10 najboljih portala za oglašavanje smještaja! Gdje na internetu oglašavati privatni smještaj?

 • 1
  Share

Saznajte koje su razlike između najpopularnijih servisa za oglašavanje smještaja i odlučite gdje na internetu oglašavati privatni smještaj!

Snalaženje u moru portala za oglašavanje privatnog smještaja može biti naporno, naročito onim iznajmljivačima koji se po prvi puta susreću sa platformama za oglašavanje. Treba li vjerovati preporuci drugih iznajmljivača ili članku iz stručnog časopisa? Koja je procedura postavljanja oglasa na svaki od portala? Na koji način web servisi naplaćuju oglašavanje smještaja na svojim stranicama? Ako preferirate video prezentaciju, možete ju pogledat ovdje.

Ovaj vodič za oglašavanje smještaja na 10 najpopularnijih portala vam donosi odgovore na najčešća pitanja iznajmljivača, da im pomogne u tome gdje na internetu oglašavati privatni smještaj, ali i otkriva pravu pozadinu oglašavanja na svakome od portala. Najbolji portali za oglašavanje apartmana sa Megabookerom, pogledajte kako!

megabooker channel manager

1. Airbnb – društvena mreža za oglašavanje privatnog smještaja

Ono što ovaj web servis nudi svojim posjetiteljima te po čemu se izdvaja od ostalih servisa je veća doza povjerenja u informacije o iznajmljivaču i smještaju kojeg oglašava. Platforma je osmišljena tako da potiče komunikaciju između iznajmljivača i gosta. Airbnb stoga nerjetko nazivaju i društvenom mrežom za iznajmljivanje smještaja.

Kako bi se registrirali na portal Airbnb i iznajmljivači i gosti moraju izraditi vlastiti profil, dakle predstaviti se sa vlastitom profilnom slikom te napisati nešto o sebi / svom apartmanu. Profil iznajmljivača je moguće povezati sa profilima na drugim društvenim mrežama, opet sa istim ciljem – izgradnjom povjerenja potencijalng gosta u smještaj iznajmljivača ali i pojačanjem povjerenja u sam servis.

oglašavanje apartmana

Portal nudi mogućnost pisanja osvrta na boravak kod određenog domaćina ali i prikupljanje preporuka od strane prijatelja i osoba koje su boravile u samom apartmanu. Recenzije su izrazito važnan faktor u građenju vlastite internet reputacije. Ne samo da je dobro i važno poticati gosta na ostavljanje komentara, već je bitno i odgovarati na negativne komentare gostiju.

Postavljanje oglasa – po koracima

 • Ulogirajte se na stranicu : www.airbnb.com
 • Idete na “sign up” ( u gornjem desnom kutu ). Ukoliko imate profil na facebooku ili G+ profil, možete se ulogirati povezivanjem sa ovim profilima.
 • Kada ste se ulogirali odaberite opciju “list your space”
 • Izaberite tip smještaja, broj osoba koji može primiti i grad / mjesto u kojem se nalazi
 • Uredite raspoloživost smještaja u kalendaru. Ukoliko koristite Google ili Yahoo kalendar za praćenje i upravljanje rezervacijama možete jednostavno importirati podatke.
 • Postavite cijenu noćenja
 • Postavite fotografije ( što više to bolje )
 • Unesite adresu  ( adresa je nevidljiva svim posjetiteljima stranice sve do trenutka u kojem se ne izvrši rezervacija )

Definirajte metodu plaćanja

Ukoliko ste izvršili prethodna 2 koraka ( uređivanje profila i objava smještaja ), važno je definirati metodu plaćanja.

 • Idite mišem na svoju profilnu sliku
 • Na padajućem izborniku odaberite”account”
 • Izaberite opciju “Payment methods”
 • Kliknite na add Payement method

Provizija na Airbnb-u

megabooker channel managerGost, putem web stranice, plaća ukupnu cijenu smještaja. Iznos koji se uplaćuje na račun iznajmljivača se umanjuje za 3% te dolazi na račun iznajmljivača najkasnije 24 sata nakon check-in-a. Uplata se možete primiti na PayPal ili izravno na bankovni račun. Zanimljivo je da se Airbnb naplaćuje i od gosta i to u iznosu od 6 – 12 %.

