Korištenje umjetne inteligencije za povećanje profita u turističkoj industriji


Umjetna inteligencija već igra sve važniju ulogu u ugostiteljstvu i turističkoj industriji. Prema posljednjim saznanjima, postoje načini na koje poduzetnici aktivno koriste umjetnu inteligenciju za povećanje profita u turističkoj industriji. Saznajte u nastavku…

Posljednjih godina europska ugostiteljska industrija doživjela je veliki poremećaj. Peer-to-peer mreže, mediji i web stranice za recenzije olakšavaju klijentima glasove – čineći poslovanje sve konkurentnijim.

Međutim, posljednjih godina umjetna inteligencija (AI), u kombinaciji s strojnim i simboličkim učenjem, stvara mogućnosti unutar industrije za prilagođavanje iskustava kupcima, pojednostavljenje poslovnih procesa i upravljanje reputacijom.

Oni omogućavaju ugostiteljskim tvrtkama da postignu konkurentnu prednost i ne samo da opstanu, već i napreduju na prometnom i neprestanom razvoju tržišta.

Evo 5 primjera kako umjetna inteligencija može nadahnuti europsku turističku industriju u povećanju njezinog profita: 

1. Semantička analiza i znanost o podacima

Primjerice, Travel Appeal ovim riječima opisuje svoju misiju pružanja savjeta korisnicima da se odmah prijave, poput poboljšanja hotelskog Wi-Fi-ja.

Ili može sugerirati povećanje cijena hotelskih soba jer će u gradu biti “Tjedan mode”. U svojoj ogromnoj bazi podataka bilježi 280.000 lokalnih događaja širom svijeta.

Za ostvarivanje ove usluge, platforma analizira komentare, videozapise i postove kupaca u onome što Travel Appeal naziva najvećim i najučinkovitijim na svijetu “Jezerom podataka o putovanju”.

Ovi nadahnuti poduzetnici kažu da platforma može preporučiti klijentima da obrate pažnju na osjećaje kupaca zbog potencijalnog povećanja prihoda od 25%.

2. AI preporuka za putovanja

Gilad Berenstein, poduzetnik, putnik, osnivač i izvršni direktor Utripa, odlučio je okupiti tim koji će razviti internetski alat koji može uspješno izraditi plan za putnike. AI algoritam filtrira milijune preferencija za putovanja u sektorima ugostiteljstva koji su pohranjeni u njegovoj bazi podataka. Platforma potom sastavlja personalizirani plan za pojedince ili klijente putničkih agencija.

TUI grupa ima opsežan europski portfelj putovanja i također je uskočila kako bi se udružila s Utripovom AI uslugom planiranja putovanja. Zbog ove nadogradnje u usluzi, BBC javlja da je porast rezervacija hotela i krstarenja pomogao ovoj europskoj putničkoj grupi da prođe kroz još godinu dana, s više od 10% rasta dobiti.

3. Pametni telefoni i roboti

Recepcije postaju prošlost. Dakle, gosti se sada mogu prijaviti i čak otključati sobe pomoću pametnih telefona.

Eliminacija zaposlenika na recepciji smanjuje troškove i povećava profit. No roboti također mogu obavljati osnovni zadatak prijave i pružati uslugu u sobi.

[responsive]Korištenje umjetne inteligencije za povećanje profita u turističkoj industriji[/responsive][responsive]Korištenje umjetne inteligencije za povećanje profita u turističkoj industriji[/responsive]

CNN Travel objavio je da prvi umanjeni humanoidni robot po imenu Mario radi u hotelu Marriott u Gentu, Belgija od lipnja 2015. Radi kao recepcionar, govori 19 jezika, koristi softver za prepoznavanje lica i ima dvije kamere koje mogu pohraniti lice kupca na šest mjeseci.

 

Marriott je izvijestio o povećanju zadovoljstva gostiju za 5 % istog mjeseca kada je zaposlen robot. Gosti hotela vole koristiti svoje pametne telefone, razgovaraju s malim robotom i uvijek se vraćaju u Marriott zbog njegove novosti i udobnosti – ponavljajući povrati povećavaju prihod.

4. Inteligentni osobni asistent

Nema potrebe da spakirate sa sobom Amazonovu Alexu. Clarion hotel u Stockholmu je uveo AI i Amazon Echo radi pružanja usluga u sobi.

Gosti mogu izravno zatražiti vožnju do gradskih događanja, zatražiti prijedloge restorana koji poslužuje svježu i domaću hranu ili jednostavno naručiti poslugu u sobi i dobiti odgovore na pitanja vezana za hotel.

Nema više pretraživanja kontakt brojeva hotela! Ovaj AI pomoćnik koji se aktivira glasom olakšava i prilagođava se turističkim putovanjima. Rezultat su korisne recenzije koje generiraju više posjeta gostiju, a samim tim i veći prihod.

5. Računalni vid i simbolično učenje

Monugram je najnovija ludnica u Italiji koja se ponekad naziva i “Shazam za spomenike.”

To je aplikacija koja prepoznaje spomenik iz slike snimljene na pametnom telefonu, a zatim govori o njegovoj povijesti.

[responsive][/responsive]

Jednostavno rečeno, ova složena tehnika prepoznavanja koristi računalni vid, sastavni dio AI simboličkog učenja, za transformiranje podataka s fotografije ili video kamere za dobivanje odluke ili novog predstavljanja.

Inovator ove aplikacije kaže da turističke tvrtke mogu koristiti model brenda Monugram sa zajedničkim brendom za aktivaciju i mjesečnu pretplatu. Isplata za njih je od 12 do 15 % provizije jer turisti kupuju aktivnosti izravno s web stranice.

 

https://www.entrepreneur.com/article/329851

 

Korištenje umjetne inteligencije za povećanje profita u turističkoj industriji by