Kako unaprijediti poziciju na HomeAway i Expedia?

Saznajte sve o algoritmima za rangiranje smještaja na popularnim portalima za oglašavanje smještaja. U sljedećem tekstu otkrivamo tajne za Expedia i HomeAway oglašavanje te koje su se promjene dogodile za sve iznajmljivače koji su se oglašavali na HomeAwayu i prije velikog spajanja portala.

Brojne su se promjene dogodile od ne tako davne 2015. kada smo pisali o velikoj akviziciji servisa Expedia. Menadžment Expedie, popularne kombinirajuće stranice  je uočio značajan porast broja konkurenata koji su se specijalizirali za takozvanu „sharing ekonomiju“ ili ekonomiju dijeljenja

 

DOBRO JE ZNATI: Na kombinirajućim web stranicama možete sa nekoliko klikova rezervirati sve, od aviona, preko hotela, rent-a-cara do raznih izleta. 

 

Portali poput Airbnb-a koji nude cijeli spektar mogućnosti bukiranja smještaja i davanja u najam za svoje korisnike su polako počeli ulaziti u njihov prostor te otkidati dio kolača koij je do tada pripadao samo velikima.
Kako bi uz hotele, letove i ostale usluge pridobili i one u ponudi privatnih iznajmljivača, Expedia je odlučila kupiti popularni HomeAway te na ovaj način početi značajnije konkurirati Airbnb-u koji i sam razmišlja o ulasku u svijet kombinirajućih stranica.

Ukoliko niste svakako savjetujemo da se registrirate na ovom portalu preko ovog linka OVDJE

[responsive]

Airbnb Homeaway Expedia

[/responsive]

 

Ulazak u novo tržište za Expediu i nije tekao tako glatko kako su se nadali te je rezultirao gubitkom pozicija za neke iznajmljivače koji su do tada držali dobar ranking na HomeAway-u.
Zašto se ovo dogodilo i kako popraviti svoju poziciju na HomeAwayu, jednom od najpopularnijih portala za oglašavanje privatnog smještaja obrazložit ćemo u sljedećem tekstu.

Što za iznajmljivača i njegov ranking  znači spajanje Expedie i HomeAway-a?

Iznajmljivači su se kroz proteklih par mjeseci uporno žalili na gubitak dobre pozicije na HomeAway tražilicama te za to krivili Expediu i novi sustav naplate svojih usluga. Krivca također nalaze i u novom Algoritmu za rangiranje smještaja poznatog pod nazivom : „Best match“ .

2016. je za HomeAway oglašavanje definitivno godina promjena. Od dana kada je Expedia preuzela kormilo nad ovom popularnom stranicom za iznajmljivanje smještaja čuju se brojni komentari iznajmljivača. Stari iznajmljivači se osjećaju prevarenima dok mlađe generacije navijaju za promjene koje će donijeti novo vodstvo u HomeAway oglašavanje (od rujna 2016. nalazi u rukama bivšeg Expediionog izvršnog direktora Johna Kima)

[responsive]Iznajmljivači Expedia[/responsive]

Jogn Kim, novi Predsjednik HomeAway-a ima težak zadatak, povratiti povjerenje starih iznajmljivača, što više jer je na novu poziciju prešao netom nakon uvođenja naknade za rezerviranje smještaja koja se od sada naplaćuje i od gosta.

[responsive]homeaway[/responsive]

Što je  „Best match“ algoritam za rangiranje smještaja na HomeAwayu?

Prije prelaska na „Best match“ algoritam opcija pretplate iznajmljivača je bila glavni faktor utjecaja na ranking smještaja na portalu HomeAway.
Od prelaska na „Best match“ algoritam HomeAway bazira rezultate pretrage gostiju na best match sistemu odnosno ovisi o ključnim riječima pretrage gosta (datumu putovanja, lokaciji) i drugim preferencijama gostiju o kojima ćemo govoriti u nastavku.
HomeAway ovakvnim izmjenama zapravo želi iskopirati ono što rade ostali pretraživači smještaja a to je povećati šanse za konverzijom pretrage u buking smještaja.

Kako unaprijediti poziciju na HomeAway prema novom algoritmu i postati „Best match“ iznajmljivač?

[responsive]Homeaway algoritam[/responsive]

Screenshot: HomeAway1.    Osnovni naputak je da omogućite online buking za svoje listinge

Ako HomeAway nema uvid u broj ostvarenih rezervacija, on smještaj neće vrednovati jednako kao one smještaje koji dozvoljavaju online buking. Štoviše HomeAway tvrdi da listinzi koji nude online buking ostvaruju 86% više rezervacija od svih ostalih.
Online booking dozvoljava gostu da rezervira smještaj samo jednim klikom. Upit dolazi sa obavezom plaćanja tako da će iznajmljivač biti siguran da će gost platiti rezervirani smještaj. Iznajmljivač s druge strane zadržava svoje pravo prihvaćanja ili odbacivanja rezervacije.

