Što je Booking.com Genius program?

 

Iako je Booking.com definitivno najveći igrač među online putničkim agencijama, gdje je 30% svih rezervacija ostvareno od strane poslovnih putnika, do prošle godine ovaj portal nije imao nikakav poseban business program.

I naravno oni su napokon odlučili napraviti poseban program za putnike, jer prema njihovim riječima:

 

“U SAD-u, prosječan hotel ima 30% poslovnih putnika, 30% velikih grupa te 30% putnika na odmoru. Međutim mi mislimo da postoji velika prigoda za nas da podignemo svijest među poslovnim putnicima da je Booking.com pravo mjesto za rezervaciju poslovnih putovanja…”
Preuzeto sa Skift.com.

 

Booking.com Genius program je program vjernosti prilagođen poslovnim putnicima. Genius program nudi svojim najčešćim putnicima mogućnost ostvarivanja 10% popusta na najpovoljnijim cijenama objekata koji sudjeluju u programu.

Naime, kada gosti rezerviraju privatni smještaj ili hotel preko Booking.com-a, stranica ih pita da li traže smještaj za odmor ili poslovno putovanje. Ako izaberu drugo pošalje im se pozivnica da se besplatno uključe u Booking.com Genius poslovni program.

Nakon pet izvršenih rezervacija ovi putnici dobivaju ekskluzivan popust za buduća putovanja. Tu vaš smještaj dolazi u opticaj.

Objekti koji se odluče uključiti u Booking.com Genius program prikazat će se bliže vrhu rezultata pretrage a također će na stranici biti izdvojeni oznakom Genius. Na taj način vaši se smještajni objekti počinju prikazivati na vrhu pretrage za poslovne putnike.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

 

Kako se prijaviti na Booking.com Genius program?

  1. Prijavite se u svoj ekstranet.
  2. i kliknite na ‘Podaci o objektu’.
  3. Odaberite ‘Genius’ i označite kućicu pored soba ili smještajnih jedinica za koje želite aktivirati Genius cijene.

 

Prednosti Booking.com Genius programa

 

Pored popusta od 10% na putovanja, poslovni putnici imaju i nekoliko drugih pogodnosti.

Na primjer poslovni putnici imaju opciju statističkih izvještaja koji detaljno prikazuju koliko tvrtka troši po destinaciji, po odjelu ili po određenoj konferenciji itd.

[responsive]booking.com genius program izvještaji za putnike[/responsive]

Booking.com Genius program putnicima donosi i novo pregledničko sučelje utemeljeno na višegodišnjem iskustvu Booking.com-a.

Također, Genius putnici mogu određivati budžete koji ih podsjećaju na ograničenja prilikom izvršavanja rezervacije.

Što se tiče hotela i iznajmljivača smještaja Booking.com Genius program nudi niz pogodnosti među kojima se izdvajaju:

 

– Povećana dostupnost

Pošto je 10 milijuna Booking.com korisnika dio Genius programa, vaši objekti se prikazuju toj publici prilikom pretrage smještaja.

 

– Fokusirana i segmentirana publika

Genius program cijene dostupne su samo registriranim i čestim korisnicima za koje postoji veća vjerojatnost da rezerviraju u odnosu na druge korisnike.

 

– Veća prosječna dnevna stopa za hotele (ADR)

[responsive]booking.com genius program[/responsive]
Kada vlasnici objekta odaberu da postave Genius cijene, ne postavljaju ih na sve sobe i objekte koji su pod njihovom kontrolom. Oni odaberu 10% popusta na jednu ili dvije vrste soba i smještaja.
Stoga, razlog zbog kojeg objekti ostvaruju veću prosječnu dnevnu stopu je taj da putnici kliknu na sobe koje su u Booking.com Genius programu, ali ne znači da će baš njih rezervirati. Možda odaberu neku drugu sobu u istom hotelu ili kuću za iznajmljivanje.

Vidljivost unutar Booking.com Genius programa je ustvari marketinška tehnika koja na kraju bude dobra jer ciljate putnike koji rezerviraju često preko Booking.com-a.

