Hoteli bi konačno mogli preuzeti kontrolu nad rezervacijama od online portala.

Nakon što su godinama popuštali pred online gigantima, direktni kanali prodaje hotela sada nadoknađuju zaostatak i pobjeđuju online portale, sudeći prema podacima Phocuswright-a. U prošloj godini, direktne rezervacije su obuhvaćale 49% svih prihoda od iznajmljivanja, dok su oniline portali na 51%.

Do 2022.godine, Phocuswright predviđa, direktne rezervacije bi mogle zauzeti primat i prijeći u vodstvo.

Ovaj prevrat dolazi nakon perioda intenzivnog ulaganja velikih hotelskih grupacija koje žele privući goste da rezerviraju direktno preko programa odanosti, marketinških kampanja, uz razne popuste i najbolje cijene za direktne rezervacije.

Na primjer Hilton hoteli, iako su beneficije koje daju gostima nedostupne na online portalima, oni sui h proširili gdje god je to bilo moguće. Tako gosti mogu iskoristiti njihove popuste i specijalne povlastice koje se nalaze na direktnim kanalima prodaje i na drugim kanalima prodaje kako što su putničke agencije.

Po svemu sudeći, njihov trud se isplatio. U nedavnom izvještaju zarade za protekla četiri kvartala, njihov director, Christopher Nassetta, rekao je investitorima kako su rezervacije preko web stranice porasle tri puta više nego drugi kanali prodaje.

 

“Fokusirani smo na ostvarivanje direktnog odnosa s gostima i direktnim rezervacijama,” rekao je Nassetta. “Ako pogledate direktne kanale prodaje, oni su najbrže rastući kanali koji pokazuju znatno veću stopu rasta u odnosu na online portale.”

 

On je pripisao rast direktnih rezervacija snažnim marketinškim aktivnostima, uključujući nedavnu “Očekuj bolje” kampanju pokrenutu u rujnu prošle godine. Glavnu ulogu u kampanji igra poznata glumica Anna Kendrick. U kampanji oni, između ostalog, naglašavaju programe odanosti Hiltona poput popusta kod direktnih rezervacija na web stranici ili preko mobilne aplikacije.

Kampanja je također poboljšala broj i uključenost Hilton programa odanosti. Nassetta procjenjuje da je prije pet godina, samo 15-20% članova programa moglo biti okarakterizirano kao “uključeno”. Danas, gotovo 50% – što je 42 milijuna korisnika- smatra se da su uključeni u programe lojalnosti. Planira se i rast na 100 milijuna do kraja 2019.godine.

 

“Očekujemo veliki rast”, rekao je Nassetta. “U nekim slučajevima, dobivamo članove od naših konkurenata, koji prelaze u naše stalne klijente.”

 

Hilton nije jedini koji koristi programe lojalnosti za povećanje direktnih rezervacija. Hyatt grupacija svojim članovima programa lojalnosti nudi najbolju cijenu te popuste na direktne rezervacije do 10% kada god direktno rezerviraju.

Isto tako, InterContinental Hotels Group (IHG) u svome izvještaju navodi kako imaju sve veću uključenost u svoj program odanosti kao i veliki porast rezervacija preko mobilne aplikacije hotela.

 

“Nastavili smo rast prihoda preko naših najodanijih gostiju”, IHG direktor Keith Barr navodi u svome izvještaju prošlog mjeseca. “IHG Rewards Club program porastao je za četiri posto u protekle četiri godine. Preuzimanja naše mobilne aplikacije je također u stalnom porastu te donosi značajne prihode kao zasebna booking platforma.”

 

Iz ove tvrtke navode kako su preuzimanja mobilne aplikacije porasla za 21% u prošloj godini. To samo podržava Phocuwirght podatke koji pokazuju kako 26% direktnog prometa ottpada na rezervacije preko mobilnog uređaja, dok se predviđa da će do 2022. taj postotak porasti na 40%. Iako je samo 6% rezervacija napravljeno preko mobilne aplikacije hotela u 2018.godini, taj postotak bi trebao porasti na 10% do 2022.godine.

U međuvremenu, IHG direktor Barr otkrio je novi rezervacijski sustav koji je dizajniran tako da nudi gostima više opcija kada rezerviraju direktno. Testna faza sustava počinje kasnije ove godine, a platforma bi trebala omogućiti gostima odabir soba na osnovu atributa poput veličine kreveta, sobe, pogleda, pozicije sobe, usluge, u usporedbi s dosadašnjim sustavima koji imaju generički odabir soba.

 

“Jednom kada bude spreman, ovaj sustav će gostima ponuditi veću mogućnost odabira prilikom boravka,” rekao je Barr. “Moći će rezervirati sobe na osnovu specifičnih kriterija koji su njima bitni, a to će osnažiti nađu ponudu direktnih rezervacija, budući da će ova mogućnost biti dostupna samo za članove programa lojalnosti koji koriste direktne kanale prodaje”.

 

Izvor:

Travelweekly

Direktne rezervacije hotela polako ali sigurno sustižu online portale by