Najveći online svjetski portal Booking.com izjavio je da će se žaliti na odluku vrhovnog suda u Turskoj da se privremeno blokiraju stranice ovog portala zbog spora s lokalnim putničkim agencijama.

Javni sud u Istanbulu donio je ovu odluku kako bi zabranio Booking.com-u da prodaje hotele u Turskoj turskim klijentima,  a u međuvremenu je aktuelna i rasprava oko toga da li Booking.com posjeduje dozvolu da nudi svoje usluge unutar Turske.

Turski hoteli su i dalje dostupni na web stranici portala ali samo turistima iz drugih zemalja pored Turske i Turci mogu rezervirati smještaj bilo gdje osim u Turskoj. Postojeće rezervacije nisu ukinute.

Slučaj je pred sud dostavila udruga Turskih putničkih agencija (Tursab) koja s tužbom cilja da “spriječi nepoštenu konkurenciju te zaštiti članove udruge”.

[responsive][/responsive]Booking.com je za The Independent izjavio: “MI se ne slažemo s odlukom i procesu smo podnošenja žalbe”.

“Kao internet i tehnološka kompanija, čvrsto vjerujemo da doprinosimo zdravoj konkurenciji na tržištu tako što pružamo turskim klijentima transparentnu i pristupačnu platformu na kojoj mogu usporediti i rezervirati smještaj po cijelom svijetu.”

Odluka turskog suda zaključuje da je klauzula jednakosti cijena na Booking.com-u nelegalna te da utiče na ravnopravnost. Dok se Booking.com brani tvrdnjama da oni nude najniže moguće cijene. A svi znamo da to ostvaruju na način da onemogućavaju vlasnike smještaja da ponude manju cijenu na drugim portalima.

Booking.com u Turskoj posluje sa preko 13.000 iznajmljivača i hotela koji su zadovoljni s njihovim uslugama.

[zc4wp_za26]

Malo poznata činjenica o nizozemskom porijeklu Booking.com-a je možda doprinijela odluci budući da se Nizozemska žestoko protivi ustavnim reformama u Turskoj. Međutim istina je da je parnica pokrenuta prije ovih političkih previranja.

U Hrvatskoj su dobro došli

U Udruzi hrvatskih putničkih agencija ne žele komentirati proces, a protiv rada kompanije u Hrvatskoj nemaju ništa. “Booking.com je na hrvatskom tržištu u potpunosti prihvaćen. Ono što nas muči je da se na platformi prodaju i smještajni kapaciteti koji nisu kategorizirani, te ne plaćaju ni boravišnu pristojbu ni članarinu tz-Ui stoga predstavljaju nelojalnu konkurenciju. No za to nije kriv Booking.com nego oni koji iznajmljuju na crno I oni koji to slabo kontroliraju”, izjavio je Tomislav Fain, predsjednik UHPA-e. (preuzeto sa http://www.poslovni.hr)

Turska blokirala Booking.com ali najpopularniji portal ne odustaje tako lako by