 

– Ciljanje poslovnih putnika iz geografskih područja do kojih inače ne biste mogli doći

Način na koji iznajmljivači i hoteli generalno privlače poslovne putnike je putem putničkih agencija, GDS kanala ili preko vlastitih marketinških resursa.

Ali, jako su male šanse da će recimo hotel iz Trogira privući poslovnog putnika iz Novog Zelanda. Jednostavno nemaju marketinški potencijal da to urade.

Zato je, ustvari, dobar Booking.com Genius program jer hotelima i iznajmljivačima omogućava pristup takvim putnicima kroz efikasno digitalno oglašavanje na Booking.com-u.

 

– Gosti putnici kao preferirani gosti mnogih

Gosti putnici su preferirani gosti, rijetko otkazuju, ne prave nikakve štete u iznajmljenom smještaju, jako su ljubazni i ne previse zahtjevni.

 

– Booking.com remarketing

Kao što je i običaj Booking.com-a s “običnim” putnicima, poslovni putnici će vidjeti Booking.com oglase gdje god se okrenu što će doprinijeti većem broju rezervacija i unaprijediti Booking.com Genius program.

 

– Neposredne i brze rezervacije u periodu loše popunjenosti

Preko ovog programa možete relativno brzo ostvariti rezervacije u periodima slabije popunjenosti smještaja. Stoga se ponekad i isplati dati 10% popusta u periodima godine kada je popunjenost na nižem nivou.

 

– Mogućnost odustajanja od Booking.com Genius programa u bilo kojem trenutku

Koristeći Booking.com Genius program imate mogućnost odustajanja kada se stvari vrate u normalu i ne morate ga više koristiti.
Vratiti se možete nakon što istekne 6 mjeseci od prekida programa.

 

 

Nedostaci Booking.com Genius program -a, vidljivost vs profitabilnost

 

Booking.com Genius program bez sumnje povećava vidljivost vašeg hotela. Vidljivost vam može osigurati pristup većem broju klijenata koje navodno ne biste mogli privući.

Međutim, koliko je ta vidljivost profitabilna. Uključivanjem u ovaj program gubite klijente koji su već rezervirali smještaj kod vas bez popusta. Da, dobivate veću vidljivost i povećavate dostupnost, ali po kojoj cijeni?

 

Pogledajte nekoliko mana Booking.com Genius programa:

 

– Visoka cijena provizije

Naime, privatni iznajmljivač koji nije upisan u registar obveznika PDV-a i surađuje sa stranom putničkom agencijom, u ovom slučaju konkretno Booking.com, koja mu šalje goste uz proviziju od 15%, od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, dužan je plaćati i PDV po stopi od 25%. To se odnosi i na one iznajmljivače koji ne ostvaruju 230.000 kn godišnjeg prometa i koji nemaju pravo na povrat tog PDV-a. Više o Booking.com i PDV pročitajte u našem članku.

Na ovo cijenu s provizijom i PDV-om dodajete popust na svoju cijenu za poslovne putnike od 10%.  Tako da ukupno možete izgubiti i do 25% od cijene koju stavite na Booking.com portalu, i to bez PDV-a.

 

– Izgrađujete odanost klijenata Booking.com-u a ne svom objektu

Iako bi Booking.com želio da mislite drugačije, Booking.com Genius program ne pomaže izgradnji vašeg Brenda. Odanost klijenata je isključivo prema Booking.com-u a ne vašem hotelu ili apartmanu.

Dodatno, program se direktno natječe s vašim odanim i čestim gostima.

Što će uraditi vaš odani gost kada vidi da preko Genius programa može dobiti jeftiniji smještaj kod vas? Ništa, vjerojatno ćete ga zauvijek izgubiti u korist Genius programa

 

– Ekskluzivni popusti su stvar prošlosti i nemaju velike vrijednosti

Zapitajte se da li biste željeli dati popust od 10% nekoj drugoj agenciji ili kanalu kada bi to od vas tražili?

Vjerojatno ne biste.

