Pravi OTA za vaš hotel

Ugostiteljska industrija doživjela je revoluciju s novim trendom internetskih stranica za rezervacije. Osim rezervacije s vlastitih web stranica hotela, putnici sada uspoređuju različita svojstva na stranicama za putovanja prije nego što izvrše rezervaciju.

Nije skrivena činjenica da su OTA-i izvor lakoga marketinga za hotelijere koji omogućavaju prodaju svojih soba većoj publici.

Stoga je odabir pravih OTA-a i što je još važnije kombinacija svih njih presudan za postizanje više rezervacija.

Evo cjelovitog vodiča s nekoliko čimbenika koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pravih OTA-a u svojoj strategiji distribucije.

Što su OTA u hotelijerstvu?

OTA ili poznatiji kao mrežni turistički agenti web su mjesta koja korisnicima / putnicima pružaju platformu za rezerviranje nekoliko putničkih usluga. zrakoplovne tvrtke, hoteli, vlakovi, automobili, paketi za odmor s jednog portala. Zauzvrat od izvršenih rezervacija, ove web stranice naplaćuju dio ukupnog iznosa kao proviziju tvrtkama navedenim na njihovim web mjestima, što je obično u postocima (%).

Hoteli na koje se pružatelji smještaja mogu registrirati, pokazati svoju dostupnost i prodati svoje sobe putnicima širom svijeta.

OTA su nastali sredinom 90-ih kao platforma za prodaju viška zaliha soba tijekom sezone s niskom potražnjom.

U današnje vrijeme OTA dominiraju cijelom ugostiteljskom industrijom. Popularne su kao web stranice s popisima gdje se pružatelji smještaja mogu registrirati kako bi svoju imovinu učinili vidljivijom široj publici.

U osnovi, OTA vam pomažu da hotelsko vlasništvo ili lanac hotela povežete sa globalnom publikom, što dovodi do više rezervacija i prihoda na mreži.

Vjerujući u brojeve,

Samo u 2016. godini TripAdvisor – vodeća web stranica za putovanja i OTA ostvario je gotovo 1,1 milijardu posjeta.

Soft Inn

Ovaj se broj neće uskoro smanjiti. Dovoljno je reći da OTA-i dobivaju većinu prometa od putnika širom svijeta.

Ali često pitanje s kojim se susrećem dok se bavim hotelima je –

Koliko su OTA važni u prodaji vaših hotelskih soba?

Vjerovali ili ne, danas se veliki dio rezervacija vrši putem ovih mrežnih platformi. To je učinilo OTA-e bitnom komponentom distribucijskih strategija svih operatera smještaja – koji često čine većinu prihoda imovine.

Ako pustimo brojeve da govore,

76% internetskih rezervacija događa se putem OTA-a

20% vaših izravnih rezervacija dolazi od ljudi koji su vaš hotel otkrili putem OTA-a

Soft Inn

Kako većina pružatelja usluga putovanja i ugostiteljstva nudi svoj inventar putem OTA-a, svaki putnik ili gost ima sve na jednom mjestu za usporednu kupovinu.

Koristi OTA za hotele

Od svog uvođenja, OTA-i sve više stječu tržišni udio, trenutno zauzimajući 39% američkog tržišta internetskih digitalnih rezervacija. Win win je za upravitelje nekretnina koji odaberu prave OTA-e. Evo kako imate koristi:

 1. Vaša imovina dobiva globalnu vidljivost: Popis OTA-ova širokog demografskog dosega pruža vam prijeko potrebnu vidljivost i izloženost koji će uspostaviti vašu marku na tržištu.
 2. Dobivate dobar broj rezervacija: OTA pružaju vašem hotelu platformu za primanje rezervacija 24 × 7 iz bilo kojeg kutka svijeta.
 3. Dobivate recenzije od gostiju: Na OTA-ima dobivate više recenzija za svoju nekretninu koje olakšavaju rezervacije i koja je također pasivna strategija promidžbe

S druge strane, putnici imaju bolji uvid u vrste nekretnina kojima žele pristupiti na određenom mjestu. To im pomaže da usporede hotele i donesu dobro informiranu odluku.