Dobro je znati:

 • Korisnik preporuku ne može ostaviti sam, već isključivo na poziv vlasnika apartmana.
 • Iako je dopisivanje između vlasnika i zainteresiranog gosta moguće, Airbnb sprječava razmjenu brojeva telefona te slanje linkova i adresa
 • Postoji bojazan da će u budućnosti naplata provizije od gosta utjecati na stvaranje negativne slike servisa među korisnicima.

Airbnb za iznajmljivače smo detaljno predstavili u ovom članku. Tu možete pronaći dodatne savjete vezane za registriranje na tom portalu načinu na koji funkcionira.

2. Booking.com – vodeći portal za oglašavanje privatnog smještaja

Vjerojatno najpopularniji portal za oglašavanje privatnog smještaja, putem kojeg posjetitelji mogu izvršiti direktnu rezervaciju. Prema posljednjim informacijama Booking.com ostvaruje 400 000 rezervacija ( i to samo na dnevnoj bazi).

Megabooker
Preuzmite vodič za Booking.com oglašavanje u PDF formatu

Za razliku od Airbnb-a, Booking.com nije specijaliziran za iznajmljivanje soba i apartmana te ne nudi mogućnost upoznavanja vlasnika apartmana putem njegovog profila.

Recenzije se ovdje češće vežu na sam smještaj, njegov izgled i lokaciju.

Dodatna razlika je u tome što Booking.com nudi baš sve tipove smještaja u određenoj destinaciji tako da se osim apartmana, soba, villa i kuća ovdje mogu pronaći hosteli i hoteli. Prije nego se odlučite oglasiti svoj apartman na ovom portalu, bilo bi dobro provjeriti da li se na njemu već oglašava veći broj vaših susjeda ( pripazite na konkurenciju, ako je prevelika onda vaš oglas možda neće biti isplativ ).

Plaćanje provizije Booking.com-u

Provizija Booking.com-a iznosi 15%. Za razliku od Airbnb-a gdje gost plaća putem web stranice, ovdje gosti plaćaju iznajmljivaču po dolasku, a servis šalje mjesečnu uplatnicu za plaćanje provizije.

Iznajmljivači koji rade sa booking.com-om moraju plaćati porez na njihovu proviziju bez obzira nalaze li se u sustavu PDV-a ili ne ( zbog toga što se račun ispostavlja na uslugu oglašavanja na portalu ) i bez obzira što Booking.com ima djelatnost registriranu u Hrvatskoj. Postojali su brojni prigovori iznajmljivača zbog činjenice da je Booking-ovo sjedište u Zagrebu no do sada ne po ovom pitanju nije ništa izmjenilo.

Postavljanje oglasa – po koracima

 • Idite na stranicu https://join.booking.com
 • Registrirajte se (upišite ime objekta, vaše ime i prezime i mail adresu)
 • Po unosu podataka otvorit će Vam se sučelje vrlo slično onome koje smo vidjeli kod Airbnb-a, upute su vrlo jednostavne i prevedene na hrvatski jezik tako da nebi trebali imati nikakvih problema sa unosom podataka o vlastitom apartmanu.
 • Pri dnu svakog upitnika nalazi se link “NASTAVI”, ukoliko ste preskočili bilo koje polje sustav će Vas o tome obavijestiti i detaljnije pojasniti što treba unijeti u pojedinu kućicu.
 • Na kraju sklapate ugovor i dobivate pristup ekstranetu koji je prilično jednostavan za korištenje

Rezervacije – Čuvajte se overbookinga!

Rezervacije zbog sigurnosti stižu putem faksa (ako nemate faks uređaj uvijek možete imati e-faks koji dolazi elektroničkom poštom).

Kada primite rezervaciju obvezani ste imati upravo onaj tip smještaja koji je gost rezervirao, ako imate overbooking morate obavijestiti gosta kako bi mu ili otkazali rezervaciju ili mu se mora pronaći drugi smještaj iste kategorije. Vodite brigu o tome koji smještaji su Vam stavljeni slobodni za rezerviranje.

