Imate prelijep apartman ali ne dobivate onoliko rezervacija koliko ste željeli? Možda je vrijeme za nadogradnju i neku manju investiciju.

Vlasnici smještaja za iznajmljivanje su s razlogom neodlučni kada treba nešto renovirati ili nadograditi. Najčešći razlog neodlučnosti je to što ne znaju da li će nadogradnja donijeti više rezervacija pa zbog toga ne žele uzaludno trošiti novac.

Iako su ovo opravdani razlozi, iskustvo iznova pokazuje kako iznajmljivači koji postepeno ulažu u nadogradnju smještaj dožive i postepeni porast broja rezervacija i pozitivnih recenzija.

A jednom kada Vaš objekt konstantno bude dobivao 10 na Booking.com-u i pohvalne recenzije, tada s pravom možete i podići cijene.  To znači ne samo da ćete zauzvrat nakon ulaganja dobivati više rezervacija već je to svojevrsna investicija u budućnost.

Već vidite koristi nadogradnje ili renoviranja? Donosimo Vam nekoliko njih za koje ćete najlakše i najbrže povratiti uloženo:

1. Napravite kuhinju u kojoj će uživati kuhati

Privlačnost kuhinje donose rezervaciju ili je eliminira.

Turisti odabiru privatni smještaj pored hotela jer žele koristiti kuhinju kako bi sami spravljali svoju hranu. Kada zamišljaju svoj boravak u Vašem smještaju, oni se zasigurno zamišljaju kako kuhaju u Vašoj kuhinji.

Svima su nam poznati i turisti koji bukiraju smještaj isključivo zbog izgleda kuhinje. Ako na primjer gost nema mramorni kuhinjski stol ili kuhinjski otok u svojoj kući, velike su šanse da će im se to svidjeti kod smještaja koji rezerviraju.

Ne želimo Vas nagovoriti da kupite kuhinju koje bi se i vrhunski restoran postidio. Ali želimo ukazati kako je definitivno isplativo nadograditi zapostavljenu i dotrajalu kuhinju.

Imate li stare kuhinjske ormariće s oštećenim vratima? Možda je vrijeme da uložite u nove. Laminat se istrošio? Možda je vrijeme za dugoročnije rješenje u vidu pločica ili parketa. Da li je kuhinja slabo osvijetljena? Probajte uložiti u dodatnu osvjetljenje ispod ormarića ili iznad štednjaka. Svaka od ovih sitnica uveliko povećava šanse da će se nekome svidjeti kuhinja i da će baš zbog nje izvršiti rezervaciju.

Potpuno renoviranje kuhinje naravno nije najbolja opcija, pogotovo u ovom periodu, jer iziskuje dosta novčanog ulaganja i potrošenog vremena. Pored toga, želite da Vam je smještaj otvoren za rezervacije. Međutim, ako možete napraviti neku manju popravku preko vikenda, to će Vam se sigurno isplatiti.

Pogledajte sliku ispod kako ustvari možete renovirati bez stvarnog renoviranja. Ovo su isti kuhinjski ormarići i radni stol, vlasnik ih je samo prefarbao, dodao je dodatno osvjetljenje i malo popravio pod. Pogledajte razliku! Za koju od ove dvije kuhinje ispod mislite da će prije privući rezervaciju?

[responsive]primjer kuhinje[/responsive]

Kada gosti budu ostavljali izvrsne recenzije u kojima hvale Vašu kuhinju, uskoro ćete moći zahtijevati veću cijenu za smještaj. Zašto? Jer će I drugi gosti željeti da kuhaju u Vašoj prelijepoj kuhinji-posebno kada čuju riječi pohvale od onih koji su je već koristili.

2. Poradite na osvjetljenju

Mnogi vlasnici objekata za iznajmljivanje su iznenađeni kada saznaju koliko su njihovim gostima bitni prozori. Pogledajte iz njihove perspektive i vidjet ćete da ima smisla.

Zamislite da se ne možete naspavati zbog tankih zastora u spavaćoj sobi koji ne blokiraju svjetlost ulične rasvjete.

Ili situacija kada večerate a veliki prozori nemaju nikakve zastore pa dobijete onaj osjećaj kao da Vas netko gleda poput prolaznika iz mračne ulice.

Ili zamislite poslije podne želite pogledati film na TV-u ali zastori ne blokiraju svjetlost i ne možete vidjeti ništa na TV-u.

Vidite kako se ovi problemi nadodaju i zajedno se nakupe u jedno negativno iskustvo.

Kako bi gosti rezervirali na duže vrijeme i ostavili izvrsne recenzije to znači da morate otkloniti bilo kakve smetnje. A položaj prozora i zastori mogu biti baš ono što Vam je falilo.