Registriranje na OTA distribuira vaše hotelske sobe i domaćoj i međunarodnoj publici, što je inače težak zadatak. Prikazivanje detalja na odgovarajućem jeziku i valuti pomaže vam da poželite dobrodošlicu gostima iz cijelog svijeta.

Zato biste trebali odabrati prave OTA-e s odgovarajućom vjerodostojnošću koji vašem hotelu daju odgovarajuću količinu dosega i vidljivosti.

Koji čimbenici određuju vaš odabir OTA-a?

Danas na tržištu postoje razni OTA-i i svaki od njih radi na drugom modelu rezervacije. Od vitalne je važnosti da se ne registrirate samo na bilo kojem slučajnom OTA-u i pokupite one koji će najbolje odgovarati vašoj imovini.

Postoje određene stvari koje treba izbjegavati i uzeti u obzir prilikom odabira OTA-e. Ovi faktori pomoći će vam da donesete ispravnu odluku:

1. Vaša ciljana publika

Koje su osobe kojim nudite svoje usluge igraju vrlo bitnu ulogu u popisivanju vaše imovine na OTA-ima. Budući da je ovih dana napravljeno nekoliko OTA-a koji ciljaju određeni tržišni segment kako bi pomogli putnicima u brzoj rezervaciji, ovu priliku svakako možete maksimalno iskoristiti.

Ako ste hostel u Nizozemskoj, registrirajte se na Gomio.com ili hostelsclub.com kako biste privukli domaće goste iz susjednih područja. Slično tome, za međunarodne goste, Expedia, Booking.com popularan su izbor.

Vi ste najbolji sudac za vrstu gostiju koje vaš hotel želi ugostiti, a to bi trebalo uzeti u obzir prilikom registracije na različitim OTA-ima.

2. Demografski doseg OTA-e

Gotovo svi OTA su geološki specifični. Udovoljavaju publici s određenih zemljopisnih mjesta ili regija. Stoga postaje bitno znati odakle dolazi većina vaših gostiju?

Prvi korak u tome mogao bi biti otkrivanje otkud turisti dolaze iz vašeg grada.

Lokalni OTA-i su najbolja platforma za hvatanje vaših lokalnih gostiju i gostiju iz okolnih gradova ili regija.

Na primjer: Camholidays.com privlači ljude da rezerviraju hotele u Kambodži na svom portalu, dok je Travelguru specifičan za ljude iz južnih indijskih država itd.

Odabir lokalnih OTA osigurava da ste se obratili i da ste poznati lokalnoj javnosti. Zbog toga postoje šanse i za lokalne promocije.

Iz tog razloga trebali biste biti svjesni lokalnih OTA-a u svojoj regiji prije nego što ih uključite u svoju strategiju distribucije. Odaberite prave OTA-e poput Pegi Pegi (Indonezija), Travlu (Kanada), Rurubu (Japan) i druge da biste dobili dodatnu prednost privlačenja gostiju iz određenih regija ili zemalja.

3. Vaš tip nekretnine

Nisu svi OTA prikladni za sve vrste svojstava. Ovisno o kategoriji vašeg posjeda i pogodnostima koje nudite u svom hotelu, odabir pravih OTA-a također će varirati.

Na primjer: Expedia je pogodna za prodaju luksuznih soba s 5 zvjezdica; dok su Treovi, hostelworld.com najbolje prodavati povoljne sobe i hostele. Neovisni hoteli za samostalne putnike dobro se prodaju na AirBnB, Hotels.com; nekretnine s doručkom najbolje se prodaju na bedandbreakfast.com, flipkey.com s niskom stopom provizije.

Ako odaberete pravi OTA koji odgovara vašoj vrsti nekretnine, učinit će to da prodaja vaših soba bude brža i bolja.

4. Model provizije

Jedna od najvećih briga tijekom partnerstva s OTA-om je proračun koji je vaša imovina držala po strani za provizije.

Sada svaki OTA ima drugačiji model provizije. Pri registraciji, budite sigurni da znate što će vam svaki OTA naplatiti za rezervaciju sobe putem svoje web stranice. Počnite s onima koji naplaćuju nižu proviziju.

