Novo izvješće: Trendovi poslovnih putovanja za 2020. godinu


Što se očekuje u sektoru poslovnih putovanja 2020. godine? Najnovije izvješće Skifta o trendovima, kreirano u partnerstvu s voditeljem korporativnog putovanja TravelActions. Izvješće nudi trendovi poslovnih putovanja koji će imati najveći utjecaj u 2020.godini koja je uskoro pred vratima.

Već smo 2019.godine obradili temu potreba i želja poslovnih putnika. A sada u nastavku pročitajte novo izvješće o trendovi poslovnih putovanja za 2020. Istraživale su se strategije, proračuni i politike korporativnih programa putovanja u narednoj godini.

IZVJEŠĆE:

[box style=” 2″]Bila je to još jedna godina koja se brzo kreće u sektoru poslovnih putovanja. Tehnologija nastavlja mijenjati način na koji poslovni putnici planiraju i rezerviraju svoja putovanja, a navike i očekivanja u vezi sa poslovnim putovanjima i dalje se razvijaju. U međuvremenu, novi konkurenti u industriji donose svježe ideje i opcije kupcima korporativnih putovanja, utječući na sve, od distribucije, do načina prodaje proizvoda, do upravljanja troškovima i dogovaranja ugovora.[/box]

Za donositelje odluka koji nadziru korporativnu politiku putovanja i odluke o potrošnji – uključujući CFO-e (Chief Financial Officer), rukovoditelje nabave, rukovoditelje ljudskih resursa i vođe putovanja – teško je sve to pratiti. Koliko će promjena ponašanja zaposlenika utjecati na uspjeh njihovih programa? Koje alate trebaju upotrijebiti za uravnoteženje potreba putnika i potreba bilance poduzeća? I koji će trendovi na razini industrije imati značajan utjecaj na njihovo poslovanje?

Sukladno tome, Skift i TripActions objavljuju „Trendovi poslovnih putovanja do 2020. godine“. Pritom nudeći pogled na makrorazinu u preferencijama zaposlenika, najboljim alatima za poslovno putovanje i strategijama cijelog poduzeća u odluci sektora – proizvođači će morati paziti na 2020. Uključeni trendovi odabrani su iz različitih izvora, uključujući najnovije vijesti u industriji, intervjue s ključnim stručnjacima i rukovoditeljima industrije, te podatke prikupljene iz primarne istraživačke studije koju je Skift proveo u ljeto 2019.

Među ključnim temama koje su se pojavile u izvještavanju su trendovi koji se odnose na važnost putovanja za postizanje poslovnih ciljeva i rasta, više korisnih korporativnih putničkih alata, preferencije zaposlenika vezane za dijeljenje ekonomskih usluga i “bleisure” putovanja – business + leisure (ugodno s korisnim). Također i evoluciju poslovnih putovanja upravljanje troškovima i rastući imperativ za rješavanje održivosti unutar programa poslovnih putovanja, između ostalih.


ŠTO KAŽU OSTALE ISTRAŽIVAČKE PLATFORME?

Kako bismo pokrili sva područja, odlučili smo malo dublje istražiti navedene buduće trendove. Postoje i ostala istraživanja vezana za poslovne putnike i postotke istih. Dakle, industrija poslovnih putovanja i dalje raste, a stručnjaci kažu kako će globalna potrošnja za poslovna putovanja doseći 1,7 trilijuna dolara do 2020. Jedna od glavnih promjena koja se može predvidjeti je uspon nove vrste korporativnih putnika. Milenijski putnici i pripadnici Generacije Z preuzimaju radno mjesto, a predviđanja ukazuju na milenije koji čine više od polovice svjetske radne snage do 2020. godine.

[responsive]Novo izvješće: Trendovi poslovnih putovanja za 2020. godinu[/responsive]

Također, generacija X je i dalje vrijedan atribut turističkoj industriji. Predviđa se da će demografska vrijednost do 2020. godine vrijediti više od 200 milijardi USD.

Ovaj pomak u demografiji korporativnih putnika utjecao je na globalnu prognozu poslovnih putovanja u narednim godinama. Mnogi trendovi poslovnih putovanja usredotočeni su na tehnologiju i njezine sposobnosti kako bi se omogućilo samoposluživanje i putovanja učinila besprijekornim.


TRENDOVI POSLOVNIH PUTOVANJA ZA 2020.


1. POSAO SE GOTOVO UVIJEK MIJEŠA SA ZADOVOLJSTVOM 

Ključni dijelovi:

◊ Više zaposlenika kreće na poslovno putovanje u slobodno vrijeme.
♦ Bleisure travel = Business + Leisure 
◊ Putnici koji kombiniraju posao i zadovoljstvo kreću na putovanja svaki kvartal.
◊ Poslovni putnici također su spremni produžiti poslovna putovanja u slobodno vrijeme.


