Pravi način za privlačenje ‘bleisure’ putnika u Vaš hotel

bleisure travel gosti

Ovdje govorimo o bleisure putovanju, trendu putovanja koji dobiva ogromnu privlačnost u cijelom svijetu.

A gledajući način na koji ga je ugostiteljska industrija prihvatila, slobodno vrijeme svakako izgleda kao profitabilan segment u koji se treba uključiti. U ovom blogu provest ću vas kroz detalje bleisure putovanja i pomoći vam da svoj hotel pripremite za to.

Čitajte dalje ako želite ostvariti dobre prihode od ovog novog segmenta.

Što je bleisure putovanje?

Bleisure putovanje je upravo ono što mislite da jest.

Bleisure putovanje je kombinacija poslovnog putovanja (business travel) i putovanja u slobodno vrijeme (leisure travel) u jednom putovanju. Dakle, ono što se točno događa je da poslovni putnici produžuju svoje boravke kako bi se opustili, smanjili stres i uživali u prizorima i zvukovima zajednice.

Osim toga, ako niste svjesni, postoji još jedan izraz za spajanje posla i slobodnog vremena (ili odmora) — zove se “bizcation“.

Ipak, mi ćemo se zadržati na “bleisure”.

Brojke koje govore same za sebe

Što je toliko fascinantno u bleisure putovanju da postaje popularno?

Zar nije dosadno?

Kako je primarni razlog posao, čini se malo vjerojatnim da bi netko baš uživao u takvim putovanjima. 

Ovo su neke od stvari koje sam čula od par kolega dok sam radila svoj dio istraživanja.

Ali što sam više kopala, to je postajalo očiglednije da je bleisure putovanje tu da ostane.

S vremenom se posao i osobni život putnika stapaju. Poduzeća postaju empatična prema svojim zaposlenicima. Danas shvaćaju da je ključ zadržavanja talenta podizanje morala i smanjenje stresa. Stoga putovanje u slobodno vrijeme postaje glavni element u mnogim poduzećima.

A to zauzvrat predstavlja sjajnu priliku za hotele da povećaju svoje prihode tako što će ih iskoristiti.

Dopustite mi da podijelim nekoliko statistika iz istraživanja Expedie :

 • 32% ispitanika reklo je da putuje na poslovno jednom ili dvaput mjesečno
 • 71% poslovnih putovanja traje dvije do tri noći.
 • Gledajući međunarodna poslovna putovanja, prevalencija slobodnog vremena povećava se na 52%.
 • 66% bleisure putnika reklo je da troše više novca na aktivnosti u slobodno vrijeme zbog novca koji su uštedjeli na putovanju.
 • Više od 80% bleisure putnika reklo je da obično odsjedaju u istom hotelu u kojem su odsjeli na poslovnom putovanju.

Sada, ako vas ove brojke ne uvjere u važnost putovanja u slobodno vrijeme, onda ne znam što bi.

Kako hoteli mogu postati spremni za Bleisure Travel?

Znamo da bleisure putovanje popularna stvar, trenutno; i doživjet će procvat i u nadolazećim godinama.

Ali, što je sljedeće?

Kako ću se pridružiti grupi?

Postoje li neki načini za privlačenje bleisure putnika?

To je točno ono što mislite, zar ne? Ne brinite, ne više. Ja ću vam pomoći.

Preferencije bleisure putnika nisu iste kao kod drugih. A ako hoteli žele izvući najbolje iz ovog skupa gostiju, moraju uložiti svoje vrijeme i trud da bolje razumiju ‘bleisure’.

Pogledajmo aspekte na kojima hotel treba raditi:

1. Imajte infrastrukturu usmjerenu na posao

Naravno, bleisure putnici traže slobodno vrijeme. Ali to je sporedno. Njihova primarna stvar na popisu obaveza je posao.

Znači, osim ugodnog boravka, ovi putnici traže i co-working prostore ili nešto slično u hotelima gdje mogu obaviti svoj posao bez ikakvih smetnji ili poteškoća.