Kada utvrđujete vrijedi li OTA troškova, ne zaboravite uzeti u obzir životnu vrijednost vaših gostiju ili unesenu životnu vrijednost kupca (CLV).

5. Napori OTA-e da poveća vašu vidljivost i rezervacije

Uz uvrštavanje hotela na svoje web stranice, OTA često vode programe vjernosti ili nagrade za promociju hotela. Svoje liste možete odlučiti na temelju učinkovitosti promocija ili takvih programa.

Mogu se ponuditi popusti po rezervaciji ili ponuđene besplatne noći što privlači pažnju gostiju i na kraju povećava rezervacije. Ponuda programa popusta dobro se spaja s tradicionalnim OTA korisnicima koji traže sjajne ponude na OTA platformama. Na primjer, ovi su programi najpopularniji među hotelima u SAD-u:

 • Expedia nagrađuje: do 2 boda za 1 USD
 • Hotels.com: Ostanite 10 noćenja i dobijte 1 besplatno.
 • Orbitz nagrade: Zaradite 1 $ Orbuck za svaki potrošeni $ 1 USD.
 • Rocketmiles, Kaligo, Agoda: Nema programa, ali zaradite zrakoplovne milje po vašem izboru.

Booking.comov Preferred Partner program također je ustaljeni pristup za poboljšanje vidljivosti. Svojstva s prosječnom ocjenom od 7,0 ili više kategorizirana su kao “preferirana” i dobivaju dodatnu vidljivost u rezultatima pretraživanja, pored znaka “palac gore”.

Program Booking.com preferiran partner pruža dobru vidljivost hotelima.

Ako ovdje vidite, “Apartments Villa Salona” preferirani je partner / hotel Booking.com-a u Opatiji u Hrvatskoj.
To daje hotelu jedinstveni potisak prema boljoj vidljivosti i rezervacijama.
Veći broj kupaca lako može vidjeti da vašu nekretninu preporučuje i rezervira puno putnika.

Preferirani partneri u prosjeku ostvaruju do 65% više pregleda stranica i 35% više rezervacija.

Takvi su programi dodatna prednost prilikom popisa vašeg posjeda na OTA-ima i trebali bi se uzeti u obzir prilikom odabira prave kombinacije.

6. Stopa održavanja pariteta

Paritet stopa je još jedan vrlo važan čimbenik. Obavezno je slijediti zakonski sporazum između hotela i OTA-e kako bi se održala jednaka cijena za istu sobu na svim distribucijskim kanalima.

Razumite koncept i podijelite isto sa svojim osobljem kako bi se pobrinulo za paritet stope, ne ostavljajući vas u neizbježnoj situaciji s OTA-ima.

Znajte posljedice nepridržavanja ovog zakona sa svakim OTA-om. Mnogi OTA-i zauvijek ukidaju vaš popis, dok neki zabranjuju rad na nekoliko mjeseci.

Registracija OTA-e mora se planirati strateški dok postavljate vašu imovinu na svim OTA-ima. Dobra je ideja diverzificirati registraciju, tj. Biti prisutan na više OTA-a, a ne oslanjati se na samo 1 ili 2 od njih. Pročitajte naš blog da biste znali zašto biste trebali imati više OTA veza.

Obilje i popularnost ovih platformi otežali su hotelijerima odabir gdje će se registrirati, a gdje ne. No, nakon što uzmete u obzir ove čimbenike, vrlo je malo čega trebate razmisliti prije nego što odaberete prave OTA-e za svoju imovinu.

Kako odabrati pravu OTA kombinaciju?

Pravi skup distribucijskih kanala razlikovat će se za svako svojstvo. Možete pogoditi pravu publiku i ostvariti više rezervacija odgovarajućim istraživanjem nakon što znate sve aspekte svakog kanala i ROI, osim uzimajući u obzir gore spomenute čimbenike.

Evo kratkog uvida u to što biste još trebali znati o OTA-ima na koje se smatrate registrirati.

