8 trendova koji su redefinirali luksuzna putovanja


 

“Meditativni hotelski vrtovi, pretplate na putovanja i visokotehnološka lječilišta, neki su od ključnih trendova u preoblikovanju za luksuzna putovanja. Oni odražavaju rastuću potražnju za sporim iskustvima putovanja koja su više promišljene prirode.” – Faye Chiu 

U nastavku pročitajte 8 trendova su redefinirali luksuzna putovanja…

2010. je bila godina kada su putovanja postala znatno lakša.

Dolaskom kratkoročnih usluga smještaja, zagrljajem “drugih gradova” i brzim rastom komercijalnih aviokompanija, luksuzna putovanja su doživljaj svijeta učinili intrigantnijim.

A početak društvenih mreža, omogućile su luksuzna putovanja u daleke kutove u potrazi za “autentičnim”, “lokalnim” i “neotkrivenim” mjestima ili (nasuprot tome) kako bismo ponovno stvorili sjajne dokaze utjecaja.

Međutim, kako su luksuzna putovanja postala konkurentna u posljednjih 10 godina, ono se počinje gubiti.

Kako se ispostavilo, pokušaj da posjetite svaku zemlju na svijetu prije navršenih 40 godina – ili jednostavno provjeravanje tri grada u tjednom putovanju – je iscrpljujuće.

Ogroman broj kanala i izvora inspiracije također je zbunio putnike, trudeći se osmisliti kako maksimalno iskoristiti svaku minutu svojih dragocjenih dana odmora.

Zato “sporo putovanje”, koje vam omogućuje da uđete pod kožu mjesta tako da jednostavno ostanete tamo neko duže vrijeme, postaje sve više privlačno.

Ideja ne znači samo bolji odmor, već je i ekološki održiva, a pritom ispunjava ljude. Ona podvlači većinu trendova koji će preoblikovati način na koji razmišljamo o našim avanturama 2020. i šire.


UŽIVAJTE U ZERO-FOOTPRINT PUTOVANJU

Već smo vam rekli o balansiranju ugljika i o tome kako je lakše pravilno nadoknaditi letove. No, 2020. taj će trend ići mnogo dalje.

Cool Effect, tvrtka koja nam je najprikladnija za uklanjanje ugljika, objavit će  potrebne alate. Oni će vam pomoći da balansirate ugljične tragove vaših krstarenja. Nekoliko zrakoplovnih kompanija, uključujući EasyJet, postavljaju ciljeve za nadoknadu emisija cijele flote.

I turistički radnici stupaju na akciju, pazeći da i naš trag na terenu ispadne. Vodeća skupina su Prirodna staništa koja su u 2019. godini počela nuditi itinerere. Sada je tvrtka obnavljala tu ideju nadoknađujući cijeli život putnika tijekom čitave godine ako rezerviraju neko od njegovih putovanja Klimatske promjene i Divlji svijet. (Računi offseta temelje se na veličini kuće, računima za struju, mjesečnim troškovima, zraku i prijeđenim kilometrima.) Vođeni stručnjacima Svjetske zaklade za divlje životinje putnici se mogu usuditi vidjeti takve  spektakle kao što su migracija kitova u Cabu, amazonske prašume, ili polarnih medvjeda na Arktiku.

Ostale tvrtke koje nadoknađuju putovanja u 2020. godini uključuju Metropolitan Touring (koji vodi prekrasne ture i hotele u Kolumbiji i Ekvadoru) i MSC Krstarenja. Tu je i Intrepid Travel koji u narednoj godini želi biti ugljično negativan, a ne jednostavno ugljik neutralan.


VRTOVI POSTAJU VELIKI SADRŽAJI HOTELA

Nema puno idile u našim hiperpogonima i možda zato vrtovi postaju sve popularnija hotelska značajka. Zvuči čudno, gotovo dosadno – i to je sve.

[responsive]8 trendova koji su redefinirali luksuzna putovanja[/responsive][responsive]8 trendova koji su redefinirali luksuzna putovanja[/responsive]

Već možete komunicirati s prirodom na mjestima poput Gleneaglesa, kultnog škotskog posjeda, koji je samo preplavio svoje osvjetljavanje autentičnijim lokalnim biljkama i florom, a ne uvoznim cvijećem. U 300-godišnjem dvorcu Dromoland u Irskoj, koji je također obnovljen, možete krenuti na službene ture vrta s glavnom vrtlarkom imanja, Dorothy Madden.

Ali brzi razlozi se očekuju u tom dijelu svijeta. Najbolji je dokaz o trendovskim linijama u Hamptonsu, gdje nova kuća Shou Sugi Ban stavlja svjetlo, ne samo na ocean, već na meditativne japanske vrtove koje je dizajnirala pejzažna arhitektica Lily Kwong.

Ili u Marrakechu, gdje razrušeni Royal Mansour uključuje 3,7 hektara od strane Luisa Vallega, koji je od Japanskog cara odlikovan Ordenom izlazećeg sunca za rad s bonsaima. Kako bi bolje istaknuo svoj Jardin nadahnut Andaluzijom, hotel proširuje temelje i uključuje “gnijezdo” gdje gosti mogu imati privatnu večeru okruženu palmama, vinovom lozom i aromatičnim biljkama.

