Među hotelijerima i iznajmljivačima uvijek je bilo pitanje da li vam treba više portala za oglašavanje ili se trebate opredijeliti samo na najpoznatije portale i rezervacije preko web stranice.

Ako se već odlučite na oglašavanje na više portala koliko bi to trebalo biti portala? Zašto se ne biste trebali limitirati na samo 2-3 online portala za svoj hotel ili smještajni objekt?

 

Konekcija vašeg objekta s online putničkim agencijama: Pregled

Trenutno na tržištu postoji veliki broj OTA portala. Neki pokrivaju samo određene lokacije dok su drugi orijentirani samo na velike hotele ali ne i na male smještajne objekte. Online portali ulažu dosta sredstava u marketing i oglašavaju se prema velikom broju gostiju za razliku od vaših web stranica gdje ste uglavnom ograničeni.

 

Glavni i najpoznatiji online portali su Booking.com, Expedia, Airbnb i Priceline.
Od njih, Expedia ima 28.09% od ukupnog tržišta, Booking.com 19.13% a Priceline 16.15% tržišta.

 

Online portali kontroliraju najmanje dvije trećine svih online rezervacija. Jasno je da je, prema gore navedenim brojkama, jako teško ostvariti rezervacije bez ikakve pomoći portala iako je to idealna situacije za sve koji se bave iznajmljivanjem smještaja.

Naravno, uz online portale tu su i GDS portali i portali specijalizirani za obiteljske iznajmljivače a web stranice također igraju značajnu ulogu. Mnogi se boje oglašavati na veliki broj portala jer smatraju da će plaćati preveliku proviziju i kao rezultat toga ostvariti malu zaradu.

Postoje različite strategije koje možete pratiti u radu s online portalima koje uključuju pregovaranje oko provizija koje će vam naplaćivati. Međutim, kada ste dio izraženo natjecateljski-orijentiranog tržišta, oglašavanje na samo 2-3 portala nije dobra ideja. Umjesto toga, možete povećati prihode i oglašavati se prema više gostiju ukoliko je vaš smještajni objekt oglašen na više online distribucijskih kanala.

 

Posao kanala prodaje je da pronađu, ostvare, održavaju i povećavaju broj sretnih gostiju.. – Hans Peter Bech

[responsive]zašto se oglašavati na više portala[/responsive]

Online putničke agencije predstavljaju ključni faktor u idealnoj distribucijskoj strategiji. Ukoliko se ograničite na nekoliko portala vrlo lako možete propustiti veći broj rezervacija i dosegnuti veći broj potencijalnih klijenata na tržištu.

 

Zašto biste se trebali oglašavati na više online portala?

U turizmu, više je uvijek bolje. Kada je osnovni cilj hotelijera iskustvo gostiju, ne može se zanemariti činjenica da to iskustvo počinje kada gost izvrši rezervaciju.

Kako postajete dostupni za više gostiju prirodno je da ćete imati i više rezervacije s online portala u svom objektu. Evo nekoliko razloga zašto se trebate povezati s više OTA portala:

 

1. Povećana izloženost i dostupnost 

Preko online portala vaš hotel dobiva veću izloženost prema putnicima iz cijelog svijeta. Preko veće izloženosti na tržištu postajete dostupni i prepoznatljivi za vašu ciljanu publiku.
Iako najveći portali pokrivaju veliki dio tržišta, postoje i manje poznati portali koji su specijalizirani za određene zemlje a gdje na primjer Booking.com nema puno utjecaja.

2. Povećan promet 

Vjerovali ili ne, online putničke agencije mogu povećati promet na vašoj web stranici. Turisti koji pretražuju smještaj na portalima često budu znatiželjni pa provjere i vašu web stranicu kako bi se detaljniji informirali.

52% putnika posjeti web stranicu hotela nakon što ih nađu na online portalima.

 

 3. Više rezervacija

Već smo naveli iznad, veća izloženost na tržištu donosi veći broj rezervacija. Pored toga, vaš ranking na rezultatima pretrage online portala također igra bitnu ulogu, jer tako vas tako gosti lako i često mogu pronaći.

 

4. Prave goste  

Da li imate hotel, apartman, motel ili kuću za odmor? Bez obzira na vrstu objekta koju posjedujete, oglašavanje na više online agencija će dovesti željenu vrstu gostiju u vaš hotel što vam omogućava maksimalno poboljšanje odnosa s gostima.

 

5. Bolju poziciju na tražilicama i bolje recenzije

Online portali dozvoljavaju turistima provjeru recenzija tako da mogu detaljnije vidjeti usluge koje nudite što će im na kraju biti dodatni razlog za rezervaciju kod vas. Iako veliki broj gostiju pregleda online recenzije prije izvršavanja rezervacije, pozitivne recenzije vam mogu donijeti i bolju poziciju na rezultatima pretrage.

Kada razmotrimo do sada navedeno, za optimalan učinak potrebno vam je više od nekoliko portala. Stoga je bitno imati pametnu strategiju za distribuciju smještaja i oglašavati se na što više portala. Bez pravog upravljanja distribucijom vjerojatno ćete propustiti dosta prigoda za  za povećanje prihoda.

 

Kako s lakoćom upravljati s više online portala?

Upravljanje s više online portala može biti izazovan zadatka jer trebate konstantno pratiti svoj inventar i jednakost cijena kroz sve portale.

S channel manager-om možete pojednostaviti distribuciju inventara i upravljati cijenama na svim online portalima s kojima ste povezani.  

Channel manager će također smanjiti broj duplih rezervacija preko instantnog ažuriranja cijena i inventara na svim portalima.

Do radite na ostvarivanju više rezervacija preko online portala, nemojte zaboraviti na direktne rezervacije preko web stranice.

 

Ključne stavke MegaBooker hotel channel manager -a:

  • Dinamične cijene: Omogućavaju fleksibilno postavljanje i promjenu cijena, ovisno o popunjenosti.
  • Kompletno korištenje inventara: Omogućava ispravno i potpuno iskorištavanja inventara.
  • Instantno zatvaranje prodaje: Jednim klikom možete zaustaviti prodaju na online portalima ukoliko je smještaj popunjen.
  • Oglašavanje na preko 100 portala.

Zato, za uspješno poslovanje, nemojte se oslanjati na samo nekoliko online portala. Ukoliko vođenje više portala bude previše zahtjevno uvijek možete angažirati channel manager po jako povoljnoj cijeni.

5 razloga zašto se trebate spojiti s više online portala by