Kako ostvariti dobru poziciju na TripAdvisoru? Oglašavanje na Tripadvisoru.

  • 869
    Shares

TRIPADVISOR RANKING FAKTORI:
Kako se oglasiti na TripAdvisor?

Tripadvisor hrvatska

 

TripAdvisor je jedan od najvećih portala za oglašavanje smještaja na svijetu i prema tome ima veliki utjecaj na hotelijersko tržište. Svima je jasno da bolja pozicija na TripAdvisoru ima za posljedicu povećanje prihoda po smještajnoj jedinici. Iz spomenutog razloga svi žele biti što bliže vrhu, što vidljiviji i popularniji.

Ako se pitate kako se oglasiti na TripAdvisor ne tražite dalje. U sljedećem tekstu otkrivamo kako ostvariti dobru poziciju na TripAdvisoru, savjete za oglašavanje na TripAdvisoru i  na koje elemente morate pripaziti kako ne biste zaradili i penale te izgubili dobar ranking.

Također pročitajte naš članak o tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj pored TripAdvisora!

U sljedećem tekstu ćemo Vam:

I. pobliže objasniti kako funkcionira algoritam za rangiranje smještaja na TripAdvisoru te kako se oglasiti na Tripadvisor.
II. dati korisne savjete pomoću kojih ćete uspješno unaprijediti svoju poziciju za oglašavanje na TripAdvisoru.

1. Kako funkcionira algoritam za rangiranje smještaja na TripAdvisoru?

TripAdvisor za potrebe rankinga smještaja u istoj lokaciji koristi Popularity Index algoritam. Popularity index je osnovni TripAdvisorov kriterij za rangiranje smještaja i oglašavanja na TripAdvisoru. Temelji se na povratnim informacijama od strane gostiju i pomoću njega se vaš smještaj uspoređuje s drugim smještajem u istom geografskom području.

Iako postoji mnogo varijabli koje ulaze u ovaj kompleksan algoritam (a TripaAdvisor naravno neće otkriti baš sve tajne sastojke), poznato je da postoje četiri glavne komponente koje doprinose Vašem rankingu u ovom sistemu a to su:

Ocjena gosta: Vodeći faktor u TripAdvisorovom algoritmu
Kvantiteta: Više ocjena i komentara je bolje nego manje
Kvaliteta: Dobre ocjene su bolje od loših i
Relevantnost oglasa i svježina ocjena: Novije ocjene su bolje od starih, rezultati pretrage ovise o upisanim pojmovima, oni oglasi koji nisu relevantni za ključne riječi se neće prikazati u rezultatima.

ranking tripadvisor

A ) Ocjena gosta: 85% vaše pozicije za oglašavanje na TripAdvisoru čine ocjene gostiju

• Na osnovu svog iskustva boravka u Vašem apartmanu, gosti pišu svoje komentare i daju ocjene smještaja.
• Na osnovu tih ocjena i komentara, Vaš smještaj dobiva svoju TripAdvisor poziciju.
• Vaša TripAdvisor pozicija se zatim uspoređuje sa pozicijom ostalih objekata na Vašoj lokaciji.


booki-prozirniIstraživanja su pokazala
da će ukoliko  iznajmljivač sa dobrom pozicijom na
TripAdvisoru svoju cijenu podigne i za 11%
njegova razina  popunjenosti ostati ista!

 

B) Kvantiteta

Prema studijama koje je proveo TripAdvisor, 53% korisnika uopće ne bi rezervirali smještaj koji nema niti jednu ocjenu tako da je ocjena gosta jako bitan faktor.

Ona gostima koji još nisu boravili u vašem apartmanu pomaže u određivanju da li se objektu pruža dobra usluga.
Što više ocjena, to bolje za Vas. Ako ste tek nedavno postavili objekt preporučamo Vam da provjerite svoju konkurenciju (koliko oni imaju komentara u prosjeku mjesečno) te se potrudite da ih imate više. To se može ispostaviti presudnim faktorom za oglašavanje na Tripadvisoru.

Budući da su komentari i ocjene jako bitni možete se poslužiti nekim trikovima kako biste potakli goste da ocjene smještaj.

• Zamolite ih ljubazno kada budu napuštali vaš apartman da vas se sjete i ostave svoje dojmove na TripAdvisoru.