A kako to možete osigurati? Imajući sljedeće stvari u svom smještajnom objektu:

 • Postavite više radnih prostora i konferencijskih soba kako biste bleisure putnicima omogućili da rade i budu domaćini drugim službenim događajima.
 • Pobrinite se da hotel bude opremljen brzim internetom kako bi gosti mogli nesmetano raditi.
 • Držite rezervna računala, prijenosna računala i drugu IT opremu kako biste ih podržali sa svime što im je potrebno za obavljanje službenih zadataka.
 • Stacionari su također važni za goste koji provode slobodno vrijeme tijekom njihovog boravka. A kada ih imate na raspolaganju u svom smještajnom objektu, to pokazuje da ste orijentirani na detalje.

2. Kreirajte ponude i pakete

Tvrtke vole kada sve (sve pogodnosti i usluge) dolazi u jednom paketu. Štedi njihovo vrijeme i novac. A to je prostor u kojem hoteli trebaju igrati.

Dopustite mi da objasnim na način na koji o tome razmišljam.

Na primjer, postoji tvrtka koja želi ugostiti sastanak s klijentima u drugom gradu. Imaju više opcija za hotele iz tog grada. Ali postaje pomalo neodoljivo kada moraju rezervirati sve zasebno — bilo da su to sobe za njihove zaposlenike ili konferencijska dvorana koju žele za sastanak. Ali, zamislite, vaš hotel već ima unaprijed definirane pakete za takve rezervacije . Paket nazovimo Premium Corporate Bundle koji uključuje 3 sobe, namjensku konferencijsku dvoranu, doručak za sve goste i potrebne potrepštine.

To tvrtkama uvelike olakšava rezervaciju.

Nadalje, ponuda poput 10% popusta na rezervacije napravljene u roku od 2 dana od upita (u osnovi, nešto što potiče hitnost) povećava vaše šanse za značajnu prodaju.

#Savjet

Ovo vam također predstavlja sjajnu priliku za povećanje prodaje. Možete ponuditi dodatne usluge gostima ili tvrtki, kao što su toplice, rekreacijske aktivnosti, nadogradnje sobe i još mnogo toga, uz nadoplatu.

Upselling je učinkovita opcija za svaku vrstu imovine za povećanje prihoda. I da ne spominjemo, statistika kaže da bi 60% potrošača potrošilo više ako dodatna usluga nadopuni ili poboljša njihovu glavnu kupnju.

 

3. Igrajte stratešku marketinšku igru

Marketing je, ionako, u središtu hotelskog poslovanja, ali kada su u pitanju određene vrste trendova, potreban je malo drugačiji pristup.

Sada postoje različiti oblici marketinga — kako u digitalnom tako i izvanmrežnom prostoru. Ali vi, kao hotelijer, trebali biste biti svjesni kanala koji će dati bolje rezultate.

Ja o tome razmišljam tako da si prvo postavite ovo pitanje — Gdje su moji potencijalni kupci?

Druže li se na LinkedIn-u? Druže li se u nekom poslovnom salonu u vašoj najbližoj zračnoj luci? Ili se druže u nekom co-working prostoru?

Vjerujem da ovo donekle pojašnjava gdje točno (ili na koje kanale) trebate usmjeriti svoje marketinške napore.

Dat ću jedan primjer.

Ako prikazujem online oglase, više ću se usredotočiti na LinkedIn jer je ondje moja ciljna publika. Što se tiče offline marketinga, možda bih koristila magazine za reklame ili billboard ispred zračne luke.

4. Iskoristite program vjernosti

Dovesti korporativne goste, pretvoriti ih u bleisure goste i zadržati ih doista je izazov. Međutim, to se može olakšati korištenjem programa vjernosti.

Ako niste svjesni, hotelski programi vjernosti su marketinške strategije koje se temelje na nagrađivanju i koriste se za zadržavanje gostiju, kao i za pridobijanje novih gostiju.

Na primjer, imali ste rezervaciju slobodnog vremena s tvrtkom prošle godine i ona se prijavila za vaš program vjernosti. Ove godine tvrtka planira poslati svojih 10 vrhunskih zaposlenika na drugu lokaciju (gdje imate drugi objekt vašeg hotela) na posao i odmor.

Ovdje vam program vjernosti može pomoći da dobijete ponovnu rezervaciju. Možete ponuditi toj tvrtki da iskoristi njihovu člansku iskaznicu i pristupi nagradama u tom objektu.

