Pametna ušteda za hotele kroz 9 učinkovitih koraka


Naravno da nismo toliko samodopadni i samouvjereni da Vama – vrhunskim hotelijerima solimo pamet kada se radi o regulaciji troškova i svakodnevnim financijskim odlukama. To ste svakako već odavno savladali. Ali ipak smo odlučili ubaciti poneki savjet za one koji ne znaju kako se manifestira pametna ušteda za hotele. 

Učinkovito poslovanje u hotelima ovisi o tome koliko dobro upravljate svojim troškovima. Pametna ušteda za hotele se odnosi na  redovitu reviziju i razvoj strategija za povećanje prihoda. Pametna ušteda za hotele je važan parametar za uspješno poslovanje.

Smanjivanje troškova u hotelima je povoljna za održavanje optimalnih troškova i smanjenje trošenja na nepotrebne stvari. U isto vrijeme, to je korisno za maksimalni povrat ulaganja (Return of Investment – ROI) i poboljšanje operativne učinkovitosti za vaš hotel.

Sigurna sam da ste se kao hotelijer vjerojatno redovito fokusirali na ovaj aspekt (ili barem morate to raditi svaki put). A s druge strane, pronalaženje načina za smanjenje troškova hotela je istinski izazov, posebno na mjestima gdje su troškovi života visoki. Dakle, u nastavku ću spomenuti 9 jednostavnih koraka kako bi se pametna štednja za hotele realizirala. 

Ali prije nego što nastavimo s nabrajanjem, trebali biste znati i biti sigurni u razloge smanjenja troškova koje obavljate u vašem objektu. 

Zašto bi hoteli trebali smanjiti troškove?

Kad razmislimo, pronaći ćete mnoge praktične prednosti smanjenja hotelskih troškova.

Ali sve se svodi na nekoliko razloga:

  • Da biste zadržali kontrolu: Uvođenje elementa smanjenja troškova u vaš hotelski posao važno je da biste mogli regulirati “eksploziju” troškova. Ljudska je tendencija da se više daje ukoliko ruke nisu vezane, odnosno postoji slobodna potrošnja; što je kritično za kontrolu.
  • Da biste povećali profit: Budući da smanjenje troškova omogućava smanjivanje neželjenih troškova, možete se usredotočiti na željeni cilj dobiti.

[responsive]Pametna ušteda za hotele kroz 9 učinkovitih koraka[/responsive]

Uz to, ako vidite transparentnu sliku svojih hotelskih troškova, odmah će vam dati nekoliko ideja o područjima u kojima možete smanjiti troškove.

Dakle, bez daljnjeg odgađanja, istražimo neke zajamčene i najučinkovitije (barem tako mislim) tehnike za uštedu u vašem hotelijerstvu.


Najbolje ideje za uštedu troškova za hotele su: 

>1. Detaljno analizirajte svoje troškove

>2. Obuka osoblja za optimalno korištenje resursa

>3. Koristite tehnologiju za smanjenje troškova

>4. Ugradite kioske za samostalnu prijavu

>5. Smanjite troškove električne energije 

>6. Optimizirajte marketinške troškove vašeg hotela

>7. Vježbajte preventivno održavanje uređaja

>8. Koristite manje korištene prostore u vašem hotelu

>9. Pregovarajte s dobavljačima


1. Detaljno analizirajte svoje troškove[responsive][/responsive]

Ovo je prvi korak ka smanjenju troškova u vašem hotelu. Primarno, potrebno je malo vremena da sjednete i razmislite kamo idu vaši troškovi.

Softver za upravljanje hotelima je od velike pomoći kod kreiranja izvještaja o vašim troškovima.

U pretrpanom rasporedu zabavljanja gostiju i upravljanja drugim operacijama, možda ćete se iznenaditi nastalim troškovima. Može doći do neobičnog naleta, poput nepotrebnih troškova za kozmetiku i posteljinu. Slično tome, promatrajte i vaše izdatke za zalihe koji bi mogli biti puno jeftiniji da ste ih analizirali.

Neka Vam postane navika redovito analizirati izvješća o troškovima. Otkrijte operativne troškove hotela i pokušajte uočiti neke trendove. Sitni detalji su jako bitni kada je riječ o smanjenju troškova i učinkovitijem vođenju hotela.

Uzimanje u obzir malih stvari učinkovita je tehnika kontrole troškova u hotelu.


2. Obuka osoblja za optimalno korištenje resursa

Pa, zapošljavanje osoblja u vašem hotelu zauzima jedan veliki segment vašeg truda, vremena i troškova. Zapravo, veliki dio troškova vašeg hotela odnosi se na radnu snagu, gotovo 50%.