2. ALTERNATIVNI SMJEŠTAJ JE POSTAO POPULARAN 

Još jedan trend poslovnih putovanja pod utjecajem nove generacije korporativnih putnika je sve veća popularnost alternativnog smještaja. Poslovni putnici postali su otvoreniji za razmatranje odmora negdje osim tradicionalnih lanaca. Više se odlučuje za boravak u apartmanima i ostalim smještajima koji imaju više domaćeg osjećaja.

[responsive][/responsive]


3. SAMOSTALNE REZERVACIJE POSTAJU NORMA 

Sve veći broj korporativnih putnika odluči se rezervirati  putovanje i smještaj samostalno. Prema nedavnim anketama, 63% zaposlenika koristilo je internet za rezervaciju umjesto da traži usluge putničkog agenta. Ovaj trend prema samostalnoj rezervaciji može biti još jedan od pomaka generacijske promjene korporativnih putnika. Uostalom, milenijalci preferiraju samostalnu rezervaciju dok putuju.

U nekim slučajevima, korporacije se zalažu za  samostalno korištenje i pružaju alate koji pomažu djelatnicima u rješavanju problema. Kada ovi alati za samoposluživanje ne uspiju, korporativni putnici i dalje će se pouzdati u korisničku uslugu od zastupnika.

To se posebno odnosi na slučajeve izvanrednih stanja, poput slučajeva otkazanih letova. Putnici u pravnim osobama također se žele oslanjati na ljude radi podrške u složenijim pitanjima poput viza.


4. FLEKSIBILNIJE POLITIKE KORPORATIVNIH PUTOVANJA 

Poslovnim putnicima, potreban je postupak rezervacije koji omogućava bolju dostupnost i omogućava im izbor između više opcija za smještaj i cijene.

U kombinaciji s rastućim sklonostima za nekonvencionalni smještaj, potreba za raznolikim mogućnostima rezervacije tjera korporativna pravila putovanja da postanu fleksibilnija.


5. TEHNOLOGIJA NASTAVLJA S REVOLUCIJOM KORPORATIVNIH PUTOVANJA 

Tehnologija igra središnju ulogu u globalnoj prognozi poslovnih putovanja. Mobilna tehnologija trenutno čini 39% rezervacija hotela i 22% rezervacija avionskih karata. Ti će brojevi vjerojatno rasti s nadolazećom nadogradnjom na 5G bežični internet.

Putnici u međunarodnim poslovima mogu očekivati da će provesti manje vremena čekajući na aerodromima, zahvaljujući tehnologiji prepoznavanja lica koja ubrzava imigracijske protokole i postupke granične kontrole. Ostale biometrijske tehnologije u kojima se povećava uporaba na aerodromima uključuju skeniranje otisaka prstiju i mrežnice.

Razvija se i tehnologija poremećaja putovanja kako bi se smanjila gnjavaža zbog kašnjenja letova i vlakova.

Pružatelji putničke tehnologije sada mogu isporučiti ažuriranja putovanja u stvarnom vremenu na putničke mobilne uređaje. Na taj način poslovni putnici mogu u skladu s tim prilagoditi svoje planove i umanjiti stanke.

[embedvideo type=”youtube” id=”5glvuLUr06w”]


6. PORAST UMJETNE INTELIGENCIJE, VIRTUALNE STVARNOSTI I INTELIGENTNIH POMOĆNIKA 

Ključni dijelovi:
Umjetna inteligencija i virtualna stvarnost mogu se upotrijebiti za otkrivanje sklonosti putnika.
◊ Siri i Cortana uskoro će moći pružiti ažurirane rute.


7. BLOCKCHAIN: BUDUĆNOST POSLOVNIH PUTOVANJA

Očekuje se da će i Blockchain poboljšati sigurnost za korporativne putnike do 2020. Blockchain-ovi ugrađeni sigurnosni protokoli čine ga savršenom tehnologijom za putovanje što udobnijim i neprimjetnim.

Ova tehnologija olakšava pohranu podataka i pristup podacima. Stalna dostupnost informacija presudna je jer se putnička industrija oslanja na razmjenu informacija između tvrtki. Na primjer, putnički agenti prosljeđuju podatke o kupcima hotelima i zrakoplovnim tvrtkama.

Blockchain omogućava prikupljanje svih dijelova informacija uključenih u proces putovanja – od preferencija putnika do cijena letova i hotelskih cijena – u datoteku koja se duplicira na više računala.

