Amoma: Portal za rezervacije hotela proglasio bankrot


Portal za rezervacije hotela Amoma prestao je s radom i proglasio bankrot. Kupci su, očito, izgubili i novac i rezervacije ako su platili izravno u Amomi. Amoma je bila jedna od rijetkih platformi za rezervaciju koja nije pripadala Expediji ili Priceline-u.

Amoma je u prošlosti često primijećena na hotelskim tražilicama, poput Trivaga, HotelsCombineda ili Googlea, jer su često nudili daleko nižu cijenu od ostalih web lokacija za rezervaciju.

Na web lokaciji amoma.com trenutno možete pročitati samo kratku izjavu. Oni uglavnom krive web stranice za usporedbu cijena. Oni naplaćuju cijenu po kliku (Pay-per-Click PPC) s web lokacija za hotelske rezervacije i što više platite, bolje ćete se smjestiti u rezultate pretraživanja. To znači da najniža cijena neće nužno biti prvo prikazana.

Internetski forumi za recenzije potrošača zasvijetlili su nedavno prigovorima mnogih putnika da su bili prevareni kada su hoteli prestali prihvaćati rezervacije putem internetske agencije Amoma.com.

Španjolske vijesti Preferente tvrde da je portal za rezervacije hotela Amoma podnijela zahtjev za bankrot. Direktor Amome, Nicolas Arthur i njegov suosnivač, glavni tehnološki direktor, Yann Arthur, nisu odgovorili na komentare u trenutku inicijalnog šoka.

UPDATE: U subotu je Amoma prestala primati rezervacije. Na svojoj je web stranici objavila poruku koja optužuje stranice za usporedbu cijena za nepoštene poslovne prakse.

Virgil Ciebrant, nizozemski turist koji je posjetio Pariz, rekao nam je u petak da je rezervirao smještaj u hotelu B&B u Disneylandu Paris preko Amome. No, kada se pojavio u petak, hotel je rekao da neće primiti rezervaciju, jer Amoma nije plaćala račune, rekao je Ciebrant.

Trustpilot, web mjesto koje prikuplja povratne informacije potrošača, jutros je izvijestilo o bujici poruka korisnika govoreći kako su hoteli odbili rezervacije zbog problema s plaćanjem. Amoma pokušava dobiti TrustPilot kako bi ih mnoge uklonile zbog “neprikladnog sadržaja”.

“Svi su znali da će se to dogoditi”, rekao je Guilain Denisselle, urednik francuske trgovinske publikacije Tendance Hotellerie.

“Pitanje nije bilo hoće li se dogoditi, nego kada. Na forumima na TripAdvisoru možete pronaći stotine loših komentara potrošača. “

Amoma je prestala odgovarati na komentare na TripAdvisoru prošlog mjeseca.

“Odmah smo uklonili Amomu iz ponude hotela na TripAdvisoru čim smo postali svjesni njihovih financijskih problema”, izjavio je u petak glasnogovornik TripAdvisora.

[responsive][/responsive]

„Suosjećamo sa svima koji su na ovo utjecali i savjetovali bismo svim putnicima koji se raspituju o postojećim Amoma rezervacijama da što prije stupe u kontakt sa svojim timom za korisničku podršku. Prije ovog događaja Amoma je bila dugogodišnji partner mnogih mrežnih putničkih agencija, hotela i web mjesta za planiranje putovanja, uključujući TripAdvisor. “


KRITIKE KOJIMA NEMA KRAJA..

Amoma je rasla na način da je često zakidala hotelijere na cijenama.

Mnogi kritičari hotela navode da je portal za rezervacije hotela Amoma zloupotrijebila veleprodajne cijene koje nisu namijenjene javnoj potrošnji.

Mnogi hotelijeri sumnjali su da će Amoma preuzeti zalihe koje su hoteli izdvojili putem veletrgovaca na izvanmrežna tržišta. Poput putničkih agencija u etničkim zajednicama, i ponovno zamijenili inventar za opću javnu potrošnju na njihovim stranicama.

Amoma je u posljednjih nekoliko godina opetovano odbijala razgovore s medijima. No, na javnim forumima, tvrtka sa sjedištem u Ženevi primijetila je da Švicarska ima niže poreze od nekih drugih zemalja i da joj je to ponekad davalo prednost u pogledu cijene.

Amoma je glavni prodavač takozvanog distribuiranog inventara veleprodajnih cijena. Pokazalo je istraživanje tvrtke OTA Insight, koje hotelijerima i internetskim putničkim tvrtkama pruža uslugu usporedbe cijena i ostale usluge poslovnog obavještavanja.

Jedan od najznačajnijih pružatelja usluga veleprodajnog inventara hotela je Hotelbeds, takozvana loša banka.