Komentari gostiju: veća ocjena = više rezervacija

Ideja Booking.com-a se bazira na tome da se vlasnik mora truditi oko gosta kako bi imao dobre ocjene i prema tome imao i više rezervacija u budućnosti. Zadovoljan gost će napisati dobar osvrt na svoj boravak i inspirirati druge posjetitelje stranice da svoj boravak provedu upravo kod Vas.

Ukoliko imate besplatan priključak na internet kao Villa Nola, obavezno to naglasite u oglasu.Ovaj iznajmljivač je mudro iskoristio priliku i u oglasu naglasio mogućnost besplatnog priključenja njihovoj internet mreži. Pri dijeljenju WiFi lozinke slobodno spomenite da kad su već ulogirani ostave dobar komentar  😉

Dobro je znati – zaštitite se od otkaza rezervacije!

Česta pritužba iznajmljivača koji rade sa ovim servisom je mogućnost besplatnog otkazivanja rezervacije od strane gosta, što postaje i (pre)čest slučaj. Kako bi Vas zaštitili od ovih neugodnosti u nastavku Vam donosimo i par korisnih saveta:

 1. Na Booking.com-u izaberite opciju: “non refundable”
 2. Po rezervaciji obavezno kontaktirajte gosta i pokušajte stvoriti prijateljski odnos.
 3. Ako vjerujete da ćete u određenom terminu moći popuniti smještaj i sami na Booking.com-u stavite raspoloživost smještaja na 0
 4. Pokušajte izbjeći rezervaciju na samo na jedan dan (petak/subota) kako bi imali priliku za dobivanjem rezervacije na veći broj dana.

ZA ONE KOJI IMAJU 2-3 APARTMANA: Nakon prve godine korištenja portala, Booking.com traži od iznajmljivača da jedan apartman ustupi samo njima, bez garancije da će se apartman puniti. Moglo bi se reći da oglašavanje na Booking.com-u i nije dobra solucija za one koji imaju 2-3 apartmana, već za iznajmljivače koji imaju više apartmana.

Doznajte više o Booking.com za iznajmljivače ovdje.

3. Flipkey & HolidayLettings – TripAdvisor-ovi servisi za iznajmljivače

Ovi servisi za pronalaženje i rezervaciju smještaja dio su portala Tripadvisor, ali su za razliku od samog TripAdvisora specijalizirani upravo za iznajmljivače.

Objava (listing) Vašeg smještaja na FlipKey-u i HolidayLettings-u je potpuno besplatna. Uvrstite li svoj smještaj na Flipkey ili HolidayLettings on automatski postaje vidljiv i na TripAdvisoru.

Provizija koju portali uzimaju je 3%, a smještaj gost može bukirati u realnom vremenu. Uplatu na svoj račun primate putem PayPala. Kontakt podaci o gostu su dostupni iznajmljivaču po potvrdi rezervacije. Do tada se sa gostom komunicira putem inbox-a (slično kao i kod Airbnb-a). Portali trošak rezervacije u iznosu od 5 do 10% znaju naplatiti i od gosta.

Pa koje su uopće razlike između ovih servisa?!

 • Prema uputi TripAdvisora za iznajmljivače, Flipkey je namjenjen “listingu” (oglašavanju) apartmana i kuća za najam sa adresom na Karibima, u SAD-u, Meksiku i Kanadi, dok se za “listing” apartmana u ostalim dijelovima svijeta preporučuje koristiti HolidayLettings.

Upis apartmana sa adresom u Sad-u, Meksiku, Karibima i Kanadi vrši se na portalu Flipkey, dok se upis apartmana iz ostalih zemalja preporuča uvrstiti na HolidayLettings.

 • Sljedeća razlika je posjećenost portala. Iako je Flipkey daleko posjećeniji od HolidayLettingsa činjenica je da većinu posjetitelja Flipkey-a čine stanovnici SAD-a (njih 44% – prema analizi alexa.com-a) , dok HolidayLettings najčešće posjećuju Europljani i to najvećim dijelom Englezi (35,8 % ), zatim Španjolci, Talijani, Francuzi i Portugalci.
 • Druga bitna razlika je i količina konkurencije na portalu. Dok je primjerice na HolidayLettings prijavljeno čak 2,440 apartmana na području Dubrovnika, količina prijavljenih apartmana na području Dubrovnika na Flipkeyu iznosi 242. Manja konkurencija može značiti i veću šansu za dobivanjem gosta.
 • CJENIK FLIPKEY: Svaki vlasnik može besplatno oglasiti do 5 apartmana ( plaća se samo provizija od 3%), ukoliko se radi o većem broju apartmana primjenjuje se poseban cjenik:
 • CJENIK HOLIDAY LETTINGS: Postoje 2 opcije. Besplatni “Listing” znači pristanak na proviziju od 3% po rezervaciji ( porez nije uključen ). Druga opcija je godišnja pretplata. U ovom slučaju vaš smještaj se oglašava 12 mjeseci, a cijena je £359 bez poreza. Plaća se unaprijed.

