Megatrendovi putovanja 2025: Uspon globalnih mobilnih novčanika uvećava putna plaćanja

Pandemija je pokrenula drugu revoluciju plaćanja, a do 2025. godine putnici će još više kontrolirali kako su rezervirali svoja putovanja i trošili novac tijekom svojih lutanja.

Zbog pustoši koju je izazvala pandemija, napisali smo Megatrendove putovanja 2025 kao viziju kako bi se dinamika turističke industrije mogla odigrati za pet godina.

Superapps, društveni mediji i kripto valute sudarili su se 2025. godine, a uspostavljeni igrači putničke tehnologije i novi val integratora platnih usluga zamalo su uklonili posljednje ostatke trenja za mnoge potrošače.

Koncept superappa proširio se i izvan Azije. Veliki dio stanovništva zaglavio se u svojim domovima tijekom pandemije 2020. godine, a ta je potreba za kupovinom putem interneta i naručivanjem za ponijeti dovela do skoka mobilnih plaćanja.

Inspirirani WeChat Payom, više tvrtki za društvene medije dizajniralo je vlastite valute. Facebook-ova kriptovaluta Diem potaknula je novo tržište Instagram influencera koji prodaju izravno na platformi, potaknuto Livestream marketingom.

Proizvođači pametnih telefona i operativni sustavi rasli su i na polju plaćanja. Apple Pay je 2020. činio 5 posto svih transakcija karticama širom svijeta, a to je udvostručio tijekom sljedećih pet godina. U korist pametnog telefona također je išlo biometrijsko prepoznavanje, a značajke poput skeniranja mrežnice daju mobilnim novčanicima povišenu razinu provjere autentičnosti.

Sljedeći nusproizvod pandemije bio je rast beskontaktnih plaćanja. Istraživanje ugostiteljstva Skift i Oracle još tijekom pandemije pokazalo je da su beskontaktna plaćanja, zatim digitalni ključevi soba, a zatim usluge digitalnih poruka glavni faktori zbog kojih se putnici osjećaju ugodnije tijekom boravka u hotelu, jer su omogućavali lakše socijalno distanciranje.

Za sektor poslovnih putovanja kombinacija virtualnih platnih kartica i mobilnih novčanika dobila je daljnje uporište 2025. godine.

Kao rezultat, ove su promjene pritisnule putničku industriju da prihvati niz novih mobilnih novčanika. I brendovi koji su to iskoristili su napredovali.

Pojačani su globalni distribucijski sustavi. Kako su zrakoplovne tvrtke imale veću kontrolu nad vlastitom izravnom maloprodajom, distribucijski sustavi nadograđivali su se na njihovu tehnologiju i iskustvo kako bi brzo povećali svoje prisustvo u financijskim uslugama.

Zrakoplovne tvrtke i hoteli također su se suočili s potražnjom za mobilnim plaćanjem. “Petnaest do 20 posto kupaca napustit će iskustvo rezervacije ako se ne prihvati njihov preferirani način plaćanja, bilo da se radi o kreditnim karticama ili alternativnim oblicima plaćanja”, rekao je Kristian Gjerding, izvršni direktor CellPoint Digital, uz pomoć integracije Apple Paya u Southwest Usluge zrakoplovnih prijevoznika.

Ići će samo u jednom smjeru, kao što je bilo predviđeno pet godina ranije. 2021. godina “godina je u kojoj će alternativna plaćanja nadmašiti gotovinu i kartice za transakcije u turističkoj industriji”, rekao je Bart Tompkins, generalni direktor plaćanja u Amadeusu.

Do 2025. putničke su tvrtke poboljšale svoju igru prihvaćajući razinu alternativnih plaćanja putem mobilnih novčanika, kakve nikada nisu zamišljali 2020. godine.

Izvor: Travel Megatrends 2025: The Rise of Global Mobile Wallets Upends Travel Payments

Megatrendovi putovanja 2025: Uspon globalnih mobilnih novčanika uvećava putna plaćanja by