogi hoteli nude kioske za samostalnu prijavu i kontrole soba temeljene na mobilnim aplikacijama, između ostalih značajki koje gostima omogućuju pristup i kontrolu različitih aspekata svog boravka putem svojih uređaja.

Ova evolucija rješenja za hotelsku automatizaciju pokazuje mogućnosti tehnologije za poboljšanje učinkovitosti i poboljšanje iskustva gostiju .

Kako tehnologija napreduje, vjerojatno će se i hotelska automatizacija razvijati i promijeniti način na koji hoteli rade i gosti vrše rezervacije.

Aktualni trendovi i tehnologije u hotelskoj automatizaciji

Postoje mnogi trendovi i različiti alati i tehnologije koji se obično koriste u hotelskoj automatizaciji. Neki od onih o kojima se najviše priča uključuju:

1. Sustavi upravljanja imovinom (PMS)

Kada govorimo o rješenjima za automatizaciju hotela, prvo mjesto na listi zauzima sustav upravljanja smještanim objektima (PMS).

Ovi softverski sustavi koriste se za upravljanje rezervacijama, prijavu/odjavu gostiju i dodjelu soba. Međutim, nije ograničeno na isto. PMS je sposoban unaprijediti i automatizirati end-to-end operacije hotela.

Osim toga, PMS se često integrira s drugim hotelskim sustavima, kao što su sustavi prodajnih mjesta i sustavi za upravljanje odnosima s klijentima. Kroz takvu integraciju, sustav osigurava da svaki odjel radi sinkronizirano i da hotelijer ne propušta nikakva ažuriranja.

2. Rješenja za iskustvo gostiju

Osmišljeni su za poboljšanje iskustva gostiju pružanjem personaliziranih preporuka i usluga, kao što su aktivnosti rezerviranja ili naručivanje posluge u sobu.

Sada, to je opći pregled ili možete reći definicija.

Ali kad dublje zaronite, podrazumijeva se da postoji više aspekata koje ova rješenja pokrivaju.

Jedan od najtraženijih je beskontaktni sustav koji gostima omogućuje rezervaciju, prijavu, korištenje usluga i odjavu iz hotela bez ikakvog ljudskog uplitanja. I to je izvrstan primjer takvih rješenja za iskustvo gosta. 

3. Tehnologija pametne sobe 

IoT je na čelu tehnologije pametnih soba. Ovi uređaji povezani su s internetom i mogu se koristiti u automatizaciji hotelskih soba i kontroli raznih aspekata hotelskih soba.

Na primjer, hoteli mogu koristiti IoT uređaje kao što su pametne brave, pametni termostati ili pametni sustavi rasvjete kojima se može upravljati putem mobilne aplikacije ili drugih sučelja. 

Te su tehnologije u posljednje vrijeme privukle veliku pozornost zbog svoje sposobnosti da poboljšaju iskustvo gostiju. Omogućuju prilagodljivu kontrolu nad prostorom u sobi i gostima omogućuju personaliziraniji i ugodniji boravak.

Osim poboljšanja iskustva gostiju, ove tehnologije također imaju mogućnost upravljanja potrošnjom energije na način koji pomaže hotelima smanjiti svoj ugljični otisak i uštedjeti novac na troškovima energije.

Oni također mogu pružiti važne podatke i uvide koji se mogu koristiti za prepoznavanje prilika za daljnja poboljšanja energetske učinkovitosti.

4. Umjetna inteligencija (AI) i strojno učenje

Umjetna inteligencija (AI) i tehnologije strojnog učenja ključne su za infrastrukturu automatizacije hotela. Mogu se koristiti za automatizaciju raznih zadataka u hotelskoj industriji, kao što je analiza podataka o gostima, stvaranje likova gostiju , davanje personaliziranih preporuka ili automatizacija marketinških kampanja.

Osim toga, AI i strojno učenje mogu se iskoristiti za poboljšanje sigurnosti pružanjem nadzora i upozorenja u stvarnom vremenu ili automatiziranjem zadataka kao što je prepoznavanje potencijalnih sigurnosnih prijetnji.

Savjeti za implementaciju hotelske automatizacije

Automatizacija je svakako intrigantan aspekt cjelokupne hotelske infrastrukture. Međutim, kako bi izvršio ispravnu implementaciju, hotelijer mora biti svjestan i voditi računa o određenim stvarima.