• Podsjetite gosta da se vaš objekt nalazi na TripAdvisoru i naljepnicom koju vam je dostavio TripAdvisor. Tko još nije, naljepnicu može naručiti na sljedećem LINKU

tripadvisor naljepnica

C

• Review Express: Ovaj TripAdvisorov alat je zapravo univerzalni e-mail koji će podsjetiti gosta da vam ostavi komentar po povratku kući.

• Koristite TripAdvisorove Widgete. Možete ih postaviti na svoju Facebook stranicu:

tripadvisor widgets

Ili ih jednostavno istaknite na svojoj web stranici. Istaknite svoju ocjenu, prikažite posljednje komentare koje su ostavili prijašnji gosti ili ih samo pozovite da ostave svoj komentar. Spomenuti alati su potpuno besplatni i dostupni upisom naziva vašeg smještaja na sljedećem LINKU
Svi gosti vole vidjeti takozvani “social proof“ ili živi dokaz od strane vaših prijašnjih gostiju koji će svjedočiti o kvaliteti vašeg gostoprimstva za oglašavanje na TripAdvisoru.

TripAdvisorovi widgeti (iako možda nisu najljepše dizajnirani) ovdje nude upravo spomenuto, dokaz o kvaliteti vašeg smještaja. Osim toga TripAdvisorovi widgeti koje postavite na svoje profile i web stranice su jasna potvrda i vas kao iznajmljivača koji se ne skriva i kojemu se može vjerovati.

• Sami prikupljajte mailove gostiju i kontaktirajte ih personaliziranim mailovima do tjedan dana nakon napuštanja vašeg apartmana.

• Naručite TripAdvisor vizitke napravljene za promociju vašeg objekta.
Prvih 100 vizitki je besplatno (plaćate samo dostavu u iznosu od 6$ do 10$.

Kako naručiti TripAdvisor vizitke?

Uđite na Management center, izaberite “Promotional Tools” pa “Customize Yours” pod „Write a Review”
Kada ste izabrali vizitku koja najbolje predstavlja vas idite na “Get Started” kako biste ih uredili.

Preuzmite Reminder flyer na svoje računalo i isprintajte ga sami te ga uručite gostu po odlasku. Isti možete pronaći odete li na „Management center“ – „Free tools“ – „Promotional Tools“ „Download now“

 

C) Kvaliteta komentara i ocjena

Prije nego počnete slati svakome gostu zahtjev za review treba da znate da je kvantiteta jako bitna ali i da će samo visoke ocjene i pozitivni komentari dovesti iznajmljivača na top pozicije.

 

Tako na primjer možete imati 50 ocjena a Vaš konkurent 80, s tim da je 40 Vaših ocijenjeno ocjenom 5 a njegovih samo 20, vrlo je izvjesno da će te biti iznad njega na listi.

 

To je zbog toga što Vaš sveukupni zbroj u prosjeku nadmašuje konkurenta. Dakle, svaki review nije isti.
Pridobiti goste da ocjene Vaš smještaj je jedno, ali odabrati one zadovoljne je puno teži zadatak.

Nemojte se ni truditi spriječiti nezadovoljnog gosta da svoje frustracije ispolji na TripAdvisoru jer će oni to najvjerojatnije i uraditi. Umjesto toga, pokušajte nagovoriti sve one oduševljene boravkom u vašem apartmanu da podijele svoje iskustvo online, kako biste napravili ravnotežu između loših i dobrih ocjena.

Mi Vam savjetujemo da uz izdavanje računa, gostu podijelite letak ili kartu (spomenuti „Reminder flyer“ ili „vizitku“) kako bi Vas pratili na društvenim mrežama, ili da stavite QR kod koji će ih odvesti na ocjenu smještaja.

d) Relevantnost oglasa i svježina ocjena

Iako TripAdvisor veliku važnost pridaje ocjenama gostiju moramo naglasiti da na rezultate pretrage uvelike utječe i relevantnost oglasa (u odnosu na pojmove koje gost pretražuje) te novina ocjena.
Svježina ocjena i komentara
Ovaj segment je najvažniji prilikom oglašavanja na TripAdvisoru. Postoji mnogo iznajmljivača koji bi željeli da loši komentari jednostavno nestanu, ali istinu na vidjelo, vi možete doprinijeti da ovi komentari izgube na važnosti i vidljivosti tako što ćete se potruditi da dobijete novije ocjene.

