U lipnju ove godine HomeAway je poslao obavještenje svim korisnicima njihovih usluga vezanih za dodatne nadogradnje i promjene u njihovom sustavu. MegaBooker Vam prenosi njihovo obavještenje sa smjernicama koje mogu doprinijeti Vašem boljem učinku na ovom portalu i povećanju broja rezervacija.

Prošle godine, HomeAway je prešao sa stranice na oglašavanje na platformu za rezervacije promijenivši na taj način model poslovanja što je neminovno za sobom donijelo i neke promjene koje se odražavaju na samo funkcioniranje portala.

HomeAway kao booking platforma

[responsive]HomeAway 2017[/responsive]

Jedna od prvih promjena koju su u HomeAway-u napravili prilikom prelaska na booking platformu jeste zaštita podataka gostiju i iznajmljivača prilikom komunikacije prije potvrde rezervacije.

Iz HomeAway-a navode da su dobili pritužbe i zahtjeve od mnogih gostiju za poboljšanim iskustvom rezerviranja te da je kritični faktor u odluci oko rezervacije bila sigurnost. Prema njihovom istraživanju gosti koji po prvi put izvršavaju online rezervaciju očekuju sigurno dopisivanje, rezervaciju i sustav naplate.

Stoga, zaštita podataka iznajmljivača i gostiju prije potvrde rezervacije je bitan korak u tranziciji ka booking platformi koji pomaže u izgradnji sigurnosti. Također pomaže HomeAway-u da zaštiti iznajmljivače i goste od onih koji se bave online prevarama koji, kako oni kažu, “nikada ne spavaju”. Od ovog mjeseca sva komunikacija prije potvrde rezervacije će se voditi kroz sigurni kanal za dopisivanja HomeAway-a. Detalji o gostu će se moći vidjeti tek nakon što je rezervacija potvrđena.

Ova promjena je prouzrokovala negodovanje iznajmljivača diljem svijeta na njihovom forumu. Iznajmljivači su zabrinuti jer ne mogu više kontaktirati goste prije potvrde rezervacije da provjere njihov identitet i utvrde da ih žele imati kao goste. Prenosimo izjavu jednog iznajmljivača:

“Ovo zaista nije dobro. Znam da Vas u HomeAway-u nije briga. Ali svi znamo koji će biti Vaš sljedeći korak a to je potpuno uklanjanje informacija gostiju. Zar ne vidite što radite? Kada gosti shvate da iznajmljivači nemaju pojma tko iznajmljuje njihov smještaj što će se onda desiti? Zašto bi gost imao poštovanje prema vlasniku objekta kada ni ne zna tko je on?
Zbog čega to radite? Sigurno nije da nas zaštitite. S ovom odlukom ćete samo otjerati ljude s portala te će biti primorani da traže druge izvore rezervacija. Sklanjanje informacija o gostima neće zaustaviti iznajmljivače da preusmjeravaju goste na druge stranice za rezervaciju, iako ne mislim da se to događalo često, a sigurno ne dovoljno često da prouzrokuje ovaj Vaš potez.
Sve što smo mi željeli jeste da imamo mogućnost provjere gosta prije nego izvrše rezervaciju i da zaštitimo naš smještaj najbolje što možemo. Ovo će samo otvoriti vrata za češće uništavanje naših apartmana.”

Bitno je napomenuti da je ova promjena obvezna samo za goste koji prihvate uvjete nove booking platforme. Iznajmljivači s postojećim ugovorima će i dalje moći vidjeti sve detalje gosta do isteka ugovora. Po isteku ugovora će biti obavezni prihvatiti ovo novo pravilo HomeAway-a.

Pregled bitnih nadogradnji HomeAway-a za 2017.godinu

Od tada, u HomeAway-u su nastavili svoj napredak i poboljšanja kako bi što bolje odgovorili potrebama putnika, iznajmljivača i upravitelja smještajem. Evo što trebate znati o nedavnim promjenama i nadogradnjama koje prate model promjene poslovanja:

1. Automatsko otkazivanje smještaja je sada skriveno na rezultatima pretraživanja.

Ako je zahtjev za rezervacijom za neku od Vaših smještajnih jedinica automatski otkazan jer gost nije dobio odgovor u roku od 24 sata, HomeAway će sakriti tu smještajnu jedinicu s rezultata pretraživanja kako biste zadržali svoju poziciju na njihovoj tražilici. Možete lako ponovo učiniti smještaj vidljivim kada to odlučite ili kada je Vaš smještaj ponovno dostupan.

Do sada smo bili svjedoci prevelikog utjecaja otkazanih rezervacija na poziciju na tražilici HomeAway-a o čemu smo pisali u našem članku “Savjeti na oglašavanju na Expediji i HomeAway-u”.

[responsive]

Airbnb Homeaway Expedia

[/responsive]

Naime, jednostavnost bukiranja smještaja je jedan od ključnih faktora pri ostvarenju rezervacije i ostvarivanju dobre pozicije na tražilici HomeAway-a. Kada je gost pretragom i unosom ključnih riječi napokon pronašao Vaš smještaj, utvrdio da ga se može bukirati putem HomeAway-a, ključ za postizanje cilja leži u jednostavnosti bukiranja smještaja.
Ovaj faktor nazivaju „Booking experience“ i on mjeri brzinu ostvarivanja rezervacije i točnost informacija. Unutar ovog faktora značajnu ulogu igra i otkazivanje rezervacija bilo da su one automtaskog tipa ili ručno otkazane od strane iznajmljivača. Međutim, s novom nadogradnjom ovaj faktor neće igrati toliku ulogu, ili barem neće u velikoj mjeri utjecati na poziciju Vašeg apartmana na njihovoj stranici.


2. Kućna pravila Vašeg objekta

Nova kućna pravila omogućavaju Vam da postavite smjernice i pravila u Vašem objektu. Gosti će morati prihvatiti Vaša kućna pravila prije nego pošalju zahtjev za rezervacijom. Ovo je ono što je nedostajalo te je prethodnih godina predstavljalo problem prilikom uzimanja predujma jer kućna pravila gosti nisu morali prihvatiti. Ovo je jedna od nadogradnji koje će doprinijeti sigurnosti iznajmljivača na ovom portalu.

3. Osiguranje od milijun dolara

Kada gost izvrši rezervaciju i izvrši uplatu preko HomeAway-a, rezervacija automatski uključuje osnovno osiguranje od odgovornosti u iznosu od 1 milijun dolara. Ovaj novi program pomaže u zaštiti stavki vezanih za tjelesne povrede ili štetu nanesenu objektu neke druge osobe.  Ovo neće ništa dodatno koštati iznajmljivače već služi čisto kao osiguranje koje će doprinijeti većoj sigurnosti na portalu, kako za goste tako i za iznajmljivače.

 

Što je sljedeće?
HomeAway navodi kako razmatraju zahtjeve iznajmljivača za detaljnije i bolje upoznavanje s gostima prije prihvata rezervacije. Rade na poboljšanju profila gostiju te će svoje korisnike blagovremeno obavijestiti prilikom ovih ili nekih drugih nadogradnji.

 

Da li se i Vi oglašavate na HomeAway-u? Što mislite hoće li ove promjene u HomeAway-u doprinijeti kvaliteti i obimu rezervacija?

Pregled bitnih nadogradnji na HomeAway-u za 2017.godinu by