2.    Preferencije gosta su drugi najvažniji ranking faktor na HomeAway-u

Preferencije gosta se mogu odnositi na lokaciju, datume pretraživanja, komentare starih gostiju i cijenu smještaja.
Osim pretraživanih faktora, HomeAway također uzima u obzir trenutnu logaciju gosta, povijest njegovih pretraživanja i niz drugih faktora kako bi mu ponudio što bolji izbor smještaja i povećao šanse za konverzijom.

3.    Jednostavnost bukiranja smještaja je jedan od ključnih faktora pri ostvarenju rezervacije

Kada je gost pretragom i unosom ključnih riječi napokon pronašao Vaš smještaj, utvrdio da ga se može bukirati putem HomeAwaya, ključ za postizanje cilja leži u jednostavnosti bukiranja smještaja.
Ovaj faktor nazivaju „Booking experience“ i on mjeri brzinu ostvarivanja rezervacije i točnost informacija.

Ovdje ključnu ulogu igra:

–    Ažurnost kalendara
–    Brzina odgovora
–    Broj prihvaćenih rezervacija ( u odnosu na ukupan broj zaprimljenih upita)

Što je s iznajmljivačima koji su u sustavu pretplate na HomeAway-ov oglasni prostor?

Krajnji cilj ove tranzicije i uvođenja „Best match algoritma“ je nakon nekog vremena potaknuti iznajmljivača na potpuni prelazak na primanje online rezervacija (pay per booking sistem).
Ako već jeste u sustavu pretplate za Vas se ništa ne mijenja sve do isteka trenutnog ugovora.
Nakon toga će vam HomeAway ponuditi samo jednu opciju pretplate, onu na godišnjoj razini (cijene $349).  Cilj je do kraja 2017. Godine potaknuti sve iznajmljivače na prelazak na „Pay per booking“ sistem.
„Best match“ će prikazivati samo relevantne oglase bez obzira na dosadašnji status iznajmljivača, bio on zlatni ili platinum.

booki-prozirniAko niste ažurni sa uređivanjem kalendara, ako ne odgovarate gostima na upite u odgovarajućem vremenu, ako vam cijena nije prilagođena konukrenciji i ako sadržaj (slike i tekst) ne unaprijedite kako biste postali što privlačniji, nećete biti dio rezultata i to je zakon.

 

 

Ranking pretplatnika na HomeAway-u

Prelaskom na novi algoritam, stariji korisnici su se suočili sa gubitkom dobrih pozicija. Netko tko je kao zlatni ili platinum korisnik lučio znatnu korist od dobre pozicije na portalu je sada pao na drugu, treću ili čak četrdeset petu stranicu!

Što se dogodilo?

Računica je zapravo prilično jednostavna. Kroz pretplatu (iako je ovo jedan od najsigurnijih oblika zarade) HomeAway zarađuje samo 1% ukupne zarade iznajmljivača. Od novih iznajmljivača koji plaćaju po ostvarenoj rezervaciji HomeAway može zaraditi i 10% veću zaradu.

Sve to se počelo ogledati i u rankingu. Prije uvođenja novog algoritma, iznajmljivač bi se ulogirao i ako bi bio platinum ili zlatni pretplatnik pojavio bi se među boljim rezultatima u svojoj lokaciji ( i prije odabira datuma i cijene smještaja u destinaciji).

Sada prva mjesta dodjeljuju i nepretplatnicima. Ovakva spoznaja je mnoge zabolila te krive HomeAway za pohlepno mijenjanje algoritma s ciljem povećanja zarade na uštrb lojalnih korisnika. No, budimo realni, kojoj kompaniji nije krajnji cilj povećanje zarade?

Neki iznajmljivači su ukazali na znatniji pad te tvrde da ih je promjena algoritma bacila sa prvog na čak 137. Mjesto!  Također napominju da je ista sudbina zadesila i iznajmljivače koji se oglašavaju na partnerskom portalu VRBO.

[responsive]IMAGE HERE[/responsive]

best match

Screenshot: Community.homeaway.com

Best Match vs. Filtrirani rezultati pretrage

[responsive]

best match

10_v2_OK

[/responsive]

Filteri su parametri koje gost odabire pri pretraživanju smještaja u destinaciji. Najčešći parametri koje gost odabire su:
–    Datumi
–    Zauzetost smještaja
–    Cijena
–    Sadržaj (Gost može filtrirati pretragu prema tome da li neki smještaj ima bazen, wifi itd)

Filteri diktiraju koji će se listing pojaviti u datoj pretrazi.