Ocjene se s vremenom prestaju uvrštavati u proračune algoritma stoga je jako bitno (za „rejting“ ali i buduće goste) da dobijete komentare ujednačeno tijekom tjedna, mjeseca ili godine. Ako posjetitelji portala vide da imate dugu vremensku liniju komentara i ocjena to im uveliko pomaže i uvjerava ih da odaberu Vas umjesto Vašeg konkurenta.
Tako ne samo da ćete biti dobro rangirani nego postoji šansa da Vaš smještaj bude među rezultatima za pretraživanje na Google-u za to geografsko područje.

2. Ostale komponente koje TripAdvisor algoritam za rangiranje smatra bitnima (Kako se oglasiti na TripAdvisor pravilno)

Pored osnovne četiri stavke koje algoritam uzima, postoje i ostale komponente koje on pregleda kada rangira Vaš objekt. Ovdje smo ih naveli kronološkim redoslijedom, od najvažnijih ka manje bitnima.

Slike– TripAdvisor algoritam je napravljen tako da su slike Vašeg objekta među prvim stvarima koje provjeri, a posebno se to odnosi na početnu sliku. Kvaliteta slika, pokrivenost čitavog objekta slikama, te slike grada i okolice su poželjne.
Detaljni opis objekta i apartmana– Koliko dosljedno i relevantno je opisan Vaš apartman? Na kojim jezicima postoje opisi i da li su sve pogodnosti nabrojane? Koristite zvučne i relevantne podnaslove u opisu kako biste se što bolje rangirali.
Povezanost s društvenim mrežama– Uvezivanje Vašeg apartmana s društvenim mrežama ne samo da pomaže u dobivanju više gostiju nego je i marketinški vrijedan za oglašavanje na TripAdvisoru. Ako imate stranicu Vašeg objekta na društvenim mrežama povežite ga sa TripAdvisorom.
Optimizacija ključnim riječima– Koristite ključne riječi koje bi gosti mogli utipkati da nađu Vaš objekt. Koristite lokacijske riječi koje će povezati Vaš smještaj sa određenom lokacijom. Ili koristite riječi koje će potencirati zasebne pogodnosti koje Vaš objekt nudi. Ukoliko se na Vašoj lokaciji nalazi neki festival ili društveni događaj iskoristite to kako se oglasiti na TripAdvisor.
Mapa objekta– Da li ste postavili točnu lokaciju Vašeg objekta kako bi ga gosti mogli lakše naći i usporediti udaljenost od sadržaja koji su njima bitni? Ako niste, napravite to što prije.
Video prezentacija smještaja– TripAdvisor Vam nudi opciju da napravite video prezentaciju Vašeg objekta ili lokacije pomoću “Tripwow – alata za kreiranje videa” . Usluga je besplatna a dovoljno je samo da unesete slike i poredate ih po redoslijedu koji mislite da će imati najveći efekt. Pored toga što je bitno prilikom rankinga, poprilično atraktivno izgleda kada imate video prezentaciju a i povećava viralnost vašeg oglasa.
Spomenuti video možete downloadirati, dijeliti s gostima prijateljima i fanovima na društvenim mrežama.

tripadvisor stranica

3. Savjeti za visoko rangiranje i oglašavanje na TripAdvisoru

Nakon što smo shvatili što to sve algoritam uzima u obzir i kako se oglasiti na TripAdvisor ostaje pitanje kako da to iskoristimo i izvučemo najviše što možemo od našeg apartmana. Koje su to tajne za podizanje rankinga na TripAdvisoru? Navesti ćemo one za koje smo sigurni da Vam mogu pomoći:

1. Pružite istinski izvanrednu uslugu. Raskošne geste nisu nešto što gosti često spominju u svojim ocjenama, već su to mali detalji, neočekivana iznenađenja ili posebna pažnja osoblja. Pružajući nemjerljivo dobre usluge, toliko dobre da će morati da se pohvale ostalima. Pronađite uslugu kojom možete da se istaknete, koja je svojstvena samo Vama i tako ćete pobrati pozitivne komentare i ocjene.
2. Ostanite istinski odani Vašem brendu,tj. budite ustrajni u onome što Vaš smještaj jeste. Nije glavni i presudni faktor luksuz već da budete ono što jeste.
3. Budite „osvježavajuće iskreni“. Morate biti iskreni u opisu i slikama Vašeg smještaja kada ga opisujete na stranici.
4. Mobilizirajte čitav tim. Najvažnija stvar je da čitav tim bude uključen. Ne samo lice, već i naličje. Ostavljajte komentare, pokažite kako i odakle ste došli tu gdje ste sada. To daje jedan privatni štih objektu i nešto s čime se svi mogu povezati.
5. Ponudite neku vrijednost. Što je to što najviše komentiraju gosti u negativnom kontekstu, pored usluge? Naplata Wi-fi interneta, iznenadne dodatne naplate i varanje. Visoko pozicionirani objekti redom nude besplatan Wi-fi, doručak, ponekad piće i grickalice.
6. Fokusirajte se na tradicionalno gostoprimstvo.Ne možete glumiti na Vašem putu do vrha. Morate se fokusirati na dobro staro gostoprimstvo.
7. Spriječite moguće propuste na vrijeme. Ovo je još jedna ključna strategija kojom možete spriječiti negativne komentare i loše ocjene tako što ćete rješavati probleme prije nego što prerastu u negativan komentar. Za neke to znači davanje ovlasti osoblju da nikad ne dozvole gostima da odu nezadovoljni. Također izbjegnite overbooking na vrijeme.
8. Odgovorite na negativne komentare i suočite se s njima. Neki objekti žele ignorirati ili sakriti negativne komentare. Postoje dva razloga zašto biste trebali činiti suprotno. Prvi od njih je činjenica da odgovor na negativan komentar od strane osoblja pokazuje da cijenite povratnu informaciju i da ste u stalnoj komunikaciji s gostom. Drugi razlog je taj što negativan komentar otvara vrata napretku. Možda previše vremena provodite u objektu i ne primjećujete nešto što gost odmah primijeti. Svaki komentar je prozor ka iskustvu s gostima.
9. Pobrinite se da su sve informacije o Vašem objektu ispravne. To uključuje broj telefona, email, adresu itd.
10. Potrudite se da unesete što više informacija i slika objekta. Napravite opis objekta obavezno, možete uključiti i video.
11. Unesite točnu kategoriju Vašeg objekta. Ovo je ključno kako biste eventualno izašli na Google pretraživanju.
12. Budite aktivni. Odgovarajte na komentare jer kao što smo već naveli, osoblje TripAdvisor-a pomno prati svaki komentar.

4. TripAdvisorovi Penali koji mogu uništiti vašu dobru poziciju na tražilicama

Pokazali smo što sve utječe na ostvarivanje dobre pozicije na TripAdvisoru. U nastavku ćemo navesti koji faktori utječu negativno na TripAdvisorov algoritam te mogu uništiti vašu reputaciju i dovesti do potpunog uklanjanja vašeg oglasa s TripAdvisora.

Ako ponudite gostu vaučer ili popust na smještaj u zamjenu za komentar i ocjenu, trebate znate da se to kosi s TripAdvisor pravilima poslovanja zbog toga što to narušava objektivnost istog. Ovakvi komentari se uklanjaju i ne utječu na Vaš rejting te Vas isključuju iz mogućnosti dobivanja bilo kakve nagrade od TripAdvisora. Prema njihovim riječima „ Mi shvaćamo integritet sadržaja na našoj stranici jako ozbiljno i pregledavamo svaki komentar. Ako budete uhvaćeni kako kršite naše smjernice, to može u velikoj mjeri utjecati na Vaš ranking.“

TripAdvisor vas može kazniti ukoliko:

– Sami pišete komentare
– Tražite od prijatelja i rođaka da pišu komentare
– Pretvarate se da ste gost
– Vršite pritisak na bivšeg gosta da vam napiše komentar
– Unajmite organizaciju ili osobu da vam za novac piše komentare
– Pretvarate se da ste gost konkurentnog iznajmljivača i ostavljate lažne komentare kako biste mu naštetili

5. Novije teorije o TripAdvisorovim algoritmima

Iako smo ovdje izložili službenu priču o TripAdvisoru i njegovim algoritmima stvarnost izgleda malo kompliciranije. Iako je ocjena i dalje presudan faktor u odabiru smještaja, činjenica je i da TripAdvisor prikuplja podatke o svojim posjetiteljima (putem „cookie-ja“) te počinje prikazivati rezultate pretrage prema preferencijama gosta i njegovih prijatelja sa društvenih mreža.

