Kao i svake godine, iznajmljivači obiteljskog smještaja se nađu u nedoumici kada se radi o prijavi rodbine i prijatelja koji na nekoliko dana dolaze u njihove objekte. Stoga je bitno znati koje su zakonske obveze prilkom plaćanja boravišne pristojbe i prijave istih.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Za početak je bitno razumjeti podjelu iznajmljivača. Svi vlasnici obiteljskog smještaja u Republici Hrvatskoj mogu se podijeliti u dvije skupine:

1. Oni koji imaju kategoriziran smještaj (mali iznajmljivači koji pružaju usluge smještaja turistima u kategoriziranim sobama, apartmanima, vilama i kućama za odmor) i oni su dužni prijaviti svoje goste i platiti boravišnu pristojbu za njih, bez obzira na to da li su oni priajtelji ili uža obitelj.

2. Iznajmljivači koji u vlasništvu imaju vikendice i nekategorizirane objekte. Za njih pitanje prijave i plaćanja pristojbe za užu obitelj i prijatelje nije tako jednostavno jer, ovisno o situaciji, vrijede različita pravila. Evo jasnog pojašnjenja u nastavku teksta.
[box style=”1 or 2″]

Prijava i plaćanje boravišne pristojbe kod nekategoriziranih objekata (vikendice, stanovi, obiteljske kuće…)

 • Vlasnik ste kuće ili stana te stanovnik općine to jest grada gdje se kuća nalazi i u posjet vam dođu članovi uže obitelji –nije ih potrebno prijaviti.
 • Ako vam pak dođu prijatelji njih ste dužni prijaviti, ali za njih ne plaćate boravišnu pristojbu.
 • Naslijedili ste kuću ili stan za odmor u općini ili gradu gdje niste stanovnik, kad dođete u tu kuću ne morate plaćati boravišnu pristojbu za sebe i članove svoje uže obitelji, ali se svi morate prijaviti. Za prijatelje plaćate boravišnu pristojbu i dužni ste ih prijaviti.
 • Kupili ste vikendicu, stan ili kuću koju biste koristili za odmor u mjestu u kojem niste stanovnik već povremeno dolazite na odmor. Pri svakom dolasku potrebno je prijaviti se, kao i članove obitelji i prijatelje. Isto tako ste dužni plaćati boravišnu pristojbu. Ali boravišnu pristojbu za sebe i članove svoje uže obitelji plaćate u 70% nižem iznosu, pod uvjetom da ste hrvatski državljanin ili državljanin država ugovornica Ugovora o Europskom gospodarskom prostoru. I to za prve dvije osobe se npr. plaća (ovisno o razredu destinacije) 60 kn a za treću i svaku sljedeću po 25 kn. Za djecu od 12 do 18 godina se plaća 12,5 kn, a za djecu mlađu od 12 godina ne plaća ništa.

[/box]Preuzeto sa: http://www.klub-iznajmljivaca.com/

Ovo znači da ako ste kupili kuću za odmor i želite za boravak u njoj sa svojom obitelji plaćati po danima, onda su iznosi umanjeni za 70% te ćete npr.plaćati 2,10 kn po danu.

Ovo se ne odnosi na građane Bosne i Hercegovine jer na njih se ne primjenjuju gore navedena pravila. Za njih se plaća puna boravišna pristojba za prijatelje te ste ih dužni prijaviti.

Za prijatelje ne možete plaćati paušalnu boravišnu pristojbu.

Boravišnu pristojbu ne moraju plaćati:

 • djeca do 12 godina,

 • tjelesni invalidi +70% + pratnja,

 • paušalna putovanja – školske ustanove i sl.,

 • sezonski radnici,

 • članovi uže obitelji,

 • socijalna skrb,

 • studenti i đaci (ako nemaju prebivalište u drugom gradu),

 • osobe koje borave u kući/stanu stanovnika turističke općine ili grada uključujući i zakupoprimce ili najmoprimce objekata koji su prijavili boravište na toj adresi u smislu propisa o prebivalištu,

 • osobe koje koriste uslugu dnevnog odmora sukladno Posebnim uzancama u ugostiteljstvu,

 • Na pomoćne ležajeve se ne plaća boravišna pristojba.

Tko plaća umanjenu boravišnu pristojbu:

 • 50% manje plaćaju osobe od navršenih 12 do 18 godina i

 • osobe do 29 godina – IYHF (International Youth Hostel Federation).

   

Oslobađanje od plaćanja ili plaćanje umanjenog iznosa boravišne pristojbe dokazuje se odgovarajućim ispravama, potvrdama, ugovorima i sl. Kada govorimo o boravku prijatelja vrlo je bitno napomenuti da se boravak više od 15 osoba koji nisu članovi uže obitelji u glavnom razdoblju sezone smatra obavljanjem ugostiteljske djelatnosti što bi značilo obavezno kategoriziranje objekata. Ako niste kategorizirali objekt ili su Vam potrebna još neka uputstva vezana za iznajmljivanje obiteljskog smještaja, pročitajte naš vodič za iznajmljivanje smještaja.

MegaBooker Vam poklanja sve alate za povećanje rezervacija!

Plaćanje boravišne pristojbe i prijava uže rodbine i prijatelja! by