Najspektakularniji primjer biti će upravo izvan Pariza, gdje će novi Airelles Château de Versailles pustiti goste da spavaju u palači toliko veličanstvenoj zbog svojih vrtova od gotovo 2000 hektara. Veliki dio iskustva biti će usmjeren na epski zeleni prostor – čak će i restoran Alain Ducasse biti smješten u staklenoj kupoli koja stalno trenira vaše oči.


VAŠ ODMOR ĆE ZAPOČETI PRIJE NEGO NAPUSTITE DOM

Ako sljedeće godine rezervirate vilu na lokaciji Rosewood’s Las Ventanas al Paraiso u Los Cabosu. I ako živite u odabranim gradovima (Chicago, New York i San Francisco). Vaš će boravak započeti prije nego što krenete u zračnu luku.

Batleri koji će vas pozdraviti na ulaznim vratima, odvesti vas do terminala i obradovati vas svim vrstama personaliziranih dobrota na putu. Također će nuditi uslugu na putu do kuće kako biste produžili radost odmora što je duže moguće.

Slično tome, nova Mauna Lani na Havajima ponudit će “iskustvo prije dolaska” kad se otvori u siječnju, kao što je slanje gostiju prilagođenim kovčegom Arlo Skye posebnog izdanja, zatvorenim pozivnicama za odabrane, stand-up klase.

Hoće li bilo koja od ovih usluga pružiti nešto što bogati putnici trebaju? To nije baš jasno. No, utrka je počela širiti hotelski doživljaj daleko izvan granica fizičke imovine.


SVE UKLJUČENO NEĆE BITI SAMO RIJEČ OD 4 SLOVA

Nekoliko najvećih otvorenja hotela za 2019. godinu bilo je neobične raznolikosti: sveobuhvatna luksuzna odmarališta. Ali nisu baš bili markirani kao takvi.

Planina Blackberry otvorila se u veljači cijenama koje uključuju sve, od jela do ručno rađene keramike i tečajeva joge. To je u suprotnosti sa starijim rodbinom, hiper raskošnom Blackberry Farmom, koji naplaćuje 175 USD za sesiju  penjanja na drvo, 250 USD za veslanje na stand-up i 250 USD za večeru. (Zanimljivo je da je i novije, manje formalno vlasništvo sa svojim ugrađenim aktivnostima daleko jeftinije.)

U Čileu je Puro Vik s fokusom na vino, 1.200 dolara po noći, također nov i sveobuhvatan – nećete naplatiti ni jedan peni, bez obzira koliko pića Cabernet Sauvignona pijete ili koliko andskih jahanja želite.

A kad je u travnju ponovno otvoreno Shangri-La’s Fidžijsko odmaralište i kupalište na fidžijskom otoku Yanuca, postalo je i sveobuhvatno, prepoznajući da je većina gostiju koji posjete zadovoljna s ponudom.

Čak se i Marriott International upušta u akciju. U listopadu je stekla sveobuhvatnu marku Elegant Hotels i obnavlja svih sedam svojih karipskih hotela.

Kaže predsjednik Marriotta Arne Sorenson, “Postoji snažna i rastuća potražnja kupaca za premium i luksuznim nekretninama u kategoriji all inclusive.”

Ako ste ikada potrošili 32 dolara za najjeftiniju čašu vina u vašem hotelu na Maldivima, znajte da je sve ovo olakšanje dobrodošlice. Svakako, neki sveobuhvatni modeli trebali su jamčiti da ćete sav budžet za odmor potrošiti na jednom mjestu. Ali, po definiciji, oni oslobađaju potrošače da plaćaju svaku njihovu želju – a to je, zaista, neprocjenjivo.


PUTNI KLUBOVI SU OPET AKTUALNI…

Turistički klubovi mogli bi vas asocirati za starinske agencije i AAA programe koji prodaju putovanja s popustom putem generičkih brošura, ali ovih se dana u potpunosti pretvaraju u nešto drugo.

Možda su jedan od najsofisticiranijih načina rezerviranja putovanja.

Uzmi Inspirato Pass, pretplatu koja djeluje poput buffet-a-all-you-can travel. Sve počinje od 2500 dolara mjesečno, što uključuje onoliko noći koliko želite u partnerskim hotelima tvrtke, luksuznim kućama ili čak na brodovima za krstarenje.

Uključena su i neka ekskluzivna iskustva, poput VIP pristupa sportskim događajima u sportu. (Ako želite rezervirati više putovanja odjednom ili putovati s više partnera, troškovi postaju sve veći.)

ThirdHome, platforma za dijeljenje smještaja za ljude s izvanrednim kućama za odmor, nudi svoj rezervni klub koji je rezerviran za one s najviše ekstravagancije. Članovi su pozvani da uz  popust iznajme jedni drugima nekretnine (minimalna vrijednost: 5 milijuna USD).

