Expedia je postao prvi online portal koji otvoreno prikazuje popuste hotela na lojalnost pored standardnih cijena. Također je i prvi portal koji promovira hotelske programe lojalnosti.

Red Lion, lanac hotela u Canadi i SAD-u su među prvima koji su odlučili promovirati cijene za lojalne klijente pored standardnih cijena na Expedia.com i Hotels.com prije nekoliko mjeseci. Klijenti koji se uključe u program lojalnosti mogu se okoristiti nižim cijenama a oni koji su već lojalni klijenti mogu već danas uživati pogodnosti tako što će se prijaviti s već postojećim propusnicama.

Sudeći prema Red Lionu njihova suradnja sa Expediom je učetverostručila prijave za program lojalnosti.

[box style=”1 or 2″]Expedia je u “poodmaklim pregovorima s drugim hotelskim lancima” oko sličnih aranžmana kaže Melisa Maher, potpredsjednica Expedia grupe. “ Mi ne očekujemo da ćemo se dogovoriti sa svim lancima hotela, međutim hoteli koji nemaju veliki budžet za marketing će uvidjeti da je ovo dostojan način povećanja broja članova u svojim programima lojalnosti.”[/box]

Obično hoteli ne dobiju ime i email adresu od gostiju koji dođu preko online putničkih agencija i portala. Test Expedije je prema tome još veći jer prosljeđuje te informacije o gostima nakon što se oni slože s time.

Mnogi hoteli bi vjerojatno prihvatili ovakve programe i od drugih online portala za oglašavanje kada bi oni nudili takve angažmane. Jer neki hotelski brendovi su ipak premali te im treba pomoć Expedije da dosegnu do određenog broja gostiju.

[responsive][/responsive]

Dvije hotelske strategije

Veliki lanci hotela koriste programe lojalnosti za snižene cijene članovima kako bi potaknuli ponovljene i direktne rezervacije.

Međutim mnogi mali i srednji hoteli grade programe lojalnosti kako bi pokazali klijentima ono najbolje što im mogu ponuditi., poput besplatnog doručka ili wifi-ja i takva vrsta usluge se kod njih može dobiti samo preko programa lojalnosti. Dakle, program lojalnosti se ogleda u vidu specijalnog tretmana gostiju.

 Pogledajte ovdje kako bi hoteli mogli izgledati u budućnosti.  

Da li ovakav vid suradnje Expedije s hotelima smanjuje mogućnost direktnog bookinga?

Expedija na primjer nagrađuje klijente koji rezerviraju preko njihove platforme ali se isto sudjeluju u programu lojalnosti hotela. Stoga se s pravom postavlja pitanje da li je rezerviranje putem Expedije isplativije gostu nego da direktno izvrši rezervaciju?

Mnogi smatraju da to nije točno jer će klijenti svakako pretražiti mnoge kanale prodaje prije nego izvrše rezervaciju, čak i ako jesu članovi programa lojalnosti nekog hotela.

Klijenti u krajnjem slučaju ne vole da ih se vuče za rukav i govori što smiju a što ne smiju raditi. Oni mogu i žele sami da pronađu najpovoljniji tip hotela i aranžmana za sebe

Istina je da se lojalnost klijenata i ponovljene rezervacije dobivaju preko iskrenog i profesionalnog odnosa s gostom svaki put, bez obzira preko kojeg kanala prodaje došao.

 

Debata koja i dalje traje

Iako se Expedia okrenula unapređenju svojih usluga pa su na primjer napravili i novi alat za poboljšanje recenzija, ovaj projekt Expedije je protumjera u višegodišnjem “plesu” između online putničkih agencija i hotelskih lanaca.

[box style=”1 or 2″]Prije nekoliko mjeseci, Hilton i Marriott hoteli su ispregovarali nove ugovore sa Expedijom koji su im omogućili da smanje cijene na ovom portalu za klijente koji su članovi programa lojalnosti u odnosu na standardne cijene koje nude na Expediji i drugim njihovim portalima.[/box]

Ovaj potez je prouzrokovao dosta reakcija u hotelskom sektoru.

Prenosimo izjavu Expedije u vezi s ovim: “Mnogi naši partneri (Expedije) su uvidjeli vrijednost u izgradnji odnosa s klijentima koji ih nađu preko Expedije. Mi smo željeli da napravimo izbor za hotele i lance koji i dalje vjeruju da su trajne i javno objavljene cijene dobar način da se izgradi lojalnost klijenata.

Promoviranje cijena preko online portala za oglašavanje je pozitivna stvar za klijente koja im omogućava da pronađu pogodnosti za sebe te izbjegnu konfuziju s cijenama.

Također je to pozitivno i za hotele, jer kada oni jasno istaknu svoje programe lojalnosti i ono što ih izdvaja nad konkurencijom, puno lakše se mogu natjecati na tržištu i privući više gostiju s Expedije.”

Preuzeto sa: https://www.tnooz.com/article/expedia-hotels-loyalty-rates/

Ovo je samo jedan od načina za povećanje lojalnosti gostiju i većeg broja direktnih rezervacija. Pogledajte još 13 taktika ovdje. 

 

Expedia promovira hotelske programe lojalnosti by