 

A budući da tehnologija decentralizira podatke i uređuje ih u trajne blokove, blockchain nudi veću sigurnost. Podaci o putovanju uvijek su dostupni i sigurni od korisničkih grešaka ili napada na cyber-sigurnost.

Tvrtke u turizmu i ugostiteljstvu također mogu iskoristiti blockchain tehnologiju za praćenje prtljage, usluge identifikacije i sheme lojalnosti kupaca.

Ključni dijelovi:
◊ Blockchain može uvelike poboljšati sigurnost informacija o putovanjima
◊ Blockchain također može osigurati da su svaki dijelovi podataka o putovanju uvijek dostupni.
◊ Isto tako, ova tehnologija može olakšati praćenje prtljage i podržati planove vjernosti kupaca.

[embedvideo type=”youtube” id=”YpS0zoJ9wCU”]


8. POSLOVNA PUTOVANJA SU PRIVILEGIJA

Drugi važan aspekt prognoze poslovnih putovanja je činjenica da sada većina zaposlenika korporativna putovanja doživljava kao blagodati. Prema istraživanjima, međunarodni poslovni putnici smatraju putovanje vrijednim aspektom profesionalnog i osobnog rasta.

Čineći najveći segment radne snage, milenijalci su također spremniji putovati, jer smatraju da to obogaćuje iskustvo. Slično tome, zaposlenici koji putuju često se osjećaju više osnaženi i angažirani. Putovanje čak može pomoći poboljšati samopouzdanje i vještine međuljudskih odnosa.

Sve više tvrtki prepoznaje ove učinke i vidi vezu između poslovnih putovanja. Robustan, dinamičan korporativni program putovanja može se koristiti kao alat za poticanje angažmana zaposlenika, poboljšanje zadržavanja zaposlenika i pokretanje organizacijskog rasta.

[responsive][/responsive]


9. SPORIJE GODINE ZA KORPORATIVNA PUTOVANJA I POSLOVNI TURIZAM 

Ključni dijelovi:
◊ Globalna potrošnja za poslovna putovanja raste, ali ne toliko kao prethodnih godina.
◊ Političke tenzije i trgovinska pitanja također su pridonijeli ovom sporijem rastu.
◊ Poboljšanja u političkim pitanjima podržati će slabljenje cijena putovanja.


 10. POJAVLJUJU SE NOVA TRŽIŠTA PUTOVANJA 

Nove zemlje zauzimaju veće udjele na tržištu u potrošnji za poslovna putovanja. Više korporativnih putnika leti u Indiju i Indoneziju, s tim da ove zemlje bilježe rast od 11,3%, odnosno 8,7%.

Nadmašivši Južnu Koreju u potrošnji za poslovna putovanja u 2017., očekuje se da će se Indija do 2022. probiti na top 5 tržišta poslovnih putovanja.

Švedska i Norveška, sa stopama rasta tržišta od 6,8% i 6,6%, također postaju popularne destinacije za poslovna putovanja. Kina će, međutim, i dalje dominirati na tržištu poslovnih putovanja, s predviđenim godišnjim troškovima poslovnih putovanja od 129 milijardi dolara do 2022. godine.

 [responsive]


Putovanja i danas ostaju važan poslovni aspekt mnogih kompanija. Ako su vaši zaposlenici česti putnici, biti će korisno ostati ispred ovih trendova poslovnog putovanja. Na ovaj način možete se pripremiti za nove promjene i u skladu s tim prilagoditi svoju politiku putovanja.

 

Informacije o tim trendovima su također korisne tvrtkama za upravljanje putovanjima i tvrtkama u ugostiteljstvu i turističkoj industriji. Vlasnici hotela ili tvrtke za iznajmljivanje automobila mogu se poslužiti ovim trendovima putovanja kako bi stekli uvid u svoju korisničku bazu. Ovi trendovi također su izvrsna prilika za usvajanje novih poslovnih praksi.

Dakle, što 2020. godina ima za sektor poslovnih putovanja?

Iako možda neće postojati kristalna kugla koja bi definitivno mogla predvidjeti budućnost, Skift i TripActions, kao i Finances Online nadaju se da će ova izvješća i podaci pružiti smjernice industrijskim liderima prilikom postavljanja programa korporativnog putovanja za 2020. i sve naredne godine u budućnosti.

https://skift.com/2019/12/12/new-report-10-business-travel-trends-for-2020/

https://skift.com/insight/skift-report-10-business-travel-trends-for-2020/

https://financesonline.com/business-travel-trends/

 

 

 

Novo izvješće: Trendovi poslovnih putovanja za 2020. godinu by