A tu je i Klub s članstvom za kulturne znatiželjnike. U svojoj drugoj godini, tvrtka nastavlja širenje svojih „Nomadic Clubhouse“ događanja, slično intimnim zabavama samo za članove u spektakularnim okruženjima.

Jedan će proslaviti hinduistički festival Holi na poziv Maharadže iz Džajpura. Drugi će provesti dug vikend u Urugvaju uživajući u  jelima kuhanima na vatri koje je pripremio legendarni kuhar Francis Mallmann.


… AKTUALNI SU I HOTELSKI KLUBOVI

Godinama su hoteli naglašavali važnost dobivanja lokalnog stanovništva na svoja vrata. Kako povećati pomoćne prihode u restoranima  i dopustiti im „autentičnu“ atmosferu. Sada, kad su hoteli postali legitimni po pitanju ponude, najbolji od njih nude svoje najzanimljivije prostore samo onima koji su spremni platiti.

Pogledajte Aman Resorts, čija se imovina na Manhattanu ove godine otvara s 50-ak milijuna $ stanova i prvim članstvom u klubu. Oni koji se prijave imati će ekskluzivan pristup, zajedno s gostima i stanovnicima, tri zvjezdice hotela. I druga svojstva kreću u slične poteze, uključujući Six Senses (također u New Yorku), Dorchester Dubai, Aubergeov komodor Perry Estate u Austinu, Texasu i almanah Beč, a sve se otvaraju s članstvom u klubovima u narednoj godini.

U nekim se slučajevima fokusiraju na spa i wellness ponudu; u drugima je više riječ o pristupu programiranju čestih događaja i posvećenim područjima “dnevnog boravka”. Mislite na njih kao na Soho Kuće – s crticom manje stava i još više ekskluzivnosti.


WELLNESSI ĆE BITI IZUZETNO VISOKE TEHNOLOGIJE

Ponekad, Bod Pods, wellness virtualne stvarnosti – ako nemate pojma što ove stvari znače, uskoro će vam biti jasno.

Potez je tek predstavljen u odmaralištu Four Seasons Resort Oahu, gdje uređaj sličan svemirskom brodu pod nazivom Sensync tvrdi da je “resetirao” mozak korisnika wellnessa manipulirajući svih pet osjetila.

Tijekom 20 do 80 minuta putovanja, slušalice virtualne stvarnosti „vode“ goste u duboki svemir, oceanske uvale ili zen-vrtove, dok stroj ispušta povezane zvukove i mirise, stimulira pojave poput vjetra i temperature i koristi stvarne podatke o vašem disanju i otkucaju srca koji jamče meditaciju.

[responsive]8 trendova koji su redefinirali luksuzna putovanja[/responsive]

Ostale ponude lječilišta bit će više medicinske prirode. Palača Gstaad udružila se s Cellgym-om kako bi pomogla klijentima da se prilagode alpskim visinama prije njihovog prvog skijaškog dana.

Tretmani uključuju disanje kroz masku, kao što to ponekad rade posade podmornica i vrhunski sportaši tijekom treninga. U Dolder Grandu u Zurichu i Four Seasons New Yorku, estetičari koriste konfokalne mikroskope kako bi saznali pigmentaciju i elastičnost vaše kože. Zatim podatke pošalju u poseban istraživački centar kako bi stvorili “recept” proizvoda prilagođenih vašim potrebama.

(Proces traje tri mjeseca nakon vaše početne konzultacije, koja isključuje nastalo, izrađeno mjerenje lica za mnoge povremene posjetitelje.) A ako sve ovo zvuči stresnije od opuštanja, ne brinite – još uvijek možete dobiti redovite, 90-minutne masaže na svim tim mjestima.


KRSTARENJA SU POSTALA MANJA, ZELENIJA I POPRILIČNO ATRAKTIVNIJA

Kad se iduće ljeto Ritz-Carlton Yacht Collection predstavi svojim djevičanskim putovanjem, bit će to jedna od nekoliko novih tvrtki koje pokušavaju prepraviti način na koji razmišljamo o krstarenju.

[responsive][/responsive]

Širom svijeta, mali brodovi, dizajnirani više poput boutique rezidencija nego plutajućih komada Vegasa, olakšati će drastično razgledavanje mjesta. I ne, ne govorimo o 200 putničkih plovila koja se već koriste u svim luksuznim odjelima krstarenja. Oni su u velikoj mjeri neovisni, poput “plutajućeg riokana” Guntur u Japanu. Uz sushi bar i 19 apartmana koji nudi prekrasne poglede na kopno Seto.

Tu je i HMS Gåssten, bivši švedski minolovac (koji se može provesti kroz Crvenu savanu). Koji je obnovljen i pretvoren u luksuznu bazu za skijanje i biciklizam u norveškim Sunmore Alpima.

Dodajte nove standarde koji zahtijevaju krstarenje linijama kako bi smanjili svoje emisije i ovakav način putovanja učinio zanimljivijim. Započnite svoja luksuzna putovanja….

8 Trends Redefining Luxury Travel

8 trendova koji su redefinirali luksuzna putovanja by