Zaključak: Ništa ne košta postaviti oglas na oba portala, plaća se ionako po rezervaciji, a na ovaj način raspršujete svoje mogućnosti dobivanja iste.

Rezervacije:

Vlasnik apartmana prima obavjest o pristiglom upitu putem maila. Tekst upita je moguće pročitati kada se ulogira na portal. Vlasnik apartmana uplatu prima 24 sata od check in-a gosta.

Postavljanje oglasa- FLIPKEY:

1. Kreirajte svoj račun i unesite podatke o svom apartmanu na sljedećem linku :www.flipkey.com/freelisting

2.Izaberire opciju “Apt./condo”, označite broj soba, kreveta i kupaonica

3. Kliknite na “Save and continue”

4. Sada Vam se otvara upitnik u kojem možete napisati kratak tekst u kojem možete opisati svoj apartman, možete postaviti fotografije, naznačiti raspoloživost i unijeti adresu kako bi Vas se prikazalo na mapi.

Postavljanje oglasa – HOLIDAY LETTINGS:

Kreirajte svoj račun i unesite podatke o sebi i svom apartmanu na sljedećem linku https://www.holidaylettings.co.uk/content/list_your_home/

NAPOMENA: Morat ćete ostaviti broj mobitela kako bi se ulogirali.

Komentari gostiju – iskoristite ih u svoju korist!

upravljajte recenzijamaTripAdvisor je portal pionir u poticanju gosta na davanje osvrta (review-a). Osvrti koji su napisani na TripAdvisoru, vidljivi su i na portalima Flipkey i HolidayLettings.

Komentari gostiju grade reputaciju za oglašavanje privatnog smještaja, što za pojedine može biti dobra a druge loša stvar. Dobijete li loš komentar, nemorate paničariti ali isto tako nemojte ga ni zanemariti. Pristojno odgovorite i obećajte da ćete ukoliko ste u mogućnosti popraviti dio usluge sa kojim je gost bio nezadovoljan. Ovo naravno vrijedi samo ukoliko gost nema nerazumne prohtjeve. Kronično nezadovoljnih gostiju ima svugdje te ih drugi komentatori lako prozru i ignoriraju. Činjenica je da će gost češće otići i ostaviti svoj komentar na TripAdvisoru ako je bio nezadovoljan, zato je važno poticati i zadovoljne goste da ostave svoj komentar! Neki iznajmljivači nude popust pri sljedećem boravku onim gostima koji mu ostave dobar komentar. Koliko god mogućnosti za narušavanje reputacije iznajmljivača imao, ovaj portal nudi i šansu za podizanje nivoa usluge kroz prijedloge i kritike starih gostiju.

 

Ovaj web-sajt je i svojevrsna Pandorina kutija. Jednom otvorena mogućnost da gosti ostave svoje dojmove znači da više nema skrivanja iza slatkih reklamnih poruka. Htjeli vi to ili ne, gosti će ostaviti svoje dojmove bili oni dobri ili loši. Kakav god da njihov dojam bio, važno je reagirati brzo i uljudno.

Igor Novaković – Stručnjak za marketing i on-line komunikaciju u svom intervjuu za Slobodnu Dalmaciju

 

4. HouseTrip – Kuće, ville & apartmani po cijeni hotelske sobe

house trip

House trip je jedan od 50 vodećih portala za oglašavanje smještaja sa više od 300 000 kuća apartmana i villa u svojoj bazi. Portal je najpopularniji kod gostiju u Velikoj Britaniji, ali stječe svoju popularnost i u SAD-u i drugim Europskim zemljama.

