Booking.com je odlučio naplaćivati proviziju za tzv. “resort fees” , koja predstavlja dodatni trošak izdvojen iz osnovne cijene smještaja objekta. Kako se radi o dodatnim troškovima, kojima su hoteli na određeni način pokušavali smanjiti trošak plaćanja provizije ovome online divu, ovaj postupak je djelomično bio predvidljiv i logičan. Opravdanje koje Booking.com nalazi u naplati dodatnih troškova je u tome da se cijene krajnjim gostima ne prikazuju transparentno na kraju (što oni mogu vrlo lako tehnički napraviti o.a).

Već su u Las Vegasu i drugim destinacijama gdje su naknade za hotelski smještaj uobičajene u USA počeli sa ovom praksom. Hoće li pogođeni hoteli napustiti Booking.com? Hoće li hoteli izgubiti žalbu na turističku naknadu? Hoće li Expedia slijediti vodstvo Bookinga? Zabava i igra tek počinju. 

Na potezu koji se mijenja u igrama, Booking.com obavještava hotele širom svijeta da će im početi naplaćivati ​​proviziju za dodatne naknade za odmarališta kao i ostale usluge temeljene na naknadama, poput Wi-Fi-ja, iznad osnovne cijene hotela. 

No to se ne odnosi samo za hotele. Ova provizija na dodatne troškove će se odnositi i na sve ostale koje iznajmljuju smještaj na ovom online portalu, kao što su privatni iznajmljivaču smještaja.

[embedvideo type=”youtube” id=”40OxQ530XZY”]

Nova pravila Booking.com-a

Booking Holdings u svibnju je priopćio kako će hotelima u Sjedinjenim Državama naplaćivati proviziju na ​​pristojbe za odmarališta. Ali u srpnju je odgođena primjena politike. Ipak, Booking Holdings planira da se politika dogodi zato što je “to ispravna stvar”, rekao je Glenn Fogel, izvršni direktor i predsjednik Booking Holdings-a na Skift Global Forumu.

Fogel je rekao da je to pitanje odvojeno od toga kako tvrtka uvijek pregovara s smještajnim partnerima o provizijama.

“Ovdje se radi o temeljnoj pravednosti kako se ponaša prema kupcu u hotelu”, rekao je Fogel.

Fogel je detaljno obrazložio svoje stajalište da je loše iskustvo kupca ono što treba obeshrabriti. Da budemo sigurni, Booking Holdings bi vjerojatno također materijalno profitirao od provizije na naknade kada korisnici rezerviraju sobe putem njihovih marki, poput Booking.com-a, Priceline-a, Agode i Kajaka. Rival igrač Expedia Group isključio je kopiranje pravila.

Vjeruje se da je ovo prvi put da je Booking.com ili bilo koja druga velika internetska putnička agencija naplaćivala provizije za sporne turističke pristojbe, iako možda postoje u nekim hotelskim ugovorima, ali nikad nisu provedene.

Hoteli koji naplaćuju odmarališta često ih koriste kako bi izbjegli plaćanje provizija putničkim agencijama kako bi smanjili svoje troškove prema OTA kanalima.

Naknade nisu dio oglašavane osnovne cijene za sobu i mogu se razlikovati od hotela do hotela. Na primjer, u Las Vegasu, turističke naknade su su ponekad veća od naknade za sobu. Hoteli racionaliziraju naplatu naknada jer kažu da se to plaća za razne pogodnosti u hotelima, uključujući korištenje bazena, pristup teretani i novine. Potrošačke skupine izjavile su da odmarališta ne informiraju dovoljno potencijalne goste.

Provizija se NEĆE vršiti na slijedeće troškove: 

DESTINATION FEE

TAX

VAT

SPA TAX

CITY TAX

ENVIRONMENT FEE

RESIDENTIAL TAX

GOVERNMENT TAX

GOODSSERVICES TAX

TOURISM FEE

Nadalje, komentirajući ovaj potez, glasnogovornica Booking Holdings-a, Leslie Cafferty, rekla je: “Kao produžetak našeg sveobuhvatnog cilja pružanja našim kupcima transparentne informacije o ukupnoj cijeni koju će morati platiti prilikom rezervacije i stvoriti ravnotežu za sve naše smještajne partnere, ažuriramo naš proces kada je u pitanju naplaćivanje provizije na obveznim dodatnim naknadama koje su kupci zamoljeni da plate u objektu. ”

  Očekuje se da će se postupno raspoređivanje Booking.com-ovih provizija za hotelske turističke naknade postupno odvijati po regijama. Očekuje se da će američki hoteli početi naplaćivati ​​nove troškove, na primjer, u lipnju.]

 Booking je obavijestio hotele da će se njegova nova politika provoditi globalno i da neće biti izuzetaka, rekli su izvori.

 

PRIMJERI ODMARALIŠTA u LAS  VEGAS-u

Osnovna cijena za kraljevsku sobu odmarališta u Bellagiou u Las Vegasu za utorak navečer na Booking.com-u iznosi 239 USD uz turističku naknadu od 44 USD po noći ili više od 18 posto osnovne cijene. Provizija za rezervaciju naplaćivat će se u iznosu od 283 USD, a ne samo po osnovnom iznosu od 239 USD. Ako bi Booking naplatio proviziju od 10 posto, skupio bi oko 28,30 dolara po noćenju umjesto 23,90 dolara.

