Održivi turizam: Zašto bi hoteli trebali sudjelovati u održivom razvoju?


Održivi turizam značajno je porastao u posljednjih nekoliko godina. Obradili smo već nekoliko tema vezanih za održivi razvoj u turizmu, međutim, ulaskom u Novu godinu, stvari se razvijaju rapidnom brzinom.

Zašto i na koji način hoteli mogu provoditi održive prakse uzimajući inspiraciju  UN-ovih ciljeva održivog razvoja?

Počevši od relevantnih statističkih podataka – Turistička industrija ima jednu od najviših stopa rasta od svih industrija u svijetu. Ona čini 10,4% globalnog BDP-a i 319 milijuna radnih mjesta (10% ukupne zaposlenosti u 2018. godini)

Trenutno nema naznaka pada u ovom trendu. U 2018. godini zabilježeno je 1,4 milijarde međunarodnih dolazaka turista (što je 47% više od 950,8 milijuna iz 2010. godine), a očekuje se da će se taj broj 2030. godine popeti na 1,8 milijardi. Hoteli su samo jedan od mnogih aktera koji igraju veliku ulogu u industriji kao cjelini.


Hoteli igraju vitalnu ulogu u održivom turizmu

Potražnja za hotelima obično je povezana s brojem turista koji traže prenoćište, kao i popularnost odredišta.  Stoga, kad raste turistička potražnja za nekim područjima, povećava se potražnja za hotelima.

To potiče hotelske kompanije da krenu u popularne destinacije. Hoteli, turizam i lokalne zajednice isprepliću se u bliskim simbiotskim odnosima zbog fizičke blizine, a s time i  neizbježne suradnje.

Iz tog razloga, održiva turistička praksa i etički hotelski razvoj (koji povezuje socijalne, kulturne i ekonomske čimbenike) vitalni su čimbenici za dugoročno očuvanje kulture, kao i za socio-ekonomsku stabilnost zajednica. 

S tim u vezi, hoteli igraju vitalnu ulogu u uspostavljanju održivih operativnih praksi, kao i u educiranju potrošača o održivom ponašanju.

[responsive]Održivi turizam: Zašto bi hoteli trebali sudjelovati u održivom razvoju?[/responsive]


Potrošači sve više traže održiva odredišta

Ne samo da je održivost sve veći društveni problem, već potrošači postaju svjesniji održivih praksi u hotelima kako protok informacija postaje transparentan.

Prema Booking.com-ovom Izvješću o održivim putovanjima za 2019. godinu, 70% svjetskih putnika kaže da bi  vjerojatnije rezervirali smještaj znajući da je okrenut prema ekologiji.


Ciljevi UN-ovog održivog razvoja: Poluga za vodstvo u održivom turizmu

Održivost je višestruki izraz koji označava inicijative koje čuvaju određeni resurs.

Da bi se riješila održivost, potrebno je obratiti pažnju na četiri glavna stupa: ljudski, socijalni, ekonomski i ekološki.

Održivost mora uključivati globalne napore. Stoga su Ujedinjeni narodi (UN) pokrenuli ciljeve održivog razvoja (SDG) 2015. godine kao “nacrt za postizanje bolje i održivije budućnosti za sve”.

SDG sadrži 17 ciljeva usmjerenih na „rješavanje globalnih izazova s kojima se suočavamo, uključujući i one povezane sa siromaštvom, nejednakošću, klimom, degradacijom okoliša, prosperitetom, mirom i pravdom“.

SDG djeluje kao smjernica za hotele koji dijele svaku njihovu glavnu operativnu funkciju (tj. Održavanje, prodaju i marketing, usluge za klijente).

Kako hoteli u skladu s tim mogu prilagoditi svoju trenutnu praksu?

 1. Identificirati i izvršiti – prepoznati područja glavnih funkcija odjela (npr. Vođenje kućanstva, prodaja i marketing, usluga za klijente) s načinima koji mogu utjecati na SDG.
 2. Uskladiti – Usklađivanje SDG-a s hotelskom strategijom i prioritetima za suradnju s dioničarima(npr. Primatelj franšize, zaposlenici, kupci itd.).
 3. Razviti ciljne i ključne pokazatelje uspješnosti – stvoriti nove KPI-e (Ključni indikatori uspjeha) za rješavanje novih područja u odnosu na identificirani SDG. Hoteli mogu dodati nove faktore postojećim KPI-ima. Ovi KPI-i bit će ključni za nadzor i komuniciranje napretka.
 4. Ponovno pregledajte korporativnu strategiju – Procijenite kako se postojeće prakse u različitim odjelima mogu prilagoditi kako bi slijedili postojeće ciljeve razvoja.
 5. Izmjerite, procijenite, prijavite i komunicirajte:
  – Izmjerite prikupljene kvantitativne podatke
  – Procijenite podatke za moguća poboljšanja
  – Izvijestite o izvedbi i usporedite s postavljenim ciljem i KPI-jem
  -Komunicirajte s vlasnicima i kupcima o ovom naporu kojeg pokušavate postići

Održivi turizam: Zašto bi hoteli trebali sudjelovati u održivom razvoju?