Dizajn stranice je vrlo privlačan i ugodan oku. Po uzoru na moderne stranice koje rade oglašavanje privatnog mještaja i HouseTrip nudi mogućnost ostavljanja komentara i osvrta na boravak kod određenog iznajmljivača.

Predstavništva HouseTripa se nalaze u Londonu, Švicarskoj i Portugalu, u Hrvatskoj za sada nude smještaj u 11951 kuća, villa i apartmana tako da je sigurna i činjenica kako su brojni domaći iznajmljivači već otkrili koristi oglašavanja na ovome portalu.

Kao i kod Airbnb-a, TripAdvisora i njegovih sestrinskih kompanija te Booking.coma i ovdje je slučaj o besplatnom oglašavanju uz naplatu provizije.

ZANIMLJIVO: Od 2014. godine HouseTrip pomiče svoj fokus na iznajmljivanje kompletnih apartmana, kuća i villa te prekida suradnju sa iznajmljivačima soba i apartmana sa dijeljenim prostorijama. Na ovaj način se odlučuje pozicionirati kao brend koji ( za razliku od AirBnb-a) ne nudi iskustvo druženja s domaćinom, već se okreće kvaliteti samog smještaja i privatnosti gosta koji ga iznajmljuje.

Postavite oglas na HouseTrip u samo 4 koraka:

 1. Ulogirati se možete putem svog facebook računa ili unosom maila i odabirom lozinke.
 2. Kada ste se ulogirali idite na “Become a host”. Otvara Vam se HouseTrip-ovo sučelje za vlasnike apartmana.
 3. Kliknite na “List your home”

4. Otvara Vam se jednostavan obrazac u koji morate unijeti podatke o apartmanu. Obrazac traži obavezan unos adrese, naziva i veličine apartmana, broj soba i osoba koje mogu boraviti u apartmanu, broj kreveta, pomoćnih ležaja i sofa te kupaonica. Za kraj unosite cijenu smještaja i minimalni broj noćenja. Kada ste završili kliknite na “create property”.

Ako kojim slučajem zapnete, HouseTrip Vam nudi podršku putem kontakt obrasca.

A kolika je provizija?

Provizija se kreće u iznosima od 10 – 20%.

5. Expedia – od 2015. i za oglašavanje privatnog smještaja!

Expedia je tip web servisa koji omogućava kombiniranje i rezervaciju većeg broja usluga odjedanput. Na ovakvim, kombinirajućim web stranicama se može sa nekoliko klikova rezervirati sve ono što je gostu potrebno kako bi si organizirao kompletan odmor. Expedia nudi mogućnost rezervacije mjesta na avionu, sobe u hotelu, rent-a-cara ali i raznih izleta.

S druge strane, gost može kupiti samo let, pa smještaj naći drugdje ili obrnuto. ALI ono što Expedia omogućava svima koji kombinacije vrše putem njihovog servisa je niža ukupna cijena kombinacije. Dodatno, ako gost često kupuje putem Expedije, ona mu zbraja ukupnu cijenu putovanja i dodjeljuje razne kupone sa popustima na slijedeću rezervaciju (koja se naravno, izvrši putem njihova servisa).

Zašto je važno da se oglašavate na Expediji?

Gosti sve više preferiraju portale poput Expedije, gdje se osijećaju poput agenta koji je u mogućnosti isplanirati vlastito putovanje na jednom mjestu. Dodatno, istraživanja su pokazala kako kada su u pitanju rezervacije letova, online turističke agencije zauzimaju čak 37 %. Cilj oglašavanja svakog iznajmljivača je biti prisutan upravo ondje gdje gost počinje planirati svoje putovanje.

Što se tiče domaćih iznajmljivača, biti na Expediji znači doseći goste koji ne dolaze iz susjednih zemalja, odnosno doći do gostiju koji u Hrvatsku najčešće putuju avionom. Gosti koji dolaze putem Expedije su nerjetko i bolje platežne moći – najveći dio posjetitelja ovog portala čine gosti iz SAD-a (čak 71%).

Zar Expedia nije rezervirana samo za hotele i aviokompanije?

Ne! Od ove godine jedna od najvećih svjetskih internetskih turističkih agencija u svoju ponudu uvodi i mogućnost bookiranja privatnog turističkog smještaja!

