Preko 100 milijuna globalnih radnih mjesta u putovanjima i turizmu moglo bi se povratiti 2021. godine

  • Globalno tijelo predviđa snažna ljetna putovanja unaprijed
  • Novo istraživanje daje nadu za sektor koji se bori za opstanak od strane COVID-19
  • U najboljem slučaju moglo bi se oporaviti 111 milijuna radnih mjesta
  • Predviđa se povratak najmanje 84 milijuna globalnih radnih mjesta za putovanja i turizam ove godine

London, UK – Više od 100 milijuna radnih mjesta moglo bi se vratiti u globalni sektor putovanja i turizma tijekom 2021. godine, dok se svijet oporavlja od osakaćene pandemije COVID-19, kaže Svjetsko vijeće za putovanja i turizam (WTTC).

Očekuje se snažna putovanja ljeti jer sektor započinje put oporavka od kraja ožujka nadalje, a mnoge velike turističke tvrtke bilježe značajan porast u prosljeđivanju rezervacija.

Oživljavanje sektora potpomognuto je najnovijom ekonomskom prognozom WTTC-a, koja daje daljnju nadu za godinu koja slijedi tvrtkama i milijunima ljudi zaposlenih u sektoru širom svijeta.

Prošle godine, tijekom vrhunca pandemije, WTTC je upozorio da je 174 milijuna globalnih radnih mjesta za putovanja i turizam u opasnosti. Međutim, u svojoj najnovijoj analizi, najoptimističniji scenarij WTTC-a predviđa da bi moglo oživjeti čak 111 milijuna radnih mjesta – ali to bi i dalje bilo 17% ispod brojki iz 2019. godine, što čini 54 milijuna manje radnih mjesta.

Ovaj najbolji slučaj, s oporavkom putovanja počevši od kraja ožujka, faktori su široko rasprostranjenih programa cijepljenja i brzog usvajanja sveobuhvatnih režima ispitivanja i traganja, zajedno sa stalnom, snažnom međunarodnom koordinacijom iz privatnog i javnog sektora.

Međutim, u konzervativnijim ishodima prognoze i dalje će se vratiti 84 milijuna radnih mjesta, ali to bi bilo 25% ispod razine iz 2019., uz oporavak 82 milijuna manje radnih mjesta.

Prema ovom scenariju, oporavak međunarodnih putovanja pomaknut je na drugu polovicu 2021. Cjepiva bi se uvodila postupnije, usporavajući uklanjanje trenutno postojećih zapreka i ograničenja za putovanja, istovremeno smanjujući potražnju za putovanjima i smanjujući povjerenje potrošača.

Gloria Guevara, predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a, rekla je:

“Radujemo se snažnom putovanju ljeti, zahvaljujući kombinaciji nošenja maski, globalnom uvođenju cijepljenja i testiranju na odlasku koji će još jednom otključati vrata međunarodnim putovanjima.”

“Naše najnovije istraživanje to podupire i pokazuje da zasigurno postoji nada za globalni sektor putovanja i turizma u godini koja slijedi, s mogućim oporavkom do 111 milijuna radnih mjesta.”

“Ovaj projicirani ishod donijet će veliko olakšanje i bit će dobrodošao kao početak dugo očekivanog oporavka za sektor koji je toliko dugo trpio glavnu štetu štetnih putničkih ograničenja.”

“WTTC je prvi put predvidio povratak sektora putem svog plana za oporavak 100 milijuna radnih mjesta, predstavljenog na povijesnom sastanku ministara turizma G20 u listopadu, kojem su prvi put prisustvovali 45 izvršnih direktora članica WTTC-a.”

“Sada vjerujemo da će povratak sektora postati stvarnost, dijelom zahvaljujući predanosti i odlučnosti WTTC-a da spasi i podrži sektor, kroz neke od najmračnijih dana pandemije.”

“Ali moramo se zaštititi od samozadovoljstva, jer oporavak nije nedovršeni zaključak. Još je dug put i naići ćemo na još mnogo kvrga na putu. Cijepljenja na glavnim izvornim tržištima, poput Velike Britanije i SAD-a, pomoći će nam da se izvučemo iz pandemije u svijet u kojem putovanja mogu ponovno napredovati. “

“Ne možemo se osloniti samo na jedno rješenje i uvođenje cjepiva za ponovno pokretanje međunarodnih putovanja; testiranje na odlasku i dalje će biti presudno za obnavljanje putovanja uz poštivanje sigurnih protokola i oporavak što većeg broja radnih mjesta u putovanjima i turizmu te u cijeloj ekonomiji . “

Novo istraživanje otkrilo je da će u najboljem slučaju doprinos putovanja i turizma globalnom BDP-u pasti za 17% u odnosu na brojke iz 2019., na 7,4 bilijuna američkih dolara. WTTC vjeruje da je to moguće postići testiranjem na odlasku, obveznim nošenjem maski i svjetskom provedbom programa cijepljenja.

A u konzervativnijim ishodima, uz sporiji oporavak, doprinos sektora smanjit će se za više od jedne četvrtine (27%), na 6,5 bilijuna američkih dolara.

WTTC vjeruje da ova najnovija predviđanja ocrtavaju značajne izazove s kojima se suočava globalni sektor dok se priprema za oporavak u mjesecima koji slijede nakon što se osjeti utjecaj svjetskog uvođenja programa cijepljenja i ublaže ograničenja putovanja.

O WTTC-u

WTTC je tijelo koje globalno predstavlja privatni sektor putovanja i turizma. Članovi se sastoje od izvršnih direktora svjetskih tvrtki za putovanja i turizam, odredišta i industrijskih organizacija koje se bave putovanjima i turizmom.

WTTC ima 25 godina istraživanja kako bi kvantificirao ekonomski učinak sektora u 185 zemalja. Putovanja i turizam ključni su pokretač globalnog ulaganja i gospodarskog rasta. Sektor doprinosi 8,8 bilijuna američkih dolara ili 10,4% globalnog BDP-a i otvara 319 milijuna radnih mjesta ili jedno od deset svih radnih mjesta na planeti.

Više od 25 godina WTTC je glas ove industrije na globalnoj razini. Članovi su predsjedavajući, predsjednici i izvršni direktori vodećih svjetskih tvrtki za putovanja i turizam u privatnom sektoru, koji donose specijalna znanja koja će voditi vladinu politiku i donošenje odluka i podižu svijest o važnosti sektora.

 

Tekst preuzet: Over 100 million global Travel & Tourism jobs could be recovered in 2021

Preko 100 milijuna globalnih radnih mjesta u putovanjima i turizmu moglo bi se povratiti 2021. godine by