SDG: UN-ovi ciljevi održivog razvoja

[responsive][/responsive]

Koje su prednosti?

 • Poticanje rasta – rast poslovanja vezan je za postizanje SDG-ova na makro nivou.
  Poduzećima je potrebna otporna, pouzdana, obrazovana i zdrava radna snaga iz svih odjela kako bi podržala svoju radnu snagu. U ugostiteljstvu – radna snaga igra vitalnu ulogu kako bi doprinijela cjelokupnom iskustvu gostiju, stoga je važno da poduzeća poduzmu mjere na lokalnoj razini kako bi dugoročno upravljala svojim rastom.
 • Rješavanje rizika – Stvaranje stabilnog tržišta znači da je manje ulaganja uključeno u investiciju. Svaki SDG predstavlja rizično područje koje predstavlja izazov za posao i društvo. U svijetu s velikim zalihama ugostiteljske industrije s dugoročnim ugovorima o upravljanju, izgradnja stabilnog okruženja je stoga i dobit za hotelske investitore i menadžersko društvo. Na način da posluju u okruženju s malim rizikom i dobiti za lokalnu zajednicu.
 • Privlačenje investicija – Za provedbu SDG-ova, i vladin i privatni sektor privlačili su gotovinu u projekte kroz multilateralna javna sredstva. U financijskom sektoru uvedeni su inovativni financijski modeli.
 • Usredotočite se na vrijednost tvrtke:

  – Ugostiteljstvo je posao usredotočen na ljude. Od gostiju do zaposlenika do dionika i lokalnog stanovništva, vrijednost ugostiteljske industrije ukorijenjena je u stvaranju vrijednosti za druge i poboljšanju svijeta u kojem živimo. Budući da SDG-i zahtijevaju globalne napore iz različitih sektora, doprinos SDG-ovima je dobar skok prema ponovnoj procjeni.  SDG-ovi mogu pomoći hotelima da definiraju svoje svrhe, potaknuti dionike na svim razinama i dugoročno povećati vrijednost dioničara.

 • Pojačana privlačnost robne marke – Potražnja za održivim svojstvima i dalje će rasti kako potrošači postaju svjesniji održivih pitanja. 70% svjetskih putnika kaže da bi bilo vjerojatnije da će rezervirati smještaj znajući da je to ekološki prihvatljiv. Reklamiranjem branda ili održivih praksi i aktivnosti hotelskog vlasništva, ove marke mogu dobiti prednost u privlačenju više kupaca.
 • Fokus na širu publiku – Hoteli stalno uvode nove brandove koji se odnose na različite dobne skupine i prilagođavaju se različitim stilovima života. Unatoč porastu potražnje za održivim smještajima, putnici se i dalje suočavaju s preprekama pri donošenju održivih izbora za putovanja – 37% ispitanika ne zna kako učiniti svoja putovanja održivim.
 • Vaš se trud isplati – u ranoj fazi potreban je kapital da bi se započelo s održivom transformacijom, ali ROI je postupan i s vremenom će se stvoriti dugoročni povrat. Stoga bi tvrtke trebale uložiti stvarne i posebno složene napore kako bi postigle relativne ciljeve održivog razvoja.

NAJBOLJI PRIMJERI IZ PRAKSE:

Accor je vodeći hotelski lanac u svojim održivim naporima. Njihova inicijativa “Planet 21” pokrenuta je 2011. godine i odnosi se na 10 od ukupno 17 SDG-ova. 

Marriott i Hilton pokrenuli su vlastite projekte održivosti s ciljem da se bave SDG-ovima od 2018.  Marriott je lider u pružanju transparentnosti u pogledu napora svakog vlasništva.

Marriott, Accor, Hilton vode primjere najboljih u klasi, međutim, i dalje postoje značajna pitanja o izvješćima i praćenju točnosti njihovih ciljeva – pitanje koje bi se trebalo riješiti transparentnošću i dostupnošću informacija iz svakog hotela.


Izazovi u blizini…

Dok se veliki hotelski lanci bore za prvo mjesto na prijestolju, pogađajući sve SDG-ove, ove tvrtke imaju veliku rupu za popunjavanje koja utječe na cilj tvrtke i zajednicu oko nje. Stoga je važno da se stvori i preuzme taktika društveno odgovornog poslovanja.

Tvrtke moraju biti strateški orijentirane i oprezne kada navedene ciljeve koriste kao alat za održivo aktiviranje koristi za društvo, umjesto da ga koriste kao marketinško sredstvo, što će dugoročno naštetiti imidžu marke.

Na primjer, jedan od načina da se uhvate u koštac s pravednošću praćenja je da hoteli razmotre angažiranje verifikatora treće strane kako bi se osigurala dosljednost i da su ti podaci bez prijevara – sljedeći je bitni korak procjena iskrenosti posvećenosti hotela održivosti.

https://www.hospitalitynet.org/opinion/4096615.html

Održivi turizam: Zašto bi hoteli trebali sudjelovati u održivom razvoju? by