Američka internetska turistička agencija Expedia od sada putnicima nudi mogućnost rezerviranja privatnog turističkog smještaja odnosno soba, apartmana i vila. Expedia će koristiti podatke servisa HomeAway koji je jedan od najvećih internetskih oglasnika privatnog turističkog smještaja.Usluga izlistavanja na Expediji bit će omogućena samo onim iznajmljivačima koji s HomeAwayjem rade po provizijskom modelu.

PoslovniPuls

Budite među prvima na najpopularnijem portalu za kombiniranje usluga putovanja, izradite svoj račun na servisu HomeAway što prije!

Expedia i njeni brandovi:

Ukoliko se odlučite oglasiti na Homeaway-u, kroz par mjeseci ćete postati vidljivi i na Expediji. Zbog navedenog nema potrebe za oglašavanjem na drugim portalima (partnerima Expedije) kako bi vaš oglas dospio do Expedijinih gostiju. Portali i brandovi u vlasništvu Expedije: Hotels.com, Venere, Hotwire, Egencia,Trivago, eLong.com,AirAsiaGo.com,..

Brandovi u vlasništvu Expedije.

 

Brandovi u vlasništvu Expedije.

 

6. HomeAway – Najveći internet oglasnik privatnog turističkog smještaja

Oglasite se na najvećem oglasniku za oglašavanje privatnog smještaja!

Ovaj web servis je osnovan još 2005. godine u Austinu, a većinu prihoda ostvaruje od godišnje članarine koja se plaća po nekretnini.

HomeAway upravlja sa više od 1 000, 000 turističkih nekretnina te posjeduje većinu vodećih web stranica za oglašavanje privatnog smještaja u turizmu. Oglašvanje na HomeAway-u smo detaljno odradili u našem članku “Kako unaprijediti svoju poziciju na HomeAway“.

Postavljanje oglasa po koracima ( godišnja pretplata ):

1. Registraciju započinjete na sljedećem linku unosom osnovnih podataka (ime, prezime, mail i broj telefona).

2. Kada ste unijeli podatke, prihvatili “Terms and conditions” i kliknuli na “Next” otvorili ste novo sučelje za iznajmljivače gdje Vam se prikazuju različite cjenovne opcije.

Klasična pretplata u iznosu od 249 £ je dovoljna da bi se Vaš oglas prikazivao na Expediji. Za ovaj iznos na samom portalu HomeAway dobivate osnovne benefite korisnika servisa, ali ona znači prikaz listinga ispod svih drugih pretplatnika ( naravno, za veći iznos godišnje pretšplate dobivate i bolju poziciju na tražilici smještaja).

Klasična pretplata na 12 mjeseci:

£249.00

Subtotal £249.00

VAT 20 %** £49.80

Total £298.80

<class=”vat-tax”>**Kada se računa VAT (value-added tax / porez )? VAT se računa ako ste iznajmljivač iz zemlje EU s tim da se ne gleda u kojoj zemlji se nalazi Vaš apartman već se gleda u kojoj se zemlji nalazi iznajmljivač koji se bavi iznajmljivanjem tog apartmana.

Danas je na portalu HomeAway prijavljeno gotovo 45 000 villa i apartmana sa područja Hrvatske.

Nakon što ste se registrirali HomeAway Vam na mail adresu dostavlja detaljan (na 29 strana) vodič za iznajmljivanje na portalu HomeAway.

Recenzije gostiju na HomeAway-u

Kao i kod ostalih portala koje smo obradili, kada se radi o recenzijama gostiju HomeAway ne odstupa u ni u kom smislu. Gosti mogu ostaviti komentar, a vlasnici im se naravno mogu zahvaliti ili im odgovoriti ( što se od iznajmljivača i očekuje ). Gost se može ulogirati i putem svog facebook računa tako da svoje dopisivanje sa gostom možete voditi i na ovoj društvenoj mreži.

Uložite u antivirusni program!

U ljetnoj sezoni 2014. zabilježeni su napadi hakera na iznajmljivače koji su se oglašavali na portalu “Owners Direct” (brand HomeAway-a). Hakeri su presretali mailove (upite) gostiju i predstavljali se kao iznajmljivači koji su onda po dovršetku dopisivanja tražili uplate za rezervaciju smještaja.