Tek nakon što se svi smještaji filtriraju prema specifičnim zahtjevima gosta nastupa „Best match“.

„Best match“ diktira raspored filtriranih rezultata na stranici.

Recimo da se u nekome gradu nalazi 500 apartmana oglašenih na portalu HomeAway. Gost filtrira rezultate za tjedan dana godišnjeg odmora kojeg planira iskoristiti za Božićne praznike. Odabirom datuma broj dostupnih apartmana pao je na 250. Sada će taj broj filtrirati prema njihovom sadržaju i veličini te ih srezati na 25 dostupnih apartmana.
Best match će sada utjecati na raspored ovih apartmana svojim algoritmom te istisnuti na vrh one za koje misli da bi mogli biti najzanimljiviji određenom gostu.
Ovo je ujedno i razlog zbog kojeg se jedan apartman ne može uvijek pojavljivati na istom mjestu u pretrazi. Svaki gost koristi druge parametre u filterima te se vaš apartman neće prikazati ako gost zahtjeva neki sadržaj koji vaš apartman naprosto nema.
Iako se ovo čini kao loša vijest za neke iznajmljivače, zapravo je veoma suprotno.
Ovaj gost ionako nikad nebi bukirao Vaš smještaj. Ako su njegovi uvjeti klima uređaj i Wifi a vi ne nudite ovu uslugu on će pretraživati dalje dok ne nađe ono što mu odgovara.

 

Na koji način Best match odlučuje koji će se apartmani pojaviti prvi u pretrazi?

[responsive]GoogleRanking[/responsive]

Odgovor i nije tako jednostavan. Glavni faktor koji odličuje o tome gdje će se pojaviti vaš smještaj je šansa da će bukiranjem Vašeg smještaja doći do konverzije.

Ako gosti često bukiraju Vaš smještaj on će automatski kotirati bolje u rezultatima pretrage.
Vaša stopa konverzije je zapravo broj gostiju koji odluči bukirati Vaš smještaj podijeljen sa brojem gostiju koji su samo otvorili Vaš oglas a nisu izvršili nikakvu radnju. Ako primjerice 100 gostiju klikne na Vaš oglas a samo jedan bukira, stopa konverzije je 1%.

Dok se radilo samo o sustavu pretplatnika, konverzija i nije bila toliko bitna. Apartman koji bi imao preko 10 000 pregleda a konverziju 0,0001% bi i dalje imao dovoljan broj bukinga da bi se napunio.
Ovo je jedan od razloga zašto su Platinum korisnici imali dobru popunjenost. Dobra mjesta na tražilici su generirala veliki broj klikova.
S druge strane većina korisnika portala je bila nezadovoljna jer nebi pronašli ono što traže. Gosti su bili zakinutiji od vlasnika.  Ovo je ujedno jedan od glavnih razloga i povoda za uvođenje novog Algoritma (uz naravno bolju zaradu za HomeAway).

Kako povećati stopu konverzije na HomeAway?

Lista uvjeta koju morate zadovoljiti kako biste povećali šanse za konverzijom je uvijek ista i ponavlja se kroz sve portale koje nazivamo online putničkim agencijama.

1.    Ažurnost kalendara
2.    Brzina odgovora
3.    Broj prihvaćenih rezervacija ( u odnosu na ukupan broj zaprimljenih upita)*
4.    Kvalitetu fotografija,
5.    Primamljiv tekst,
6.    Konkurentnost cijena
7.    Mogućnost ostvarivanja online rezervacije.

*Prva 3 uvjeta smo već spomenuli kada smo pojašnjavali jedan od odlučujućih faktora u rangiranju smještaja na HomeAway-u (jednostavnost bukiranja smještaja)

Svi od spomenutih 7 faktora su se kroz povijest (i brojna istraživanja) dokazali kao presudni pri finaliziranju rezervacije i ostvarenju konverzija. Njihov cilj je zadovoljan gost. Iznajmljivač koji vodi računa o spomenutih 7 faktora će i te kako unaprijediti poziciju na HomeAway, Expediji ali i svakom drugom portalu za oglašavanje smještaja!

Zadovoljan gost = Veće šanse za rezervacijom smještaja

Više HomeAway-evih savjeta o tome kako unaprijediti kvalitetu listinga te povećati zadovoljstvo gosta možete pronaći i na njihovoj stranici: LINK

Novosti HomeAwaya nevezane uz ranking smještaja:

Uvođenje troška rezervacije za gosta

HomeAway pokušava iskopirati dobru praksu konkurentmog Airbnb-a te je preuzeo i ideju naplate provizije od strane gosta.
Za razliku od AirBnb-a provizija koju HomeAway naplaćuje od gosta varira te izgleda ovako:

[responsive]service fee homeaway[/responsive]

Izvor: www.vrmintel.com
Iznajmljivači smatraju da je nova promjena jedan od možebitnih razloga za pad u broju rezervacija koje su ih zadesile u prošloj sezoni.