Kao što je rečeno, unakrsna obuka vašeg osoblja za više pozicija i uloga je dobra ideja za uštedu i smanjenje troškova za vaš hotel. Na taj način, umjesto da dovedete nova lica za nove uloge, moći ćete koristiti postojeće osoblje.

Učenje novih vještina je obostrano zadovoljstvo za Vas i za osoblje. Oni mogu steći dodatne vještine i iskustva koja će im dugoročno pomoći u hotelijerstvu. I moći ćete smanjiti troškove ako ne zaposlite novog zaposlenika.

Na primjer, zaposlenici mogu pomoći recepciji tijekom prometnih  sati / mjeseci, da upravljaju gostima koji dolaze bez prethodne rezervacije, zahtjevima i pritužbama gostiju i sl. Slično tome, kada nema puno žurbe, ljudi iz recepcije mogu pomoći marketinškom timu u marketingu na društvenim mrežama i dopiranju do potencijalnih gostiju.

Ovdje treba pripaziti da ne preopterećujete osoblje. To će rezultirati demoralizacijom i učinit će ih manje učinkovitima i demotiviranima.[responsive]Pametna ušteda za hotele kroz 9 učinkovitih koraka[/responsive]


3. Koristite tehnologiju za smanjenje troškova

Hotelska industrija napreduje kroz vrijeme, pa tako se i navike i očekivanja gostiju hotela mijenjaju i rastu.

Međutim,  hoteli baš i ne ulažu previše u tehnologiju jer se plaše nedovoljnog povrata ulaganja. Uobičajena zabluda vrti se korištenjem hotelske tehnologije, navodeći kako ona predstavlja teret i dodatni trošak.

Dopustite mi da danas razbijem tu zabludu.

Korištenje nove tehnologije ne znači nužno i povećanje operativnih troškova. Umjesto toga, ovi pomaci mogu pomoći u smanjenju troškova.

Tehnologija može uštedjeti troškove hotela automatizacijom poslovanja.

Sveobuhvatna (integrirana) hotelska tehnologija koja uključuje hotelski softver, booking engine i upravitelje kanala – imaju ulogu automatizacije i usmjeravanja svih operacija hotela. Ovi sustavi brinu za rezervacije, distribuciju zaliha, prijavu i odjavu, naplatu računa, mrežne preglede, vođenje kućanstva i sve ostalo.

To smanjuje potrebu za izdvojenim resursom koji stoji iza nekoliko operacija, a čak štedi i vrijeme.

U stvari, nedavno izvješće Hospitality Technology otkrilo je:

57% hotela planira potrošiti više na tehnologiju kako bi mogli pružati usluge naprednim softverom i alatima.


4. Ugradite kioske za samostalnu prijavu

Ugostiteljska industrija naglo se razvija i prešla je sa samostalnog rezerviranja na samostalne prijave. Dakle, instaliranje kioska za samostalnu kontrolu prijave/odjave – izvrstan je način smanjenja troškova u hotelima.

Iako kiosk ne može u potpunosti zamijeniti recepciju, u velikoj mjeri može smanjiti troškove radne snage, posebno one u noćnoj smjeni koji su skupo sredstvo. Također može umanjiti ovisnost o ručnom radu jer je gostima lakše i zgodnije prijaviti se samoinicijativno.

Nedavno istraživanje pokazalo je da 68% gostiju želi ubrzati postupak prijave putem svojih pametnih telefona. To je zato što je kiosk sa samo-prijavom jednostavan način s jednostavnim naredbama i jasnim sučeljem. Iznad svega, kiosk gostima omogućava brzu prijavu.

Budući da hoteli u konačnici žele biti više orijentirani na kupca, samo-prijava će vjerojatno postati industrijski standard u narednim godinama.

Trebali biste izračunati Povrat ulaganja (Return of Investment – ROI) takvih ulaganja prije nego što ih zaposlite kako biste smanjili troškove za buduće maksimalne koristi.


5. Smanjite troškove električne energije

Donošenje energetski prihvatljivih mjera ekonomski je korisno i također utječe na ugled vašeg hotela.[responsive][/responsive]

Carbon Trust procjenjuje da biste mogli smanjiti račune za energiju vašeg hotela za čak 20% samo primjenom jednostavnih i jeftinih eko mjera. Korištenje uređaja koji troši više električne energije i ispisivanje nepotrebnih papira – ne samo da povećava troškove poslovanja hotela, već i sprečava realizaciju vaše strategije smanjenja troškova.[responsive][/responsive]

Zelenilo je važan korak ka smanjenju troškova i očuvanju okoliša.