3. Ponudite gostima relaksirajući sat prije spavanja

Gosti će možda biti očarani kuhinjom ali ono što ima najveći utjecaj na rezervacije jesu spavaće sobe. Ako se gosti ne osjećaju udobno navečer, male su šanse da će ostaviti dobru recenziju.

Možete uložiti u nove pokrivače, novi namještaj, lampe koji će pružiti idealno osvjetljenje za čitanje pred spavanje itd. Pogledajte razliku u slikama ispod:

[responsive]spvaća soba prije i poslije[/responsive]

Također možete uključiti krevete na sprat za djecu. Tako ćete u isto vrijeme osloboditi prostor u sobi, za igračke, lampe ili stolicu za roditelje.

[responsive]dječija soba[/responsive]

 

Kada potencijalni gost pregleda smještaj online, lakše će sebe zamisliti u spavaćoj sobi koja više podsjeća na dom. Mogu se lako zamisliti kako se uvlače u krevet, gase lampu i uranjaju u san, isto kao što bi i u vlastitoj kući.

Naravno tu je i bonus kada imate udobnu i dobro opremljenu spavaću sobu a to je velika šansa da Vam ostave pozitivnu recenziju a to Vam na kraju daje pravo da povećate cijenu smještaja.

4. Omogućite gostima besprijekoran san

Besprijekoran san je svima od velike važnosti i nikako se ne može zapostaviti. Gosti koji se ne mogu naspavati kod Vas su od onih koji će svoje iskustvo ocijeniti negativnim, iako je smještaj baš po njihovoj mjeri. Pogledajte ovdje kako možete odgovoriti na negativne recenzije.

Ako ste već uredili sve poput posteljine i osvjetljenja ostao je još jedan presudan faktor a to su madraci.

Preporučujemo Vam da uložite u promjenu madraca, posebno ako ste imali već negative komentare vezane za krevet u prošlosti.

Kupovina novih i kvalitetnih madraca ne mora biti toliko skupa investicija. Možete na primjer u Dormeu kupiti savršen madrac za 2000-3000 kuna i još dobijete posteljinu i jastuke besplatno. Ovo je investicija kojom ćete smještaj podići na novi nivo, a gostima pružate nešto što nisu im je od neprocjenjive vrijednosti.

Kada govorimo o krevetima onda su veći uvijek i bolji. King kreveti su bolji od Queen kreveta, a Queen kreveti su bolji od Full kreveta.

Postoje dva izuzetka kod ovog pravila:

Dječji madraci

Sobe dizajnirane za djecu mogu ostati kakve jesu, s dvostrukim krevetima, čak je i bolje tako jer se izbjegava gužva i problemi s djecom.

Ovo ne znači da za dječje krevete trebate kupiti jeftine madrace. Jedan gost se žalio kako mu je dijete zbog pjenastog madraca imalo problema sa spavanjem te je zbog toga imao glavobolje i bio mrzovoljan danju. Ovakve stvari mogu imati negativan utjecaj na recenzije!

Manje spavaće sobe

Ako će spavaća soba izgledati pretrpano ako postavite veći krevet, onda je bolje ostaviti tu veličinu a promijeniti samo madrac.

Ovo je zbog toga što pozitivna nadogradnja kreveta dovodi do negativnog osjećaja pretrpanosti jer se gosti ne mogu slobodno kretati. Želite da Vaše spavaće sobe budu udobne i prostrane.

.

5. Nemojte zapostaviti kupatilo

Kupatila su uvijek zadnje sobe u apartmanu koje se nadograđuju. Tuš je tuš, a sve dok topla voda teče mnogi misle da je to dovoljno.

Nisu u potpunosti u krivu. Malo gostiju smatra da su kupatila presudan faktor kod rezerviranja smještaja.

Svaki dan gosti su više puta u kupatilu što im daje priliku da ga detaljno analiziraju. Sve mane koje nađu će se odraziti na cjelokupno iskustvo.

Ako pritisak vode nije dovoljan, sve drugo može biti savršeno ali preko toga gosti neće prijeći.

Slično tome, ako je osvjetljenje loše, mali ručnici ili napuknuta WC školjka, te neugodnosti se nakupljaju i na kraju kulminiraju negativnim iskustvom.

Da li je to dovoljno loše da zasluži negativno iskustvo? Ne. Ali često je dovoljno da gosti izgube entuzijazam i ne žele da Vam ostave pozitivnu recenziju.

A to nije ono što želimo! Pa kako možete unaprijediti kupatilo bez potpunog renoviranja?

Najvažnije je: uložiti malo novca da su instalacije i pritisak ispravno postavljeni. Ništa Vam neće donijeti negativnu recenziju kao slab pritisak vode ili loša WC školjka. Isto kao što Vam pozitivne recenzije daju za pravo da povećate cijenu, zbog negativnih ćete možda morati sniziti cijenu.