Ako bi hoteli naplaćivali naknadu za Wi-Fi ili iznajmljivanje bicikla, Booking.com će također naplaćivati ​​proviziju za ove usluge. Budući da Booking.com, za razliku od Expedia-e, uglavnom nudi agencijski model gdje gosti plaćaju hotel na odlasku, a ne plaćaju unaprijed, Bookingu je lakše naplatiti proviziju na rate plus ostale naknade nego Expedia-i, koja više zahtijeva plaćanja unaprijed.

Delano Las Vegas u zaljevu Mandalay naplaćivao je osnovnu cijenu od 359 USD na Booking.com-u za boravak u utorak navečer, s turističkom naknadom od 41,95 USD po noći.

Jeftiniji hoteli u Las Vegasu ponekad naplaćuju odmarališta koja su veća od osnovne cijene. Na primjer, boravak u utorak navečer u dvorcu kralja vlastelinstva u hotelu Circus Circus u Las Vegasu dostupan je na Booking.com-u za samo 22 dolara po noći, ali naknada za noćno odmaranje iznosi 36,28 dolara.

 

Expedia neće primjenjivati nova pravila

Expedia nije dala primjere bilo kakvih teških Booking.com-ovih akcija u Europi. Tijekom godina, Expedia se također suočila s protivljenjem hotela oko naknada, ali Ranque je nedavno rekao kako misli da je Expedia-in trenutni odnos s hotelima vjerojatno bolji nego što je ikada bio. Jedna od manifestacija mogao bi biti nedavni Expedia-in pakt s Marriottom.

Odmarališta su postala vrlo kontroverzna i za regulatore i za potrošače. Neki hoteli, na destinacijama poput Las Vegasa, New Yorka, Miamija i drugih odredišta širom svijeta, nude putnicima relativno nisku noćnu cijenu, ali zatim uzimaju dnevnicu za odmaranje – ponekad veću od cijene sobe – i naplaćuju te troškove na blagajni.

 

Mnogi od ovih hotela  ne vide turističke naknade samo kao način zaobilaska plaćanja viših provizija putem mrežnih putničkih agencija isključujući ih iz osnovne cijene, već i kao način da se pojave u rezultatima pretraživanja s nižim osnovnim noćnim cijenama od konkurentskih hotela koji uključuju sve troškove u sklopu osnovne cijene.

IGRANJE SA CIJENAMA HOTELA

Na primjer, Aria Resort & Casino trenutno nudi 138 USD noćne cijene za luksuznu sobu plus 39 dnevnih odmarališnih naknada. Hotel Circus Circus u Las Vegasu naplaćivao je višu dnevnu odmarališnu naknadu, 36 dolara, na Vegas.com-u za luksuznu sobu od osnovne cijene sobe, koja je bila 26 dolara.

Ponekad se te cijene prikazuju unaprijed u početnim rezultatima pretraživanja. Ponekad ih potrošači vide samo prije nego što popune rezervaciju, a puno je slučajeva kada putnici dožive šok kada saznaju i moraju platiti i naknade pri odjavi.

Početkom lipnja, nakon što je na snagu stupila nova provizija Booking Holdings-a, Ranque je rekao da Expedia nastoji “smanjiti razinu anksioznosti” među hotelskim partnerima kako će se Expedia podudarati s pravilima Bookinga i nametati provizije za odmarališta.

Iako ne odobrava turističke naknade, Ranque je rekao da je cilj Expedia-e osigurati potrošačima da se otkriju sve turističke naknade prije nego što kompletiraju rezervacije. Upitan zašto ove naknade nisu uvijek izložene potrošačima u početnim rezultatima pretraživanja na web stranicama Expedija, Ranque je rekao da zemlje imaju različite propise, a putnici na različitim odredištima imaju različita očekivanja.

Rekao je da će odluka Expedia-e da ne naplaćuje hotelske provizije za njihove odmarališta razlikovat će Expedia Group od Booking-a.

Ranque je dodao da misli da turističke pristojbe koje naplaćuju hoteli imaju štetan utjecaj na cjelokupno iskustvo putnika. Zbog toga Expedia ima tehnološke timove koji aktivno rade na postavljanju hotela koji naplaćuju odmarališta nižim redoslijedom na web stranicama tvrtke.

Ranque je objasnio da je hotelski smještaj u rezultatima pretraživanja Expedia-e određen jačinom ponude, ukupnom ocjenom kvaliteta objekta i naknadom koju Expedia prima za rezervaciju, kroz program Expedia Accelerator.

Očekuje se da će se smještajni objekti koji naplaćuju naknade odmarališta pojaviti niži u rangu u rezultata pretraživanja Expedia-e nego što bi inače bili.

“Naš je cilj omogućiti kupcima da točno usporede”, rekao je Ranque – što znači da se vidi puna cijena unaprijed.

 

Kroz ovaj udarac hotelima vidi se koliko monopolistički stav Booking.com ima na tržištu, te će Expedia od ovoga ukoliko odigra pametno značajno profitirati. Također jasan i krajnjio signal je svima da se maksimalno posvete drugim načinima povećanja prodaje, pogotovo kroz ostvarivanja veće direknte online prodaje.

 

 

Expedia Group Rules Out Charging Commissions on Hotel Resort Fees

 

Booking to Charge Commission on Resort Fees in Major Shake-Up for Hotel Revenue

 

Booking Holdings Reaffirms Plan to Charge Commissions on Hotel Resort Fees

Booking.com će naplaćivati proviziju za dodatne troškove by