A i da ponudite nekome drugome 10% popusta ne biste se baš dobro proveli, jer to ne znači mnogo turističkim agencijama i portalima. Veća je vrijednost na lokaciji, ponudi i reputaciji samog objekta od veličine popusta.

 

– Postoje i drugi načini za povećanje vidljivosti na Booking.com-u

Detaljno smo obradili temu povećanja vidljivosti i pozicije na Booking.com portalu ovdje.

U njemu obrađujemo detaljno svih 7 faktora na preko kojih lako možete povećati vidljivost na Booking.com-u te postepeno povećati broj rezervacija.

 

– Genius putnici niti su ekskluzivni niti pod kontrolom Booking.com-a?

Portal će nerijetko dati Genius status putnicima koji su samo jednom izvršili poslovnu rezervaciju.

Međutim, ekskluzivni poslovni putnici koji dugo koriste Booking.com neće uvijek nasjesti na Genius oznaku. Vjerojatno će usporediti sve cijene i ostale detalje te odabrati onaj hotel ili privatni smještaj koji njima odgovara.

Također vaš smještaj će se i dalje pojavljivati na rezultatima pretrage, iako ispod smještaja s Genius oznakom.

 

– Booking.com Genius program nije najjasniji oko toga koje su rezervacije ostvarene preko njega

Ključno pitanje vezano za Booking.com Genius program jeste koliko NOVIH rezervacija vam može donijeti i koliko klijenata bi svakako rezerviralo kod vas i bez Genius popusta?

Naravno, Booking.com daje odgovor koji ide u njihovu korist tvrdeći da su sve rezervacije preko Genius programa ustvari NOVE rezervacije koje inače ne biste ostvarili. Međutim, to nije uvijek slučaj i nemate alate preko kojih možete znati da li je to doista tako.

Ono što je sigurno jeste da biste određeni postotak rezervacija ostvarili i bez Genius pomoći. Ostaje samo pitanje da li je manji broj rezervacija bez Genius programa dovoljan da pokrije 10% popusta preko istog programa?

genius program vs nongenius program

Preuzeto sa: https://www.mirai.com/blog/20-reasons-to-leave-booking-genius/

[responsive][/responsive]

– Booking.com Genius program je neumoljiv

Nemate potpunu kontrolu nad programom i ne možete postavljati ograničenja. Genius program se automatski primjenjuje na vašu najpopularniju sobu ili apartman, bez mogućnosti izbora.
Doduše, imate opciju staviti 30 dana kada se Genius program neće primjenjivati ali je utisak da je taj vremenski period premali.

 

– Program povećava ovisnost o Booking.com-u

Booking.com je već najdominantniji igrač na tržištu a ovaj program ga čini još dominantnijim, posebno u slučaju popularnih gradskih hotela.

Jer, što više rezervacija ostvarite na ovaj način, sve veći će biti strah od napuštanja.

Booking.com Genius program “jede” ostatak vaših distribucijskih kanala, uključujući direkte rezervacije preko web stranice i telefona.

 

– Mogućnost odustajanja od Booking.com Genius programa u bilo kojem trenutku

Stavka koju smo već naveli kao prednost u isto vrijeme je i mana jer morate čekati 6 mjeseci za ponovno uključenje programa. Sljedeći put ćete još jednom razmisliti prije nego otkažete ovu uslugu.

 

 

Zaključak

Booking.com Genius program je jednostavan, funkcionalan i jako privlačan program.
Postoje dobre strane programa ali i mane koje se ne mogu zanemariti.
Pored toga što možete ostvariti veći broj rezervacija i ugostiti poslovne putnike, neki obiteljski iznajmljivači i hoteli ga odbijaju koristiti.

Ono što je naša preporuka jeste da uključite program od rujna do veljače ili od listopada do ožujka kada je popunjenost svakako slabija. Tako ćete u sezoni izbjeći plaćanje dodatnih 10% za Genius program a proći će 6 mjeseci nakon kojih program možete iskoristiti ponovno.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Da li i vi koristite Booking.com Genius program? Da li vam je isplativ ili ne? Recite nam u komentarima

 

Booking.com Genius program, dobar izbor ili ne? by