Dakle, ako ste razmišljali o implementaciji rješenja za hotelsku automatizaciju na svom imanju, evo nekoliko savjeta za njihovu implementaciju:

1. Razvijte jasan plan i strategiju

Prije implementacije bilo koje tehnologije automatizacije, važno je imati jasan plan. To bi trebalo uključivati ​​specifične ciljeve za automatizaciju, kao što je poboljšanje učinkovitosti, poboljšanje iskustva gostiju ili smanjenje troškova.

Također bi trebao sadržavati vremenski okvir za provedbu, uzimajući u obzir svu potrebnu obuku ili druge pripreme.

Ne samo to! Snažan i dobro promišljen proračun također igra ključnu ulogu u implementaciji bilo koje tehnologije automatizacije. Osigurava da je projekt automatizacije financijski održiv.

Uz ove elemente, uzmite u obzir dugoročne prednosti i potencijalni ROI automatizacije. Hoće li se s vremenom isplatiti uštedom troškova ili povećanjem prihoda? Hoće li osigurati konkurentsku prednost na tržištu? Odgovaranje na ova pitanja može vam pomoći da odredite najbolji način djelovanja i osigurate da vaša implementacija automatizacije bude uspješna.

2. Uzmite u obzir iskustvo gosta

Prilikom implementacije automatizacije važno je razmotriti kako će to utjecati na iskustvo gostiju. Hoće li njihov boravak učiniti ugodnijim i ugodnijim ili će se osjećati bezlično i ometajuće?

Važno je pronaći pravu ravnotežu i osigurati da se automatizacija koristi za poboljšanje iskustva gostiju, a ne da ga umanji.

Da bi postigao ovu ravnotežu, hotelijer mora uzeti u obzir potrebe i sklonosti svojih gostiju. Neki gosti možda više vole osobniji dodir i možda im neće biti ugodno koristiti kioske za samostalnu prijavu ili kontrole soba temeljene na mobilnim aplikacijama. U tim slučajevima možda bi bilo najbolje ponuditi i automatizirane i tradicionalne opcije kako bi se gostima omogućio izbor.

Osim toga, razmislite kako će se automatizacija uklopiti u cjelokupno iskustvo gosta.

Na primjer, ako implementirate chatbot za pomoć pri rezervacijama i drugim zadacima, trebali biste se uvjeriti da je chatbot jednostavan za korištenje i da pruža korisne i točne informacije. Ako je chatbot težak za korištenje ili pruža netočne informacije, mogao bi umanjiti iskustvo gosta umjesto da ga poboljša.

3. Počnite s malim i povećavajte

Prilikom implementacije automatizacije često je najbolje započeti s malim i postupno povećavati. Započinjanje s malim omogućuje vam da isprobate različite tehnologije, vidite kako rade u praksi i napravite sve potrebne prilagodbe ili poboljšanja prije nego što se posvetite potpunom uvođenju.

Sada, kad kažem da počnete s malim, postoji nekoliko različitih načina za to. Jedna od opcija je implementacija automatizacije u određeni odjel ili funkciju, kao što su rezervacije ili održavanje. Druga mogućnost je implementacija automatizacije u ograničenom broju soba ili prostora za goste.

Ako prihvatite ove pristupe, moći ćete vidjeti kako su gosti prihvatili automatizaciju i rješava li ona doista probleme te izvlačite li najviše iz svoje investicije.

4. Obučite svoje hotelsko osoblje

Odgovarajuća obuka važna je pri implementaciji automatizacije u vašem hotelu, posebno u područjima okrenutim gostima, kao što su kiosci za samostalnu prijavu ili chatbotovi.

Ako vaše osoblje nije obučeno, možda neće moći pomoći gostima koji imaju poteškoća s korištenjem automatizacije, što bi moglo dovesti do frustracija i negativnog iskustva gostiju.

Sada, kada obučavate svoje osoblje, dajte jasne upute i materijale za obuku. Također možete razmisliti o ponudi praktične obuke ili pružanju podrške po potrebi.