Uz to, jedna od najplodnijih ideja za pametnu uštedu za hotele je smanjenje troškova električne energije. To se također podudara sa inicijativom „Going Green“.

Evo kako možete smanjiti troškove električne energije:

  • Koristite LED svjetla: Na primjer, korištenje LED žarulja može biti učinkovitije i ekonomičnije od upotrebe običnih žarulja sa žarnom niti. To štedi energiju i zauzvrat smanjuje račun za struju.
  • Implementirajte pametne prozore: Prozori koji automatski tijekom cijelog dana automatski podešava nijansu najpametnije je što treba uzeti u obzir. Ovi prozori kontroliraju koliko svjetla prolazi kroz njih, prilagođavaju hlađenje ili grijanje u sobi prema potrebi. To na kraju štedi troškove klima uređaja koji hlade sobu.
  • Koristite uređaje sa energetskim certifikatom: Koristite certificirane uređaje umjesto starih uređaja koji troše više električne energije. Ako to učinite s jednim uređajem, nećete napraviti razliku, ali polako zamijenite sve vrste opreme i vaš račun za struju će se početi drastično smanjivati.

Kontroliranje rasvjete, korištenje optimizirane temperature prostorije i vode, edukacija osoblja za uštedu energije neki su od preliminarnih koraka koji se mogu poduzeti prema očuvanju okoliša i smanjenju troškova.


6. Optimizirajte marketinške troškove vašeg hotela

Marketing treba istraživanje, a upustiti se u marketinšku kampanju bez poznavanja činjenica definitivno može ugroziti vaš put ka smanjenju troškova.

Samo bacanje novca bez poznavanja ROI-a (Povrat ulaganja) nije efikasan način prodaje vašeg hotela. Postoje i jeftiniji načini upoznavanja kupaca s vašim hotelom.

Možete razmotriti sljedeće načine:

  • Izvrstan sadržaj uvijek se prodaje: Uložite u pisanje dobrog sadržaja koji govori sam za sebe.
  • Društvene mreže oružje su digitalnog marketinga koje bi trebalo koristiti kako bi se dosegla maksimalna publika. Budite aktivni. Ostavit ćete pozitivan utisak na goste i natjerati ih da jednom posjete vaš hotel.
  • Povežite se s lokalnim dobavljačima kako biste dijelili / generirali rezervacije
  • Možete snimiti sjajne fotografije svog hotela i pokazati ih svojoj ciljanoj publici.

Trebali biste stalno analizirati rezultate svojih marketinških strategija i u skladu s tim odlučiti o sljedećem koraku. Ako rezultati nisu onakvi kakve očekujete, nemojte nastavljati s tim pristupom i smislite novi. Tako možete optimizirati svoje marketinške troškove.

Ako trebate preispitati svoje marketinške strategije ili trebate pronaći više ideja koje biste primijenili, svakako pročitajte naše članke u kategoriji: Savjeti za hotelijere, iznajmljivače i property managere 


7. Vježbajte preventivno održavanje uređaja

Održavanje sustava, instalacija, sadržaja kao što su vodovod, izmjenična energija, rasvjeta i infrastruktura mogu biti prilično skupi posao. Preventivno održavanje uključuje inspekciju ovih objekata kako bi se spriječilo nenadano propadanje.

Ovo djeluje kao jedna od snažnih ideja za uštedu troškova za hotele.

Učinkovita metoda preliminarnog održavanja uzima u obzir sve infrastrukturne specifičnosti vašeg hotela i planira godišnji raspored održavanja na način koji ne utječe na iskustvo gostiju.

[responsive][/responsive]Postoje mnoga rješenja u ugostiteljstvu koja vam pomažu da pratite raspored održavanja pametnih uređaja.

Osim toga, postoje različiti softverski programi za održavanje hotela koji mogu automatizirati zakazivanje rasporeda za komade opreme. Oni također pomažu menadžerima da vode tablicu svih rasporeda kako ne bi došlo do nepotrebnih popravaka.

Pravovremeno i dobro planirano održavanje, te popravak je isplativ. Manjak istog može rezultirati visokim troškovima i kaznama koji ometaju vaše operativne proračune.
Postoje kvarovi kojima je odmah potreban popravak i trošak se ovdje ne može izbjeći. Ali ako slijedite redovni raspored održavanja i povremeno provjeravate dijelove opreme, postojat će manje šanse za iznenadni kvar.