1. Prednosti i nedostaci svakog OTA-a

Prije odabira pravih OTA-a, znajte prednosti i mane s kojim ćete se možda morati suočiti. Iako vam OTA pružaju puno slobode da popisujete i prodajete svoje sobe prema vašim željama; možda postoje skrivene naknade ili provizije za koje možda ne znate.

Ili možda postoje pravila koja ograničavaju vaše rezervacije na određeni način. Svaka platforma ima drugačiji način ponude soba. Neki prikazuju cijene po odrasloj osobi, neki prikazuju po sobi. Hosteli prikazuju cijene po krevetu i tako dalje.

Dakle, preporučujem vam da stupite na mjesto putnika. Provedite neko vrijeme na OTA-u kako biste saznali jednostavnost rezervacije i uzeli u obzir sve perspektive koje gost može imati. Prikupite što više znanja od internetskog tima za podršku prije nego što svoju imovinu navedete na OTA-i.

2. Resursi za održavanje OTA popisa

Samo registracija nije dovoljna na ovim internetskim stranicama za rezervaciju. Za održavanje istog trebat će vam i resurs. (Ne biste željeli prebukiranje ili goste koji ne rezerviraju kod vas zbog neprivlačnih slika).

Učitavanje stopa, zaliha, nuđenje popusta i ažuriranje popisa jedna je od mnogih stvari na kojima morate neprestano raditi.

Iako ovo može biti prilično izazovan zadatak ako ne koristite channel managera. Jer kao ljudi možda imate tendenciju pogriješiti ili vaše unajmljeno osoblje to možda neće učiniti svaki put učinkovito i točno.

Na tim linijama odaberite prave OTA-ove za svoj hotel i razmotrite troškove channel managera u odnosu na njih.

3. Provizije u odnosu na rezervacije

Nema sumnje, internetske stranice za putovanja ekonomičan su način popisa i prodaje soba. Naprotiv, uključene su visoke provizije u rasponu od 2-10% ili više za svaku rezervaciju.

To možda neće uvijek biti proporcionalno dobiti ostvarenoj iz svake sobe.

To je razlog, savjetuje se poznavanje komisije prije registracije na OTA-ima. Jasna slika ROI-ja iz tog određenog OTA-a potrebna je prije prodaje vaše sobe na web mjestu.

Osim njih, također možete razmotriti razne tehničke detalje OTA, naime. potrebno je vrijeme za poticanje inventara i ocjenjivanje ažuriranja, vjerodostojnost u industriji, povezanost s vodećim voditeljima kanala i nekoliko drugih.

Zaključak
OTA pružaju veliku izloženost vašem vlasništvu, zajedno s istaknutošću na Googleu i drugim tražilicama. Oni su zaista vrlo ekonomičan način oglašavanja vaše imovine.Preporučujem da:

 • održavate dobar profil svoje imovine na svim OTA-ima,
 • Postavite jasne slike cijelog posjeda,
 • odgovorite na pozitivne i negativne kritike,
 • spomenite sve pogodnosti i atrakcije vašeg posjeda i
 • redovito ažurirajte cijene.

OTA su prepoznati širom svijeta. Popularni su i svi im vjeruju. Osim toga, oni proizvode rezervacije bez ručnog postupka izravnog bavljenja e-poštom i telefonskim pozivima. To pomaže hotelijerima da nastave sa svojim poslovima vođenja hotela.

Nakon što ljudi rezerviraju putem OTA-e, kanalizirajte ih da rezerviraju putem vašeg vlastitog web mjesta, jer nema provizije, a možete zadržati i svoje cijene.

Sobe se dobro prodaju s ponudama i popustima. Nastavite dodavati ponude poput last-minute ponuda, kodova kupona, festivalskih popusta i privlačite kupce da brzo rezerviraju vašu nekretninu.

Dodijelite svoj inventar na temelju trendova i uvida. Pametno upravljajte svojim inventarom putem channel managera i razumite izvješća koja on generira. Kombinacija svih spomenutih čimbenika i znanja o svim OTA pružit će vam najbolju kombinaciju distribucije za vašu imovinu.

Pitanja ili prijedlozi mogu se objaviti u odjeljku za komentare u nastavku.

Kako odabrati pravi OTA za hotel? [Cjelovit vodič] by