OwnersDirect / HomeAway se obratio javnosti tvrdeći da imaju izvrsne postavke sigurnosti na svom portalu te kako su propusti na strani iznajmlivača. Bez obzira za ovakve slučajeve OwnersDirect / HomeAway osigrava do 700£ iznosa za odštetu.

Kako bi učinili što možete sa Vaše strane da bi se osigurali od ovakvih napada obavezno osigurajte računalo ( firewall, spam filteri, anti-virusni programi i anti-spyware softwari ovdje mogu pomoći).

7. Wimdu – Iznajmite sobu, svoj apartman ili čak sofu!

Ako vam se ovakav oglas čini poznat, to je vjerojatno jer ste nešto slično već primjetili na Airbnb-u.

Wimdu je portal za oglašavanje smještaja Airbnb-u sličan ko jaje jajetu. Prema design-u, ideji i načinu postavljanja oglasa razlike su minimalne. Wimdu se stoga često optuživalo za kloniranje Airbnb-a.

Sam listing ( postavljanje oglasa ) je prilično jednostavan i možete ga učiniti na sljedećem linku. U našem članku smo detaljno obradili registraciju i savjete za oglašavanje na Wimdu, pročitajte ovdje.

Wimdu vs. Airbnb, Willkommen vs. Welcome, EUR vs. USD

Sjedište kompanije – Prednost Wimdu

Ono osnovno po čemu se Wimdu razlikuje od Airbnb-a , jest činjenica da se sjedište tvrtke nalazi u Berlinu te da je kao portal više Europski orjentiran.

ZANIMLJIVO: Gosti se nerjetko bune zbog toga što u službi za korisnike dobiju automatizirani odgovor koji ih moli da paze na razlike u vremenskoj zoni. Airbnb je razmatrao mogućnosti preuzimanja Wimdu-a upravo iz navedenog razloga- bolje prisutnosti na stranom tržištu, no umjesto toga se okrenuo otvaranju vlastitih predstavništva u Europi.

Usprkos naporima Airbnb-a da postane globalno popularan i dalje je najpopularniji kod gostiju iz SAD-a, dok najveći broj posjetitelja Wimdu-a čine gosti iz Njemačke.

Naplata provizije od gosta – Prednost Airbnb

Oba portala od iznajmljivača uzimaju 3%, razlika je u tome što Airbnb od gosta uzima od 6 do 12 % ovizno o ukupnom iznosu rezervacije dok Wimdu uzima 12% u svakom slučaju!

Testiranja korisnika su pokazala kako je ukupan trošak rezervacije  za gosta veći ako bukira kroz Wimdu.

Mobilna aplikacija – Prednost Airbnb

Airbnb je pristupačan i mobilnim korisnicima te na taj način pobjeđuje bitku! U vrijeme kada se sve više planiranja putovanja i rezervacija smještaja odigrava on line i u pokretu, postojanje mobilne aplikacije je apsolutna nužnost.

Kao što smo vidjeli, posjetitelji stranica nerjetko prozru lošiju kopiju i pribjegavaju bukiranju smještaja kod bolje pozicioniranog i češće posjećivanog konkurenta. Za samog gosta bukiranje kod Wimdua može značiti i veću cijenu. Što se tiče Vas – samih iznajmljivača, Vaš trošak je isti, tako da, ukoliko želite slobodno koristite usluge Wimdua. Provizija je 3% kod oba portala, a listing besplatan!

 

8. Casamundo – Kuće, ville i apartmani iz cijele Europe

casamundoCasamundo je najveća njemačka agencija za oglašavanje privatnog smještaja. Kao što sam naslov kaže, Casamundo je namjenjen za oglašavanje privatnog smještaja iznajmljivača iz Europskih zemalja. Najbukiranije regije na portalu su Istra, Toskana, Normandija i Cote d’Azur. A njveći broj posjetitelja dolazi iz upravo iz Njemačke, njih čak 44.2%.

Usporedimo li posjećenost Casamunda sa posjećenošću ostalih portala, primjetit ćemo da je ona znatno manja. Ovo nemora značiti i da je to loše za oglašivače. Posjećenost je manja u prvom redu jer se Casamundo okreće isključivo Europskim iznajmljivačima te obraća Europskim gostima. Informacije “sa terena” pokazuju kako Casamundo dosta dobro puni iznajmljivače sa područja Istre i Kvarnera.

