Za malobrojne koji možda ne znaju, Netflix je usluga za dijeljenje i strujanje medija koja svojim pretplatnicima omogućuje gledanje raznih TV emisija, filmova, dokumentaraca i drugih vidljivih sadržaja bez tereta vanjskih oglasa. Rastući s popularnošću, Netflixova priča o rastu bila je izvanredna, a tvrtka je prijavila da ima više od 182 milijuna plaćenih pretplata u cijelom svijetu od travnja 2020.

Sada se postavlja pitanje: što bi hotelijeri uopće mogli preuzeti od takve tvrtke tako daleko od ugostiteljstva? Istini za volju, mnogo više nego što mislite. Postoji toliko mnogo ključnih pokretača uspjeha Netflixa. U svrhu ove vježbe, usredotočimo se na to kako Netflix pristupa mrežnom korisničkom iskustvu i kako bi to hotelijeri mogli primijeniti na vlastite web stranice hotela.

Praviti se važan!

Netflix ima kristalno jasnu ponudu vrijednosti za kupce

Netflixov slogan “Gledajte bilo gdje, otkažite bilo kada” stvoren je kako bi se obratio najbližim konkurentima Netflixa i izdvojio ga od ostalih. Ovaj slogan obuhvaća dvije Netflixove jedinstvene prodajne točke (USP) i često je prva stvar koju potencijalni pretplatnici vide na web stranici nakon titularnog Netflixa u prepoznatljivoj crvenoj boji. Iako se određeni tekst na njihovoj web stranici može stalno razvijati, jasnoća poruke ostaje ista. Naglašavanje njihovog jedinstvenog pozicioniranja i vrijednosti od samog početka, uz brendiranu vizualnu stimulaciju, omogućuje internetskom divu da prenese ključne poruke koje pogađaju centar i nedvojbeno pomažu u stalnom porastu novih pretplata.

Hotelski brendovi, baš kao i Netflix, imaju temeljne vrijednosti i karakteristične ponude za kupce i trebali bi ih izvikivati s krovova. Uz toliki izbor dostupan putnicima, od konkurentskih hotela, ali i drugih opcija rezervacija za vaš vlastiti brend kao što su OTA (online turističke agencije), ključno je istaknuti ono što vaš smještaj čini jedinstvenim čim potencijalni gost dođe na vašu web stranicu. Posjetitelji moraju točno znati zašto bi trebali odabrati vaš hotel, a ne onaj iza ugla.

Napravljeno samo za vas

Netflix predlaže filmove i serije koji bi vas mogli zanimati

S potrošačima koji sve više žude za personaliziranim iskustvom i Netflixovom beskonačnom kolekcijom sadržaja za prikaz, tvrtka je napravila pametan potez razvoja svoje tehnologije kako bi osigurala da je sadržaj prikazan svakom pojedinom korisniku  relevantan i pridržava se njegovih specifičnih preferencija gledanja. Usvajajući fokus na umjetnu inteligenciju (AI), Netflix odstupa od tradicionalne segmentacije kupaca automatskim razvrstavanjem korisnika u skupine “zajednica ukusa”; grupe korisnika koji pokazuju slične obrasce strujanja. Netflix također pruža sadržaj određenim korisnicima na sadržajnoj osnovi, usredotočen na činjenicu da korisnici mijenjaju ponašanje prema aspektima kao što su doba dana, dan u tjednu ili praznici. Koristeći tehnologiju strojnog učenja na ovaj način, Netflix jamči vrlo privlačno iskustvo za svakog pojedinog korisnika.

Kad bolje razmislite, ovaj pristup ima potpunog smisla za angažiranje putnika koji traže hotel. Uostalom, ugostiteljstvo je osobno. Tehnologija više nije luksuz i može se izravno koristiti kao alat za povećanje prihoda hotela. Kao i oni koji gledaju Netflix, gosti preferiraju personalizirana iskustva. Korištenje tehnika strojnog učenja za predviđanje ponašanja korisnika prilikom rezerviranja i zatim automatsko personaliziranje sadržaja web stranice za povećanje izravnih konverzija poznato je kao prediktivna personalizacija. Pionir u ugostiteljstvu od strane The Hotels Network, ova moćna kombinacija znači da možete isporučiti poruke i ponude koje su najprikladnije za svakog posjetitelja vaše web stranice hotela kako biste povećali angažman i prihod. Učinkovito upravljana, ova vrsta hiper-ciljanja stvara veće šanse za izravne konverzije rezervacija, što u trenutnoj klimi može biti samo od koristi.