[box style=”1 or 2″]

Sada kada smo izbjegli najgori scenarij popravkom instalacija i pritiska, da vidimo kako nadograditi kupatilo bez potpunog renoviranja:

  • Popravite male pukotine na pločicama.
  • Ako je pod dotrajao, razmisliti o zamjeni.
  • Zidovi su stari ili mračni? Svježe i svjetlije boje mogu učiniti čuda.
  • Ugradite svjetlije i privlačnije osvjetljenje da se gosti mogu vidjeti u ogledalu.
  • Pobrinite se da su ručnici debeli i dovoljno veliki da se mogu omotati oko tijela.

[/box]

Pobrinite se da ostanak gostiju bude što bezbrižniji i sigurni smo da ćete dobiti bezbroj pozitivnih recenzija od 5 zvjezdica zbog odmora kojeg ste omogućili gostima.

[responsive]kuaptilo renovirano[/responsive]

 

Bilo da želite povećati cijenu smještaja ili povećati broj rezervacija, razmatranje dodatnih pogodnosti za Vaš smještaj može donijeti ono što tražite. Što još gosti traže od smještaja? Slijede malo luksuznije nadogradnje smještaja koje podižu smještaj na sljedeći nivo:

 

6. Pametni kućni uređaji

[responsive]pametni uređaji[/responsive]
Postoje mnogi uređaji koje možete lagano implementirati bez da morate uložiti mnogo. Na primjer Smart TV na kojem se može gledati Netflix, pametne aplikacije za zaključavanja/otključavanje objekta, pametni uređaji za reguliranje temperature itd. Sve ovo su novi trendovi u iznajmljivanju smještaja.

Također za ljubitelje glazbe tu su zvučnici koji se mogu kontrolirati preko pametnog telefona.

[box style=”1 or 2″]

Male stvari čine razliku… Ključni uređaji u kuhinji mogu uključivati:

  • Nutribullet sokovnik;
  • Prelijepi oštri noževi;
  • Kuhač riže;
  • Kuhalo itd..

[/box]

[responsive]iPad[/responsive]

Razmislite i o iPadima (polovnim naravno). Iako su luksuz oni definition čine razliku. Možete za 200 kuna nabaviti polovan iPad. A zamislite koliku bi razliku to činilo u Vašem smještaju i online prezentaciji istog.

Na iPadu još ostavite mogućnost direktnog ostavljanja recenzije. Odlična taktika koja Vas izdvaja iz gomile!

7.Nešto za ljuljanje

Ima li bolji način za uživanje u odmoru od ljuljanja u stolici ili mreži za ljuljanje? Ne samo da izgledaju savršeno na slikama nego pružaju dobar osjećaj. Promovirajte relaksaciju i opuštanje jer to je ono zbog čega idemo na odmor.

[responsive]ljuljačke[/responsive]

 

Koliko sve ovo košta?

Bilo koja od ovih nadogradnji može koštati između 1200-8000 kuna, ovisno o vrsti smještaja i vrsti nadogradnje koju želite implementirati.

Olakšavajuća okolnost je da to ne morate raditi sve odjednom. Ako ostavite nešto novca za nadogradnje svaki put kada ostvarite rezervaciju, to je odlična investicija za budućnost jer svaka nadogradnja pruža mogućnost povrata uloženog u kratkom vremenskom roku.

Neke nadogradnje, poput velikih madraca, predstavljaju kratkoročnu investiciju koja će se brzo isplatiti. Svaki put kada napravite ili uvedete nadogradnju u Vaš smještaj imate mogućnost i da naplatite više.

Druge nadogradnje pružaju manji ali osjetan povrat uloženog. Kuhinja, spavaća soba i kupatilo omogućavaju potencijalnim gostima da lakše izvrše rezervaciju. Pomoću njih smanjujete mogućnost negativnih recenzija a povećavate pozitivno iskustvo kod gostiju. Pogledajte kako još možete do pozitivnih recenzija na Booking.com, TripAdvisor-u i Airbnb-u. 

Uvijek će Vam biti drago kada gost rezervira ali kada pored toga gost ima i pozitivno iskustvo korist je dvostruka. Prva korist je naravno zarada a druga se ogleda u pozitivnoj recenziji koja druge goste potiče na rezervaciju.

Izvanredne recenzije Vam daju pravo da povećate cijene jer sada gosti mogu vidjeti da su prošli gosti smatrali da Vaš smještaj vrijedi toliko. Vidite kako idealno postaviti cijene na portalima i 13 psiholoških faktora kod postavljanja cijena. 

Više rezervacija, bolje recenzije i na kraju veće cijene. Da li ovo može donijeti produženje turističke sezone? Što Vi mislite? Da li se isplati ulagati u ovakve nadogradnje?

7 dodataka smještaju koji će u potpunosti oduševiti goste by