Stoga preventivno održavanje pomaže u smanjenju troškova zadržavajući dijelove opreme netaknutim dulje vrijeme.


8. Koristite manje korištene prostore u vašem hotelu

Pogledajte svaki kutak i ugao vašeg hotela da biste pronašli prostore koji se ne koriste uopće ili se ne koriste često.

U idealnom slučaju, smanjenje operativnih troškova i ostvarivanje prihoda idu ruku pod ruku.

Korištenje nedovoljno iskorištenih prostora u svrhu prihoda dobar je način za ostvarivanje sporednog dohotka. Ne mora taj prostor nužno postojati ili biti stalno isto postavljen. Dakle, ovo djeluje kao strategija za stvaranje prihoda kao i savršeno praktična ideja za pametnu uštedu za hotele.

Na primjer; možete koristiti svoj vrt za vjenčanja, zabave ili događaje. Gostima koji prisustvuju ovim događajima pružite sjajno iskustvo i oni bi se mogli pretvoriti i u vaše buduće goste.

Ako imate dvoranu; koristite ju za sat joge ili ples. Na taj način gosti će također potrošiti malo više novca u vašem hotelu nego što ste očekivali; čime se povećava vaš prihod.

Nadolazeći trend je da svoj lobby hotela koristite kao radni prostor, socijalnu žarišnu točku, kafić ili bilo koji fleksibilan prostor koji se može koristiti za gotovo sve.
Postavljanje takvog prostora dodat će puno vrijednosti vašoj imovini, zajedno s prihodom koji ćete zaraditi. Mogu biti i drugi načini korištenja ovih prostora i promocija vašeg hotela tijekom izvan sezone.

Ideje za promociju hotela kako biste koristili ove tehnike i ostvarili prihod možete pronaći gotovo u svakom kutku najnovijih vijesti ugostiteljske industrije, pa tako i na Megabooker blogu.

[button link=”https://megabooker.hr/revenue-management-system-rms-ili-sustav-upravljanja-prihodima-koje-su-prednosti/” size=”small, medium, large” target=”_blank or _self” icon=”cog” color=”blue, alternative-3″ lightbox=”true or false”]POVEĆAJTE PRIHODE HOTELA[/button]


9. Pregovarajte s dobavljačima

Pregovaranje s dobavljačima ne znači nužno i dobiti ono što želite po najnižoj mogućoj cijeni. Pregovori se odigraju uspješno samo kad se obje strane osjećaju sretno i ugodno sukladno sporazumu.

Prilikom postavljanja hotela uzimate najpovoljnije ponude od dobavljača. Nakon toga, budući da se ugovori približavaju datumu obnove i znate da su troškovi povezani, možda ćete morati malo smanjiti troškove.

Bilo bi razumno tražiti popust prilikom obnavljanja ugovora. Također možete dobiti ponude drugih dobavljača kako biste pokupili ono najbolje u pogledu kvalitete i cijene oba.

Prije sklapanja ugovora, saznajte optimalnu cijenu onoga u što ulažete.

Na primjer: ako naručujete kozmetiku ili druge potrepštine skupno, možda biste trebali potražiti dobavljača koji vam daje dobar popust. Ili, ako ulažete u složeni softver, možete pregovarati s prodavačem za besplatnu obuku kao dio posla.


[responsive][/responsive]Zaključno, ove tehnike smanjenja troškova mogu ili ne moraju biti prikladne za sve vrste hotela. Idealan savjet bi Vam bio korištenje svojeg diskrecijskog prava tijekom usvajanja ovih ideja za provođenje nečeg, poznatog kao pametna ušteda za hotele.

Mnogo je prednosti koje će imati vaš hotel i osoblje ako pravilno provedete ove ideje o uštedi troškova. Možete povećati plaću zaposlenima, kupiti bolju opremu, uložiti više u uspješan marketing i planirati godinu unaprijed.

Hotelska industrija vrlo je konkurentna, a troškovi vođenja poslovanja uvijek rastu. No, uvijek mogu postojati načini da se troškovi smanje i da se metodološki vodi hotel. Potražite rješenja koja najbolje odgovaraju vašem hotelu, a istovremeno smanjite troškove i povećate prihod.

  • U odjeljku s komentarima, slobodno navedite svoja iskustva ili više načina za smanjenje troškova.

 

https://www.ezeeabsolute.com/blog/cost-saving-ideas-for-hotels/?utm_content=104728373&utm_medium=social&utm_source=linkedin&hss_channel=lcp-2943576 

Pametna ušteda za hotele kroz 9 učinkovitih koraka by