Stjecanje novog kupca bilo je 5 do 25 puta skuplje od zadržavanja postojećeg ili starog.

Zašto onda ne zadržati postojeće?

 

5. Imajte nešto uzbudljivo u ponudi

Sada, ovo je moj omiljeni dio jer ćemo se pozabaviti dijelom teme o “bleisure putovovanju”.

Kako učiniti hotel intrigantnim za bleisure putnike?

Dodavanjem sadržaja, aktivnosti i usluga koje bi im pomogle da se opuste i uživaju.

Evo nekoliko stvari koje možete dodati svom smještajnom objektu:

 • Imajte spa u svom hotelu za putnike koji putuju u slobodno vrijeme kako bi se okupali u vrućoj, pjenušavoj vodi, opustili um i poboljšali mentalno stanje.
 • Ponudite razgledavanje ili okupljanje zajednice kako biste im pomogli da bolje razumiju lokalnu kulturu.
 • Svoje goste možete povesti i na planinarenje na najbliže brdo. Natjerajte ih da podignu kamp u šumi i provedu noć pod zvjezdanim nebom.
 • Što kažete na igranje? Možete imati sobe za igre za milenijske bleisure putnike da skoče na kauč i igraju FIFA-u.
 • Cafe u sklopu objekta također je odličan način da se putnicima pomogne da se pomlade nakon napornog radnog tjedna.

Ovo je samo nekoliko ideja koje sam imao na umu. Uvijek možete sami istražiti i vidjeti gdje možete napraviti razliku.

Uostalom, to je BLEISURE i ne bi bilo nimalo pravedno ako mu ne dodate neki zabavni i intrigantni element.  

6. Imajte snažnu strategiju distribucije

Vaš hotel ima više opcija za dobivanje rezervacija. Možete navesti svoje hotele na OTA-ima, dopustiti svojim gostima da rezerviraju izravno s vaše web-lokacije ili Facebook stranice, pa čak i dobiti rezervacije iz svoje hotelske aplikacije.

Međutim, ključno je razumjeti gdje su veće šanse za dobivanje rezervacija. Možete se kladiti na jedan kanal ili koristiti mnoštvo drugih kanala.

Postavite strategiju kako biste napravili pravu odluku i postali profitabilni.

Kad govorimo o prikupljanju rezervacija, postoje dvije istaknute tehnologije na koje se možete kladiti — booking engine i channel manager .

Booking engine omogućuje vam dobivanje izravnih rezervacija bez provizije, dok channel manager omogućuje dobivanje rezervacija od online turističkih agencija i ažuriranje vašeg inventara u stvarnom vremenu.

Dakle, provjerite imate li ove dvije tehnologije u svom arsenalu.

7. Uključite sustav upravljanja smještajem (PMS)

Dok sam već govorio o svim mjedenim taktikama, vrijeme je da se osvrnemo na važnost hotelskog PMS-a (property management system) u cijeloj ovoj gužvi.

Bez obzira jeste li brendirani hotelski lanac ili novi mali smještajni objekt, potreban vam je sustav koji može omogućiti vašem hotelu da postigne svoj puni potencijal. A to je upravo ono što PMS radi.

Od pojednostavljenja operacija i automatizacije zadataka do poboljšanja iskustva gostiju u vašem objektu, PMS će učiniti sve.

 

Zaključak

Porast bleisure putovanja, osobito 2022., stvaran je. Ljudi i tvrtke shvatili su koliko produktivno može biti kada se čovjeku dopusti da se opusti i uživa nakon posla.

Osobno sam veliki ljubitelj takvog načina rada i uživanja u životu. I gledajući dalje, očito je da će ovaj trend bleisure putovanja samo rasti sa sve više i više pojedinaca i institucija koji će se pridružiti timu.

Nadam se da sam uspio pokriti sve savjete za hotele koji privlače bleisure putnike i više o ovoj modernoj aferi.

Što je sljedeće?

Uhvatite se u to kako biste ga jasno razumjeli, pokušajte analizirati tržište, a zatim primijenite savjete kako biste svoje hotelijersko iskustvo učinili boljim.

Sretno!

Pripremio: by S.O.S. English

 

 

 

 

Da li je Vaš hotel spreman za bleisure putovanja? by