Google je poduzeo sljedeći korak, spajajući sve dijelove, uključujući letove, hotele, pakete i alate za planiranje putovanja na posvećenoj web stranici, na Google tražilici i na Google kartama. Vidimo da Googleovo uporište u putovanjima postaje sve veće i veće. Google je u svibnju 2019.godine pokrenuo Google Travel Desktop, koja na jednu stranicu postavlja letove, hotele i pakete za odmor, kao i razne alate i preporuke za planiranje putovanja. Cjelokupne značajke Google Travel su dostupne i na Google tražilici, i na Google kartama. Google Karte (Maps) predstavljaju super-aplikaciju za putovanja, odabir restorana, događanja, termine u spa centru i još mnogo toga.

Richard Holden, Googleov potpredsjednik za upravljanje proizvodima je u jednom članku na blogu naveo da je prošle godine(2018.) Google olakšao navigaciju između Google letova, Google hotela i Google putovanja na mobilnim uređajima. Tvrtka tvrdi da je tretman na radnoj površini sličan onome na mobitelu. Ali mobilni prijenos ovih značajki nije sakupio različite putne komponente na način “sve na jednom mjestu” (one-stop shop).

 

Google Travel je sada korak bliže prema One Stop shoppingu

Google Travel

[responsive][/responsive]

Za one koji čekaju da Google počne obavljati transakcije, osim ograničenog broja koji to danas čini za hotelske oglašivače, Google nije poduzeo taj korak. Umjesto toga, Google Travel nastavlja s metasearch modelom, pozivajući korisnike na oglašivače za rezervacije, ali sada je sve to povezao na jednom mjestu (one-stop shop). Novi tretman za ponude usluge Google Travel dolazi s novim značajkama planiranja putovanja. Uključuje mogućnost pregleda njihovih nadolazećih letova i boravka u hotelima – ako su korisnici Gmaila – te uređivanje njihovih itinerera i ručno dodavanje novih rezervacija. Google Travel omogućuje korisnicima da započnu s planiranjem putovanja i”nastave tamo gdje su stali tijekom planiranja.”

“Preporuke o dnevnim planovima, popularnim restoranima u blizini i događajima koji se odvijaju tijekom putovanja, također će se staviti na raspolaganje korisniku,” rekao je Google.

[responsive]

Google Travel je sada korak bliže prema One Stop shoppingu

Google Hotels

[/responsive]

Personalizirane preporuke

Dakle, Google očito koristi veliku količinu korisničkih podataka kojima raspolaže kako bi dao bolje i personalizirane preporuke. To je značajka koju većina manjih tvrtki ne može duplicirati.
Značajka Google Hotels uključuje opcije kako se, primjerice, pregledala njegova nedavno pokrenuta značajka najma kuća za odmor u Los Angelesu, npr. Vrbo, Holiday Rentals, RedAwning, Agoda i Hotels.com. Značajka godišnjeg odmora u Google hotelima prikazuje boravak u Sofitel Hotel Magnificent Mile u Chicagu od 26. do 31. svibnja za dvije osobe spojene s letom kompanije Spirit Airlines iz zračne luke LaGuardia za 1.532 USD, a pritom naglašava da komponente rezervirane zasebno koštaju 1.644 USD.

Ono što je posebno važno je da bi pakete trebale rezervirati dvije kompanije: Priceline za hotel i Spirit Airlines za letove.
Google Travel na mobitelu dobiva sličan tretman, prikazujući kartice za putovanja, istraživanje, letove, hotele i pakete.

Što to znači?

Godinama je Google prikupljao i gradio svoje dijelove za putovanja. Uključujući nabavu ITA softvera za letove, Zagat za restorane, izgradnju metasearch hotela i značajke preporuka za putovanje. No, sve dok Google nije olakšao navigaciju među raznim uslugama, putnici su morali pretraživati svaki segment zasebno.
Ali danas, s pokretanjem letova, hotela, paketa i značajkama planiranja putovanja na radnoj površini, kao i stavljanje na raspolaganje svima na mobilnom uređaju, Google je poduzeo veliki korak ka sveobuhvatnom planiranju i rezerviranju putovanja.

Google Travel je sada korak bliže prema One Stop shoppingu

Google Flights

[responsive][/responsive]Google ostavlja svojim partnerima za oglašavanje putovanja da i dalje obavljaju većinu rezervacija, ali i njima to predstavlja izazov.

Zašto biste otišli, primjerice, na Expedia.com da biste napravili svoje planove putovanja. Sve to možete obaviti u Google tražilici, zajedno sa svime ostalim za što koristite Google cijeli dan.

Stoga nije čudo da je Mark Okerstrom, izvršni direktor Expedia grupe,  u prvom tromjesečju potrošio 1,53 milijarde USD na prodaju i marketing. Prošle godine je rekao da je Google glavni konkurent Expediji. Lavovski dio te prodaje i marketinga nesumnjivo je otišao u Googleovu blagajnu.

Google Travel je, naravno, uvelike u tijeku. Ali to je Googleov način – testirajte, naučite, iterirajte, riješite velike potrošačke probleme, proširite ga širom svijeta i zatim unovčite.

U usluzi Google Travel postoji mnogo nedostajućih dijelova. Uključujući iznajmljivanje automobila, dijeljenje vožnje, krstarenja, mogućnosti multi-modalnog prijevoza.  Oni olakšavaju rezervacije oglašivačima putem Googleovih servisa za pretraživanje.

Ali, za sada – korak po korak.

 

 

https://skift-com.cdn.ampproject.org/c/s/skift.com/2019/05/14/google-travel-looks-more-like-an-online-travel-agency-by-putting-all-the-pieces-together/amp/

 

 

 

 

Google Travel je sada korak bliže prema One Stop Shoppingu by