Baš kada smo pomislili da ne može bolje, Airbnb je iznova nadmašio sam sebe. Ovaj poznati portal za iznajmljivanje smještaja polako ali sigurno radi na razvijanju i uspostavljanju sve boljeg alata za postavljanje cijena koji analizira aktivnost iznajmljivača, relevantnu potražnju gostiju te konkurentnost cijena. Zatim sve te informacije lijepo zaokruži u vidu podatka i statistika u svom prilagođenom i interaktivnom sučelju za određivanje cijena smještaja.

Pored toga, daje Vam mogućnost da postavljate pitanja i tražite objašnjenja za preporučenu cijenu pomoću opcije “see why” gdje možete vidjeti zašto su neke cijene preporučene a neke ne, što Vam daje uvid u aktivnost na tržištu i približava Vas potpunom savladavanu oglašavanja na ovom portal.

Ako do sada niste, pogledajte naš ultimativni vodič za oglašavanje na Airbnb-u gdje između ostalog prolazimo kroz sve stavke bitne za oglašavanje na ovom portalu.

Kako bi pomogao iznajmljivaču u formiranju cijene, Airbnb koristi takozvani „Smart pricing tool“. Airbnb naglašava da iznajmljivači čija se cijena nađe u njihovim zadanim cjenovnim okvirima imaju 4 puta veću šansu da će ostvariti rezervaciju.

Smart pricing se može uključiti unutar profila iznajmljivača. Ovaj Airbnb-ev alat sam formira cijene prema potražnji u vašoj destinaciji a unutar zadanih okvira koje mu je nametnuo iznajmljivač. Isto tako iznajmljivač može fiksirati cijene za određene datume te blokirati aplikaciju smart pricing za određeni period u sezoni.

Kako uključiti smart pricing?

airbnb smart pricing

  1. Idite na Manage Listings na airbnb.com
  2. Izaberite listing koji želite urediti
  3. Pronađite Try Smart Pricing
  4. Postavite minimalni iznos cijene
  5. Postavite maksimalni iznos cijene
  6. Izaberite koliko često želite primati goste
  7. Uključite opciju.

A sada krenimo na predstavljanje samog alata i mogućnosti koje nudi:

1. Prvi pogled po dolasku na Smart pricing

airbnb smart pricing 2

2. Kratka šetnja Vašim susjedstvom

Ovdje alat na osnovu prethodnih rezervacija u vašem području uzima u obzir vrstu smještaja, sadržaje koje su gosti tražili, koliko su platili smještaj te kada su posjećivali objekte. Na osnovu tih podataka smart pricing alat određuje preporučenu cijenu za vaš objekt. Kada ovakvi parametre alat razmatra onda je sasvim sigurno da će vam preporučena cijena (čak i ako se ne odlučite za nju) dati uvid u prosječnu cijenu smještaja na vašoj lokaciji te mogućnost analiziranja konkurencije.

smart pricing 2

3. Rasplet Smart pricing priče

Zatim dobivate preporučenu cijenu koja može dnevno ovisiti o potražnji za smještaj poput vašeg.

smart pricing 3

4. U korak s putničkim trendovima

Kako se trendovi i potražnja u Vašoj lokaciji mijenjaju, tako se i preporučena cijena smještaja mijenja. Vi možete iskoristiti promjene na tržištu tako što ćete cijene prilagođavati na dnevnoj bazi.

smart pricing 4

5. Napokon alat za cijene koji vas razumije i kojeg razumijete

Kako povlačite krug na mjeraču cijene, pokazuju vam se cijene koje će ili povećati ili smanjiti mogućnost potencijalne rezervacije. Zeleno znači “samo naprijed” a crveno “ne baš dobra ideja”!

smart pricing tool

6. Napomene i podsjetnici

Više nema potrebe za stickerima i podsjetnicima svuda oko vas jer unutar ovog alata možete postaviti podsjetnike i napomene za cijene ili što već trebate direktno u vaš kalendar rezervacija.

smart pricing 8

7. Logika i obrazloženja

Odabirom “See why” opcije otvorit će se prozor s kratkim objašnjenjem kako i zašto Airbnb alat za cijene preporučuje taj iznos.

smart pricing tool airbnb

smart pricing 8

Smart tool Airbnb-a predstavlja novo oružje u arsenalu iznajmljivača koje im omogućava uživanje u uspješnom vođenju rezervacija bez velikog truda i iscrpljujujćeg istraživanja. Na svu sreću, pomagala poput ovih dodatno olakšavaju posao iznajmljivanja. Za više informacija vezanih za oglašavanje na Airbnb-u pročitajte naš članak “Kako funkcionira Airbnb”.

Koje strategije Vi koristite za postavljanje cijena smještaja na portalima? Je li ovaj alat pravo rješenje za Vas?

Da li ste isprobali Airdna
Svakako isprobajte!

Alat za postavljanje cijena smještaja na Airbnb-u i kako ga koristiti by