Na lijevoj strani vidimo postotak koji HomeAway naplaćuje po ostvarenoj rezervaciji za iznose prikazane na desnoj strani. Dakle provizija raste kako se smanjuje cijena rezervacije.

Kako Expedia promovira HomeAway?

[responsive]expedia[/responsive]

Slabo. Expedia je uistinu dodala novi tab u svoju tražilicu koji glasi „Vacation rentals“ no sve što klik na novo stvoreni tab radi je – vodi na HomeAway-eve rezultate.

Zaključak

Zaključimo kako unaprijediti poziciju na HomeAway i Expediji. Sve se svodi na novi Best match algoritam. On se pak svodi na izdvajanje onih smještaja koji će povećati šanse za rezervacijom.
Iako se mnogim iznajmljivaćima ova činjenica neće svidjeti ona će se dugoročno itekako svidjeti gostima koji će biti zadovoljniji rezultatima svoje pretrage.
Zadovoljan gost će dugoročno značiti i veću zaradu za HomeAway a posljedično i veću zaradu svojim korisnicima iznajmljivačima.
Naša preporuka je da se naviknete na algoritme i ne odustanete od oglašavanja na portalima koji su prešli sa sustava pretplate na sustav online bookinga.
Ovakvi portali su budućnost jer u konačnici idu niz dlaku gostu a gost kao što već znamo izvor zarade i za iznajmljivača i njegovog posrednika.

Izvor

1.    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-26/homeaway-ceo-steps-down-to-make-way-for-former-expedia-executive
2.    http://www.putoholicari.com/popis-korisnih-linkova-1406/)
3.    http://www.davor-skrlec.eu/sto-je-sharing-economy-ili-tzv-ekonomija-dijeljenja/
4.    https://www.tripping.com/industry/rental-companies/homeaway-vs-airbnb
5.    https://www.quora.com/How-is-Airbnb-different-from-HomeAway-and-VRBO
6.    http://www.bloomberg.com/news/articles/2016-09-26/homeaway-ceo-steps-down-to-make-way-for-former-expedia-executive
7.    http://www.vrmintel.com/owners-managers-report-drop-off-homeaway-bookings-inquiries/
8.    http://www.geekwire.com/2016/frustrated-homeowners-say-expedias-homeaway-changes-dramatically-impact-their-rentals/
9.    https://skift.com/2016/11/16/homeaway-president-says-company-needs-to-win-back-credibility-from-homeowners/
10.    http://rentmoreweeks.com/2015/12/06/is-homeaway-telling-the-truth-about-best-match/
11.    https://help.homeaway.com/articles/What-happens-to-Subscription-Levels-and-Bundles-during-transition
12.    http://blog.pillowhomes.com/what-expedias-acquisition-of-homeaway-means-for-airbnb-and-the-vacation-rental-industry/
13.    http://rentmoreweeks.com/2016/05/20/holiday-rentals-conversion-rates-matter/
14.    http://www.vrmintel.com/owners-managers-report-drop-off-homeaway-bookings-inquiries/
15.    https://www.washingtonpost.com/lifestyle/travel/how-online-travel-agencies-are-dimming-results-on-hotel-searches/2016/07/28/16a33026-52ab-11e6-88eb-7dda4e2f2aec_story.html
16.    http://www.geekwire.com/2015/expedia-completes-acquisition-of-airbnb-competitor-homeaway/
17.    http://www.wsj.com/articles/expedia-to-buy-vacation-rental-site-homeaway-for-3-9-billion-1446672445
18.    https://www.tnooz.com/wp-content/uploads/2016/04/Expedia_Marketplace-White-Paper-April-2016.pdf
19.    http://www.impactpub.com.au/micebtn/85-news/btn-news/18887-expedia-to-mesh-homeaway-results
20.    https://blog.evolvevacationrental.com/homeaway-subscription-tiers-expire-homeaway-best-match/
21.    https://www.trefis.com/stock/expe/articles/387980/here-are-some-important-strategies-that-expedia-is-focusing-on-for-its-future-growth/2016-11-21
22.    http://wickedawesomemaine.bangordailynews.com/2016/11/05/home/poll-have-your-maine-vacation-rentals-been-affected-by-the-listing-site-changes/
23.    http://www.investors.com/news/technology/expedia-upgraded-homeaway-a-growth-driver-despite-airbnb-rivalry/
24.    http://www.geekwire.com/2016/homeowner-sues-expedia-homeaway-changes-alleging-fraud-proposed-class-action/
25.    http://www.sfgate.com/business/article/Airbnb-aims-to-handle-full-service-travel-10621090.php
Savjeti za Expedia i HomeAway oglašavanje? by