Ulaganjem u učenje i razvoj svog osoblja, možete osigurati da je vaše osoblje opremljeno za rukovanje novim tehnologijama automatizacije i pružanje visoke razine usluge gostima.

5. Integrirajte s postojećim sustavima

Ako već imate različite sustave, važno je odrediti kako će se nove tehnologije automatizacije s njima integrirati. To će vam pomoći osigurati da sve radi glatko i da ćete izvući maksimum iz svoje investicije.

Na primjer, ako implementirate novi sustav prodajnog mjesta ili sustav za održavanje ili održavanje, trebali biste se uvjeriti da se integrira s vašim postojećim sustavom upravljanja smještajnim objektima(PMS). To će vam omogućiti sveobuhvatan pogled na hotelske operacije i pojednostaviti procese u svim odjelima.

U današnjem brzom eri koju pokreće tehnologija, od iznimne je važnosti da su svi vaši tehnološki skupovi međusobno povezani i sinkronizirani. Ako to dobro shvatite, sigurno ćete svjedočiti uspješnoj implementaciji automatizacije koja dodaje vrijednost vašem hotelu.

6. Usredotočite se na kontinuirano poboljšanje

Tehnologije hotelske automatizacije iznimno su dinamične. Što znači da tehnologija koja danas napreduje možda neće biti relevantna sutra.

Zbog toga vi kao hotelijer morate pratiti sva najnovija događanja u hotelskom tehnološkom prostoru. Ne samo držati korak, već morate i odrediti kako možete nadograditi ili zamijeniti određene tehnologije jer postanu zastarjele i dodati nove tehnologije za poboljšanje iskustva gostiju.

Na primjer, bilo je vrijeme kada su OCR skeneri za prijavu gostiju bili ograničeni samo na mobilne uređaje za zaposlenike na recepciji. 

Međutim, bilo je mnogo napretka u svemiru. Danas postoje namjenski uređaji slični kiosku koji dolaze s OCR skenerima. Gosti mogu jednostavno skenirati svoje osobne iskaznice i nastaviti s prijavom uz malo ili nimalo ljudske interakcije. 

7. Vodite računa o privatnosti

Kao i kod bilo koje druge tehnologije koja prikuplja podatke, važno je voditi računa o privatnosti i osigurati da se osobni podaci prikupljaju i koriste na odgovoran način.

Stoga se smatra dobrom praksom procijeniti svaku pojedinu tehnologiju i utvrditi jesu li dovoljno sigurne da vaš hotel i podaci njegovih gostiju budu sigurni.

Uostalom, jedna nezgoda u vezi s curenjem podataka može uništiti ugled vašeg hotela.

Jedna stvar koju možete učiniti kako biste osigurali potpunu sigurnost podataka je surađivati ​​sa stručnjacima za kibernetičku sigurnost koji vam mogu pomoći u izgradnji infrastrukture koja će osigurati sigurnost podataka.  

8. Komunicirajte s gostima

Ne mogu dovoljno naglasiti ovu točku. Od iznimne je važnosti da komunicirate sa svojim gostima.

A kad kažem komunikacija, doslovno mislim reći svojim gostima što radite u smislu automatizacije u vašem hotelu, osobito ako mogu utjecati na iskustvo gostiju. Pružite informacije o tome kako koristiti tehnologije ili odgovorite na pitanja koja gosti mogu imati.

Ova komunikacija se može dogoditi u bilo kojem obliku; bilo na društvenim mrežama, objavama na web stranici ili s gostima osobno.

 

Zaključak

Automatizacija u hotelijerstvu u posljednje je vrijeme prednjačila u cijeloj ugostiteljskoj industriji. Ne samo da mijenja način na koji hoteli rade, već i poboljšava cjelokupno iskustvo gostiju.

 

Iako smo spomenuli neke od glavnih trendova i naglasio najbolje prakse za implementaciju automatizacije, prvo morate procijeniti svoj hotel.

 

Potražite područja koja trenutno prijeko trebaju poboljšanja i u skladu s tim odlučite se za tehnologiju automatizacije. 

 

Nadam se da ste zadovoljni pruženim informacijama. Obavijestite nas ako mislite da smo nešto propustili.

 

Priprema: by S.O.S. English

Hotel Automation Checklist: Trends, Tools, and Tips for Success

Automatizacija hotela u akciji by