Svjetska zdravstvena organizacija neće podržati dokaz o cjepivima za sigurno međunarodno putovanje

Vrhunski zdravstveni djelatnik rekao je da trenutno postoji “velika razlika” među zemljama u vezi s testiranjima, karantenama i zabranama putovanja, što dovodi do toga da je svijet “pomalo paraliziran, pomalo zbunjen”. Bez šale. Kako putovanja mogu imati priliku za oporavak s toliko miješanih poruka?

Svjetska zdravstvena organizacija u petak se suzdržala od davanja dokaza o cijepljenju ili imunitetu protiv COVID-19 kao uvjeta za međunarodna putovanja, pozivajući se na “kritične nepoznanice” u pogledu njihove učinkovitosti u smanjenju prijenosa i ograničene dostupnosti.

Komitet za hitne slučajeve SZO-a, sastavljen od 19 neovisnih stručnjaka, održao je svoj šesti sastanak u godinu dana kada je globalna smrtnost od pandemije dosegla dva milijuna među više od 90 milijuna slučajeva.

Stručnjaci su izdali niz preporuka, koje je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus prihvatio i poslao 194 državama članicama agencije UN, navodi se u priopćenju.

“Trenutno ne uvodite zahtjeve za dokazom o cijepljenju ili imunitetu za međunarodna putovanja kao uvjet ulaska, jer još uvijek postoje kritične nepoznanice u pogledu učinkovitosti cijepljenja u smanjenju prijenosa i ograničenoj dostupnosti cjepiva”, rekao je panel SZO-a.

“Dokaz o cijepljenju ne bi trebao izuzeti međunarodne putnike od poštivanja drugih mjera za smanjenje rizika od putovanja.”

Didier Houssin, predsjednik panela, rekao je da je trenutno među zemljama “velika razlika” u pogledu testiranja, karantena i zabrana putovanja, što je dovelo do toga da je svijet “pomalo paraliziran, pomalo zbunjen”.

Njegov je savjet SZO-u bio da “preuzme snažnu vodstvo kako bi se izradile jasne smjernice i znanstveno utemeljene smjernice o tome kako najbolje olakšati i omogućiti cirkulaciju ljudi na siguran način zrakom, morem”, rekao je na konferenciji za novinare.

Mike Ryan, glavni stručnjak SZO-a, rekao je: „Ono što odbor kaže je„ u ovom trenutku “, znanstveni dokazi nisu cjeloviti, nema dovoljno cjepiva i stoga to ne bismo smjeli činiti sada i stvarati nepotrebno ograničenje za putovanja.

“Dakle, pokušavamo zaštititi putnički prostor i osigurati da ekonomije nisu u potpunosti izolirane”, dodao je.

Britanija od ponedjeljka pooštrava graničnu kontrolu kako bi blokirala nove inačice COVID-19, suspendirajući sve aranžmane “putničkog koridora” koji su značili da dolasci iz nekih zemalja ne zahtijevaju karantenu.

Panel SZO pozvao je države da nadgledaju inačice virusa poput onih koje su utvrdile Britanija i Južna Afrika kako bi procijenile učinke na učinkovitost cjepiva, lijekova i dijagnostičkih testova.

Pozvao je na promicanje prijenosa tehnologije u zemlje s niskim i srednjim prihodima s potencijalnim kapacitetom da ubrzaju globalnu proizvodnju cjepiva protiv COVID-19.

Daljnja istraživanja također su bila potrebna o “kritičnim nepoznanicama o učinkovitosti cijepljenja protiv COVID-19 na prijenos, trajanju zaštite od teške bolesti i asimptomatske infekcije”, kao i o trajanju imuniteta nakon infekcije ili cijepljenja i zaštiti nakon jedne doze, rekao je panel .

Tekst preuzet: Skift

Svjetska zdravstvena organizacija neće podržati dokaz o cjepivima za sigurno međunarodno putovanje by