U izjavi u petak, Hotelbeds je rekao da Amoma nije glavni kupac.

„Posljednjih nekoliko godina značajno smo smanjili poslovanje s Amomom. U ovom trenutku to čini oko 1% naše prodaje, te stoga nema ovisnosti o tom klijentu “, rekao je glasnogovornik Hotelbeds-a.

 

Googleova usporedba cijena ima tendenciju favoriziranja agencije s najnižom cijenom, čak i ako agencije ne plate najvišu ponudu na Googleovim aukcijama za oglašavanje. Trivago i neke druge takozvane metasearch tvrtke također su promovirale Amomu koristeći slične mehanizme za aukciju oglasa.

Godine 2016. Google je odlučio Amomu učiniti partnerom za njegovu uslugu neposrednih rezervacija. To je značilo da bi Googleovi kupci mogli kupiti sobe od internetske agencije bez napuštanja sučelja. Taj se potez činio kritičnim gorivom za rast Amome.

U 2017. godini Amoma je tvrdila da je obradila oko 560 milijuna dolara (500 milijuna eura) u rezervacijama, uglavnom za hotele.

 

“Amoma bi mogla postojati dijelom i zato što im je banka davala zalihe po vrlo sniženim cijenama. Ali uglavnom zato što im je metasearch tražio da reklamiraju iako su bili svjesni rizika”, rekla je Danielle. “Možda je pravo vrijeme da metasearch potraži etiku u svom poslu.”


 BOOKING.COM?

Booking.com, divovska marka za putovanja, napravila je promjenu koja je mogla imati za posljedicu za portal za rezervacije hotela Amomu i njena kopiranja.

2018. godine Booking.com je uveo vlastitu uslugu veleprodajnih cijena Booking.basic. Taj potez neka obuhvati dio zaliha s popustom.

“Vidimo da najveći OTA  počinju raditi s veletrgovcima. To dovodi do manjih OTA koji su svoj popis temeljili na veletrgovcima koji su se našli u konkurenciji s mnogo većim proračunima, sofisticiranosti i istim cijenama kao i oni”, rekao je Dori Stein, generalni direktor Fornove, službe poslovnog obavještavanja o hotelima.

 

Većina velikih hotelskih lanaca i neke manje hotelske skupine izoštrile su opskrbu takozvanim statičkim cijenama o kojima ovise svjetske Amome.

“Hotelijeri mogu uzdahnuti s olakšanjem s vijesti da OTA [internetska putnička agencija] više ne može utjecati na integritet njihovih cijena”, rekao je Gino Engels, suosnivač i glavni komercijalni direktor OTA Insight-a.

 

Mnoge marke smanjuju i franšize, koji su često krivi za daljnju distribuciju veleprodajnog inventara na pogrešan način, rekao je Stein iz Fornova.

Krajem prošle godine, internetska putnička agencija HotelQuickly iznenada je prestala s radom, ostavljajući stotine putnika prevarene.

Direktor Amoma Arthur prethodno je vodio Olotels, francusku internetsku turističku agenciju koja je likvidirana 2013. godine, čime su neki kupci ostali na cjedilu prema tadašnjim vijestima.


“Ovo su burna vremena za putnike”

Guy Anker, zamjenik urednika MoneySavingExpert.com, rekao je: “Ako ste imali Amoma rezervaciju, prvo provjerite kod hotela da li vaša rezervacija još uvijek stoji, iako se nažalost čini da će većina biti otkazana.”

“Ako je vaša rezervacija otkazana, provjerite možete li podnijeti zahtjev kod svoje kartične kompanije ili putničkog osiguranja, iako su vijesti tek stigle, još nije jasno hoće li to uspjeti svima jer nije uvijek jasno kada se web stranice za hotelske rezervacije ne realiziraju.

 

“To rečeno, plaćanje kreditnom karticom i uspostavljanje dobrog putnog osiguranja čim rezervirate često djeluje kako bi vas zaštitilo kada avioprijevoznik, hotel ili turistički agent otkaže vaše planove putovanja. To može pružiti vitalno pokriće u nemirnim vremenima za putnike usred niza kvarova tvrtke, štrajkova i drugih nedavnih poremećaja. “


ŠTO SADA? (FAQ)

1.Već sam odsutna – mogu li nastaviti svoj odmor?

Ako ste rezervirali hotel putem Amoma i tamo već odsjedate, vrijedno je razgovarati s hotelom kako biste provjerili je li rezervacija u potpunosti plaćena.

Nadamo se da je tako i trebali bi biti u mogućnosti nastaviti svoj odmor kako je planirano.

Ako ne, a od vas će se tražiti da ponovo platite za hotel, zadržite sve dokaze, uključujući i potvrde. Tada možete isprobati i zatražiti zahtjev putem davatelja kartica ili putničkog osiguranja. Pogledajte dolje za više detalja.