Testiranje čini savršenim

Netflix testira više kreativaca kako bi pronašao najbolji dizajn za svakog korisnika

Koristeći AI tehnologiju (tehnologiju umjetne inteligencije), Netflix primjenjuje taktiku koju su nazvali “konzumerska znanost” pri čemu se pojedinačnom gledatelju prikazuju različite kreacije za isti film ili program na temelju njegove prethodne povijesti gledanja . Uzmimo primjer Stranger Things, hit znanstvenofantastične horor serije. Ako su korisničke preferencije uglavnom usmjerene na romantični žanr, Netflix im može prikazati promotivnu sliku koja prikazuje dva glavna lika s potencijalnim elementom ljubavi. Ljubiteljima horora, međutim, vjerojatnije će biti prikazana slika s krvlju ili nešto više povezano sa horor scenama. Ništa nije prepušteno slučaju – stalnim testiranjem Netflix je u mogućnosti korisnicima prikazati sadržaj kako bi povećao stopu gledanja. Neprekidnim provođenjem multivarijantnih ili A/B testova, Netflix ne samo da može prirodno privući pozornost korisnika kako bi povećao angažman, već također može eksperimentirati s novim idejama i fino prilagoditi sve aspekte korisničkog iskustva.

Za hotele je prikazivanje pravog sadržaja pravom korisniku jednako važno. Zašto ponuditi romantični bijeg za dvoje pojedinačnom putniku koji traži poslovno putovanje? Hotelske web stranice trebale bi koristiti A/B testiranje kako bi utvrdile ne samo koji sadržaj prikazati svakoj osobi, već i kako font, poruka, boje itd. (popis se nastavlja) mogu utjecati na konverziju korisnika. Slično Netflixovom pristupu, A/B testiranje postaje još snažnije za hotelske marke u kombinaciji s tehnikama strojnog učenja. Na primjer, klijenti Oracula, koji pokreće algoritam posebno za hotele, mogu automatski isporučiti i testirati visoko ciljane ponude web stranica i poruke u stvarnom vremenu na temelju ponašanja svakog pojedinca. Ako nas Netflix ičemu može naučiti, to je da specifične izmjene sadržaja prema korisniku mogu generirati višu razinu interesa i više angažiranog korisnika.

Pokrenuti tok

Netflix uvijek nastoji optimizirati korisničko iskustvo.

Sve se svodi na to kako korisničko iskustvo učiniti što jednostavnijim i učinkovitijim. Kroz metodu praktičnog programiranja, Netflix je stvorio bezbroj razloga zbog kojih korisnici ostanu pretplaćeni. Netflix svojim korisnicima nudi besprijekoran prijelaz između emisija, što znači da korisnik ne mora aktivno birati sljedeću emisiju u seriji, štedeći korisnicima taj dodatni klik. Netflix također nudi odjeljak za nastavak gledanja u kojem se možete vratiti na emisije koje ste već gledali i nastaviti s zadnjeg mjesta gledanja. Mogla bih navesti bezbroj drugih primjera izvanrednog korisničkog doživljaja Netflixa, ali ukratko, sve je elegantno. Jednostavno radi dobro.

Ove tehnike definitivno nisu ekskluzivne za Netflix i koncepti se mogu u potpunosti prevesti na iskustvo web stranice hotela. Razumljivo, što je lakši i relevantniji proces online rezervacije, veća je vjerojatnost da će posjetitelji biti uvjereni i odlučiti rezervirati izravno na web stranici vašeg hotela. Uklanjanjem trzavica na svakom koraku i ciljanim pristupom prikazivanju hiperrelevantnog sadržaja, bit ćete uspješniji u vođenju potencijalnih gostiju niz izravni tok rezervacija.

A za one posjetitelje koji danas nisu baš spremni potvrditi rezervaciju? Inspirirajte se time kako Netflix korisnicima omogućuje nastaviti s gledanjem tamo gdje su stali. I vi možete koristiti tehnologiju kako biste omogućili posjetiteljima spremiti svoje pretraživanje i automatski prime e-poštu s poveznicom koja ih vodi izravno do mehanizma za rezervacije kako bi mogli jednostavno nastaviti svoje prethodno pretraživanje i dovršiti rezervaciju. Jednostavno.

Dakle, to je to. Naizgled jako različiti jedni od drugih, ali postoje neke provjerene taktike koje hotelski brendovi mogu naučiti iz Netflixove priče o uspjehu. Ugostiteljska industrija stvara ogromne količine podataka koji se nažalost često nedovoljno koriste. Današnja tehnologija i napredak u aplikacijama strojnog učenja omogućuju obradu i izvlačenje smislenih uvida iz ovih podataka kao što je predviđanje ponašanja korisnika. Odluka o usvajanju najnovijih alata za personalizaciju mrežnog korisničkog iskustva za posjetitelje web stranice vašeg hotelskog brenda mogla bi biti vaš ključ za razvoj vašeg kanala izravnih rezervacija.

Prihvaćanjem tehnologije i temeljnog koncepta pružanja korisnicima onoga što žele, Netflix je dosegao nove visine koje većina drugih još nije. Nemojte samo sjediti, zapamtite; ono što Netflix može, možete i vi.

Priprema: S.O.S. English

IZVOR: https://www.hotelspeak.com/2022/09/netflix-what-can-hoteliers-possibly-learn-from-the-megabrands-success/

Netflix – Što hotelijeri i iznajmljivači mogu naučiti iz uspjeha Megabrenda? by