Registracija na Casamundo:

Registracija se vrši na sljedećem linku: https://www.casamundo.com/property-owners/registration. Sam formular je dosta staromodnijeg izgleda ( usporedimo li ga sa Airbnb i Wimdu ), no traži kao i svi ostali portali i ovaj traži samo osnovne podatke iznajmljivača te bankovne podatke (IBAN i BIC).

Provizija koju portal uzima od iznajmljivača:

Kada se radi o naknadama, Casamundo od iznajmljivačeve cijene uzima 12% po rezervaciji + VAT + 75 € za godišnju pretplatu.

Kao i kod Booking.com-a važno je paziti na kalendar, u slučaju overbookinga Casamundo će vam svejedno naplatiti proviziju koju bi dobio da je smještaj prodan.

Skoro 1000 iznajmljivača iz Hrvatske, oglašava svoje smještaje na portalu Casamundo.

megabooker channel manager

9. Tralandia.com – Besplatan i za gosta i za iznajmljivača!

Tralandia se voli oglašavati kao najveći portal za oglašavanje smještaja na svijetu. Kako smo već utvrdili da veliki portali za oglašavanje smještaja broje i više od 300 000 smještaja, a Tralandia broji tek nešto više od 25 000 oglasa, znamo da za stjecanje ovog statusa ima još dosta posla.

Međutim, ono što ovaj portal ima a drugi nemaju je svoju verziju na Hrvatskom jeziku.

 

Registracijski formular prilagođen Hrvatskom jeziku

Tralandia nije putnička agencija i sve rezervacije se ostvaruju u direktnoj komunikaciji sa vlasnikom smještaja. Svoj smještaj možete jednostavno oglasiti putem (gore prikazanog) registracijskog formulara kojeg možete pronaći na linku.

Pa kako se uopće financira?

Tranandia se financira izključivo kroz donacije ljudi koji podržvaju samu ideju. Ideja je zaobići posrednike i provizije te prodavati smještaj direktno gostu bez ikakve naknade, pretplata i provizija.

 

Naš jedini izvor primanja koji služi za održavanje Tralandie su vaše donacije. Ako vjerujete da radimo pravu stvar molimo da nam pomognete donacijom manjeg iznosa.

www.tralandia.hr

 

10. Atraveo – Jednim oglasom do veće prisutnosti

atraveo

Premda idejom i dizajnom vrlo sličan Airbnb-u i Wimdu-u kao svoju komparativnu prednost Atraveo navodi kako se uz listing na njhovom portalu iznajmljivač automatski oglašava i na stranicama kompanija partnera Atravea.

Ovaj navod smo i testirali za Vas. Pronašli smo apartman u Istri na Atrave-u i onda otišli na portal TUIfly.com-a , potražili ga i pronašli!

Premda se oglasi apartmana Atravea nalaze na velikim platformama, sam portal Atraveo je uglavnom posjećivan od strane gostiju iz Njemačke (53,8%). Također uočili smo kako se Atraveo najviše i oglašava upravo za Njemačko tržište.

 

Oglašavanje na njemačkim ključnim riječima.

Iskustva domaćih iznajmljivača

Po riječima iznajmljivača, najviše rezervacija u Hrvatskoj za sada dobivaju oni iznajmljivači čiji su apartmani smješteni u Poreču, dok se kod punjenja apartmana na otocima u srednjoj Dalmaciji za sada nisu pokazali naročito uspješni.

Postavljanje oglasa na Atraveo u 3 koraka

1. Ispunite registracijski formular koji ćete pronaći na linku

2. Opišite svoj smještaj (Atraveo prevodi vaš tekst bez dodatnih troškova i na druge jezike)

3. Vaš smještaj je objavljen!

Provizija za oglašavanje na portalu Atraveo

Provizija na rezervaciju je 15 % + VAT.

 

Lidija N.,  MegaBooker content team

10 najboljih portala za oglašavanje smještaja! Gdje na internetu oglašavati privatni smještaj? by

 • 1
  Share
oglašavanje na 50 portala