 

Primjerice ukoliko ja kao gost odlučim otputovati u London i krenem pretraživati sve smještaje na ovoj lokaciji TripAdvisor može povući informacije o mojim Facebook prijateljima koji su već boravili u Londonu i pokazati najprije one smještaje koje su oni koristili (skupa s njihovim ocjenama).

 

Isto tako, TripAdvisor Hrvatska može zapamtiti tip smještaja koji korisnik najčešće pretražuje (cjenovnu kategoriju, tip objekta i lokaciju) te najprije prikazati one rezultate koji bi najbolje odgovarali onome što gost preferira.

 

Zaključak

Novom algoritamskom promjenom TripAdvisor želi nagraditi dosljedne i kvalitetne iznajmljivače. Zbog toga je važno osigurati posjetiteljima TripAdvisora što više ali i što svježijih komentara (naravno onih pozitivnih).

Nemojte čekati da gosti ostave komentar. Velike su šanse da će zaboraviti iako su proveli nezaboravno vrijeme kod Vas. Umjesto toga, podsjetite ih da daju ocjenu.

Zapamtite, svi faktori TripAdvisor-a rade zajedno. Trebate osigurati da ocjene i komentari Vašeg objekta ispunjavaju sve kriterije kako biste u što kraćem periodu dospjeli na sami vrh TripAdvisorove ponude.

Također pročitajte naš članak o tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj pored TripAdvisora!

Izvori:

1. http://www.hermesthemes.com/tripadvisors-2016-ranking-algorithm-update/
2. http://www.reviewtrackers.com/8-tactics-improving-popularity-ranking-tripadvisor/
3. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2701/changes-tripadvisor-popularity-ranking-algorithm
4. https://www.bowlerhat.co.uk/how-to-rank-higher-on-tripadvisor/
5. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n1965/three-insider-tips-better-tripadvisor-performance
6. https://www.revinate.com/blog/2014/09/how-to-improve-your-ranking-on-tripadvisor/
7. https://www.tripadvisor.com/vpages/review_mod_fraud_detect.html
8. http://www.linkresearchtools.com/case-studies/7-seo-lessons-from-tripadvisor/
9. https://themeofthecrop.com/2014/10/13/showcase-trip-advisor-reviews-wordpress-restaurant-website/
10. http://hotelpropeller.com/tripadvisor-hotel-website/
11. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2329/add-tripadvisor-app-your-facebook-business-page
12. http://tourismeschool.com/how-to-manage-your-tripadvisor-listing/
13. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2410/video-how-improve-your-popularity-ranking-tripadvisor
14. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n684/tripadvisor-popularity-ranking-key-factors-and-how-improve
15. https://www.reviewpro.com/blog/eight-essential-strategies-for-climbing-tripadvisor-rankings/
16. http://www.slideshare.net/tnooz/webinar-video-cornellrevinate-study-of-how-to-improve-your-tripadvisor-ranking-july-2016
17. http://tourismeschool.com/how-to-manage-your-tripadvisor-listing/
18. http://www.hospitalitynet.org/photo/73008194.html
19. https://www.youtube.com/watch?v=oGWmYYtkV2I
20. http://thehotelmarketer.com/why-your-hotels-ranking-on-tripadvisor-doesnt-matter/
21. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2394/8-ways-collect-guest-email-addresses
22. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2159/complete-review-express-guide
23. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2395/get-more-reviews-review-express-ten-easy-tips
24. https://www.tripadvisor.com/TripAdvisorInsights/n2656/research-key-insights-using-guest-reviews-pave-path-greater-engagement
Kako ostvariti dobru poziciju na TripAdvisoru? Oglašavanje na Tripadvisoru. by

  • 869
    Shares
oglašavanje na 50 portala