2. Imam buduću Amoma rezervaciju – što mogu učiniti?

Prije svega, provjerite kod hotela da li poštuje vašu rezervaciju i je li plaćena u potpunosti. Ako je to slučaj, ne biste trebali ništa raditi – vaš boravak trebao bi biti u mogućnosti nastaviti prema planu.

Ako vaš hotel neće poštivati ​​vašu rezervaciju, vjerojatno zato što Amoma nije primio uplatu, možete isprobati nekoliko opcija:

 [responsive]Amoma: Portal za rezervacije hotela proglasio bankrot[/responsive][responsive]Amoma: Portal za rezervacije hotela proglasio bankrot[/responsive]

Plaćate kreditnom karticom i cijena je više od 100 £?

Pokušajte s odjeljkom 75. Prema članku 75. Zakona o potrošačkom kreditiranju, ako na kreditnoj kartici plaćate za pojedinačni predmet koji košta više od 100 funti, tvrtka s karticom podjednako je odgovorna ako nešto pođe po zlu, npr. Platili ste za uslugu koja nije predviđeno.

Tehnički radi da bi odjeljak 75 djelovao mora postojati izravna veza između dužnika (to ste vi, kupac), vjerovnika (tvrtka sa kreditnom karticom) i dobavljača (prodavač koji vam prodaje robu ili uslugu). Ako se smatra da je taj odnos narušen sudjelovanjem posrednika ili treće strane, zaštita iz odjeljka 75 neće se primjenjivati.

Dakle, postoji rizik da neće raditi ako je vaš ugovor bio s Amomom (što trenutno pokušavamo potvrditi), ali to je hotel koji nije plaćen za pružanje usluge i zato je otkazao vaš boravak. U stvarnosti, još uvijek vrijedi podnijeti zahtjev i vidjeti hoće li ga vaša banka prihvatiti, jer većina banaka rješava svaki zahtjev za svaki slučaj. Pogledajte naš vodič za odjeljak 75 za više informacija.

Alternativno, možete pokušati podnijeti zahtjev povrata novca ili kod svog putničkog osiguravatelja.

Plaćate manje od 100 £ na kreditnoj kartici ili plaćate na debitnoj kartici? Isprobajte povrat novca. Za razliku od odjeljka 75, shema vraćanja troškova nije zakonski zahtjev, već je samo obećanje za korisničku uslugu.

Ali vrijedi pokušati i kada su se druge tvrtke prethodno raspadale, vidjeli smo uspješne tvrdnje ljudi koji ovo koriste, pogotovo jer ne mora postojati izravna veza između proizvoda koji se plaća i duga, kao u odjeljku 75.

Možda su pokriveni programima zaštite Visa, Mastercard ili American Express.

Ako ste rezervirali putno osiguranje, obratite se osiguratelju i provjerite pokriva li vaša polica slučaj poput ovog, premda će se vjerojatno razlikovati ovisno o osiguranju i razini pokrića.

Na primjer, jedan potrošač kaže da bi kupci bili pokriveni ako imaju svoju Premier policu osiguranja.

3.Mogu li podnijeti zahtjev za najam automobila, aktivnosti itd.?

Neki putnici koji su rezervirali smještaj kod Amoma možda su već platili zasebno za druge elemente svojih putovanja, kao što su najam automobila ili karte za atrakcije.

Ako trebate promijeniti svoje planove zbog zaustavljanja trgovanja Amome, najprije kontaktirajte dobavljača usluge i provjerite možete li promijeniti rezervaciju ili dobiti povrat novca. Čak i ako to službeno nije dopušteno, vrijedno je objasniti situaciju i vidjeti hoće li tvrtka napraviti izuzetak.

Ako nemate sreće, možete podnijeti zahtjev putem odjeljka 75 ako ste platili svoj godišnji odmor u hotelu Amoma kreditnom karticom i cijena je veća od 100 funti.

Odjeljak 75. Zakona o potrošačkom kreditiranju znači da je tvrtka s pravom odgovorna podjednako. Tako da možete umjesto toga tražiti povrat novca – iako to nije zajamčeno. Odjeljak 75 nudi i zaštitu od “posljedičnog gubitka”, tako da ćete možda moći dobiti povrat novca za dodatni novac koji ste izgubili kao rezultat zaustavljanja trgovine Amoma. Pogledajte gornju pojedinost.


https://www.moneysavingexpert.com/news/2019/09/hotel-booking-site-amoma-com-goes-into-administration—what-you/

https://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g1-i12290-k12911580-Amoma_is_out_of_business-Bargain_Travel.html

Amoma.com Troubles May Delight Hoteliers That Hate Its Rate Discounting

Amoma: Portal za rezervacije hotela proglasio bankrot by